صفحه اقتصادی روزنامه‌های کشور در این ایام روزهای شلوغی را پشت سر می‌گذارد. توافق هسته‌ای خبرهای خوشی درباره رشد شاخص بازار سرمایه و وعده‌های ارزانی برخی کالاها را به دنبال داشته است.

گزارش‌ها نشان می دهد، اثر کوتاه مدت رفع تحریم‌ها پیش از آنکه در بخش های دولتی و خصوصی مشاهده شود، در روند بازارها ملموس خواهد بود. در حوزه دولت اثراتی دوگانه پیش بینی می شود: گرچه برخی منابع دولتی احتمالا در میان مدت آزاد می شود اما اثر کاهشی قیمت نفت در کوتاه مدت بر منابع دولت فشار وارد خواهد کرد.
در بخش کسب و کار نیز حوزه مرتبط با تجارت خارجی به زمان کمتری برای رونق در مقایسه با دیگر بخش‌ها نیاز دارد.

توافق هسته‌ای و افزایش درآمد مردم
به طور قطع اجرای توافق، تاثیرات سیاسی و اقتصادی زیادی به همراه خواهد آورد. جدا از تحولات سیاسی، بعد از توافق هسته‌ای، تحولات اقتصادی ایران در منطقه و در داخل کشور بهتر خواهد شد. همچنین با حذف تحریم‌های اقتصادی، روابط اقتصادی ما با کشورهای منطقه وهمچنین با اروپا بهتر از قبل می‌شود و تحول اقتصادی در کشور سرعت بیشتری خواهد گرفت.
اقتصاد ایران در حال حاضر به‌دلیل تحریم‌های فراوان وضعیت مطلوبی ندارد؛ اما پس از توافق ایران و کشورهای ۱+۵، تمام تحریم‌های شورای امنیت و تحریم‌های کشورهای اروپایی و آمریکایی برداشته خواهد شد و این عامل با آزادکردن دلارهای بلوکه شده ایران و برگشت آنها به کشور باعث خروج اقتصاد ایران از حالت رکود فعلی شده و به سمت رشد و توسعه حرکت خواهد کرد. به این ترتیب می‌توان انتظار داشت درآمد‌های مردم افزایش یابد و وضعیت اشتغال بهتر شود. علاوه براین، اگر دولت تلاش کند مشکلاتش را با غرب کاهش دهد و در راستای بهبود روابط گام بردارد، به طور قطع نقشی مثبت در اقتصاد کشور خواهد داشت.

تاثیر توافق هسته‌ای در زندگی مردم محسوس خواهد بود
امضای تفاهم سیاسی بین ایران و کشورهای ١+٥ هر چند نوید شرایط بهتری برای اقتصاد ایران را می‌دهد، مردم هم نسبت به آینده کشور و وضعیت معیشتی خود خوشبینی و امیدواری بیشتری خواهند داشت؛ خوشبینی از این جهت که با حل شدن مناقشه هسته‌ای کشور ، پول‌های بلوکه شده ایران آزاد خواهد شد و این پول‌ها به عنوان ارز وارد اقتصاد ایران می‌شود. از سوی دیگر، با لغو تحریم‌های نفتی و افزایش صادرات نفت، با افزایش ارزآوری در اقتصاد مواجه خواهیم شد. اما رفع تحریم ها به تنهایی نمی‌توانند مشکلات عمده اقتصاد ایران را حل کنند زیرا مشکلات اقتصاد ما تنها مربوط به تحریم‌ها نبوده که با رفع آنها تمام مسائل حل شود. در این باره باید انتظارات را در حد معقول بالا برد. هیجانی کردن فضای اقتصاد ایران در شرایط فعلی به‌شدت زیان‌آور است. بی شک رسیدن به یک تفاهم سیاسی تاثیرات بسزایی در اقتصاد کشور خواهد گذاشت و به نظر می‌رسد نتیجه این مذاکرات در سال جاری می‌تواند کشور را از رکود خارج کرده و اقتصاد ایران را که توسط غرب به گروگان گرفته شده بود، تا حدی آزادتر از گذشته به حرکت درآورد. این عوامل نشان‌دهنده این است که تاثیر توافق هسته‌ای کاملا در زندگی مردم محسوس خواهد بود و می‌توانیم تاثیرات آن را تا چند ماه آینده حس کنیم.

توافق هسته‌ای، روند کوتاه مدت بورس و پیش‌بینی معاملات این هفته
بازار سهام در هفته جاری بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر مذاکرات هسته‌ای قرار گرفته است. در روزهای گذشته شاهد رشد نسبی و گاه افت شاخص بودیم که علت آن تردید سهامداران برای ورود به بورس در شرایطی بود که نتیجه قطعی مذاکرات هنوز اعلام نشده بود.
اما این روزها بازار سهام بسیاری مسائل موجود از جمله رکود حاکم بر اقتصاد و گزارش‌های دوره‌ای منفی برخی شرکت‌های بورسی را نادیده گرفته و به طور کامل تحت‌الشعاع مذاکرات هسته‌ای قرار گرفته است.
در معاملات هفته گذشته بسیاری از سهامداران منتظر رسیدن آخرین خبرهای هسته‌ای بودند تا برای خریداری سهام تصمیم گیری کنند. روند معاملات هم بیانگر این موضوع بود و سرمایه‌گذاران ترجیح دادند با خریداری سهام موردنظر خود به استقبال توافق هسته‌ای بروند. توافق هسته‌ای در کوتاه مدت کاهش ریسک سیستماتیک و افزایش P/E بازار را همراه خواهد داشت، اما این شرایط ادامه دار نخواهد بود زیرا انتظار رشد قیمت در همه شرکت‌های بورسی انتظاری غیرمنطقی است. از این رو، سهامداران باید در ادامه رشد کوتاه مدت، برای کسب سود منطقی به دنبال صنایعی باشند که وضعیت بنیادی قوی دارند.
اینک که مذاکرات هسته‌ای به نتیجه رسیده، بازار هنوز به همه تاثیرات آن توجه نکرده است.

ورود سرمایه گذار خارجی از حرف تا عمل
نباید در بحث شرایط بورس بعد از توافق هسته‌ای بزرگ نمایی کنیم و انتظار داشته باشیم معجزه‌ای رخ دهد. بر اساس دیدگاه‌ها و نظرات کارشناسان، یکی از موضوعاتی که بعد از توافق هسته ای انتظار اجرایی شدن آن می‌رود، ورود منابع خارجی به بورس کشور است.
واقعیت آن است که این پول‌ها به راحتی وارد بازار مالی ایران نخواهد شد چراکه هنوز ساختار و آمادگی لازم برای استقبال از سرمایه‌های خارجی در بورس وجود ندارد و سرمایه‌گذاران بین‌المللی بر خلاف سرمایه گذاران داخلی احساسی تصمیم نمی‌گیرند و به راحتی ریسک نمی‌کنند.
به هرحال امید است بازار سرمایه طی هفته‌های آینده رشد بسیار خوبی داشته و رشد ۲ تا ۳ هزار واحدی شاخص را به ارمغان بیاورد.

صنایع پس از توافق
صنایعی که تاثیر مثبتی از نتیجه مثبت مذاکرات خواهند گرفت، گروه‌هایی از جمله حمل و نقل دریایی، صنعت بیمه، بانک و برخی از شرکت‌های پتروشیمی هستند که ‌در بحث فروش می‌توانند از رشد منطقی بعد از فروکش کردن هیجانات در بازار برخوردار شوند.
در صنعت حمل و نقل دریایی، ظرفیت‌های قوی در کشتیرانی وجود دارد که در یک دهه گذشته به خاطر وجود تحریم‌ها ضربه سنگینی خورده و با نتیجه بخش بودن مذاکرات می‌توان امید رونق گرفتن این صنعت را داشت.
به این نکته هم باید اشاره کنیم که درست است که با توافق هسته‌ای یکی از صنایعی که متحول خواهد شد، صنعت بانکی به جهت آزادسازی سوئیفت است، اما واقعیت آن است که ساختار سیستم بانکی از لحاظ ترکیب دارایی، مطالبات و ... در وضعیت مطلوبی قرار ندارد که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.