برترین کلاسیک‌های تشریفات
خودروهای رسمی که مقامات عالی رتبه از آن در مراسم تشریفاتی و دیپلماتیک استفاده می‌کنند با حساسیت بالایی انتخاب می‌شوند، چرا‌که در کنار مشخصات فنی مناسبی که باید داشته باشند به نوعی نماد آن کشور نیز به‌حساب می‌آیند. ساخت داخل بودن این خودروها اهمیت خاصی دارد، چرا‌که هویت ملی آن کشور را به نمایش می‌گذارد. ویژگی مهم این خودروها که توسط افراد سرشناس استفاده می‌شود ایمنی و مقدار حفاظتی است که می‌توانند در شرایط خاص در حفظ جان روسای ‌جمهور و سایر مقامات عالی‌رتبه از خود نشان دهند. بسیاری از کشورهایی که صاحب صنعت خودرو هستند تلاش می‌کنند تا خودروهای آنها استانداردهای لازم را برای قرار گرفتن در این بخش داشته باشند و در سال‌های گذشته انتخاب اول بسیاری از کشورها برای انتقال روسای جمهورشان مرسدس بنز بوده است و برخی نیز ترجیح می‌دهند از خودروهای داخلی خود برای این منظور استفاده کنند. در برخی موارد خودروهایی که افراد شاخص و مهم سیاسی استفاده می‌کنند قابلیت‌های بالایی در برابر حملات میکروبی و شیمیایی دارد و بر‌اساس آخرین فناوری خودروهای ضد‌گلوله طراحی و در تعداد بسیار محدود تولید شده‌اند.
مرسدس بنز 600

در سال‌های بین ۱۹۶۳ تا ۱۹۸۱ مرسدس بنز ۶۰۰ انتخابی فوق العاده برای روسای‌جمهورکشورهای مختلف بوده است. مدل‌های مختلفی از این خودرو در اختیار کاخ‌های ریاست جمهوری قرار‌گرفته که مدل سدان، رو باز و چهار در و لیموزین شامل آنها می‌شده است. این خودروی دست ساز با موتور ۸ سیلندرش با حجم ۳/ ۶ لیتر قدرت لازم برای فرار از شرایط خطرناک را فراهم می‌کرده است و همچنین این خودرو با ویژگی ضد گلوله‌ای که داشت می‌توانست از جان روسای‌جمهور در برابر سوء‌قصد‌های احتمالی حفاظت کند، سیستم‌های هیدرولیکی متعدد این خودرو به افزایش میزان امنیت آن کمک شایانی کرده است. ۷۰ عدد از این خودرو به مقامات و رهبران کشورهای مختلف دنیا تحویل داده شده است تا در مراسم رسمی یا حمل و نقل‌های درون شهری مورد استفاده قرار بگیرند. امروزه هم مدل‌های جدید این مرسدس بنز توسط دیپلمات‌های بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لانچیا تسیس

لانچیا با ساخت تسیس تلاش کرده است تا برندش که رو به زوال بوده است را با خودرویی منحصربه‌فرد احیا کند که در این کار هم تا حدودی موفق بوده است؛ به‌طوری که تسیز توانست خودروی رسمی مقامات ایتالیایی شود و آنها تعداد زیادی از این خودرو را خریداری کردند. تسیز با ویژگی‌هایی لوکس و تشریفاتی که در داخلش قرار گرفته تمام گزینه‌های مورد نیاز مقامات رسمی را در خود جای داده است. این خودرو تا سال‌ها به‌عنوان خودرویی تک و خاص در مراسم رسمی در دنیا می‌درخشیده است واین موفقیت در سال ۲۰۱۴ با فروش ۱۵۱ دستگاه از این خودرو در سایت ebay توسط نخست‌وزیر ایتالیا به پایان رسید. این مدل خودرو که مورد استفاده‌های تشریفاتی توسط مقامات ایتالیا پیدا کرد انواع مختلفی دارد که در موتور و جعبه دنده تفاوت‌هایی با هم دارند و حداکثر سرعت آن ۲۳۰ کیلومتر در ساعت و شتاب صفر تا ۱۰۰ آن برابر با ۲/ ۹ ثانیه گزارش شده است.

هونگ کی L5

هونگ کی L۵ در میان خودروهای افراد سرشناس برند نو ظهور به‌حساب می‌آید این خودرو با لقب پرچم سرخ، بر‌اساس طرح هونگ کی ۱۹۵۸ساخته شده که مورد استفاده مائو قرار می‌گرفته است. این خودرو انتخاب اعضای حزب کمونیست چین است که با آن به بازدید از مراکز استان‌ها می‌پرداخته‌اند. این خودروی ۵/ ۵ متری به موتوری ۱۲ سیلندر با حجم ۶ لیتر مجهز بوده است که می‌توانسته ۴۰۰ اسب بخار نیرو تولید کند که توسط شرکت هونگ کی طراحی و ساخته شده است. جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک این ماشین می‌تواند تمام نیروی تولید شده توسط موتور را به چهار چرخش منتقل کند، چرا‌که چین با برف‌هایش نیاز به خودرویی با این ویژگی دارد. هونگ لی L۵ بعد از بازنشسته شدن در معرض حراج گذاشته شده و با قیمت ۸۰۰ هزار دلار به‌عنوان گران‌ترین خودروی چین لقب گرفته است.

زیل 41047

زیل در اتحاد جماهیر شوروی مورد استفاده قرار می‌گرفته و خودرویی لیموزین و کشیده بوده است که برای مدت‌ها بدون کمترین تغییری در این کشور پهناور در دهه ۱۹۵۰ میلادی مورد استفاده قرار می‌گرفت و در مدل به‌روز شده آن تغییرات زیادی ایجاد و با نام زیل ۴۱۰۴۷ معرفی شد. مدل رو باز این خودرو تا سال ۲۰۱۰ در روسیه مورد استفاده مقامات رسمی قرار گرفته است و موتور آن ۷/ ۷ لیتر حجم دارد و با ۸ سیلندر خورجینی می‌تواند تا ۳۱۵ اسب بخار نیرو تولید کند و به کمک جعبه دنده اتوماتیک و سه دنده اش قادر است به حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر در ساعت برسد. تولید این خودرو در سال ۲۰۰۲ به دلیل گرایش مشتریانش به خودروهای مدرن غربی متوقف شد.

لینکلن کانتیننتال 1970

مدل‌های مختلفی از لینکلن کانتیننتال ساخته شده است به‌طوری‌که در مراسم تشییع جنازه کیم جونگ ایل در سال ۲۰۱۱ مدل‌های دهه ۱۹۷۰ میلادی مورد استفاده قرار گرفت، این خودرو که توسط شرکت لینکلن به‌عنوان زیر مجموعه‌ای از شرکت فورد فعالیت می‌کند خودروهای کلاسیک و زیبایی را در طول تاریخ ساخته است که مورد استفاده مقامات مختلفی در سراسر دنیا قرار گرفته‌اند. مدل‌های دهه ۱۹۷۰ میلادی ظاهری کشیده و کشتی مانند داشتند که به جذابیت مراسم رسمی مقامات عالی رتبه می‌افزوده است. مدل‌های دهه ۷۰ میلادی با تغییرات اساسی در ظاهر وارد بازار شدند و توانستند توجه مقامات عالی‌رتبه را به خود جلب کنند و به‌عنوان خودرویی رسمی و تشریفاتی در کاخ‌های ریاست جمهوری خدمت کنند.

تویوتا سنچری

مقامات ژاپنی قطعا اگر بخواهند از خودرویی استفاده کنند آن را از شرکت تویوتا انتخاب خواهند کرد. تویوتا سنچری خودروی خاصی است که در تعداد محدود از سوی شرکت ژاپنی تویوتا ساخته شده است و از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۹۷ تغییر خاصی در این خودرو ایجاد نشد و پس از آن تغییرات اساسی از نظر فنی و مکانیکی در آن ایجاد شد و موتوری ۱۲ سیلندر خورجینی با حجم ۵ لیتر و توان ۲۷۶ اسب بخار در دل آن قرار گرفت که این موتور اولین موتور ۱۲ سیلندر تویوتا بوده است که فقط برای این خودرو به‌طور اختصاصی طراحی شده است. تعداد محدودی از تویوتا سنچری در اختیار افراد عادی قرار گرفته است و بیشتر نخست‌وزیر و مقامات دولتی و خانواده‌های آنها از این خودرو برای تردد‌های خود استفاده می‌کرده‌اند. تویوتا بزرگ‌ترین شرکت خودروساز ژاپن است که در سال‌های گذشته توانسته است این لقب را در دنیا به‌دست آورد.

لیموزین لینکلن کانتیننتال 1961

لیموزین لینکلن کانتیننتال به خاطر ترور شدن رئیس‌جمهوری، کندی برای همیشه این رسوایی را همراه خود خواهد داشت اما این مدل خودرو در آن دوران به‌عنوان مدرن‌ترین خودروی دنیا شناخته می‌شد تا اینکه رئیس‌جمهوری آمریکا در آن ترور شد. کندی از شرکت فورد درخواست کرده بود تا لیموزینی برای ریاست جمهوری طراحی کند که مناسب دهه ۶۰ میلادی باشد. پس از مرگ کندی، این خودرو تغییراتی کرد و به کاخ سفید برگردانده و تا سال ۱۹۷۷ به ریاست جمهوری این کشور خدمت کرد. این خودرو در سرویس امنیت ملی آمریکا با نام SS-۱۰۰-X شناخته می‌شد و در زمان ترور شدن جان‌ اف ‌کندی این خودرو امکانات خاصی برای مقابله با حملات تروریستی نداشته است و پس از این اتفاق خودرو برای بازسازی در بسیاری از بخش‌ها ضدگلوله شد. فورد در این خودرو از موتوری با قدرت ۳۵۰ اسب بخار استفاده کرده است که هم اکنون در موزه هنری فورد نگهداری می‌شود.

رولز رویس فانتوم IV

شرکت رولز رویس در سال ۱۹۵۰ با معرفی مدل فانتوم IV از آن به‌عنوان خودرویی با امکانات فوق‌العاده نام می‌برد که تنها ۱۸ عدد از آن تولید شده است. رولز رویس این خودرو را صرفا برای مقامات عالی رتبه طراحی کرده و هیچ‌گاه آن را در معرض فروش عمومی قرار نداده است. در حال حاضر اسپانیا و انگلستان همچنان از خودروهای مدل فانتوم استفاده می‌کنند. از این مدل تنها ۱۶ دستگاه باقی‌مانده است و خودروی فانتوم پرنسس مارگارات در حراجی به قیمت ۳۹۵ هزار پوند فروخته شد. این خودرو که در زمان خود شهرت زیادی داشته است با توجه به گذشت نزدیک به ۸۰ سال از طراحی‌اش همچنان زیبا و استوار است.

لیموزین بنتلی استیت 2001

شرکت بنتلی برای تولد ملکه الیزابت دوم در سال ۲۰۰۱ اقدام به طراحی و ساخت این لیموزین می‌کند تا در باشگاه سلطنتی قرار بگیرد. تنها دو نسخه از این خودرو ساخته شده و از سال ۲۰۰۲ در خدمت خاندان سلطنتی انگلستان قرار گرفته است. این خودرو مجهز به موتور ۷/ ۶ لیتری است که با داشتن ۸ سیلندر خورجینی می‌تواند ۴۰۰ اسب بخار نیرو تولید کند و گشتاور آن ۸۳۵ نیوتن بر متر است که می‌تواند این خودرو ۶ متری را تا سرعت ۲۱۰ کیلومتر در ساعت برساند. بدنه و شیشه‌های این لیموزین سلطنتی ضد گلوله است و در برابر انفجار و حملات مختلف از جمله گاز‌های شیمیایی مقاوم است و می‌تواند سرنشینان خود را در برابر آنها حفاظت کند. در سال ۲۰۰۹ اعلام شد که این دو خودرو لیموزین از سوخت زیستی استفاده خواهند کرد.

کادیلاک وان 2009

پس از ترور جان اف کندی خودروهای روسای‌جمهور آمریکا تغییرات اساسی کرد و در رابطه با ضد گلوله شدن و مقابله با حملات مختلف تروریستی مقاوم‌تر شدند. در حال حاضر می‌توان گفت خودروی کادیلاک وان رئیس جمهوری آمریکا مقاوم‌ترین خودروی دنیا است. این خودرو درهایی به وزن درهای هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ دارد و موتور دیزل قدرتمندش می‌تواند این خودروی سنگین را با سرعت و شتاب زیاد از منطقه خطر دور کند و بدنه این خودرو می‌تواند در برابر انفجار راکت دستی هم مقاومت کند و تمام امکانات ارتباطی را در درون خود جای داده و مجهز به مخازن اکسیژن است و همچنین در برابر حملات شیمیایی مقاومت کامل دارد. این خودرو در سال ۲۰۱۷ با مدل مجهز‌تری جایگزین خواهد شد.