سال تدبیر  بیم‌ها و امیدها
سال 1392 برای فرهنگ و هنر کشور از چند نظر سالی ویژه بود. مهم‌ترین وجه این ویژگی احتمالا به امیدی برمی‌گردد که در اثر تغییر دولت برای فرهنگ‌نشینان این آب و خاک به وجود آمد. این تغییر بی‌شک مهم‌ترین خبر سالی است که اتفاقات زیادی در آن افتاد و چهره‌های زیادی در ایجاد این رویدادها دخیل بودند. این یادداشت را از زاویه دید مهم‌ترین چهره‌ها و خبرهای سالی می‌بینیم که فقط یک روز از آن باقی مانده است.
رفتگان : سال جدید با مرگ ۸۸ نفر از اهل هنر سپری شد. محبوب‌ترین هنرمندی که در تعطیلات نوروز چهره در نقاب خاک کشید عسل بدیعی بود. از دیگرانی که در این سال از جمع ما رفتند می‌توان به هوشنگ کاووسی؛ مشهورترین منتقد سینمای ایران و مبدع واژه فیلمفارسی(اول فروردین)، سعدی افشار؛ مشهورترین سیاه باز ایران(۳۰ فروردین)، استاد جلیل شهناز، موسیقیدان ایرانی(۲۷ خرداد)، محمود استاد محمد، استاد تئاتر (۳مرداد) ومازیار پرتو؛ مدیر فیلمبرداری هزاردستان و بسیاری از ماندگارترین فیلم‌های ایرانی(دوم بهمن)اشاره کرد. در سالی که گذشت همچنین محمدعلی ابرآویز، محرم بسیم، مرشد ولی‌الله ترابی، جهانگیر جهانگیری، علی اصغر خواجه افضلی، فهیمه رحیمی، محمدجواد شریفی راد، هوشنگ کاوه، ژیلا مهرجویی و پرتو مهتدی هم چهره در نقاب خاک کشیدند. روحشان شاد.
جوایز مهم سال: اصغر فرهادی حتی زمانی که در ایران فیلم هم نمی‌سازد باز هم خبرساز است. مدال ورمی شهر پاریس، نامزدی بهترین فیلم خارجی زبان گلدن گلاب و نشان عالی ادبیات و هنر فرانسه از جمله جوایز فرهادی در سال ۹۲ بود. محمود دولت‌آبادی هم برگزیده‌ سال ۲۰۱۳ جایزه‌ی ادبی «یان میخالسکی» سوئیس شد. این جایزه برای رمان «زوال کلنل»به دولت‌آبادی داده شد که هنوز در ایران اجازه نشر ندارد، البته در روزهای آخر بهمن‌ماه زمزمه‌هایی شنیده شد که این رمان قرار است در ایران چاپ بشود. در روز چهارم دی‌ماه هم آلبوم کیهان کلهر و اردال ارزنجان جایزه بهترین آلبوم «world music » را دریافت کرد. این آلبوم موسیقی که اثر مشترک این نوازنده چیره‌دست کمانچه و اردال ارزنجان (نوازنده بائلاما اهل ترکیه) محسوب می‌شود، از سوی منتقدین موسیقی آلمان عنوان بهترین آلبوم را دریافت کرد. این در حالی است که پیش از این همین اثر مشترک، در فهرست مجله «سانگ لاینز» جزو بهترین آلبوم‌های سال ۲۰۱۳ معرفی شده بود. همچنین، کیهان کلهر تنها موسیقیدان ایرانی است که چهار بار نامزد جایزه «گرمی» آمریکا شده‌ است.
رکوردشکنی در حراجی‌های هنری : در سال ۹۲ دو بار حراج کریستی برگزار شد که طبق معمول این چند سال هنرمندان تجسمی ایرانی رکوردهایی را جابه‌جا کردند. در شب نخست این حراج که به آثار بالای ۵٠ هزار دلار قیمت اولیه، اختصاص داشت ٣٠ نقاشی، نقاشی‌خط و مجسمه ارائه شده بود که هشت اثر از پنج هنرمند ایرانى پرویز تناولى، سیدمحمد احصایى و فرهاد مشیرى به حراج گذاشته شد. همچنین اتفاق دیگر این حراج که آبان ماه برگزار شد پیشنهاد یک میلیون دلاری برای اثر دیوار نگاره پرسپولیس پرویز تناولی بود که در نوع خود شگفت‌انگیز است. عصر جمعه هفتم تیر ماه ۱۳۹۲ هم در دومین حراج تهران، آثار هنر مدرن و معاصر ایران، با ثبت رکورد فروش ۶ میلیارد و ۵۴۵ میلیون تومان، در هتل پارسیان آزادی تهران، شبی ماندگار و جریان ساز برای اقتصاد هنر ایران رقم زد.
تغییر دولت؛ بیم‌ها و امیدها: روز ۲۴ مرداد ماه علی جنتی از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت و به عنوان وزیر ارشاد دولت یازدهم که به دولت تدبیر و امید مشهور شده مشغول به‌کار شد. از اینجا به بعد بود که مسیر فرهنگ و اصحاب آن شکل دیگری به خود گرفت. امیدها در دل اهل هنر زنده شد و همگان امید داشتند که اتفاقی بیفتد برخلاف سکون و رکود هشت سال گذشته. جنتی این امیدها را به وجود آورد و در روز پنجم شهریور حجت‌الله ایوبی را به سمت رئیس سازمان سینمایی منصوب کرد. ایوبی مردی آرام و موقر و مولانا شناس بود که به رزمگاه سینما آمد تا این امید زنده شده را معنا ببخشد.
مهم‌ترین خبر سال: خانه سینما باز شد!: در روز ۲۱ شهریور که در ایران به روز سینما شهرت دارد، حجت‌الله ایوبی دست عزت‌الله انتظامی را گرفت و در بسته شده ساختمان خانه‌ای در خیابان سمنان را باز کرد و وارد شد و عملا به نزدیک سه سال بسته بودن این خانه پایان داد. این حرکت به دل اهالی سینما نشست و با ایوبی در این روز همراه شدند. در روز دهم بهمن‌ماه هم حجت‌الله ایوبی طرحی را اجرا کرد که بابت این طرح شیشه تعدادی از سینماهای تهران و شهرستان‌ها شکسته شد. نام طرح «سینما سلام» بود و بابت آن مردم در این روز مجانی به سینما رفتند و فیلم دیدند.