علی قاسمی- عباس بیات : گزارش‌‌‌های آبان‌ماه شرکت‌های بورسی منتشر شد. مطابق با این گزارش‌‌‌ها، درآمد آبان‌ماه صنایع بورسی به 245 هزار میلیارد تومان رسید که این میزان درآمد نسبت به مهرماه تغییر به‌خصوصی را تجربه نکرده است. درآمد آبان‌ماه صنایع نسبت به آبان‌ماه سال گذشته رشد 37درصدی را تجربه کرده است. همچنین سطح درآمد دومین ماه از پاییز سال‌جاری، نسبت به میانگین سال‌جاری تنها 7درصد بیشتر است. درآمد تجمعی هشت‌ماه اخیر بورس نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل، 37درصد افزایش یافته است. همچنین سه‌ماه متوالی است که درآمد بازار در نزدیکی سطح 250همت است و از آن عبور نکرده است. رکورد درآمدی بازار در سال‌جاری، طی شهریورماه با ثبت درآمد 252همتی بوده است. با این حال، درآمد فروش 9صنعت ریالی در ماه آبان رکورد سال‌جاری را شکسته است. اما اوضاع صنایع دلاری به دلیل ثبات نرخ دلار و قیمت‌های جهانی وخیم‌‌‌تر از ماه گذشته بوده است.

 سقوط درآمدی دلاری‌‌‌ها

صنعت آهن و فولاد، در آبان‌ماه سال‌جاری، درآمدی معادل 49هزار میلیارد تومان را به ثبت رسانده‌‌‌اند که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد 48درصدی را به ثبت رسانده است. همچنین سطح درآمدی آبان‌ماه نسبت به مهرماه یک‌درصد کاهش یافته است. این صنعت در میانه پاییز سال‌جاری، نسبت به میانگین درآمدی 1402، تغییر به‌خصوصی را تجربه نکرده است. درآمد هشت‌ماه اخیر فولادی‌‌‌ها نیز نسبت به درآمد هشت‌ماهه سال گذشته، رشد 51درصدی را تجربه کرده و موفق شده است از تورم پیشی بگیرد. صنعت فلزات گرانبها نیز در آبان‌ماه با کاهش سطح درآمدی 15درصدی نسبت به مهرماه، به 12هزار میلیارد تومان رسید. همچنین درآمد ماه مذکور در این صنعت، رشد 39درصدی را نسبت به آبان‌ماه تجربه کرده است. دلیل افت درآمدی این صنعت کاهش عرضه محصولات شرکت‌های تولیدکننده شمش و روی است.

صنعت محصولات شیمیایی نیز به دلیل افت قیمت‌های جهانی و چشم‌‌‌انداز ضعیفی که از ابتدای سال تجربه کرد، عمدتا با کاهش درآمد همراه بود. برخی از شرکت‌های این صنعت به دلیل رشد قیمت نفت، رشد درآمدی موقتی را طی سال تجربه کردند. اما این صنعت در نهایت موفق نشد برآیند خوبی را در سال‌جاری به ثبت برساند؛ به طوری‌که درآمد این صنعت در آبان‌ماه حدود 40هزار میلیارد تومان به ثبت رسید. این درآمد نسبت به آبان‌ماه سال گذشته، 25درصد افزایش یافته است. سطح درآمد آبان‌ماه این صنعت در سطوح میانگین قرار داشته و درآمد تجمعی هشت‌ماه اخیر تنها 14درصد بهبود یافته است. گروه متانول، در این میان رکورد درآمدی خوبی را نسبت به ماه‌‌‌های گذشته ثبت کرده است.

صنعت سنگ‌آهن، در آبان‌ماه درآمد 13هزار و 500میلیارد تومانی را ثبت کرده است. این میزان از درآمد نسبت به آبان سال قبل، رشد 40درصدی و نسبت به میانگین سال‌جاری، کاهش درآمد 4درصدی را ثبت کرده است. اما درآمد این صنعت در آبان‌ماه نسبت به مهرماه با کاهش 6درصدی همراه بوده است. مجموع درآمد هشت‌ماه اخیر نیز نسبت به سال گذشته 55درصد رشد کرده است.

صنعت اوره از نیمه تابستان سال‌جاری، با افزایش قیمت‌های جهانی همراه بوده است؛ به طوری که این صنعت به‌واسطه رشد قیمت نفت برنت، با افزایش درآمد فروش همراه شده و در تابستان نیز رکوردهای درآمدی را به ثبت می‌‌‌رساند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که احتمالا افت تقاضای اوره در ماه‌‌‌های آتی به رسم هرسال ادامه‌‌‌دار باشد. بنابراین چشم‌‌‌انداز مثبتی با ثبات نرخ دلار وجود نخواهد داشت. این صنعت با وجود آنکه بهتر از مهرماه و میانگین سال عمل کرده، اما در مجموع با افت 22درصدی درآمد در هشت‌ماه اخیر همراه بوده است.

روانکارها نیز به دلیل عدم‌دریافت افزایش نرخ، با کاهش درآمدی همراه بودند. با این حال، درآمد این صنعت نسبت به مهرماه با افت یک‌درصدی همراه شده است. اما درآمد روانکارها همچنان بالاتر از میانگین درآمدی سال‌جاری است. اما مجموع درآمد هشت‌ماه اخیر تنها با رشد 21درصدی همراه بوده است.

سطح درآمدی صنعت زغال‌سنگ با وجود آنکه بسیار پایین‌‌‌تر از میانگین بوده، رشد 5درصدی را نسبت به مهرماه تجربه کرده و در حال جبران کاستی‌‌‌های درآمدی است. همچنین سطح درآمد هشت‌ماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل، 62درصد افزایش یافته است. درآمد صنعت سیمان، در دومین ماه پاییز، حدود 4هزار و 400میلیارد تومان بوده که نسبت به مهر ماه تغییر به‌خصوصی نداشته است. اما در مجموع درآمد سیمان در آبان‌ماه رکورد درآمدی ماه‌‌‌های گذشته را شکسته و به بالاترین میزان درآمد در سال‌جاری رسیده است. درآمد تجمعی هشت‌ماهه این صنعت نیز رشد 58درصدی را نسبت به سال قبل ثبت کرده است.

 9صنعت رکوردشکن ریالی

شرکت‌های تولیدکننده قندوشکر طی هشتمین ماه سال‌جاری با رکورد درآمدی فروش موفق شدند جزو 9صنعت ریالی باشند که توانسته‌اند رکورد هشت‌ماهه درآمد فروش خود را طی آبان‌ماه بشکنند. طی آبان مجموع فروش این صنعت بیش از 2هزار و 450میلیارد تومان به ثبت رسیده که در قیاس با آبان سال قبل جهش 162درصدی را تجربه کرده است. مجموع فروش آنها در مقایسه با مهر و متوسط امسال، به‌‌‌ترتیب رشد 47 و 122درصدی را به ثبت رسانده است. تجمیع درآمد قندوشکری‌‌‌ها طی هشت‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه رشد 98درصدی را تجربه کرده است. با توجه به کشت پاییز و بهار چغندرقند همواره طی این دو فصل مقدار فروش این صنعت با افزایش همراه بوده که این موضوع به ثبت رکورد درآمد آنها منجر می‌شود. طی سال‌جاری نیز این موضوع تکرار شد و شرکت‌های تولیدکننده توانستند جهش درآمد خوبی را در مقایسه با سال‌جاری تجربه کنند.

شرکت‌های دارویی با توجه به قرار گرفتن در فصل پاییز و افزایش تقاضای محصولات، طی آبان‌ماه موفق به شکست رکورد سال‌جاری خود شدند. بر این اساس طی این ماه مجموع درآمد دارویی‌‌‌ها 9هزار و 650میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با آبان سال گذشته افزایش 21درصدی را به ثبت رسانده‌‌‌اند. رشد درآمد آبان‌ماه نسبت به مهرماه و میانگین سال‌جاری به‌‌‌ترتیب  6 و 12درصد به وقوع پیوسته است. تجمیع درآمد هشت‌ماهه این صنعت در قیاس با مدت مشابه سال قبل افزایش 58درصدی را تجربه کرده است. بررسی روند تاریخی این صنعت نشان می‌دهد که همواره در دو فصل پاییز و زمستان با توجه به دریافت افزایش نرخ فروش، با رشد چشمگیر درآمدی همراه بوده‌‌‌اند. بنابراین می‌‌‌توان انتظار داشت در ماه‌‌‌های آتی این رشد درآمد تکرار شود.

صنعت نرم‌‌‌افزار طی آبان‌ماه از جمله صنایع پیشتاز در رشد درآمد بود که موفق شد رکورد بیشترین میزان درآمد سال‌جاری را به ثبت برساند. طی هشتمین ماه امسال مجموع درآمد این صنعت نزدیک به 4هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که در قیاس با آبان سال گذشته رشد 58درصدی داشته است. طی این ماه مجموع درآمد نرم‌‌‌افزاری‌‌‌ها نسبت به مهرماه و میانگین سال‌جاری به‌‌‌ترتیب افزایش 7 و 13درصدی را به ثبت رسانده است. تجمیع درآمد این صنعت طی هشت‌ماه امسال در قیاس با مدت مشابه سال قبل افزایش 33درصدی را به ارمغان آورده است.

شرکت‌های تولیدکننده تایر در ماه آبان توانستند رکورد درآمد هشت‌ماه امسال خود را بشکنند. عامل اصلی ثبت درآمد خوب این صنعت به بحث مجوز افزایش نرخ آنها در مهرماه بازمی‌گردد. در 20مهرماه امسال مجوز افزایش نرخ فروش تایر رادیال صادر شد که با توجه به دریافت این مجوز پیش‌بینی می‌شد درآمد آبان تایرسازان افزایش چشمگیری داشته باشد. مجموع فروش این صنعت در ماه یادشده 3هزار و 350میلیارد تومان بوده که نسبت به آبان سال قبل افزایش بیش از 70درصدی را تجربه کرده است. مجموع فروش این صنعت طی این ماه در مقایسه با مهرماه و میانگین امسال به‌‌‌ترتیب رشد 26 و 39درصدی را به ثبت رسانده است. همچنین مجموع فروش هشت‌ماه امسال تایرسازان با رشد 45درصدی همراه بوده است. با توجه به وجود قیمت دستوری و مواداولیه وارداتی در صورت عدم‌رشد نرخ ارز با وجود رفع موانع ارزی، می‌‌‌توان انتظار تداوم رشد درآمدی این صنعت را داشت؛ در غیراین‌صورت صنعت تایر با چالش مواجه می‌شود و نمی‌‌‌توان انتظار تداوم درآمدی این صنعت را داشت.

صنعت محصولات پاک‌‌‌کننده که شامل شوینده‌‌‌ها و محصولات آرایشی است طی آبان‌ماه موفق به شکست رکورد درآمد سال‌جاری خود شد. بر این اساس مجموع درآمد فروش این صنعت طی این ماه 2هزار و 350میلیارد تومان به ثبت رسید که در مقایسه با آبان سال قبل افزایش 21درصدی را تجربه کرده است. فروش هشتمین ماه این صنعت نسبت به مهرماه و متوسط سال‌جاری به‌‌‌ترتیب رشد 8 و 17درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع درآمد محصولات پاک‌‌‌کننده در هشت‌ماه سال‌جاری رشد بیش از 36درصد را نسبت به هشت‌ماه سال گذشته تجربه کرده است. قیمت دستوری این صنعت معضل اصلی است و همواره موجب تضعیف تولید و درآمد آنها شده است. رشد درآمد خوب این صنعت در آبان‌ماه نیز عمدتا به دلیل افزایش درآمد فروش شرکت «کیمیاتک» بوده است که بیشترین محل درآمدی آن فروش محصولات آرایشی است.

دو شرکت «مبین» و «بفجر» که جزو صنعت یوتیلیتی محسوب می‌‌‌شوند، طی آبان‌ماه امسال با ثبت مجموع درآمد 7هزار میلیارد تومان موفق به رشد 82درصدی در مقیاس نقطه به نقطه شده‌اند. این رشد درآمدی نسبت به مهرماه افزایش نزدیک به 50درصد را به ثبت رسانده است. طی هشتمین ماه سال‌جاری در قیاس با میانگین امسال افزایش درآمد این صنعت 36درصد به وقوع پیوسته است. شرکت «مبین» در این ماه موفق شد با فروش بالای خود رکورد درآمدی سال‌جاری را بشکند. مجموع درآمد هشت‌ماهه امسال یوتیلیتی‌‌‌ها نسبت به مدت مشابه افزایش 60درصدی را تجربه کرده است.

از زیرمجموعه‌‌‌های صنعت غذایی دو گروه سایر محصولات غذایی و شیرینی‌‌‌جات توانستند در آبان‌ماه رکورد درآمد سال‌جاری خود را بشکنند.  سایر محصولات غذایی که شامل شرکت‌های تولیدکننده سس‌‌‌ورب، ماکارونی و گلوکز است طی این ماه با ثبت درآمد نزدیک به یک‌هزار و 500میلیارد تومان موفق به رشد 11درصدی درآمد نسبت به آبان سال قبل شد. افزایش درآمد هشتمین ماه امسال سایر محصولات غذایی در قیاس با مهرماه و متوسط سال‌جاری به‌‌‌ترتیب یک و 12درصد به وقوع پیوسته است. تجمیع فروش گروه سایر محصولات غذایی در هشت‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه رشد 42درصدی را تجربه کرده است. عامل اصلی رشد فروش این صنعت به کمبود گوجه‌فرنگی در پاییز بازمی‌گردد که موجب شده شرکت‌های تولیدکننده مجوز افزایش نرخ فروش محصولات خود را دریافت کنند.

مجموع فروش شیرینی‌‌‌جات طی آبان امسال یک‌هزار و 247میلیارد تومان به ثبت رسیده که در مقیاس نقطه به نقطه رشد 24درصدی را تجربه کرده است. درآمد فروش آنها در هشتمین ماه امسال نسبت به مهر و میانگین سال‌جاری به‌‌‌ترتیب 12 و 26درصد به وقوع پیوسته است. مجموع فروش تولیدکنندگان محصولات شیرینی در هشت‌ماه امسال در قیاس با مدت مشابه قبل جهش 24درصدی را تجربه کرده است.

 

*ارقام درآمدی به میلیون ریال است.

Untitled-1 copy

Untitled-2 copy

Untitled-3 copy

Untitled-4 copy

Untitled-5 copy

Untitled-6 copy

Untitled-7 copy