وی اظهار کرد: این افزایش قیمت در برخی از دوره‌‌‌ها مانند سال‌های ۹۸ و ۹۹ در بازار سهام رخ داد اما پس از آن، دوباره تحت‌تاثیر نوسانات رخ‌داده در بازار با کاهش قیمت سهام شرکت‌ها روبه‌رو بودیم. شمس با اعلام اینکه ارزش بازار از سال ۹۶ تا ۹۹ به رشد خوبی دست پیدا کرد، گفت: ‌‌‌در ادامه این افزایش ارزش بازار، از سال ۹۹ به بعد زمینه رشد چند درصدی قیمت‌ها در زمین و ساختمان شرکت‌ها فراهم شد.

به‌روز شدن نسبت مالکانه شرکت در ترازنامه

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در وضعیت فعلی اقتصاد کشور که با افزایش قیمت‌ها مواجه بودیم، صورت مالی و سود و زیان شرکت‌ها از این موضوع تاثیر پذیرفت و مبلغ فروش آنها به‌واسطه افزایش قیمت محصولات رشد پیدا کرد.

شمس اعلام کرد: روش شرکت‌‌‌داری درست در اقتصادی مانند اقتصاد ایران اینگونه است که شرکت بتواند این افزایش قیمت‌ها را به نوعی در ترازنامه‌‌‌ها لحاظ کند. وی با بیان‌‌‌اینکه این افزایش قیمت‌ها باید به نحوی لحاظ شود که نسبت مالکانه شرکت در ترازنامه به‌روز باشد، اظهار کرد: این اتفاق باعث می‌شود نسبت‌‌‌های مهم ترازنامه مانند نسبت مالکانه، نسبت بدهی و تقویت حقوق صاحبان شرکت به‌روز شود.

دو اقدام مهم برای به‌روزرسانی ترازنامه شرکت‌ها

شمس با اعلام اینکه این اقدام از دو راه انجام خواهد شد، ادامه داد: نخستین راه، استفاده شرکت‌ها از افزایش سرمایه از محل صرف سهام است که برخی از بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ در حال استفاده از آن هستند و با توجه به تاثیرگذاری آن بر بهبود ترازنامه شرکت‌ها باید استفاده از آن تقویت شود. این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: افزایش سرمایه از محل صرف سهام، زمینه تقویت حقوق صاحبان را سهام فراهم می‌کند.

تقویت ترازنامه شرکت‌ها

شمس با اعلام اینکه اکنون بخش عمده‌‌‌ای از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌‌‌ها از طریق زمین و ساختمان شرکت‌ها خواهد بود، اظهار کرد: این امر باعث تقویت ترازنامه شرکت‌ها از محل حقوق صاحبان سهام و نسبت مالکانه خواهد شد. وی بخشی از قیمت سهام شرکت‌ها را متاثر از ترازنامه دانست و گفت: درصورت الزام شرکت‌ها به تجدید ارزیابی دارایی‌‌‌ها به طور حتم شاهد افزایش قیمت سهام شرکت‌ها و نیز ارزش بازار خواهیم بود.

شمس تصمیم‌ سازمان بورس و اوراق بهادار برای تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها را بسیار مثبت خواند و ادامه داد: اگر شرکت‌ها اقدام به اجرای تصمیم‌ سازمان بورس در زمینه تجدید ارزیابی دارایی‌‌‌ها کنند، به طور حتم بخشی از عقب‌‌‌ماندگی بازار جبران خواهد شد و رونق خاصی به بورس ‌بازمی‌گردد.