افزایش ۴۸درصدی صورت‌حساب وارداتی نهاده‌ها در جهان

کشورهای با درآمد کم با توجه به قیمت‌های جهانی، واردات مواد غذایی را تا ۱۰درصد کاهش می‌دهند

نکته جالب توجه اینکه بخش عمده‌ای از افزایش صورت‌حساب وارداتی مواد غذایی، مربوط به کشورهای با درآمد بالا است که بیشتر به دلیل قیمت‌های جهانی بالاتر است، در حالی که انتظار می‌رود حجم نیز افزایش یابد. این در حالی است که کشورهای آسیب‌پذیر اقتصادی، بیشتر تحت تاثیر قیمت‌های بالاتر قرار می‌گیرند. به عنوان مثال، انتظار می‌‌رود کل صورت‌‌‌حساب واردات مواد غذایی برای گروه کشورهای کم‌‌‌درآمد تقریبا بدون تغییر باقی بماند، حتی اگر پیش‌‌‌بینی ‌‌شود از نظر حجمی ۱۰درصد واردات کاهش یابد، که نشان‌دهنده مشکل رو به رشد دسترسی برای این کشورها است.

گزارش تجارت فائو هشدار می‌دهد: «اینها علائم هشدار‌دهنده‌‌‌ای از منظر امنیت غذایی هستند و نشان می‌دهند که وارد‌کنندگان برای تامین مالی افزایش هزینه‌های بین‌المللی مشکل دارند و به‌طور بالقوه پایان انعطاف‌‌‌پذیری آنها در برابر قیمت‌‌‌های بین‌المللی بالاتر را نشان می‌دهد.» گزارش چشم‌انداز غذا، که الگوهای تجارت مواد غذایی را بر اساس گروه‌های غذایی دسته‌بندی می‌کند، هشدار می‌دهد که تفاوت‌‌‌های موجود احتمالا آشکارتر می‌شوند و کشورهای با درآمد بالا به واردات در کل طیف محصولات غذایی ادامه می‌دهند، در حالی که مناطق در حال توسعه به‌طور فزاینده‌‌‌ای بر روی کالاهای اصلی تمرکز می‌کنند.

افزایش ۴۸درصدی صورت‌حساب وارداتی نهاده‌های کشاورزی در پایان ۲۰۲۲ نسبت به ۲۰۲۱

از سوی دیگر سازمان فائو در بخش دیگری از گزارش خود صورت‌حساب وارداتی نهاده‌های کشاورزی را ارزیابی کرد. در این گزارش آمده است: پیش‌بینی می‌شود صورت‌حساب واردات جهانی در این بخش در سال ۲۰۲۲ به ۴۲۴ میلیارد دلار افزایش یابد که ۴۸ درصد نسبت به سال قبل و ۱۱۲ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش می‌یابد. در این گزارش آمده است: افزایش هزینه‌های بالاتر برای انرژی و کود وارداتی پیش‌بینی شده است که هر دوی این عوامل به ویژه در صورت‌حساب وارداتی جهانی مرتبط هستند و برای حساب‌های جاری کشورهای کم‌درآمد و با درآمد متوسط ‌‌پایین فشار ایجاد می‌کنند. در نتیجه، برخی از کشورها ممکن است مجبور به کاهش کاربردهای نهاده‌های کشاورز از جمله کود و سموم شوند، که تقریبا به‌طور اجتناب‌ناپذیری منجر به کاهش بهره‌وری کشاورزی و در دسترس بودن کمتر مواد غذایی داخلی می‌شود. به گفته سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، پیامدهای منفی این اتفاق بر تولید کشاورزی جهانی و امنیت غذایی احتمالا تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت.