خودروهای کلاسیک شناسنامه‌دار شدند

صدور شناسنامه خودروهای تاریخی (کلاسیک) با هدف حفظ و صیانت از آنها به عنوان آثار ملی آغاز شد. به گزارش «ایسنا‌»، مراسم رونمایی از شناسنامه خودروهای تاریخی صبح دیروز (یکشنبه ۲۱ دی‌ماه) با حضور مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری در کاخ نیاوران برگزار شد. طبق پیش‌بینی مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی، از حدود ۱۵ هزار خودرو تاریخی و نفیس، تعداد قابل‌توجهی اسقاط یا از کشور خارج شده و تعداد اندکی هم به صورت مخفیانه نگهداری می‌شده است. این نگرانی‌ها درباره این آثار ارزشمند تاریخی ضرورت شناسایی و حفاظت از این خودروها را برای کانون ایجاد کرد. در حال حاضر، حدود ۳هزار خودرو تاریخی در کشور شناسایی شده است که امروز برای ۵۰دستگاه شناسنامه صادر شد.

محمدرضا زاهدی، نماینده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در کارگروه شناسایی و صیانت از خودروهای تاریخی (کلاسیک) گفت: این شناسنامه‌ها براساس قانون حفظ آثار ملی مصوب سال ۱۳۰۹ با هدف شناسایی، ضبط و ثبت خودروهای تاریخی تهیه و صادر شده است که در مرحله بعدی قرار است برای ثبت این خودروها در فهرست آثار ملی کشور اقدام شود. او همچنین اطمینان داد: صدور این شناسنامه هیچ محدودیتی برای مالک و خودرو ایجاد نمی‌کند و حتی به ارزش افزوده خودرو و همچنین حمایت از آن به عنوان اثر تاریخی کمک خواهد کرد. مالکانی که این شناسنامه را دریافت می‌کنند، حتی هیچ محدودیتی برای فروش و خروج موقت آنها از کشور ندارند. «محمدحسن طالبیان»، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در مراسم رونمایی گفت: شناسایی و صیانت از خودروهای تاریخی از اسقاط و خروج آنها از کشور جلوگیری خواهد کرد. وی اضافه کرد: تعداد زیادی از این خودروهای ارزشمند در گذشته سر از کلکسیون‌های خارجی درآورده‌اند که شخصا چند مورد را در امارات و قطر شاهد بودم و این جای تاسف دارد.

او شناسایی و معرفی خودروهای تاریخی یا کلاسیک براساس قوانین موجود را وظیفه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دانست و در ادامه گفت: ایجاد مجموعه خودروهای کلاسیک امروز به صنعتی سودآور در دنیا تبدیل شده است. علاوه بر این، کلکسیون‌های خودرو می‌توانند منافعی برای کشور

به دنبال داشته باشند.

وی افزود: با توجه به این ارزش‌ها، ما مکاتباتی را با وزارت اقتصاد انجام و اهمیت این اتومبیل‌ها را شرح دادیم که باعث شد تعدادی از این خودروهای ارزشمند به مجموعه‌های خارجی عرضه نشوند یا از اسقاط آنها جلوگیری شود.

حمایت از مالکان برای ایجاد موزه‌های خصوصی

طالبیان همچنین از ثبت خودروهای تاریخی در فهرست آثار ملی کشور خبر داد و اظهار کرد: این موضوع یکی حمایت‌های سازمان از آثار تاریخی کشور است، علاوه بر این، شناسایی خودروها باعث تهیه بانک جامع اتومبیل‌های ارزشمند خواهد شد که مسلما ارزش افزوده‌ای را برای دارندگان خودرو به دنبال خواهد داشت؛ ضمن آنکه سازمان از مالکان حمایت معنوی خواهد کرد و برای ایجاد موزه‌های تخصصی و خصوصی در این باره حمایت‌های لازم را اعمال می‌کند. به گفته او تاکنون ۳۰۰ مجموعه‌دار خصوصی خودروهای کلاسیک شناسایی شده‌اند که ۶۰ مجموعه‌دار مجوز فعالیت گرفته‌اند. هدف اصلی ما از شناسایی آنها ساماندهی این میراث ارزشمند کشور بوده است. ایرجی، مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی نیز با ارائه شرحی از اقدامات صورت گرفته برای شناسایی و حفاظت از این خودروهای تاریخی اظهار کرد: خودروهای تاریخی یک سرمایه انباشته و مادی و همچنین منبعی برای ایجاد فراغت‌، فعالیت‌های ورزشی و توسعه گردشگری است که با ایجاد سازوکار مناسب می‌توان بهره فزاینده‌ای از آن برد. او سپس با اشاره به اقدامات بین‌المللی برای حفاظت از خودروهای تاریخی و تشکل‌هایی که در این زمینه وجود دارد گفت: در تلاش هستیم کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی به عضویت فدراسیون‌ جهانی خودروهای تاریخی ‌(فیوا) بپیوندد. در ادامه این مراسم، پس از آنکه مسعود سلطانی‌فر‌ از شناسنامه خودروهای تاریخی رونمایی کرد، با اهدای لوح تقدیر از سه مجموعه‌دار خصوصی به نمایندگی از سایر مجموعه‌داران تجلیل شد و سپس به پنج نفر از مالکان به نمایندگی، شناسنامه خودرو تاریخی داده شد.