قاچاق حداقل ۵۰۰ میلیون دلار محصولات آرایشی و بهداشتی

افزایش واردات محصولات تقلبی از هند، پاکستان و چین

گروه بازرگانی- گردش مالی محصولات آرایشی و بهداشتی در ایران به بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسید. این رقم را انجمن فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی اعلام کرده و گفته است: ایران هم اکنون به یکی از بزرگ‌ترین کشورهای مصرف‌کننده محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح جهان تبدیل شده است. افزایش چشمگیر مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران در شرایطی است که هم‌اکنون بر اساس آمار رسمی، کشور ما از ظرفیت تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن محصولات آرایشی، بهداشتی و شوینده برخوردار است؛ اما به‌رغم برخورداری از این ظرفیت و در اختیار داشتن خوراک کافی، صرفا حدود ۲۳۷ هزار تن از این ظرفیت تولید مواد شوینده، سلولزی و آرایشی به مرحله بهره‌برداری رسیده است.

در عین حال، نکته قابل تامل اینجا است که از همین ظرفیتی که اکنون در حوزه تولید لوازم آرایشی و بهداشتی وارد فاز تولید شده، بازار داخل چندان بهره نبرده است؛ چرا که در حال حاضر، ۸۰ درصد محصولات مرغوب بهداشتی و آرایشی تولیدی ایران در اختیار شرکت‌های آسیایی و اروپایی برای توزیع در بازار آن کشورها قرار می گیرد. این در حالی است که عمده محصولات آرایشی و بهداشتی مصرفی در ایران از طریق قاچاق و با کیفیت‌های بسیار پایین، وارد کشور و سود کلان آن به جای تولیدکننده، نصیب دلالان و قاچاقچیان می‌شود.

آن طور که انجمن واردکنندگان فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی ایران اعلام کرده، حجم واردات رسمی فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی به کشور در حال حاضر ۵۰۰ میلیون دلار است و به همین میزان و شاید هم بیشتر، کالای آرایشی و بهداشتی قاچاق وارد بازار مصرفی ایران می‌شود.در حال حاضر حجم زیاد واردات محصولات بهداشتی همچون مسواک، تیغ و عطریات قابل توجه است؛ به طوری که در حال حاضر، ۸۵ درصد مسواک‌ها، ۹۰ درصد تیغ‌های صورت و ۹۰ درصد عطریات موجود در بازار کشور وارداتی است.

هم اکنون حدود ۸۰ شرکت واردکننده محصولات آرایشی و بهداشتی در کشور فعالیت می‌کنند که حدود ۲۶۵ برند خارجی از سوی این شرکت‌ها وارد کشور می‌شود که ۱۶۵ برند آنها شامل برندهای معتبر اروپایی از کشورهای آلمان، اسپانیا، فرانسه، سوئیس و... است. ضمن اینکه ۶۰ تا ۶۵ برند نیز از کشورهای کره جنوبی، ترکیه، دبی، تایوان و... وارد می‌شود.

اما ظاهرا قیمت تمام شده محصولات آرایشی و بهداشتی قاچاق برای مصرف‌کنندگان به‌صرفه‌تر است؛ چنانکه مجتبی سلیمی‌نژاد، مدیر اجرایی انجمن مواد شوینده و بهداشتی، با تایید آمار فوق در جمع خبرنگاران، موضوع حجم بالای قاچاق این مواد را مورد توجه قرار داد و با اشاره به ورود گسترده محصولات آرایشی غیراستاندارد و تقلبی از پاکستان، هند و چین، تصریح کرد: هم اکنون محصولاتی با نام برندهای معتبر اروپایی در این کشورها تهیه و در بازار مصرفی ایران به اسم برندهای معتبر عرضه می‌شود.

واردات آسان‌تر از تولید

ارسلان فتحی‌پور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در مراسم آغاز به کار بیستمین نمایشگاه بین‌المللی مواد شوینده، بهداشتی، سلولزی و ماشین‌آلات در تهران، با اشاره به مشکلات و چالش‌های پیش روی فعالان صنعت مواد شوینده، آرایشی و بهداشتی گفت: برخی تولیدکنندگان، خطوط تولید و کارخانه‌هایی را در مناطق آزاد راه‌اندازی کرده‌اند؛ اما برای ورود محصولات ایرانی تولیدی خود به داخل کشور، با مشکلات متعددی دست به گریبان هستند؛ چنانچه سازمان ایران کد به آنها اعلام کرده که به جای تولید در مناطق آزاد و واردات محصولات به ایران، لوازم آرایشی و بهداشتی را از کشورهای دیگر وارد کنند تا کارشان تسهیل شود.