شماره روزنامه ۵۹۹۶
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۹۶ دنیای اقتصاد

اخبار اخبار - روزنامه شماره ۵۹۹۶

  • ماموریت بلوک غیرلیبرال‌ها

    دنیای اقتصاد: فارن‌افرز تعمیق همکاری چین، روسیه، ایران و کره‌شمالی را تحت عنوان محور غیرلیبرال و ضد نظم موجود بررسی کرده و نوشته: اگر اندازه این گروه افزایش یابد و هماهنگی‌های خود را تشدید کنند، ایالات متحده و متحدانش برای دفاع از نظم شناخته‌شده کار دشوارتری خواهند داشت.
  • بایدن در چند قدمی معامله عربستان و اسرائیل

    دنیای اقتصاد: دیپلماسی ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ غزه و ایجاد روابط جدید با عربستان سعودی در هفته‌های اخیر به یک انتخاب بزرگ برای اسرائیل و بنیامین نتانیاهو تبدیل شده است. دیگر چه چیزی می‌خواهید: رفح یا ریاض را؟ آیا می‌خواهید یک تهاجم تمام‌عیار به رفح انجام دهید تا کار حماس را بسازید – البته اگرامکان داشته باشد- بدون اینکه استراتژی‌ای برای خروج اسرائیل از غزه یا افق سیاسی برای راه‌حل دو دولتی با فلسطینی‌ها بدون حماس ارائه دهید؟ اگر این مسیر را طی کنید، تنها انزوای جهانی اسرائیل تشدید می‌شود و باعث گسست واقعی با دولت بایدن می‌شود. توماس فریدمن، ستون‌نویس نیویورک‌تایمز در تحلیلی در این روزنامه در ۲۶آوریل نوشت، آیا شما خواهان عادی‌سازی با عربستان سعودی، یک نیروی حافظ صلح عربی برای غزه و یک اتحاد امنیتی به رهبری ایالات متحده علیه ایران هستید؟ این بهای متفاوتی را به همراه خواهد داشت: تعهد دولت شما برای همکاری در راستای تشکیل کشور فلسطینی با یک تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاح‌شده، اما با بهره‌مندی از گنجاندن اسرائیل در گسترده‌ترین ائتلاف دفاعی آمریکایی-عربی-اسرائیلی که دولت یهود تا کنون از آن برخوردار بوده است.
  • منع ورود یک دانشجو به دانشگاه کلمبیا

    دنیای‌اقتصاد: دانشگاه کلمبیا روز جمعه اعلام کرد که یکی از رهبران تظاهرات دانشجویی طرفدار فلسطین را که در ماه ژانویه در ویدئویی اعلام کرده بود «صهیونیست‌ها لیاقت زندگی ندارند» از حضور در محوطه دانشگاه منع کرده است. «کاترین روزمن» در گزارش ۲۶آوریل در نیویورک‌تایمز نوشت، ویدئوی این اظهارات آتشین عصر پنج‌شنبه دوباره در فضای مجازی پخش شد و دانشگاه را مجبور کرد تا دوباره با موضوعی که هسته اصلی مناقشه در سراسر دانشگاه‌ها در سراسر کشور است، مواجه شود؛ تنش بین رویکردهای حامی فلسطین و یهودی‌ستیزی. این دانشجو به نام «کیمانی جیمز» در حین و پس از یک جلسه استماع انضباطی با مدیران کلمبیا (که ضبط و سپس در اینستاگرام منتشر کرد) اظهارنظر می‌کرد.
  • ارتش جاسوسی چین در اروپا

    دنیای‌اقتصاد: یک بریتانیایی جوان که به‌خاطر دیدگاه‌های جنگ‌طلبانه‌اش درباره چین شناخته می‌شود، به‌عنوان دستیار یکی از اعضای برجسته پارلمان بریتانیا کار می‌کرد. یکی دیگر، یک شهروند آلمانی با تبار چینی، دستیار یکی از اعضای پارلمان اروپا بوده که نماینده راست افراطی آلمان است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، درحالی‌که این افراد از کشورهای مختلف و پیشینه‌ها و دیدگاه‌های به ظاهر متفاوت بودند، اما هر دو در این هفته، متهم به جاسوسی برای چین شدند. این دو در حالی از سوی نهادهای اطلاعاتی مورد شناسایی قرار گرفتند که فشار فزاینده‌ای در اروپا برای شناسایی نفوذی‌های چینی وجود دارد؛ افرادی که به گفته مقامات اروپایی قصد دارند که به جان و روح سیاست و تجارت این خطه سرسبز رسوخ کنند. در مجموع، ۶نفر در سه پرونده جداگانه این هفته در اروپا به جاسوسی برای چین متهم شدند: «دو نفر در بریتانیا و چهار نفر در آلمان.»
  • خودکشی پزشکان به مرز هشدار رسیده است

    دنیای اقتصاد-فاطمه علی‌اصغر: خبر تکان‌دهنده بود و تلخ. پزشک جوان دیگری خود را کشت و بار دیگر نگاه‌ها را به سمت جامعه پزشکی ایران گرداند. این مرگ درحالی رقم خورد که فقط یک ماه از خودکشی پرستو بخشی، پزشک متخصص قلب و عروق در لرستان گذشته است. سمیرا آل‌سعیدی، جوان بود و فوق‌تخصص روماتولوژی. او در بیمارستان شریعتی مشغول به کار بود و معاون بین‌المللی بیمارستان امیراعلم بود. سمیرا سال‌های زیادی را به درس‌خواندن گذرانده بود تا به جایگاه کنونی‌اش برسد، اما اردیبهشت امسال دیگر تاب نیاورد و با وجود یک فرزند خود را از زندگی ساقط کرد.
  • چرا از ریشه کندن قانون تجارت؟

    دکتر فرشيد فرحناکيان/ عضو هيات‏‏‌مديره کانون وکلاي مرکز
    با تصویب فصل‌‌‌به‌‌‌فصل لایحه تجارت، مجلس یازدهم مدعی ثبت رکورد اتمام تصویب ۱۳۴۳ ماده این لایحه ظرف سه روز شد. این در حالی است که پیش‌‌‌تر مجتبی ذوالنوری، نایب‌‌‌رئیس مجلس یازدهم، در پاسخ به انتقادها از قانون افزایش سن بازنشستگی گفته بود که من و بعضی نمایندگان به خاطر «قاطی ‌‌‌شدن موضوعات» متوجه نشدیم به چه چیزی رای می‌‌‌دهیم و فردای رای‌‌‌گیری با توضیح آقای قالیباف متوجه شدیم. الان هم با بانگ بلند از خبط خود عذرخواهی می‌‌‌کنم.
  • راه تحریم‌زدایی

    دنیای اقتصاد: «حضور تجار خارجی در اکسپو ۲۰۲۴ بی‌سابقه بود»؛ این جمله‌ای از مجید تکبیری، رئیس ستاد بر‌‌گزاری ایران‌اکسپو در پا سخ به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» بود.رئیسی همچنین به توانمندی جمهوری‌اسلامی ایران در زمینه صدور خدمات فنی-مهندسی اشاره کرد و گفت: امروز جمهوری‌اسلامی ایران با اتکا به توان متخصصان و مهندسان خود در ۲۰کشور جهان در حال اجرای طرح‌ها و پروژه‌های بزرگ است که می‌توان از این توان و ظرفیت در جهت توسعه دیگر کشورها نیز بهره‌‌‌‌‌برد.
  • ماموریت محوری اتاق‌های مشترک

    اتاق‌های مشترک بازرگانی به‌عنوان بازوی راهبردی اتاق‏‏‏‏‌‎ بازرگانی، نقش کلیدی و محوری در توسعه و رونق تجارت با کشورهای هدف و ارتقای سطح مناسبات تجاری دارند. این اتاق‌ها با تدوین رابطه کارآمد با دولت و نهاد حاکمیت و سیاستگذار از یک‌سو و اتاق بازرگانی به‌عنوان نهاد بالادستی از سوی دیگر می‌توانند در راستای پیشبرد اهداف دیپلماسی اقتصادی و تجاری نقش محوری و کلیدی ایفا کنند، با این‌وجود برخی موانع بر سر راه فعالیت این اتاق‌ها وجود دارد که باعث‌شده ارتباط این اتاق‌ها با کشورهای هدف کمرنگ باشد. کارشناسان با تاکید بر رفع موانع بر سر راه فعالیت این اتاق‌ها، اتاق‌های مشترک را بازوی راهبردی اتاق بازرگانی می‌دانند که می‌توانند در دستیابی به اهد اف تجاری و صادراتی بسیار موثر عمل کنند.
  • انتصاب در منطقه آزاد چابهار

    دنیای‌اقتصاد: وزیران عضو شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی به استناد اصل یکصدوسی‌وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت تصویب‌نامه اصلاحات بعدی آن تصویب کردند که مهدی سرابندی به مدت سه‌سال به عنوان عضو موظف هیات‌مدیره سازمان منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار انتخاب شود.
  • برای تحقق شعار سال گلوگاه‌های تولید برداشته شود

    دنیای‌اقتصاد: محمدجواد امانی، رئیس اتاق اهواز، حل مشکلات بخش‌خصوصی را برای تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم موثر دانست و بر لزوم رسیدگی به مشکلات صنایع کوچک به‌عنوان مردمی‌‌‌‌ترین بخش اقتصاد تاکید کرد. رئیس اتاق اهواز با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان در حوزه‌های مختلف گفت: برای تحقق شعار سال ‌با تعامل بخش‌خصوصی و نهادهای مرتبط، گلوگاه‌های تولید در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی و دیگر بخش‌های اقتصادی باید برداشته شوند.
  • تاسیس کارخانه تولید خودکار

    دنیای‌اقتصاد: علی‌اکبر رفوگران پدرش را قانع کرد تا با تاسیس کارخانه بیک در ایران موافقت کند. برای این کار در پاریس به دیدار بیک (موسس و رئیس کارخانه بیک) رفت. او گفت: آقای رفوگران چه کاری می‌توانم برایتان بکنم؟ وی که از قبل خودش را برای این لحظه آماده کرده‌بود، از او یک ماشین تزریق پلاستیک به‌اضافه یک قالب خودکار دست‌دوم خواست و حاضر شد پول آن را همان لحظه بپردازد، سپس گفت: اگر توانستم تولید خودکار را به سطحی برسانم که مورد رضایت شما باشد، اجازه تولید خودکار بیک در ایران را به من بدهید، اگر نتوانستم، ماشین تزریق را نگه می‌دارم و قالب را به شما برمی‌گردانم تا در فرصت مناسب به هرکس خواستید بفروشید و بعدا پولش را به من بدهید. بیک لبخندی زد و این پشتکار را به او تبریک گفت.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹

    لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته همچنان محل مناقشه است. روز گذشته روزنامه جوان به تعطیلی شنبه‌ها به عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته انتقاد کرد و نوشت: این استدلال که باید خودمان را با نظم جهانی در حوزه اقتصاد تطبیق دهیم، آشناست. سال‌ها قبل طیفی سخن از جامعه جهانی می‌زدند، اما این جهان، جهانی است که آمریکا و غرب محور آن هستند. حرکت به‌سمت استاندارد‌های مثلا جهانی یعنی پذیرش گام‌به‌گام نظم غربی در حالی‌که امروز دنیا در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصاد در حال عبور از نظم فعلی و تک قطبی است.
  • دشواری‌های محیط کسب‌وکار با سامانه‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد: در نشست پانزدهم کمیسیون «بهبود محیط کسب‌وکار و رفع موانع تولید» اتاق بازرگانی تهران، موانع تحقق شعار سال مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و از تعدد سامانه‏‏‌های دولتی که بوروکراسی سنگینی را برای فعالیت‏‏‌های اقتصادی کشور ایجاد کرده است، به عنوان یکی از موانع مهم جهش تولید با مشارکت مردم یاد شد.پانزدهمین جلسه کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار و رفع موانع تولید اتاق تهران که نخستین نشست این کمیسیون در سال جدید بود، با محوریت تعدد سامانه‏‏‌ها و بررسی موانع تحقق شعار سال برگزار شد. محمدرضا نجفی‏‏‌منش، رئیس این کمیسیون، در ابتدای نشست با اشاره به شعار سال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» گفت: تجربه سال‌های گذشته به ما نشان داده است که هر سال به‏‏‌رغم توجه عمیق مقام معظم رهبری در انتخاب شعار سال و تاکید ایشان بر تلاش عمومی و بسیج همه دستگاه‏‏‌ها و نهادها برای تحقق آن، بسیاری از نهادها در جهت رفع موانع موجود و رسیدن به این هدف حرکت نمی‏‏‌کنند.
  • تسریع انتقال به آینده‏‏‌ای کم کربن

    دنیای‌اقتصاد: از آنجا که جهان همچنان با چالش‌های ناشی از تغییرات آب‌وهوایی دست و پنجه نرم می‌کند، نیاز به منابع انرژی پایدار و تجدیدپذیر هرگز به این اندازه مبرم نبوده است. پذیرش گسترده وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) به دلیل محدودیت‌های فناوری باتری موجود که اغلب بر مواد گران‌قیمت، کمیاب و مضر برای محیط‌زیست متکی است، با مشکل مواجه شده است. اینجاست که سیستم‌های باتری بدون آلایندگی جدید به کار می‌‌‌آید؟
  • شناسایی ۲۸ نیاز فناورانه واحدهای صنعتی در سال گذشته

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت شهرک‌‌‌های صنعتی تهران از شناسایی ۲۸نیاز فناورانه و رفع ۱۰نیاز فناورانه واحدهای صنعتی طی سال ۱۴۰۲ خبر داد.
  • عیارسنجی سکه حراجی

    دنیای اقتصاد: در هفته‌های گذشته شایعاتی مبنی بر وجود ناخالصی‌ در سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی مطرح شد. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با مسوولان و فعالان بازار طلا این موضوع را صحت‌سنجی کرد. از طرفی سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز بر عدم مغایرت عیار این سکه‌ها با نمونه‌های دیگر تاکید دارد. در سوی دیگر، فعالان بازار طلا نیز ضمن رد هرگونه ناخالصی از برخی تفاوت‌های ظاهری در این سکه‌ها خبر می‌دهند که با کاهش تقاضا برای این سکه باعث افت اندک قیمت‌ آن شده است.
  • ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار به ۵‌هزار مگاوات افزایش می‌‌‌یابد

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) از امکان صادرات برق ایران به اروپا از طریق ترکیه با مشارکت شرکت‌های بخش خصوصی فعال در بازارهای برق منطقه‌‌‌ای در هشت‌اه عادی سال خبر داد.
  • برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی رونمایی شد

    دنیای اقتصاد: روز گذشته طی مراسمی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی از برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی (سپامی) رونمایی شد. به گزارش شادا، در این مراسم که در محل وزارت اقتصاد و با حضور رسانه‌های گروهی برگزار شد، علاوه بر سید احسان خاندوزی، سید رحمت‌الله اکرمی خزانه‌دار کل کشور، سید‌علی روحانی معاون سیاستگذاری وزارت اقتصاد و مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به همراه مدیران و مسوولان دو بانک صادرات و تجارت حضور داشتند. با راه‌اندازی سامانه برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی، امکان تامین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی عضو زنجیره تامین مالی و حضور فعال بانک‌های عامل به عنوان متعهد و تامین‌کننده مالی فراهم می‌شود. برات مذکور، قابلیت گردش اعتبار به جای وجه نقد و نقل‌وانتقال و خردشوندگی در داخل زنجیره تامین و نقد‌شوندگی در سررسید یا تنزیل پیش از سررسید را داراست.
  • صادرات ۴۸۹ میلیون دلاری نساجی

    دنیای‌اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ صادرات محصولات نساجی ۴۸۹میلیون دلار و واردات آن ۲.۲میلیارد دلار بود.براساس آمار گمرک ایران، میزان صادرات محصولات نساجی در سال گذشته به ۴۸۹میلیون دلار رسید. به گزارش خبرگزاری مهر، بیشترین میزان صادرات محصولات نساجی به مقصد کشورهای عراق، افغانستان و روسیه بوده است که به ترتیب ۲۶، ۱۸ و ۶‌درصد از ارزش کل صادرات محصولات نساجی ایران را به خود اختصاص دادند. همچنین عمده‌‌‌ترین کالای صادراتی در بین محصولات نساجی شامل کف‌‌‌پوش‌‌‌های غیرمخملی‌باف با رقمی بالغ بر ۲۲۰میلیون دلار بوده است.
  • ساخت شهرک صنعتی پوشاک هنوز آغاز نشده است

    دنیای‌اقتصاد: رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با بیان اینکه ساخت شهرک صنعتی پوشاک هنوز شروع نشده است، گفت که این شهرک در حال تغییر مکان است‏‏‌.محمود سیجانی در گفت‏‏‌وگو با «ایسنا»، اظهار کرد: ابتدا قرار بود شهرک صنعتی پوشاک در نزدیکی شمس‌آباد ساخته شود، اما به دلیل مشکلاتی که در حوزه زمین وجود داشت، قرار شده این شهرک در نزدیکی فرودگاه امام خمینی (ره) جانمایی شود.رئیس سازمان صمت استان تهران با بیان اینکه اطلاعات دقیق‏‏‌تر درباره اینکه ساخت شهرک صنعتی پوشاک در چه مرحله‏‏‌ای قرار دارد، در اختیار شرکت شهرک‏‏‌های صنعتی استان تهران است، گفت: البته این احتمال وجود دارد که با انجام اصلاحاتی، شهرک صنعتی پوشاک در همان جای قبلی ساخته شود.
  • ۲۴ برابر شدن قبوض برق برای مشترکان پرمصرف

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل امور انرژی و مشتریان شرکت توانیر، استفاده از کولر گازی در مناطق عادی را با افزایش سه‌برابری مصرف و ٢٤برابر شدن قبض برق خانگی همراه دانست.
  • کانال‌یابی تورم مسکن

    دنیای اقتصاد: روند رشد قیمت واقعی مسکن از سال۹۰ تاکنون، حاوی ۴مقطع معنادار برای سیاستگذار است و در عین حال، چشم‌انداز سال جاری را قابل پیش‌بینی می‌کند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد صرف‌نظر از اثر تورم عمومی بر روند قیمت آپارتمان‌های شهر تهران، بالابرنده‌های پرقدرت در بیرون این بازار وجود دارد؛ به‌طوری‌که فعالیت این محرک‌ها در فاصله ۹۷ تا ۹۹، سبب شد قیمت واقعی ملک طی سه سال پیاپی، به‌طور میانگین ۳۸درصد در سال جهش کند و طی دو سال بعد از آن، تغییر جهت همین محرک‌ها باعث کاهش به ترتیب ۸درصد و ۲۳درصدی قیمت واقعی شد. پشت‌صحنه فراز و فرود تاریخی قیمت واقعی ملک، از رابطه مستقیم آن با «ریسک‌های غیراقتصادی» حکایت دارد. شرایط بازارها هنگام شکل‌گیری انتظارات تورمی به گونه‌ای است که سرمایه‌ها با حجم قابل توجهی به سمت ملک کشیده می‌شود. به این ترتیب، سیاستگذار برای حل مساله تورم مسکن هم «مهار ریسک‌های غیراقتصادی» را که در کوتاه‌مدت اثر معنادار روی قیمت ملک دارند و هم «مسیرسازی برای به‌کارگیری سرمایه‌های خرد در بخش واقعی اقتصاد» را از طریق مثلا پایان‌دادن به مداخله در بازار سرمایه باید جزو اولویت‌های خود ببیند. در این مقاله فهرستی از ۶ فاکتور مسلط بر بازار مسکن و نتایج نظرسنجی از ۱۲۹کارشناس و فعال اقتصادی آمده است.
  • هزینه اجاره‌‌‌نشینی در جنوب تهران

    دنیای‌اقتصاد: سطوح جدید اجاره‌‌‌بهای پیشنهادی مسکن در مناطق جنوبی تهران نشان‌دهنده غلبه سهم مبلغ ودیعه (پول پیش) به سهم اجاره‌‌‌بهای ماهانه است. بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره وضعیت بازار اجاره مسکن در مناطق ۹ تا ۱۲ شهر تهران که چهار منطقه شاخص و پرتقاضای نیمه جنوبی پایتخت برای معاملات خرید و اجاره مسکن است نشان می‌دهد، بهار امسال، موجران تمایل بیشتری به دریافت سهم بالاتر رهن (پول پیش) نسبت به اجاره‌‌‌بهای ماهانه دارند.
  • عامل جدایی سیاستگذار و اقتصاددان

    دنیای اقتصاد-گروه سیاستگذاری: درحالی‌که موضوعات مورد بررسی رشته اقتصاد هر روز گسترده‌تر می‌شود، به نظر می‌رسد میان آنچه اقتصاددانان ارائه می‌دهند و آنچه سیاستگذاران لازم دارند فاصله قابل توجهی وجود دارد. یک اقتصاددان در یادداشت خود در روزنامه فایننشال‌تایمز به این موضوع پرداخته است و بیان می‌کند که این آشفتگی واقعا وجود دارد. به گفته او اقتصاددانان می‌توانند به روش‌هایی از سطح فعلی این فاصله بکاهند و برای ایفای نقش کاربردی‌تر در جامعه گام بردارند. بهبود دسترسی به داده‌ها از سوی دولت‌ها و عدم اصرار برای پاسخ به سوالات جدید دو پیشنهاد مهمی هستند که نویسنده برای هدفمندتر شدن پژوهش‌ها در رشته اقتصاد ارائه می‌دهد.
  • ماجرای افت قیمت دلار

    دنیای اقتصاد: قیمت دلار نقدی در بازار روز شنبه به کف کانال ۶۲هزار تومانی رسید. تحلیلگران ۳عامل مختلف سیاسی-اقتصادی را به‌عنوان محرک‌های کاهشی نرخ ارز مطرح می‌کنند. نخست کاهش سطح ریسک‌های سیاسی، دوم وجود احتمالاتی مبنی بر شروع مذاکرات هسته‌ای و سوم اخبار مثبت درآمد‌های نفتی.
  • توقیف دارایی‌های روسیه دلارزدایی را تسریع می‌کند

    تسنیم: شبکه خبری بلومبرگ به نقل از یک مقام سابق صندوق بین‌المللی پول (IMF) هشدار داد که تسلیحاتی کردن دلار آمریکا از طریق توقیف دارایی‌های بلوکه‌شده روسیه، روند جهانی دلارزدایی را تسریع می‌کند. به گزارش راشاتودی، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا این هفته لایحه‌ای را امضا کرد که اجازه می‌دهد دارایی‌های دولتی روسیه در این کشور به نفع واشنگتن مصادره شود. آمریکا از مدت‌ها قبل بر مصادره این وجوه برای کمک به اوکراین و استفاده از آنها در جنگ علیه روسیه اصرار داشته است.
  • سیاست بانک مرکزی ترکیه تغییر نکرد

    ایسنا: بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را ۵۰درصد نگه داشت. بانک مرکزی جمهوری ترکیه (CBRT) اعلام کرد که نرخ بهره را پس از افزایش در ماه گذشته بدون تغییر در ۵۰درصد نگه می‌دارد. کمیته سیاست پولی استدلال کرد که به‌دلیل تاخیر بین افزایش نرخ‌ها و تاثیر آن بر تورم، توقف در انقباض الزامی است. بانک افزود که «به‌شدت به ریسک‌های تورمی توجه می‌کند.» بانک ترکیه گفت: تا زمانی که شاهد کاهش قابل توجه و پایدار در روند زیربنایی تورم ماهانه نباشد و تا زمانی که انتظارات تورمی به محدوده پیش‌بینی‌شده بازنگردد، موضع پولی فشرده خود را حفظ خواهد کرد. این سازمان مجددا تاکید کرد که آماده است تا در صورت پیش‌بینی وخامت قابل توجه و مداوم تورم، نرخ‌ها را بیشتر افزایش دهد.
  • فرانسه از فهرست ۱۰اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود

    تسنیم: بر اساس گزارش به‌روز شده چشم‌انداز جهانی صندوق بین‌المللی پول، رشد آهسته اقتصاد فرانسه، این کشور را ظرف پنج سال آینده از فهرست ۱۰اقتصاد بزرگ جهان خارج خواهد کرد.
  • سقوط ین با اقدام بانک مرکزی ژاپن

    ایسنا: بانک مرکزی ژاپن نرخ بهره را بدون تغییر نگه داشت و پس از این تصمیم، ین در برابر دلار به پایین‌ترین میزان خود در ۳۴سال اخیر رسید. بانک مرکزی ژاپن (BoJ) اعلام کرد مطابق با انتظارات بازار، نرخ بهره خود را در صفر درصد حفظ خواهد کرد.
  • تهدید اقتصاد آمریکا

    دنیای اقتصاد: اقتصاد آمریکا بر خلاف نظر برخی از صاحب‌نظران مالی با تورم چسبنده مواجه شده و تمرکز جرمی پاول و سایر سیاستگذاران بر آغاز سیاست‌های انبساطی را کاهش داده است. دلیل این ادعا را می‌توان از گزارش‌های اقتصادی اخیر این کشور از جمله نرخ بیکاری، داده‌های شغلی، نرخ تورم، رشد اقتصادی و در آخر گزارش هزینه‌های مصرف‌کننده جست‌وجو کرد.
  • فقدان پول در بورس

    دنیای اقتصاد -علی عبدالمحمدی: معاملات بازار در روز گذشته پرتقاضا دنبال شد و برای دقایقی ۷۰‌درصد بازار سبزپوش شد، اما هرچه که به میانه معاملات نزدیک‌تر شدیم، بر حجم عرضه‌ها افزوده شد و خریداران نیز با توجه به فشار عرضه، از سمت خرید سهام عقب‏‏‏‏‏‏‌ نشستند. شاخص‌کل که در آغازین دقایق معاملات تا سطح ۲‌میلیون و ۳۱۲‌هزار‌ واحد پیشروی کرده‌بود، عقبگرد داشت و نهایتا در سطح ۲‌میلیون و ۳۰۴‌هزار‌واحدی، ماراتن معاملات را به پایان رساند. کاهش نرخ دلار در بازار آزاد، یکی از عواملی بود که موجب بیشترشدن فشار فروش در بازار در روز گذشته شد.
  • اختیار معامله؛ چتر حمایتی بازار سهام

    مهدی فرهادی / کارشناس مشتقه و ابزارهای نوین مالی
    بهتر است با یک سوال شروع کنیم؛ اختیار معامله چیست و چگونه برای پوشش ریسک استفاده می‌شود؟ اختیار معامله (Option) یک ابزار مالی است که به دارنده آن حق (اما نه الزام) خرید یا فروش یک‌دارایی را در زمان و قیمت مشخص می‌دهد.
  • جنس متفاوت رشد بورس

    دنیای اقتصاد-پروانه کبره: بازار سهام در هفته گذشته روند مثبتی به خود گرفت و با افزایش ۴.۳۶درصدی شاخص کل به کار خود پایان داد تا نزول هفته آخر فروردین را تا حدودی جبران کند. در همین حال، ادامه تمرکز معامله‌گران حقیقی بر سهام شرکت‌های کوچک‌تر موجب شده تا بخش عمده نقدینگی بازار جذب این نمادها شود. بنابراین این امکان وجود دارد که با تضعیف قیمت‌ها در بازارهای رقیب هدایت نقدینگی از سایر بخش‌ها به سمت بازار سهام صورت پذیرید. این رویکرد، در کنار تردیدها درخصوص مشکلات ژئوپلیتیکی مربوط به وضعیت سیاسی کشور موجب شده تا سرمایه‌گذاران احتیاط مضاعف را در دستور کار خود قرار دهند.
  • گواهی تمکن مالی الکترونیکی چیست؟

    آزاده هاشمی /کارشناس بازار سرمایه
    سال گذشته، شرکت سپرده‌‌‌‌‌گذاری مرکزی اوراق‌بهادار و تسویه وجوه در عرصه‌‌‌‌‌های مختلف، به‌ویژه در حوزه روابط بین‌‌‌‌‌الملل، شاهد دستاوردهای چشمگیری بود. عضویت در انجمن شرکت‌های سپرده‌‌‌‌‌گذاری مرکزی اوراسیا (AECSD)، انتصاب شرکت به‌عنوان سرپرست کارگروه «شرکت‌های سپرده‌‌‌‌‌گذاری مرکزی، پیش و پس از معاملات» در فدراسیون بورس‌های اروپایی و آسیایی (FEAS) و انجام پروژه‌های مختلف جهت تسهیل ارائه خدمات به سرمایه‌گذاران بین‌المللی، از جمله مواردی هستند که در برنامه استراتژیک ۱۴۰۲ شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق‌بهادار و تسویه وجوه، در حوزه امور بین‌الملل، هدف‌گذاری شده‌بودند. در این راستا، یکی از مهم‌ترین اقدامات شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در سال‌۱۴۰۲، الکترونیکی‌کردن فرآیند درخواست، صدور و احراز اصالت گواهی‌های تمکن مالی (صورت وضعیت دارایی و خلاصه گردش معاملات) بوده‌است که در پانزدهمین نمایشگاه صنعت مالی کشور (بورس، بانک و بیمه) در خرداد ماه ۱۴۰۲، رونمایی شد.
  • سرنوشت نرخ بهره در ۱۴۰۳

    امیررضا اعلاباف/ تحلیلگر بازار سرمایه
    همان‌طور که از منحنی نرخ بهره اسناد خزانه اسلامی (اوراق غیر‌نقدی و بدون‌کوپن دولتی) که طبق اطلاعات آخرین روز معاملاتی تهیه‌شده، مشخص می‌شود وضعیت فعلی منحنی نرخ بهره با توجه به اختلاف ناچیز نرخ بازده تا سررسید ‌نزدیک‌ترین و دورترین سررسید‌ها که‌ برابر با کمتر از ۳۰نقطه پایه یا (basis points ) است، تقریبا صاف است که با توجه به تعریف نظریه رجحان نقدینگی یا( Liquidity Preference ) نرخ بازده تا سررسید ‌اوراق حاصل میانگین نرخ‌های بهره کوتاه‌مدت موردانتظار در عمر اوراق به‌علاوه یک صرف ( premium) از بابت نگهداری طولانی‌مدت‌تر و قفل‌شدن نقدینگی است که سرمایه‌گذاران از بابت آن بازدهی بیشتری را در مقایسه با سررسید‌های کوتاه‌تر مطالبه می‌کنند.
  • جایگاه کراد فاندینگ‌‌‌‌‌ها در جذب سرمایه‌های سرگردان

    نیما میرزایی / کارشناس بازار سرمایه
    سنا :کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی یکی از روش‌های نوین، سریع و قابل‌اعتماد برای جذب سرمایه مورد‌نیاز به‌منظور توسعه یک کسب‌وکار است و نوع فعالیت آنها با صندوق‌های جسورانه یا سرمایه‌گذاری مستقیم و انفرادی در استارت‌آپ‌ها کاملا متفاوت بوده و به‌دلیل تضمین اصل سرمایه می‌تواند برای سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز نیز گزینه قابل بررسی باشد. در این روش مثلث سرمایه‌گذار، سرمایه‌‌‌‌‌پذیر و پلتفرم با همکاری یکدیگر کمک می‌کنند که نقدینگی مورد‌نیاز یک کسب‌وکار با برنامه مشخص به‌سرعت تامین و اجرایی‌شده و در یک بازی برد -برد هر سه ضلع مثلث منتفع شوند.
  • شاخص بورس‌های جهانی بر مدار صعود

    دنیای اقتصاد: روز جمعه شاخص S&P ۵۰۰ SPX یک‌درصد افزایش پیدا کرد. این در حالی است که شاخص Nasdaq Composite Composite حدود ۲درصد و شاخص داوجونز Industrial Average DJIA ۰.۴درصد صعود را به ثبت رساندند. سرمایه‌گذاران در سال جاری انتظارات خود را برای کاهش نرخ معیار بهره توسط فدرال رزرو، که برای مبارزه با تورم بالا نگه داشته، پایین آورده‌اند. فدرال رزرو تصمیم خود را در مورد نرخ بهره پس از پایان جلسه سیاست دوروزه خود در هفته آینده در اول ماه مه اعلام خواهد کرد.
  • انحراف ارزی بازار خودرو

    دنیای اقتصاد: تخصیص سه‌میلیارد دلار به مونتاژکاران خودرو این سوال را مطرح کرده که ارز مذکور چرا به تنظیم بازار خودرو کمکی نکرده است؟ واضح است که مسیرهای فراوانی برای تنظیم بازار پیش پای سیاستگذار بوده است؛ به‌طوری‌که مسیر واردات هم می‌توانست در کنار تزریق ارز به مونتاژی‌ها به‌طور همزمان مورد نظر قرار بگیرد.
  • جهش تولید خودرو با کدام پول؟

    دنیای اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی از برنامه این وزارتخانه برای رشد تولید روزانه خودرو خبر داده که همچنان خبری از اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها - به عنوان یکی از ارکان اصلی جهش تولید - نیست. وزیر صمت با تاکید بر برنامه‌های توسعه‌ای این وزارتخانه برای صنعت خودرو طی سال جاری، گفته که «درحال‌حاضر تیراژ روزانه تولید خودرو به پنج‌هزار دستگاه رسیده و تلاش می‌کنیم این رقم ۲۰‌درصد افزایش یابد». با توجه به این گفته وزیر صمت، اگر برنامه این وزارتخانه عملی شود، تولید خودرو در کشور به روزی شش‌هزار دستگاه خواهد رسید. علی‌آبادی پیش‌تر نیز عنوان کرده بود که تولید خودرو در سال جاری و در مقایسه با سال گذشته ۱۵درصد بالا خواهد رفت. با توجه به تولید بالغ بر یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دستگاهی خودرو در سال گذشته، تحقق رشد ۱۵درصدی به معنای افزایش تیراژ تا بالای یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار دستگاه است.
  • تکذیب معامله حواله خودروی جانبازان

    دنیای اقتصاد: بازار سیاه معاملات حواله خودروهای وارداتی در حالی از ماه‌ها قبل شکل گرفته و در این بین، حواله خودروهای جانبازان نیز به چشم می‌آید که مدیر کل تسهیلات و رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران، این خرید‌وفروش‌ها را از اساس تکذیب کرد. میثم اروز در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم گفته که «وقتی هنوز حواله‌ای صادر نشده و خودرویی وارد نکرده‌ایم تا قیمت‌گذاری شود، دقیقا چه چیزی خرید‌و‌فروش می‌شود؟» به گفته وی، تماس‌هایی از طرف جامعه ایثارگری انجام شده که می‌گویند دلالان تماس می‌گیرند و آنها برای فروش حواله خودرویشان با قیمت‌های چندمیلیاردی، تحریک می‌کنند؛ هدف دلالان دامن زدن به اخبار دروغ خریدوفروش حواله خودروی وارداتی است.
  • تسلا اخراج می‌کند

    دنیای اقتصاد: شرکت تسلا در بیانیه‌ای اعلام کرد که تضعیف بازار فروش خودروهای الکتریکی در حال حاضر تسلا را با چالش‌هایی مواجه می‌کند. به گزارش ایسنا، تسلا اعلام کرد حدود ۴۰۰نفر از کارکنانش در کارخانه خود در نزدیکی برلین را کاهش می‌دهد و امیدوار است بدون اخراج اجباری به این مهم دست یابد.این اخراج‌ها، برای کاهش بیش از ۱۰درصدی از ۱۴۰هزار کارمند جهانی تسلا و پاسخی به تشدید جنگ قیمت برای خودروهای الکتریکی است که خودروسازان را برای کاهش هزینه‌ها تحت فشار قرار می‌دهد.
  • لوتوس ۱۰۷هزار دلاری

    دنیای اقتصاد: لوتوس آماده ارائه خدمات به خریداران آمریکایی است که قصد دارند شاسی‌بلند التر را تهیه کنند.این سواری خانوادگی با باتری برقی در دو نوع برای بازار ایالات متحده عرضه می‌‌شود و ۱۰۷هزار دلار قیمت دارد. سطح مبتدی و R، هر دو در پیکربندی دوموتوره با باتری ۱۱۱.۹کیلووات‌ساعتی و معماری ۸۰۰ولتی برای عملکرد شارژ سریع اولیه طراحی شده‌اند. التر S میان‌رده موجود در برخی بازارها، از ایالات متحده صرف‌نظر می‌کند، احتمالا به این دلیل که سازندگان لوکس روی سطح بالایی از کیت استاندارد برای خریداران تمرکز می‌کنند.مدل مبتدی در مجموع ۶۰۳ اسب‌بخار قدرت و ۷۱۰ پوند‌فوت گشتاور تولید می‌کند که می‌تواند وزن تقریبا ۵۵۰۰پوندی خود را در ۴.۵ثانیه از حالت سکون به سرعت ۶۲مایل در ساعت برساند و حداکثر سرعت ۱۶۰مایل در ساعت را ثبت کند. مدل R ترکیبی نیز ۹۰۵اسب‌بخار و ۹۸۵پوندفوت تولید می‌کند که تقریبا ۵۸۲۰پوند خود را در ۲.۹۵ثانیه به ۶۲مایل در ساعت می‌رساند و قادر است به سرعت ۱۶۵مایل در ساعت برسد.
  • نمایشگاه خودروی پکن در تسخیر برقی‌ها

    دنیای اقتصاد: بزرگ‌ترین نمایشگاه خودروی چین آینده تمام برقی را به نمایش می‌گذارد و البته برندهای محلی غالب هستند.به گزارش ایسنا، بزرگ‌ترین نمایشگاه خودروی چین روز پنج‌شنبه (۲۵ آوریل) در پکن آغاز به کار کرده و معروف‌ترین‌های خودرو، جدیدترین مدل‌های الکتریکی خود را به نمایش گذاشتند که نشان می‌دهد چگونه بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان در حال حاضر و بدون توجه به گذشته، در وضع الکتریکی قرار دارد. برگزارکنندگان اعلام کردند که خودروسازان قرار است ۱۱۷ مدل برقی جدید در مقابل ۹۳ مدل سال گذشته را در نمایشگاه شانگهای ارائه کنند، در‌حالی‌که در مجموع ۲۷۸ خودروی جدید انرژی نو به نمایش گذاشته خواهند شد که ۷ مورد بیشتر از سال گذشته است.
  • استقبال ۷۶هزار دستگاهی از شیائومی

    دنیای اقتصاد: شیائومی نزدیک به ۷۶هزار سفارش برای خودروی SU۷ ثبت کرده و بیش از ۱۰هزار تحویل در ژوئن را هدف قرار داده است.لی جون، بنیانگذار چینی شیائومی، اعلام کرد که تا ۲۴ آوریل ۷۵هزار و ۷۲۳سفارش برای سدان الکتریکی اسپرت این شرکت به ثبت رسیده است.لی طی رویدادی در اولین روز رسانه‌ای نمایشگاه خودروی پکن گفت شیائومی بیش از ۱۰۰هزار تحویل برای SU۷ در سال ۲۰۲۴ را هدف قرار داده است و قصد دارد تجارت خودرویی خود را برای سه سال آینده ۱۰۰ درصد بر بازار چین متمرکز کند.
  • افزایش علاقه مردم به تلویزیون‌های بزرگ

    دنیای اقتصاد: در بخش لوازم صوتی و تصویری، تلویزیون و سیستم‌های تقویت صوتی آن قرار دارند که اهمیت ویژه‌ای در صنعت لوازم خانگی دارند. تلویزیون از همان ابتدای اختراع، وسیله‌ای جادویی و سرگرم‌کننده محسوب می‌شد و حالا پس از گذشت سال‌ها هنوز نقش ارزشمند خود را برای انسان‌ها ایفا می‌کند. در ایران بسیاری از شرکت‌های داخلی اقدام به تولید تلویزیون می‌کنند و محصولات برخی از آنها فاصله زیادی با تکنولوژی روز دنیا ندارد. رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی و تصویری و موبایل در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در خصوص مسائل مختلف این صنف به صحبت نشسته است.
  • رکن غایب صندوق زمین و ساختمان

    دنیای اقتصاد -گروه شرکت‌های ساختمانی: صندوق سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان نوعی صندوق سرمایه‌گذاری است که سرمایه‌‌‌های خرد سرمایه‌گذاران را جمع‌‌‌آوری می‌کند. مجموع این سرمایه‌‌‌ها در پروژه‌‌‌های ساختمانی تجاری، اداری یا مسکونی سرمایه‌گذاری می‌شود. این نوع صندوق برای اولین بار در اوایل دهه ۹۰مطابق قوانین و مقررات تعیین‌شده در سازمان بورس، وزارت مسکن و شهرسازی و فعالان حوزه ساختمان وارد معاملات بازار شد.
  • لوازم خانگی که قبض برق شما را نجومی می‌کند

    فصل گرم تابستان در راه است و بسیاری از خانواده‌ها به سمت استفاده از کولرهای گازی و آبی می‌روند. در این میان کولرهای گازی که بخشی از لوازم خانگی نیز محسوب می‌شوند مصرف برق بالایی دارند. به همین دلیل اخیرا توانیر هشدار داده که قبض برق کسانی که از این نوع کولرها استفاده کنند تصاعدی حساب شده و بنابراین رقم بالایی برای خانواده‌هایی که از این وسیله استفاده می‌کنند محاسبه خواهد شد.
  • صادرات لوازم خانگی ایرانی در بازارهای رقابتی جهان‌

    در خصوص میزان صادرات لوازم خانگی ایران اغلب موارد ضد و نقیضی وجود داشته است. از یکسو برخی ادعا می‌کنند حجم صادرات لوازم خانگی ایران چشمگیر است ولی به دلیل تحریم‌ها برخی شرکت‌های تولیدکننده ایرانی مجبور می‌شوند عبارت«ساخت ایران» را از روی آنها حذف کنند. از سوی دیگر برخی از فعالان و کارشناسان این صنعت در کشور معتقد هستند حجم صادرات لوازم خانگی در حد کانتینری بوده و بسیاری از کشورهای منطقه به دلایل مختلف پذیرای لوازم خانگی تولید شده در ایران نیستند.
  • چینی‌ها تلویزیون ۱۰۰ اینچ تولید کردند

    بازار تولید تلویزیون‌ها در جهان بسیار متنوع و با افزودن قابلیت‌های جدید است. به گزارش دیجیاتو، شیائومی اخیرا تلویزیون ردمی مکس ۱۰۰ اینچی مدل ۲۰۲۵ را روانه بازار کرده است. این تلویزیون هوشمند جذاب برای علاقه‌‌‌مندان به سرگرمی و بازی در چین عرضه می‌شود. در ادامه با مشخصات این محصول جذاب بیشتر آشنا می‌‌‌شویم.
  • رکود ساخت‌وساز ۹ ساله شد

    دنیای‌اقتصاد: انبوه‌‌‌سازان می‌‌‌گویند سال‌هاست ساخت‌وساز در کشور با تاثیر از تورم و وضعیت نابسامان بازار مسکن و مشکلات ساخت‌وساز در رکود به‌‌‌سر می‌‌‌برد. این وضعیت باعث شده است تعداد زیادی از فعالان این حوزه، عطای بازار مسکن را به لقایش ببخشند و ترجیح دهند سرمایه خود را در زمینه‌‌‌ای درگیر کنند که سودآوری بیشتری داشته و احتمال نقدشوندگی آن نیز بالاتر باشد.
  • صنعت‌سنج صنایع دارویی

    شرکت مشاوره مدیریت ایلیا، مجموعه گزارش‌‌‌های جدیدی تحت عنوان «صنعت‌‌‌سنج» منتشر می‌‌‌کند. اولین سری این گزارش‌‌‌ها که برای نمایشگاه ایران اکسپو ۱۴۰۳ آماده شده است. در این سری، هفت صنعت کلیدی ایران بررسی شده‌‌‌ و بخش عمده‌‌‌ای از داده‌‌‌های رسمی و معتبر این صنایع جمع‌آوری و تحلیل شده‌‌‌اند، علاوه بر تحلیل‌‌‌های مخصوص هر صنعت، بستر کلان اقتصادی کشور نیز تحلیل شده است تا این گزارش‌ها منبعی جامع و منحصر بفرد برای تصمیم‌گیری آگاهانه کسب و کارها و سرمایه‌گذاران باشند.
  • افزایش مکانیزاسیون کشاورزی با توزیع ۳۱‌هزار تراکتور

    دنیای اقتصاد - تبریز: معاون بازاریابی و فروش گروه صنعتی تراکتورسازی ایران گفت: گروه صنعتی تراکتورسازی ایران در سال گذشته با توزیع مستقیم بیش از ۳۱‌هزار دستگاه انواع تراکتور زراعی و باغی بین کشاورزان زحمتکش کشور توانست ۰.۱۷ اسب بخار در هکتار در ارتقای ضریب مکانیزاسیون کشاورزی نقش‌آفرینی کند.
  • تجار ترکمن در نمایشگاه اکسپو

    دنیای‌اقتصاد -گرگان: رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان از استقبال‌‌ تجار ترکمنی برای حضور در ششمین نمایشگاه توانمندی‌‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (اکسپو) خبر داد و گفت: تاکنون حدود یکصد نفر برای بازدید از این رویداد فرهنگی اعلام آمادگی کرده‌اند.
  • نقشه راه صندوق زمین و ساختمان

    علیرضا صابر‌فرد / کارشناس اقتصاد مسکن
    صندوق سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان یکی از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری است که به شکل متمرکز و همان‌طور که از نام آن پیداست در حوزه زمین و ساختمان فعالیت می‌کند. این نوع از صندوق‌ها وجوه سرمایه‌گذاران را دریافت کرده و آن را در پروژه‌‌‌های مختلف ساختمانی سرمایه‌گذاری می‌کنند.
  • رتبه منطقه ویژه اقتصادی لامرد در سال ۱۴۰۲

    بر اساس تحقیقات یک موسسه بین‌المللی منطقه ویژه اقتصادی لامرد رتبه سوم بین مناطق ویژه و آزاد برتر کشور را کسب کرد.
  • مسیرهای توسعه زنجیره متانول

    دنیای اقتصاد: تولیدکننده‌های‌متانول در سال‌های آینده بیش از هرچیز با چالش کمبود تقاضا مواجه خواهند شد و کارشناسان این حوزه برای رفع این مشکل بازاری طرح‌هایی را به عنوان راه‌حل بررسی و تدوین کرده‌اند. در بین اینها تولید الفین‌های سبک و مخصوصا پروپیلن، روش MTO/P که طی سال‌های گذشته و به محوریت چین توسعه‌یافته است، پیشنهاد می‌شود. گفته می‌شود در کشور ایران نیز با توجه به طرح‌های توسعه‌ای در حوزه متانول، بررسی و بهره‌برداری از این فرآیند می‌تواند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.
  • لحاظ دارایی‏‌های نامشهود برای اولین بار در کشور

    صندوق پژوهش و فناوری استان البرز، اولین نهاد مالی در کشور است که ارزش دارایی نامشهود یک شرکت دانش‌بنیان را به ارزش دارایی مشهود آن اضافه می‌کند.
  • گام بلند مناطق نفت‌‌خیز جنوب در بومی‌‌سازی تجهیزات

    سرپرست مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت‌‌خیز جنوب از بومی‌‌سازی ۱۹‌هزار قلم تجهیزات و اقلام پرمصرف موردنیاز شرکت‌های بهره‌‌بردار و کارخانه‌های عملیاتی مناطق نفت‌‌خیز جنوب خبر داد.
  • نگاهی ژئوپلیتیک به بازار نفت

    دکتر حسن مرادی/ کارشناس نفت و انرژی
    در روزهای جاری وضعیت بسیار پرتلاطم و پیچیده‌‌ای در بازار نفت ایجاد شده است؛ از یک طرف عربستان سعودی و روسیه که اولی از بازیگران اصلی اوپک هست و بیشترین میزان تولید در سازمان را به خود اختصاص داده و دومی در جرگه کشورهای غیر‌اوپک که همراه اوپک تصمیم می‌گیرد، تصمیم گرفتند که تا حدود ۳میلیون بشکه تولید را کاهش دهند و این تصمیم باعث شده که قیمت نفت تا حدودی بالا و به سمت یکصد دلار پیش برود. البته عاملی که این موضوع را تشدید کرده درگیری‌های شدید خاورمیانه از یک طرف و مخاطرات امور کشتی‌‌ها از کانال سوئز و باب المندب از طرف دیگر است. عامل سومی که به این وضع دامن زده این است که برخی کشتی‌های متعلق به آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و رژیم اشغالگر قدس در تنگه امید نیک آفریقا هم آرامش ندارند و باید با احتیاط عبور کنند بنابراین این مساله هم مزید بر علت شده و می‌تواند تشدیدکننده قیمت در بازار نفت باشد.
  • بازدید دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج‌‌فارس

    دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا و جمعی از دانشجویان رشته‌‌های مطالعات منطقه‌‌ای و ژئوپلیتیک از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج‌‌فارس بازدید کردند.
  • استارت پایتخت در بهار تهران

    دنیای اقتصاد: تلویزیون قصد جدی برای ساختن پایتخت ۷ دارد. گویا مذاکرات هم بی‌نتیجه نبوده و حتی خبرهایی از آغاز پیش‌تولید سری هفتم سریال پایتخت هم به صورت غیررسمی و درگوشی در حال انتشار است. پیش از این شایعه شده بود که تیم سازندگان پایتخت قرار است سریالی جدید را با حال‌وهوای پایتخت در شبکه نمایش خانگی بسازند، برخی شایعه‌ها هم حاکی از ساخت فیلم سینمایی پایتخت بود. خلاصه هرازگاهی شایعه جدیدی درباره این سریال محبوب تلویزیونی دهان به دهان می‌چرخید و مخاطبان را امیدوار به تماشای آن می‌کرد.
  • یک نقاشی ناتمام؛ ۳۲ میلیون دلار!

    دنیای اقتصاد: گوستاو کلیمت باز هم رکورد میلیونی در حراجی ثبت کرد تا جایگاهش را به عنوان یکی از گران‌ترین هنرمندان تاریخ نقاشی جهان تثبیت کند. اثری ناتمام از او که ۱۰۰ سال تصور می‌شد گم شده است، در حراجی در وین به قیمت ۳۰میلیون یورو (۳۲میلیون دلار) به فروش رفت؛ یعنی دقیقا دوهزار میلیارد تومان، نزدیک به دو برابر کل فروش بازار هنرهای تجسمی ایران در سال ۱۴۰۲. حراجی «ایم کینسکی» می‌گوید سرنوشت دقیق این نقاشی گم‌شده و این‌که پس از سال ۱۹۲۵ چه بر سر آن آمده «نامشخص» است.
  • قتل سلبریتی تیک‌تاک در عراق

    اینفلوئنسر عراقی و ستاره «تیک تاک» به ضرب گلوله در بغداد کشته شد. مقامات امنیتی عراق می‌گویند ام فهد، اینفلوئنسر معروف شبکه اجتماعی تیک‌تاک در بغداد، به ضرب گلوله کشته شد. او به خاطر انتشار ویدئو‌هایی در حال رقص با موسیقی عراقی در شبکه اجتماعی تیک‌تاک معروف بود و ده‌ها هزار دنبال‌کننده داشت. وزارت کشور عراق هم در بیانیه‌ای تایید کرد «زنی که در شبکه‌های اجتماعی مشهور است، توسط ضاربان ناشناس» کشته شده است.
  • مستند زندگی علی جهاندار در راه شبکه خانگی

    دنیای اقتصاد: فیلم مستند «یک جهان آواز» ساخته مجتبی سعادت درباره زندگی و فعالیت علی جهاندار خواننده، مدرس آواز و ردیف‌دان ساخته شد. فیلم‌برداری این مستند در شهرهای رودبار، شمام، تهران و کرج انجام شده است. علی جهاندار یکی از مهم‌ترین شاگردان استاد محمدرضا شجریان بود و از آلبوم‌های او می‌توان به صبح مشتاقان، نقش پندار و دختر گلفروش اشاره کرد.
  • «همرنگی با جماعت» در بازار کتاب

    دنیای اقتصاد: کتاب «همرنگی با جماعت» نوشته کاس آر. سانستین با ترجمه بهروز گرانپایه منتشر شد. نویسنده در این کتاب معتقد است که همرنگی با جماعت تحت تاثیر موج‌های اطلاعاتی یا مبتنی بر اعتبارِ افراد ذی‌نفوذ رخ می‌دهد. به این معنا که اطلاعاتی درست یا غلط در یک گروه کوچک، در یک اجتماع محلی، یا جامعه پخش می‌شود یا فرد معتبر و ذی‌نفوذی سخنی می‌گوید و یک ایده یا رفتار به سرعت از فردی به شخص دیگر گسترش می‌یابد، که به‌طور بالقوه می‌تواند منجر به تغییرات اساسی شود. این همراهی و دنباله‌روی، گاهی (یا زمانی که آگاهانه و صادقانه و همسو با چاره‌اندیشی برای مسائل مردم باشد) موثر و سودمند، اما عموما در مسیر تغافل اجتماعی است. مردم به‌طور معمول تحت‌تاثیر این موج‌ها قرار می‌گیرند و دنباله‌روی دیگران می‌شوند. دچار جوزدگی یا تبعیت کورکورانه می‌شوند یا مصلحت‌اندیشانه از ابراز مخالفت و مقابله با جو پرهیز می‌کنند. گاهی دانش و اطلاعات درستی هم دارند اما به دلایلی آن را بیان نمی‌کنند و این خطرناک است.
  • پایان نفت؛ رویایی تعبیرنشدنی

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: به گفته هیثم الغیس، دبیرکل اوپک، تصور پایان استفاده از نفت و فرآورده‌های آن در کوتاه‌مدت خیالی واهی است. الغیس در مقاله‌‌‌‌‌ای که در نشریه بررسی اقتصادی خاورمیانه (MEES) منتشر شد، نسبت به روایت‌‌‌‌‌های ضد‌ونقیض هشدار داد و تاکید کرد که سرعت سرسام آور رشد تقاضای انرژی به این معناست که هنوز نمی‌توان جایگزینی برای نفت در مقیاس مورد‌نیاز متصور شد. در عین حال، الغیس استدلال کرد؛ تمرکز باید بر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای باشد و نه حذف استفاده از طلای‌سیاه. الغیس با تاکید بر آنچه که آن را «روند نگران‌کننده روایات» نامید، ابراز نگرانی کرد که بحث در مورد پایان نفت می‌تواند به سیاست‌های انرژی منجر شود که به‌جای راه‌حل، هرج و مرج غیر‌قابل برگشت ایجاد می‌کند. او سوال قابل‌تاملی را مطرح کرده و می‌گوید: اگر سرمایه‌گذاری در عرضه تولید نفت درحالی‌که تقاضا همچنان روند صعودی دارد، کاهش یابد، نیاز روزافزون انرژی در جهان چگونه تامین خواهد شد؟
  • نفت ۶۵ دلاری مبنای بودجه ‌روسیه

    وزارت اقتصاد روسیه قیمت هر بشکه نفت را در بودجه‌فدرال برای بازه زمانی سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷ میلادی ۶۵‌دلار پیش‌بینی کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، وزارت اقتصاد روسیه پیش‌بینی خود را برای قیمت صادرات نفت‌خام در سه سال‌آینده، به ازای هر بشکه ۶۵‌دلار پیش‌بینی کرد. براساس این برآورد که به‌منظور تهیه و تدوین بودجه‌فدرال استفاده می‌شود، قیمت نفت در برآوردهای پیشین برای سال‌۲۰۲۴، ۷۱‌دلار و ۳۰ سنت، برای سال‌۲۰۲۵، ۷۰‌دلار و ۱۰‌سنت و برای سال‌۲۰۲۶، ۷۰‌دلار درنظر گرفته‌شده بود. روسیه در پی تنش‌های مسکو-کی‌‌‌‌یف، با تحریم‌های بی‌شماری از سوی غرب ازجمله محدودیت در خرید محموله‌‌‌‌های نفت‌خام این کشور و نیز اعمال سقف قیمتی ۶۰‌دلار برای هر بشکه روبه‌رو شده‌است.
  • وصول بدهی‏‏‏‌ بدهکاران صنعت گاز

    معاون وزیر نفت در امور گاز با تاکید بر اتخاذ رویکرد جهادی برای وصول بدهی مشترکان با اولویت ابربدهکاران، این موضوع را اقدامی مهم برای تامین مالی طرح‌های توسعه‌‌‌‌ای کشور و رفاه عمومی دانست.
  • رشد تولید در صنعت نفت با مشارکت مردم

    گروه بازار نفت: صنعت نفت سال‌هاست که به‌دلیل تحریم‌های آمریکا از سرمایه‌های مردمی موجود در بانک‌های کشور برای توسعه پروژه‌های خود بهره می‌گیرد و این موضوع در وزارت نفت دولت سیزدهم به‌‌‌‌شکل فزاینده‌ای افزایش داشته‌است. به گزارش «شانا» نگاهی گذرا به ‌نام‌گذاری‌‌‌‌ سال‌های اخیر نشان می‌دهد اقتصاد و به‌‌‌‌تبع آن رشد اقتصادی، تولید ملی، افزایش درآمد کشور و بهبود رفاه و معیشت مردم، در دیدگاه مقام‌معظم رهبری جایگاه بسیار مهمی دارد، اما نام‌‌‌‌گذاری سال‌۱۴۰۳ به‌نام «رشد تولید با مشارکت مردم»، تفاوتی عمده با سال‌های گذشته دارد و آن قید «مشارکت مردم» است.
  • بودجه؛ سند ملی

    دکتر حجت‌الله قاجار
    بودجه از دیدگاه‌های اقتصادی، مالی، سیاسی و حقوقی قابل بررسی است. بودجه سندی ملی است که با پول ملی تنظیم می‌شود؛ ضمن آنکه امروزه ثروت و قدرت در قالب بودجه عمومی تعریف می‌شود. بودجه یک سند مهم اقتصادی و بزرگ‌ترین ابزار سیاست‌های مالی، پولی و ارزی و یک برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت سالانه پراهمیت است که نقش مهمی در تحقق بخشیدن به هدف‌های جامعه و کشاندن اقتصاد به تعادل همراه با اشتغال را ایفا می‌کند. بودجه مهم‌ترین سند راهبردی موسسات و بنگاه‌های اقتصادی کشور به شمار می‌رود که بسیاری بودجه را میثاق مدیریت با سهامداران می‌دانند. بودجه از مباحث بسیار مهم در اقتصاد و سند ملی و چهره مالی مدیریت عمومی کشور و نیز یک پیشگویی شامل منابع و مصارف است که برنامه‌ریزی سالانه برای دستیابی به اهداف قانونی و دیدگاه‌های توسعه را ممکن می‌سازد؛ ضمن آنکه از دیگر جنبه‌های اقتصادی قابل ملاحظه بودجه، تراز کردن منابع و مصارف، توازن در تراز بازرگانی، ارتقا و کارآیی اقتصادی، فقرزدایی، ایجاد اشتغال پایدار، بهبود و تقویت ارزش‌های انسانی (اخلاق) و تامین عدالت اجتماعی همراه با بهره‌مند ساختن کلیه اقشار جامعه است که از اهداف اصلی دولت است. مضاف بر آن فلسفه وجودی بودجه شامل ۲عامل نیازهای نامحدود بشر و دیگری نیز منابع و امکانات محدودی است که در اختیار بشر قرار دارد.
  • انسداد سیاسی بهره وری

    امیررضا انگجی/پژوهشگر توسعه اقتصادی
    بیشتر مطالعات توسعه با تمرکز بر تفاوت بهره‌وری کل عوامل در میان کشورها از تفاوت‌های مهمی که بهره‌وری کل عوامل در میان بخش‌های مختلف اقتصادی در درون یک کشور دارد، غافل شده‌اند. یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که ریشه اصلی این تفاوت در بهره‌وری کل عوامل در میان بخش‌های مختلف یک اقتصاد را باید در اقتصاد سیاسی جست و‌جو کرد. وجود فعالیت‌های اقتصادی با سطوح بسیار متفاوت بهره‌وری در مدل‌های رشد اقتصادی به سختی قابل تطبیق است. این مدل‌ها پیش‌بینی می‌کنند که نهاده‌ها - به عنوان مثال سرمایه - باید به سمت مولدترین مصارف خود جریان پیدا کنند، وقتی این اتفاق نمی‌افتد، می‌گوییم اقتصاد تخصیص نادرست نهاده ها را نشان می‌دهد.
  • ۶ برنامه برای برق تابستان

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: اغلب چالش‌‌‌های صنعت برق تقریبا از ۱۵ خرداد تا ۱۵شهریور به عنوان پیک مصرف به وجود می‌‌آید و عمده‌‌‌ترین چالش بی‌‌‌شک ناترازی ۱۵‌هزار مگاواتی تولید در برابر مصرف است که البته با توجه به افزایش دو درجه‌‌‌ای گرمای هوا نسبت به مدت مشابه سال قبل و افزایش طبیعی میزان مصرف به تناسب افزایش جمعیت، می‌توان گفت تولید حداقل بیش از ۲۰‌هزار مگاوات از مصرف عقب‌‌‌تر است و رفع این مساله در صورت اتخاذ تدابیر مناسب حداقل تا پایان ۱۴۱۰ زمان‌براست؛ با این وجود ظرف یک سال گذشته اتفاقات مثبتی همچون اجرای ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌‌‌بنیان، راه‌‌‌اندازی تابلو سبزها، پرداخت بخشی از مطالبات از طریق اسناد خزانه و... را شاهد بوده‌‌‌ایم که مهم‌ترین هدف اجرای آنها، صرفه اقتصادی داشتن صنعت برق برای افزایش سرمایه‌گذاری در این صنعت مادر بوده است. با تمام این اوصاف، مسائل بسیاری گریبانگیر صنعت برق است که رفع آنها از عهده وزارت نیرو خارج است و نیازمند همکاری نهادهایی همچون سازمان برنامه و بودجه، صندوق توسعه ملی، وزارت صمت، وزارت نفت و... است.
  • چرا تولید برق‌آبی ایالات‌متحده کاهش یافت ؟

    دنیای اقتصاد: برق‌آبی یا هیدروپاور یکی از قدیمی‌‌‌ترین و بزرگ‌ترین منابع انرژی تجدیدپذیر است که از جریان طبیعی آب در حال حرکت برای تولید برق استفاده می‌‌‌کند. در حالی که بیشتر مردم در ایالات متحده ممکن است منبع این انرژی را با سد هوور واقع روی رودخانه کلرادو در جنوب شرقی شهر لاس‌وگاس مرتبط بدانند که دارای تاسیسات عظیمی ‌‌‌است که از نیروی یک رودخانه بزرگ در پشت دیوار خود بهره می‌‌‌برد، اما تاسیسات برق‌آبی در اندازه‌‌‌های مختلف احداث می‌‌‌شوند.
  • از معجـزه اراک چه‌فهمیدیــم؟

    اگر قسمت غم‌انگیز ماجرا برای طرفداران که حذف تیم محبوب‌شان از جام حذفی آن هم پس از کری‌خوانی برای رقیب بود را حذف کنیم، به نظر خود پرسپولیسی‌ها هم از نبرد جمعه شب اراک هیجان زده شدند. یک شگفتی بزرگ رخ داد و آلومینیوم توانست رقیب پرستاره خود را شکست دهد؛ اتفاقی که از چند زاویه قابل بررسی است.
  • جلوی تکرار تاریخ را بگیر!

    دنياي اقتصاد: هفته سی و پنجم لیگ برتر انگلیس امروز با برگزاری سه مسابقه به پایان می‌رسد که قطعا گل سرسبد بازی‌ها، نبرد تاتنهام و آرسنال در وایت‌هارت‌لین است. سفیدها با دو بازی کمتر نسبت به استون ویلا، ۶ امتیاز تا رتبه چهارم و منطقه صعود به لیگ قهرمانان فاصله دارند و قطعا تا انتهای فصل محکوم به کسب تمام امتیازات باقی مانده هستند. اما تصور نکنید که این تنها انگیزه مرغ‌ها برای پیروزی در جدال سنتی امروز است. شاید برای هواداران اسپرز، جلوگیری از قهرمانی آرسنال حتی از صعود به یو‌سی‌ال هم حیاتی‌تر باشد.
  • ماموریت ممکن

    دنياي اقتصاد: پس از سپری شدن ۱۲ روز از آغاز جام ملت‌های فوتسال آسیا، امروز پرونده این رقابت‌ها بسته می‌شود. جایی که از ساعت ۱۴:۳۰ ایران به مصاف میزبان مسابقات یعنی تایلند می‌رود.
  • انفعال در برابر تغییر اقلیم

    دنیای اقتصاد-گروه گردشگری: دمای میانگین کشور در پنج دهه گذشته و با استفاده از درون‌‌‌یابی داده‌‌‌های دیده‌‌‌بانی ایستگاه‌‌‌های هواشناسی کشور معرف افزایش دمای دهه‌‌‌ای تقریبا با شیب ۰.۴ درجه سلسیوس است که به حدود دو برابر آهنگ افزایش جهانی می‌‌‌رسد. این رقم بیانگر گرمایش محیط و تغییر اقلیم کشور با سرعت بیش از میانگین جهانی است. با این حال در همین چند دهه جانمایی صنایع آب‌‌‌بر در مناطقی بوده که کمترین دریافت بارش سالانه را دارند.
  • اجرای ۱۵ پروژه جدید بخش خصوصی در تبریز

    دنیای‌اقتصاد-تبریز: شهردار تبریز از آغاز اجرای ۱۵ پروژه سرمایه‌گذاری به ارزش «یک همت» در تبریز خبر داد و گفت: این هدف‌‌‌گذاری همزمان با شروع به کار همایش بین‌المللی فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری تبریز محقق می‌شود. یعقوب هوشیار در مراسم برگزاری یکصد و نود و یکمین جلسه شورای اسلامی شهر تبریز گفت: ابعاد مختلف رویکرد اجرایی شهرداری تبریز برای طرح‌‌‌های سرمایه‌گذاری وارد فاز جدیدی شده است. هوشیار تخصیص عرصه زمین برای طرح‌‌‌ها را مغایر با اصول و قواعد سرمایه‌گذاری دانست و گفت: شهرداری تبریز این رویه غیرمنطقی سرمایه‌گذاری را طی سال‌های اخیر منسوخ کرده است.
  • عقبگرد سکه بورسی به ۴۰ میلیون

    دنیای اقتصاد- راضیه احقاقی: سکه بورسی ۲‌درصد ارزان‌‌‌تر از سکه فیزیکی معامله شد. کاهش احتمال بروز تنش سیاسی در منطقه زمینه‌‌‌ساز افت بهای دارایی‌‌‌های مبتنی بر طلا در بازار داخل شد. در عین حال طلا در بازار جهانی نیز پس از ۶هفته جریان افزایشی، در هفته اخیر با افت نرخ مواجه شد و بازده منفی ۲.۲درصدی را برای سرمایه‌گذاران به همراه داشت. در این شرایط عقبگرد نرخ ارز در بازار آزاد به کانال قیمتی ۶۲‌هزار تومان نیز مزید بر علت شد تا روند افت قیمت دارایی‌‌‌های مبتنی بر طلا شدت بیشتری به خود بگیرد.
  • ادامه رشد قیمت سنگ‌آهن برای سومین هفته متوالی

    دنیای‌اقتصاد: قیمت سنگ‌آهن برای سومین هفته متوالی در مسیر صعودی است که با توجه به بهبود تقاضا از طرف چینی‌‌‌ها این تداوم رشد قیمت اتفاق افتاده است. پیش‌بینی می‌شود با توجه به اینکه چین اتکای اقتصاد خود را به بخش مسکن کاهش داده است، میزان ساخت‌وساز در آینده نیز رشد قابل‌توجهی نداشته باشد و میزان تقاضا برای محصولات فولادی با روند نزولی همراه باشد و از این‌رو قیمت محصولات زنجیره فولاد نیز در کانال کاهشی قرار گیرد.
  • ازدواج مورایس با یک بانوی ایرانی

    دنیای اقتصاد: سپاهان در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی به سختی و با گل دقیقه ۱۱۷ رامین رضاییان از روی نقطه پنالتی از سد تیم دسته اولی استقلال ملاثانی گذشت. پس از پایان این بازی دو اتفاق مهم رخ داد؛ یکی اینکه سیاوش اکبرپور، سرمربی تیم جنوبی از سمتش استعفا داد و دیگری آنکه ژوزه مورایس، سرمربی سپاهان اعلام کرد به دین اسلام گرویده است. گویا مرد پرتغالی در آستانه ازدواج با یک بانوی ایرانی قرار دارد. این بخش را به روایت سایت ورزش‌سه بخوانید: «از مدت‌ها قبل زمزمه‌هایی مبنی بر ازدواج قریب‌الوقوع ژوزه مورایس با یک بانوی ایرانی در جریان بود. موضوعی که همراه با خبر تشرف او به دین اسلام، پررنگ‌تر شد و رسانه‌ها نیز درباره آن صحبت کردند. در این خصوص گفته می‌شود مسائل شرعی ازدواج مورایس با همسر ایرانی‌اش اتفاق افتاده و طی چند روز آینده این مراسم به صورت رسمی برگزار می‌شود.»
  • کامنت باورنکردنی آقای داور

    دنیای اقتصاد: حقیقتا در فوتبال ایران هیچ مرزی برای شگفت‌زده کردن مخاطب وجود ندارد و حالا یکی از مصادیق این داستان در تبریز پیدا شده است. تراکتور بعد از تساوی یک-یک برابر ذوب‌آهن در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی، در ضربات پنالتی موفق به شکست این تیم شد. پس از این پیروزی، رضا کرمانشاهی معاون باشگاه تراکتور در کامنتی عجیب پای عکس شادی بازیکنان تیم نوشت: «از این برد شیرین‌تر، باخت پرسپولیس بود.» طبیعتا این کامنت با واکنش‌های منفی گسترده‌ای همراه شد، چرا که کرمانشاهی از داوران سرشناس و فعال سال‌های گذشته فوتبال ایران بوده و به این شکل، در حقیقت اصالت تصمیماتش در آن سال‌ها را زیر سوال برده است.
  • این‌طوری می‌خواستی بروی تیم ملی؟

    دنیای اقتصاد: دانیال اسماعیلی‌فر یکی از دو بازیکن پرسپولیس بود که در ضیافت پنالتی‌های بازی حذفی با آلومینیوم ضربه خود را از دست دادند و باعث شکست و حذف سرخ‌پوشان شدند. به‌طور کلی دانیال از زمان حضور در پرسپولیس به عنوان دفاع راست نتوانسته فروغ مورد انتظار هواداران را داشته باشد.
  • کلید قفل‏‏‌های بسته

    پرهام پهلوان: هوش مصنوعی (AI) به‌عنوان یک فناوری پیشرو هر روز توسعه‌‌‌یافته‌‌‌تر می‌شود. این فناوری افق‌‌‌های مختلفی را پیش‌روی مردم و کشورها قرار داده است و انتظار می‌رود در تعیین سرنوشت انسان‌‌‌ها نقش مهم و استراتژیکی ایفا کند. هوش مصنوعی یکی از فناوری‌های تحول‌آفرین‌ امروزی است. در حالی که کشورهای سراسر جهان در تلاش برای ایجاد برتری تکنولوژیک در زمینه هوش‌مصنوعی هستند، چین به عنوان یکی از دو کشور پیشرو در توسعه جهانی این ابزار، در کنار اصلی‌‌‌ترین رقیب اقتصادی خود، ایالات‌متحده آمریکا، ظاهر شده است.
  • پیامدهای اقتصادی هوش عمومی مصنوعی

    دکتر مهدی فیضی *
    با اینکه پیشرفت‌‌‌های اخیر در هوش مصنوعی نویدبخش افزایش قابل‌توجه بهره‌‌‌وری در بخش‌های مختلف اقتصاد است، این مساله همزمان نگرانی‌ها در مورد جابه‌‌‌جایی نیروی کار و در نهایت رفاه انسان را نیز افزایش داده است. به نظر می‌رسد زمان آن فرارسیده است بشریت برای این احتمال آماده شود که به‌زودی به هوش عمومی مصنوعی‌ای (Artificial General Intelligence) دست پیدا می‌کنیم که می‌‌‌تواند تمام وظایف شناختی را در سطوح انسانی انجام دهد و دارای توانایی شناختی، درک، یادگیری و به‌‌‌کارگیری دانش به شیوه‌‌‌ای مشابه با هوش انسانی در طیف وسیعی از وظایف است.
  • ۲۰۲۴؛ سال نفوذ به عمق هوش مصنوعی

    اگر ۲۰۲۳ برای صنعت تکنولوژی، سال چت‌بات‌های هوش مصنوعی بود، ۲۰۲۴ برای این صنعت سال نفوذ به عمق هوش مصنوعی و سنجش پتانسیل‌های آن خواهد بود. ممکن است این روند چندان هیجان‌انگیز به نظر نرسد، اما پشت درهای بسته شرکت‌های تکنولوژی، ده‌ها میلیارد دلار به سرعت روانه صنعت هوش مصنوعی می‌شوند. از آمازون گرفته تا متا، غول‌های تکنولوژی مشغول نوسازی مراکز داده خود برای پشتیبانی از هوش مصنوعی هستند.
  • هوش مصنوعی و نوشتارهای آکادمیک اقتصادی؛ بیم‌ها و امیدها

    دکتر علی حسین صمدی/استاد بخش اقتصاد دانشگاه شیراز دکتر حمیدرضا پورقاسمی/استاد بخش علوم خاک دانشگاه شیراز
    یکی از وظایف اصلی دولت‌ها در چارچوب حکمرانی، ترویج و تعمیم (تامین نیازها و بصیرت‌سازی) است که دست‌‌‌یابی به علوم و فنون یکی از این موارد است. وظیفه دیگر دولت‌ها در این چارچوب، تنظیم‌گری است که تنظیم مقررات برای بهره‌مندی بیشتر از آثار مثبت گسترش علم و فناوری و کاستن از آثار احتمالی منفی از آن جمله است. بحث فنی این فناوری‌ها نیز مهم است؛ اما مهم‌تر از آن، اثری است که بر عرصه‌های مختلف زندگی افراد می‌گذارد. گسترش علم و فناوری در کل مثبت ارزیابی می‌شود، اما نباید از آثار منفی احتمالی آن غافل شد.
  • گستره‌‌ حکومت هوش‌‌‌مصنوعی

    فاطمه صالحی/روزنامه‏‏‌نگار اقتصادی
    اقتصاد دیجیتال مدت‌‌‌هاست به‌عنوان یکی از شاخه‌‌‌های مهم و کاربردی اقتصاد شناخته می‌شود که دستاورهای بسیار مهمی برای این علم به همراه داشته است. در سال‌های اخیر، هوش‌مصنوعی با قدرت و سرعت بیشتری نسبت به آنچه در ذهن‌‌‌مان بود در حال پیشرفت است. در سال‌های اخیر، بسیاری از افراد نگران از دست دادن شغل خود و جایگزینی نیروی انسانی با هوش مصنوعی بوده‌اند. اما در این شرایط باید دید هوش مصنوعی (AL) تا چه میزان در حوزه‌‌ اقتصاد پیشروی کرده است.
  • حکمرانی نامرئی هوش مصنوعی

    مسلم تقی‌زاده/پژوهشگر هوش مصنوعی دانشگاه تهران
    ما شاهد ظهور «یک دست نامرئی خودکار» هستیم؛ جهانی که از طریق یک رژیم بازخورد مرتب شده است، جامعه‌ای مبتنی بر داده که اکنون در شکوفایی کامل بوده و با مهاجرت داده‌های مردم به دنیای دیجیتال شعله‌ور شده است. در دنیای به‌سرعت در حال تکامل ما، نفوذ هوش مصنوعی همچنان در حال رشد است و تقریبا بر هر جنبه‌ای از زندگی ما تاثیر گذاشته است. چهار روند کلیدی فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی همچون شخصی‌‌‌سازی اطلاعات، علم متقاعدسازی، یادگیری ماشین و زبان طبیعی در حال تغییر تعاملات روزانه، فرآیندهای تصمیم‌گیری و حتی درک ما از واقعیت هستند.
  • رشد ۱۰۰درصدی ورود دانش‌بنیان‌ها به بازار سرمایه

    معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در نشست خبری روز گذشته با تاکید بر اینکه دولت به دنبال حاکمیتی کردن استارت‌آپ‌ها نیست و تاکنون آنها را برای فروش سهام تحت فشار قرار نداده است، وعده رشد ۱۰۰درصدی ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به بازار سرمایه را می‌دهد. او همچنین در این جلسه اظهاراتی درباره مخالفت و شروط این معاونت با فروش سهام یک تاکسی اینترنتی مطرح کرد.
  • استارت قوی بورس بهار

    گزارش‌های ماهانه فروردین‌ماه صنایع، راهی سامانه کدال شد. صنایع بورسی در اولین ‌ماه از سال، ۲۰۴همت درآمد داشتند. این میزان نسبت به فروردین سال گذشته که دلار نیما ۳۸هزار تومان بوده است، رشد ۲۴درصدی داشته است. صعود دلار نیما به کانال ۴۰هزار تومان در فروردین، سبب شد تا درآمد دلاری صنایع طی فروردین ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۴درصد بهبود یابد. نرخ‌های جهانی، افزایش قیمت دلار نیما و رونق معاملات در بورس کالا، سه عامل اصلی بهبود گزارش‌های قوی در فروردین‌ماه بوده است.
  • یکپارچه‌سازی هوش مصنوعی اوپن‌ ای‌آی و گوگل در آی‌فون‌های جدید

    مهر: اپل دوباره مذاکره با اوپن‌ای‌آی برای استفاده از هوش مصنوعی این شرکت در آی‌فون جدید را از سر گرفته و از سوی دیگر مشغول مذاکره با گوگل برای استفاده از فناوری آن است.
  • هوش مصنوعی گوگل معلم زبان انگلیسی می‌شود

    مهر: گوگل مشغول آزمایش ویژگی است که با کمک هوش مصنوعی مولد به افراد کمک می‌کند تا بهتر به زبان انگلیسی حرف بزنند .به نقل از گیزموچاینا، «گوگل سرچ لبز» برای افرادی که سعی دارند صحبت کردن به زبان انگلیسی را بدون برخورد رودررو تمرین کنند، یک راه‌حل ارائه کرده است. یکی از کاربران توییتر، یک ویژگی آزمایشی به نام Speaking Practice ابداع کرده که از هوش مصنوعی مولد برای کمک به بهبود مهارت‌های انگلیسی صحبت کردن فرد از طریق تمرین مکالمه استفاده می‌کند.
  • تیک‌تاک در صورت عدم تغییر مالکیت چینی‌اش مسدود می‌شود!

    سیتنا: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده با امضای لایحه جدیدی «بایت‌دنس»، شرکت چینی مالک تیک‌تاک را ملزم کرد تا ظرف مدت ۹ ماه تمام سهم خود را در این پلتفرم واگذار کند. اجرایی نکردن این اولتیماتوم موجب مسدودسازی دسترسی به این شبکه اجتماعی در آمریکا خواهد شد.
  • ورود سازمان توسعه تجارت به ماجرای تولید نوکیای تقلبی

    سیتنا: پس‌ از جنجال‌ها در خصوص تولید موبایل با برند نوکیا در ایران بدون مجوز از شرکت نوکیا، سازمان توسعه تجارت ایران در نامه‌ای به وزارت صمت خواستار توضیح این وزارتخانه در خصوص تولید نوکیای تقلبی شد. ابتدای امسال معاون وزیر صمت اعلام کرده بود سازمان توسعه تجارت باید در خصوص استفاده از برند نوکیا و تایید نمایندگی نوکیا اظهارنظر کند. به‌نظر می‌رسد در روزهای آینده این سازمان به دعوای تولید نوکیای تقلبی در ایران خاتمه دهد.
  • مدیریت در شرایط پراسترس

    کمبود نیروی انسانی متخصص، سومین دغدغه مدیران عامل ایرانی در سال‌جاری است. این موضوع در سال گذشته، در جایگاه دهم قرار داشت و احتمالا یکی از دلایل افزایش این نگرانی، مهاجرت نیروهای متخصص از کشور است. در همین زمینه، در ساعات پایانی رویداد «رونمایی از گزارش مدیران عامل» شرکت مشاوره مدیریت ایلیا که در روز سه‌‌‌شنبه چهارم اردیبهشت با عنوان «حرکت در جریان مخالف» برگزار شد، دکتر آذرخش مکری، دانشیار گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مورد سبک‌‌‌های انگیزش فردی در بحران‌‌‌ها و شرایط حساس صحبت کرد و دکتر آرین قلی‌‌‌پور، استاد منابع انسانی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، به راهکارهای جذب و نگهداشت نیروی انسانی پرداخت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر