آلومینیوم در مسیر صعود قرار گرفت

سحر نمایشی: در حال حاضر بازار مصرف فلزات رنگی چندان جذاب نیست؛ البته وجود یک رکود طولانی‌مدت به‌معنی کاهش قیمت‌ همه محصولات نیست، چرا که ممکن است رشد برخی پارامترهای تاثیرگذار قیمت‌ها را در این بازه زمانی بر‌خلاف انتظار، افزایش دهد و مبادلات را جذاب‌تر کند، به‌طوری‌که فلزی همچون آلومینیوم در چنین شرایطی با رشد نرخ مواجه شده است. در شرایط فعلی، شاید نتوان به تحریک تقاضای داخلی در شرایط رکود و محدودیت‌های تزریق نقدینگی امیدوار بود، اما روند صعودی قیمت این محصولات در بازارهای جهانی معامله‌گران را اندکی به ادامه خرید در بازارهای داخلی امیدوار کرده است. از طرفی نرخ ارز به‌صورت نسبی در حال کاهش است که دلیلی برای کاهش جذابیت صادرات نیز خواهد بود، اما با‌توجه به ضعف تقاضای داخلی، شاید ساده‌ترین انتخاب بازهم همان توجه به بازارهای صادراتی باشد.

از سوی دیگر تحلیلگران پیش‌بینی کرده‌اند روند قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی صعودی بماند و در یکسال آینده قیمت این فلز تا ۵۰درصد رشد را تجربه کند. این تحلیلگران معتقدند: عمده‌ترین ‌دلیل برای پیش‌بینی سیر صعودی قیمت آلومینیوم، کاهش سرمایه‌گذاری برای تولید آن است که باعث می‌شود طی دو تا سه سال آینده که اقتصاد جهانی دوباره رونق پیدا می‌کند و تقاضا روند صعودی به خود می‌گیرد، با وجود آنکه تولیدکنندگان فعلی حجم تولید خود را افزایش داده‌اند، اما به‌دلیل بروز تقاضاهای جدید، میزان تقاضا از عرضه فزونی گیرد که در کوتاه‌مدت امکان پاسخگویی به مازاد تقاضا به‌دلیل کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در این صنعت امکان‌پذیر نیست.

بر اساس گزارش‌های منتشر‌شده از بازارهای جهانی کاهش موجودی انبارهای LME نیز در رشد قیمت‌ها در روزهای اخیر بی‌تاثیر نبوده است و پس از آن، آگاهان اقتصادی مهم‌ترین‌ دلیل افزایش نرخ این فلز را رشد دسته‌جمعی بسیاری از فلزات و تبعیت این فلز از روند رو‌به‌رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی دانسته‌اند. اما به‌هر طریق با توجه به ضعف مبرم تقاضا، هم‌اکنون شرایط کلی بازار آلومینیوم چندان جذاب نیست.

همچنین از عوامل اصلی مقاومت آلومینیوم در‌ برابر کاهش قیمت‌ها در بازار داخلی نیز می‌توان به افت تولید در صنایع پایین‌دستی این فلز و کاهش عرضه‌ها و در کنار آن افزایش قیمت‌ آلومینیوم در بورس کالای ایران اشاره کرد. به گفته برخی از فعالان بازار هم‌اکنون در بازار داخلی با کمبود مواد اولیه رو‌به‌رو هستیم که بیشتر این مواد از منابع خارجی تامین می‌شود. تخصیص ارز مبادلاتی و سهولت فرآیند ثبت سفارش ساده‌ترین راهکار در‌خصوص تامین مواد اولیه است، اما تنها به‌منظور تامین مواد اولیه، نمی‌توان کاهش نرخ ارز را در دستور کار قرار داد، زیرا می‌تواند بازارهای صادراتی و حتی بازارهای داخلی را تحت‌تاثیر قرار دهد. از طرفی از آنجا که در حال حاضر تولیدکنندگان آلومینیوم در شرایط خوبی برای تولید به‌سر نمی‌برند، اگر مقداری فضا باز شود و صنایع مصرف‌کننده آلومینیوم رشد کنند، احتمالا خواهیم توانست در شرایط بهتری نیاز کشور را برای تولید مواد اولیه فراهم کنیم.