محمدحسین بابالو : روز سه‌شنبه معاملات رینگ پتروشیمی در بورس کالای ایران با محوریت پلیمرها جذابیت چندانی نداشت و کاهش حجم و تنوع عرضه‌ها مشهود بود. با توجه به کاهش قیمت PVC پتروشیمی اروند انتظار کاهش قیمت‌ها وجود داشت، ولی چنین امری گسترش چندانی پیدا نکرد و ضعف تقاضا در قیمت‌های بالای فعلی باعث بی رونقی حجم معاملات شد. پلی‌وینیل کلراید موسوم به PVC گریدهای S۶۵، S۵۷، S۷۰، E۶۸۳۴، OFF انواع E۶۸۳۴ درجه ۱، S۶۵ درجه ۱ و ۲، پلی‌پروپیلن نساجی در گریدهای RG۱۱۰۲ HP۵۶۴S، HP۵۵۰J، پلی‌پروپیلن شیمیایی گریدهای RG۳۲۱۲E ZB۳۳۲L، پلی‌اتیلن ترفتالات بطری گریدهای BG۸۲۵، BG۸۲۱، BG۷۸۵، BG۷۸۱، پلی‌اتیلن ترفتالات نساجی TG۶۴۵، TG۶۴۱، پلی‌اتیلن سنگین فیلم ۷۰۰۰F، اکریلونیتریل بوتادین استایرن ۵۰ - گرید طبیعی، پلی‌اتیلن سبک فیلم گریدهای ۰۲۰۰، ۲۴۲۰H، ۲۴۲۰D، ۰۰۷۵، ۲۱۰۰TN۰۰ و ۲۱۰۲TX۰۰، پلی‌اتیلن سبک خطی ۰۲۰۹AA، پلی‌اتیلن سنگین اکستروژن EX۳، پلی‌اتیلن سنگین بادی ۰۰۳۵، استایرن بوتادین رابر تیره ۱۷۱۲، استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ و نوع OFF گرید آن بخش‌هایی از عرضه‌های روز گذشته را تشکیل می‌داد.

عرضه‌های پلیمری روز گذشته نزدیک به ۳۹ هزار و ۳۷ تن بود که به نسبت هفته قبل و عرضه ۴۴ هزار و ۷۱۲ تنی آن از یک کاهش حجم محسوس نزدیک به ۱۰ درصد حکایت می‌کند. با توجه به پایان زمان تعمیر و نگهداری واحدهای تولیدی بزرگ در کنار کاهش تنوع عرضه های محصولات آنها این رویکرد عجیب نیاز به بررسی خواهد داشت.

با توجه به پراکندگی و تنوع هفته‌های قبل می‌توان عرضه‌های دیروز را یک عقب نشینی نسبی عرضه‌کنندگان قلمداد کرد که البته در ضعف تقاضا نمی‌توان انتقاد محسوسی به آن وارد کرد. این در حالی است که با توجه به مواردی همچون کاهش قیمت PVC پتروشیمی الوند، کاهش قیمت‌های جهانی به تبع کاهش قیمت نفت و دورنمای کاهش بیشتر آن، وجود تقاضا در هفته‌های قبل ولی با قیمت‌هایی پایین تر، ضعف نسبی بازار و فشار واحدهای نظارتی و اظهارنظرهای برخی کارشناسان مبنی بر لزوم کاهش قیمت‌ها، این رویکرد عرضه‌کنندگان اصلی را می‌توان اقدامی احتیاطی به منظور تثبیت بازار قلمداد کرد.

نکته قابل اهمیت در مورد عرضه‌های دیروزبه خصوص در مورد PVC پراکندگی قیمت‌های عرضه است که برای یک کالا و کیفیتی تقریبا مشابه قیمت‌هایی متفاوت پیشنهاد شد که عدم یکپارچگی بازار را نشان می‌دهد. این رخداد قطعا پتانسیلی برای کاهش قیمت‌ها قلمداد می‌شود، زیرا عرضه‌های ۳ هزار تنی PVC گرید S۶۵ پتروشیمی اروند با قیمت‌های ۲۸,۸۲۳ و ۲۷,۸۷۳ ریال در برابر عرضه ۳۰,۳۴۰ ریالی پتروشیمی غدیر و بندر امام نمونه ای از دوگانگی بازار و پتانسیلی برای کاهش قیمت‌ها است. با توجه به ویژگی‌های بنیادین بازار و شرایط و قیمت‌های تقاضا این اقدام پتروشیمی اروند را باید به فال نیک گرفت و از آن تقدیر کرد. قیمت‌های جهانی محصولات پلیمری روند نزولی دارد و با توجه به کاهش قیمت نفت و احتمال کاهش قیمت ارز در بازار آزاد، می‌توان کاهش بیشتر قیمت پایه محصولات پلیمری در بورس کالا را انتظار داشت.

با توجه به ضعف مبرم تقاضا در بازار و پیشنهاد قیمت‌هایی کمتر از طرف خریداران در تابلوی معاملات، پیش قدم شدن عرضه‌کنندگان بزرگ برای کاهش قیمت‌ها و تبعیت از شیوه افت قیمت پتروشیمی اروند هم می‌تواند حجم فروش در بورس کالا را افزایش دهد و هم به‌عنوان پتانسیلی برای افزایش اعتبار و درک بیشتر شرایط بازار عرضه‌کننده قلمداد ‌شود.

رخداد عجیب دیروز رقابت خریداران برای خرید گرید‌های OFF بود که نشان‌دهنده شرایط بد مالی و حتی شرایط خاص فنی تولیدکنندگان کوچک‌تر است. نکته حائز اهمیت دیگر درخصوص معاملات PVC ضعف نسبی تقاضا در برابر عرضه‌ها بود که شاید به کاهش بیشتر قیمت‌ها نیاز داشته باشد. این در حالی است که سایر انواع محصولات پلیمری هم شرایط مشابهی داشته و ضعف نسبی تقاضا و حجم معاملات محدود در اغلب مبادلات مشهود بود. پلی‌اتیلن سنگین اکستروژن EX۳ از معدود کالاهایی بود که با رقابت رو‌به‌رو و به افزایش قیمت‌ها منتهی شد.

انتظار خریداران برای کاهش قیمت ها