بازار خودرو در انتظار شوک

گروه خودرو: همزمان با آغاز ایام سوگواری و تعطیلات دو روزه، بازار خودروی کشور طی هفته جاری روزهای بی‌رمقی را پشت سر گذاشت این در حالی است که برخی از فعالان بازار امیدی به رونق دوباره تا پایان فصل پاییز ندارند. آن‌طور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت می‌گویند، طی هفته جاری به دلیل همزمانی با عزاداری حسینی، بازار خرید و فروش خاصی را به خود ندیده و این شرایط ممکن است طی ماه‌های آتی ادامه دار باشد. فعالان بازار بر این باورند که با توجه به مصوبه تیرماه شورای رقابت مبنی‌بر افزایش قیمت خودروها و همچنین کاهش قدرت خرید مشتریان بعید به نظر می‌رسد به این زودی‌ها بازار تکانی قابل توجه به خود ببیند، مگر آنکه شوکی به این بازار بی‌رمق وارد شود. در این زمینه برخی از کارشناسان معتقدند که این شوک می‌تواند در قالب افزایش وام و تسهیلات برای خرید خودرو یا در نظر گرفتن فروش لیزینگی و اعتباری از سوی خودروسازان باشد، چه آنکه در حال حاضر یکی از دلایل اصلی رخوت بازار، ناتوانی بخشی از مشتریان برای خرید است. آن‌طور که فعالان بازار می‌گویند، طی هفته جاری هرچند اندک خودروهایی با افت‌و‌خیز قیمتی مواجه شده‌اند، اما وضع کلی بازار از ثبات قیمت حکایت دارد، هرچند از نظر مشتریان، خودروها همچنان گران هستند. این موضوع خود یکی از دلایل میل اندک مشتریان به خرید خودرو است، چه آنکه آنها کیفیت فعلی را با قیمت مصوب منطبق نمی دانند . از طرفی، قدرت خرید بسیاری از مشتریان در بازار خودرو کاهش یافته است و آنها منتظرند تا به مدد دولت و بانک‌ها، بتوانند خودرویی برای خود دست و پا کنند و این یعنی همان شوکی که بازار انتظارش را می‌کشد. همین چندی پیش بود که خبر افزایش وام خودرو از هفت به ۱۵ میلیون تومان، به گوش رسید، خبری که البته فعلا در حد پیشنهاد بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار باقی مانده و هنوز به تصویب نهایی نرسیده است.

به اعتقاد کارشناسان، در صورت تصویب وام ۱۵ میلیونی در شورای پول و اعتبار، بخش قابل‌توجهی از مشتریان دوباره به بازار خودرو بازخواهند گشت. از طرفی، فروش لیزینگی و اعتباری خودروها نیز می‌تواند شوکی دیگر به بازار خودرو وارد کند، چه آنکه اگر خودروسازان بتوانند با توجه به رشد تیراژشان، فروش به اصطلاح قسطی را دوباره فعال کنند، بخشی دیگر از مشتریان میل به خرید پیدا خواهند کرد. اما از بازار داخلی‌ها که بگذریم، در بازار خودروهای وارداتی نیز فعلا اتفاق قیمتی خاصی رخ نداده است. تنها عرضه مدل‌های ۲۰۱۵ سبب شده قیمت برخی خودروها افزایش پیدا کند که البته این اتفاق محدود به چند خودرو از جمله سوناتا است. آن‌طور که فعالان بازار می‌گویند، در حال حاضر می‌توان اختلاف قیمت فاحشی را بین مدل‌های ۲۰۱۵ خودروهای وارداتی با مدل‌های قدیمی تر به وضوح مشاهده کرد. آنها همچنین بر این باورند که تا وقتی نرخ ارز تغییر قابل توجهی نکند، بازار وارداتی‌ها نیز با افت‌و‌خیز چشمگیری روبه‌رو نخواهد شد، مگر آنکه روند عرضه مدل‌های ۲۰۱۵ این خودروها تسریع شود.

افزایش قیمت پارس

اما نگاهی به جزئیات قیمت خودروها بیندازیم و ببینیم طی هفته جاری چه افت‌و‌خیزی دامان آنها را گرفته است. در حال حاضر خودرویی مانند مگان که البته چندی است خط تولید آن متوقف شده، قیمتی برابر با ۱۰۴ میلیون تومان دارد و این موضوع از افزایش قیمت یک میلیون تومانی آن حکایت دارد. مگان که چند ماه است مونتاژ آن در پارس‌خودرو متوقف شده با توجه به تیراژ اندک از قیمت بالایی برخوردار است.

مشابه داستان مگان را نیسان تیانا نیز دارد، چه آنکه این خودرو نیز با افت تولید در پارس‌خودرو مواجه شده و گاهی خط تولید آن نیز می‌خوابد.

تیانا که یک میلیون تومان گران شده، در حال حاضر قیمتی برابر با ۱۵۵ میلیون تومان در بازار دارد و باید دید آیا مونتاژ آن ادامه خواهد یافت یا این میهمان ژاپنی نیز به سرنوشت مگان دچار خواهد شد. اما سری هم به تندر-۹۰ بزنیم، خودرویی که این روزها با کاهش شدید تولید مواجه شده و از همین رو قیمت آن نیز در بازار افزایش یافته است.

تندر-۹۰ هفته پیش رشد قیمتی دو میلیون تومانی را از پس کاهش تولید خود، تجربه کرد، اما این هفته متحمل تغییر خاصی نشد.

تندر که روزگاری قرار بود خودرویی ارزان در بازار ایران باشد و با قیمتی زیر ۱۰ میلیون تومان به دست مشتریان برسد، حالا محصولی ۴۲ میلیون تومانی به حساب می‌آید، آن هم در مدل E۲.

به گفته فعالان بازار، تندر-۹۰ مدل E۲ در حال حاضر ۴۲ میلیون تومان قیمت دارد، اما پارس تندر را یک میلیون تومان گران تر باید خرید.

تندر اما مدلی اتومات هم در بازار ایران دارد که در ایران خودرو به تولید می‌رسد و برای خرید آن باید ۵۲ میلیون تومان هزینه کرد.

فعالان بازار اما در مورد تیبا نیز می‌گویند که این خودرو با تغییر قیمت خاصی روبه‌رو نبوده و در حال حاضر ۲۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به‌فروش می‌رسد. سایپایی‌ها به تازگی مدعی شده‌اند که تیبا در بازارهای خارجی قیمتی حدود ۳۰ میلیون تومان دارد. اما از بازار پژو ۲۰۶ تیپ ۵ هم خبر می‌رسد که این محصول با توجه به تثبیت قیمتی که این هفته داشته، هم‌اکنون ۳۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. مدل صندوقدار پژو ۲۰۶ که همان V۸ باشد نیز قیمتی برابر با ۳۸ میلیون تومان دارد و این نشان می‌دهد V۸ هم تغییر قیمتی خاصی را طی این هفته تجربه نکرده است. پژو ۲۰۶ پیش تر مدل‌هایی به نام تیپ ۲ و V۹ و V۲۰ نیز داشت که با توجه به توقف تولیدشان، دیگر در بازار یافت نمی‌شوند؛ هرچند البته ایران خودرویی‌ها به تازگی تولید تیپ ۲ را از سر گرفته اند و ظاهرا این مدل، ارزان‌ترین مدل پژو ۲۰۶ در ایران خواهد بود. البته ظاهرا شورای رقابت باید قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ را تعیین کند و تا به امروز که این کار صورت نگرفته است. اما در بین دیگر مدل‌های پژو، هم‌اکنون پژو ۴۰۵ با قیمتی برابر با ۳۲ میلیون تومان به فروش می‌رسد که البته این قیمت به مدل SLX آن مربوط می‌شود.۴۰۵ در مدل GLX خود نیز قیمتی برابر با ۲۸ میلیون تومان دارد.

تثبیت قیمت پژو ۴۰۵ و ۲۰۶ در حالی است که پارس کمی تند رفته و ۸۰۰ هزار تومان به قیمت آن افزوده شده است. به گفته فعالان بازار، در حال حاضر پژو پارس در مدل سال و تک ایربگه خود قیمتی برابر با ۳۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دارد، اما مدل دو ایربگه و داشبورد جدید این خودرو سه میلیون تومان گران تر به فروش می‌رسد.

اما از بازار سمند مدل LX بوی ثبات به مشام می‌رسد و این خودرو تغییر قیمت خاصی را در هفته جاری تجربه نکرده است. سمند مدل LX در حال حاضر ۲۸ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و مدل سورن آن نیز قیمتی برابر با ۳۵ میلیون تومان دارد. رانا هم که روزهای با ثباتی را در بازار سپری می‌کند، قیمت آن هم‌اکنون روی ۳۲ میلیون تومان ثابت مانده و این یعنی رانا افت‌و‌خیز قیمتی خاصی را در هفته جاری تجربه نکرده است. در بین پرایدها نیز مدل ۱۳۱ قیمتی برابر با ۱۹ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان دارد و مدل ۱۳۲ هم ۲۱ میلیون تومان به فروش می‌رسد. از سوی دیگر پراید ۱۱۱ یا همان مروارید نیز در حال حاضر قیمتی حدود ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارد.

عرضه مدل‌های ۲۰۱۵

اما سری هم به بازار خودروهای وارداتی بزنیم، بازاری که اگرچه تحت تاثیر ایام محرم و ثبات نرخ ارز، افت‌وخیز چندانی نداشته، اما عرضه مدل‌های ۲۰۱۵ برخی خودروها، افزایش قیمت آنها را به دنبال داشته است. به اعتقاد کارشناسان، در حالت کلی با توجه به تشدید رکود بازار، قیمت خودروهای وارداتی به ثبات رسیده و تغییری نسبت به نرخ این خودروها در هفته گذشته، نداشته است. در این بین، هم‌اکنون هیوندایی آزرا قیمتی برابر با ۲۳۸ میلیون تومان دارد و کیا اسپورتیج نیز ۱۵۶ میلیون تومان به فروش می‌رود. همچنین تویوتا یاریس‌هاچ بک در حال حاضر ۹۱ میلیون تومان به فروش می‌رود و کیا سراتو هم در قیمت ۱۱۸ میلیون تومان خود باقی مانده است. مدل‌های I۴۰ و IX۳۵ هیوندایی نیز بدون تغییر قیمت خاصی، به ترتیب ۱۶۲ و ۱۴۱ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند. همچنین هیوندایی در مدل I۲۰ نیز ۸۴ میلیون تومان قیمت دارد و مدل ولستر نیز ۱۱۲ میلیون تومان به فروش می‌رسد. هیوندایی النترا نیز ۱۱۲ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و تویوتا R۴ هم قیمتی معادل ۲۰۴ میلیون تومان دارد.

فعالان بازار اما از سوناتا خبر می‌دهند که مدل ۲۰۱۵ این خودرو عرضه شده و قیمت آن هم‌اکنون ۱۶۵ میلیون تومان است. به گفته آنها، در حال حاضر اختلاف قیمتی بیش از ۲۰ میلیون تومان میان سوناتای ۲۰۱۵ و مدل ۲۰۱۴ آن به چشم می‌آید. دیگر خودرویی که مدل ۲۰۱۵ آن روانه بازار ایران شده، تویوتا کرولا است که قیمت آن هم‌اکنون ۱۳۸ میلیون تومان است.