گروه بازار پول: گزارش نماگرهای اقتصادی در سه ماه نخست سال‌جاری، بدون آمار تولید ناخالص داخلی و تشکیل سرمایه منتشر شد. آماری که به گفته مسوولان به شکل ۶ ماهه منتشر خواهد شد، اما به جز آمار رشد اقتصادی گزارش نماگرهای اقتصادی نشان می‌دهد که میزان سرمایه‌گذاری خصوصی در بخش مسکن در بهار به حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۶ درصد کاهش یافته است. شاخص تولید کارگاه‌های صنعتی نیز در بهار سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۲/ ۴ درصدی را پشت سر گذاشته است. دیگر آمارهای بانک مرکزی، از کاهش تولید و صادرات نفت و افزایش تولید برق درسه ماه نخست نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر می‌دهد. بانک مرکزی آمار نماگرهای اقتصادی در سه ماه نخست سال‌جاری را منتشر کرد. این گزارش، آمار در خصوص «رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری و ثابت»، «تراز حساب جاری و آمار بخش خارجی»، «متغیرهای بخش پولی»، «انرژی» و «ساختمان» را منتشر می‌کند. در بین این آمارها مهم‌ترین متغیر، رشد تولید ناخالص داخلی است که در گزارش نماگرهای اقتصادی بهار، ‌آمار مربوط به این بخش منتشر نشده است. علامتی که بانک مرکزی در مقابل این آمار قرار داده است در بخش توضیح علائم با عنوان «رقم در دسترس نیست» توضیح داده شده است. گزارش‌های بانک مرکزی در دو سال گذشته، به‌طور منظم با یک وقفه زمانی سه ماهه منتشر می‌شد، اما این آمار در بهار سال‌جاری به دلیل برخی ملاحظات منتشر نشد. ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی نیز انتشار آمار رشد اقتصادی در سال‌جاری را در قالب گزارش ۶ ماهه عنوان کرد، گزارشی که به نظر می‌رسد در هفته‌های پیش رو منتشر خواهد شد. همچنین آمار تشکیل سرمایه نیز به تبع منتشر نشدن آمار تولید ناخالص داخلی در فصل بهار، اعلام نشده است. آخرین آمار تشکیل سرمایه که به تفکیک دو بخش خصوصی و دولتی وجود دارد، مربوط به آمارهای سال ۹۲ است.

تحولات در تولید انرژی‌ها

بخش دیگری از گزارش نماگرهای اقتصادی، جدول انرژی است. این جدول آمار تولید و صادرات نفت و همچنین تولید برق به تفکیک نیروگاه‌ها یعنی «بخاری»، «گازی و سیکل ترکیبی» و «آبی، دیزلی و بادی» منتشر می‌کند. براساس آخرین آمارها در بهار سال‌جاری ۱/ ۳ میلیون بشکه نفت در روز تولید شده است که نسبت به آمار ۲/ ۳ میلیون بشکه‌ای بهار سال گذشته کاهش یافته است. همچنین آمارها نشان می‌دهد در سه ماه نخست سال‌جاری صادرات نفت به ۴۲/ ۱ میلیون بشکه در روز رسیده که این رقم برای مدت مشابه سال قبل معادل ۵۵/ ۱ میلیون بشکه بوده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد با توجه به افت قیمت شدید این کالای استراتژیک، بخشی از صادرات نسبت به فصل قبل کاهش یافته، اما با لغو تحریم‌ها می‌توان پیش‌بینی کرد، مقدار صادرات نفت ایران افزایش قابل‌توجهی خواهد داشت. آمارها نشان می‌دهد در بهار سال‌جاری میزان تولید برق در نیروگاه‌های کشور به ۷۰ میلیارد کیلو وات ساعت رسیده است. این میزان در سه ماه نخست سال گذشته معادل ۶/ ۶۸ میلیارد کیلو وات ساعت بوده است. در بهار سال‌جاری ۵/ ۶۳ درصد از تولید برق سهم نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی، ۴/ ۳۱ درصد سهم نیروگاه‌های بخاری و تنها ۵ درصد سهم نیروگاه‌های آبی، دیزلی و بادی بوده است.

افت جوازگیری کارگاه‌ها

در بخش صنعت، آمار نماگر‌های اقتصادی شامل شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی، جواز تاسیس واحدهای صنعتی و پروانه بهره‌برداری از واحدهای صنعتی را منتشر کرده است. براساس آمارها، شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی در بهار سال‌جاری به ۷/ ۸۶ رسیده و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/ ۴ درصد کاهش یافته است. براساس آمارها در بهار سال‌جاری تعداد جوازهای صنعتی به ۳ هزار و ۲۲۵ فقره رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۴/ ۶ درصدی داشته است. همچنین سرمایه‌گذاری در این بخش نیز به ۸/ ۱۹ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش ۷/ ۲۳ درصدی داشته است. این آمارها تایید می‌کند که بخش صنعت ازلحاظ جواز تاسیس واحدهای صنعتی در بهار سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل وضعیت نامناسب‌تری داشته است.

تداوم رکود در بخش مسکن

دیگر آمارهای گزارش بانک مرکزی مربوط به بخش ساختمان است که آمارهایی از قبیل تعداد پروانه‌های ساختمانی، شاخص‌های قیمتی ساختمانی، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در ساختمان‌ها منتشر کرده است. براساس آمارهای بانک مرکزی، در سه ماه نخست سال‌جاری تعداد پروانه‌های ساختمانی صادر شده در مناطق شهری تهران به ۲/ ۲ هزار فقره رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳/ ۳۶ درصد کاهش یافته است. این رقم در کل مناطق شهری نیز با ثبت رقم ۲۷ هزار فقره، نسبت به بهار سال قبل ۸/ ۱۷ درصد کمتر شده است. دیگر آمار بخش ساختمان، شاخص بهای خدمات تابستانی و شاخص بهای تولید کننده مصالح ساختمانی را بیان می‌کند. براساس آمارهای بانک مرکزی هزینه خدمات ساختمانی در بهار سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد افزایش یافته، حال آنکه قیمت مصالح ساختمانی نسبت به بهار سال قبل کاهش ۲/ ۴ درصدی را پشت سرگذاشته است. در بخش دیگر این گزارش، آمارهای سرمایه‌گذاری در مراحل ساخت بر حسب «ساختمان‌های شروع شده، ساختمان‌های نیمه تمام ساختمان‌های تکمیل شده» مشخص شده است. مطابق آمارها در بهار سال‌جاری سرمایه‌گذاری در کل بخش ساختمان به ۷/ ۱۹ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به بهار سال قبل کاهش ۹/ ۶ درصدی را نشان می‌دهد. در بخش ساختمان‌های شروع شده این کاهش بسیار شدید است. این میزان با ثبت رقم ۵/ ۴ هزار میلیارد تومانی نسبت به بهار سال قبل ۱/ ۱۷ درصد کاهش یافته است، اما سرمایه‌گذاری ساختمان‌های تکمیل شده با ثبت رقم ۳/ ۴ هزار میلیارد تومان افزایش ۴/ ۷ درصدی را نسبت به بهار سال قبل نشان می‌دهد . آمار بانک مرکزی می‌گوید که از رقم ۷/ ۱۹ هزار میلیارد تومانی سرمایه‌گذاری در بهار سال‌جاری حدود یک چهارم از آن مربوط به سرمایه‌گذاری ساختمانی پایتخت است. کاهش رشد سرمایه‌گذاری در این بخش، حاکی از تداوم رکود در فصل بهار سال‌جاری است و تغییر ویژه‌ای در آمار مسکن نسبت به فصل‌های اخیر نداشته است. بیشتر سرمایه‌گذاری در بخش مسکن به سمت تکمیل ساختمان‌ها معطوف شده است.

تحولات بخش تراز پرداخت‌ها

در بخش دیگری از گزارش، آمار تراز پرداخت‌ها در سه ماه نخست سال‌جاری منتشر شده است. البته این میزان به شکل خلاصه در دیگر گزارش‌های بانک مرکزی تا پایان شهریورماه اعلام شده بود. تراز پرداخت‌ها در گزارش‌ها به دو بخش حساب جاری و حساب سرمایه بخش بندی می‌شود. حساب جاری شامل «حساب کالا»، «حساب خدمات»، «حساب درآمد» و «حساب انتقالات جاری» است. براساس آمارها خالص حساب جاری در بهار ۹۴ به ۹/ ۳ میلیارد دلار رسیده است. بر این اساس خالص حساب کالا معادل ۷/ ۴ میلیارد دلار بوده است که این رقم از تفاضل میان صادرات کل و واردات کل در این فصل حاصل شده است. همچنین میزان حساب خدمات در سه ماه نخست سال‌جاری منفی ۲/ ۱ میلیارد دلار گزارش شده است. همچنین مطابق این آمارها در سه ماه نخست سال‌جاری میزان کل بدهی‌های خارجی ایران به ۴/ ۵ میلیارد دلار رسیده است که ۳/ ۱۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

جای خالی رشد در کارنامه بهار