شما چه رنگی هستید - ۲۷ بهمن ۸۶

مهدیس فرقانی

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که دیدن رنگ‌های مختلف چه تاثیراتی در روحیه یا جسم شما می‌تواند داشته باشد؟ شاید به این مساله فکر نکرده باشید، اما حتما یک رنگ موردعلاقه برای خود دارید. رنگی که از آن بیشتر در دکوراسیون محل سکونت، محل کار و پوشش خودتان استفاده می‌کنید. گاهی اوقات هم با گذشت زمان رنگی که مورد علاقه شما است، جای خود را به رنگی دیگر می‌دهد.

این امر کاملا طبیعی است؛ چراکه استفاده بیش از حد از یک رنگ آن هم در تمامی مکان‌های تحت‌اختیار ممکن است بعد از یک مدت برای شما دیگر آن جذابیت اولیه را نداشته باشد و روبه‌رو شدن در هر دقیقه با این رنگ برای شما خسته‌کننده باشد.

طبق گفته برخی از روانشناسان، رنگ مورد علاقه هر فرد نشان‌دهنده شخصیت و روحیه اوست.

اکثر روانشناسان معتقدند که برخی از تاثیرات رنگ‌ها، شامل معانی یکسان و یگانه‌ای در سراسر جهان هستند. رنگ‌هایی که در طیف رنگ‌هایی در ناحیه قرمز قرار دارند، به عنوان رنگ‌های گرم شناخته می‌شود و دامنه تغییرات آن از احساسات گرم و صمیمانه تا احساسات خشم و عصبانیت متغیر است.

رنگ‌هایی که در ناحیه آبی طیف قرار دارند، رنگ‌های سرد نامیده می‌شوند. این رنگ‌ها معمولا آرامش‌بخش هستند و از طرفی دیگر احساس غمگینی و بی‌تفاوتی را به فرد می‌دهد.

رنگ‌های خنثی می‌توانند آثار مثبت و منفی داشته باشند.

قابل‌توجه است که بدانید در برخی از فرهنگ‌های قدیمی از جمله مصری‌ها و چینی‌ها از رنگ‌ها برای درمان استفاده می‌کردند که به این شیوه نوردرمانی یا رنگ‌شناسی می‌گفتند. البته هنوز هم در برخی از نقاط از این روش به عنوان درمان استفاده می‌کنند.

رنگ قرمز، برای تحریک بدن، ذهن و افزایش تمرکز استفاده می‌شود.

رنگ زرد برای تحریک اعصاب استفاده می‌شود و رنگ نارنجی، برای بالا بردن سطح انرژی. رنگ آبی، برای کاهش درد و تسکین بیماری و رنگ نیلی برای تسکین ناراحتی‌های پوستی کاربرد دارد.

در حال حاضر اغلب روانشناسان به شیوه رنگ درمانی به دیده شک و تردید می‌نگرند و می‌گویند که درباره تاثیرات احتمالی رنگ‌ها اغراق شده و رنگ‌ها در فرهنگ‌های مختلف، معانی متفاوتی دارند.به این ترتیب پژوهش‌ها نشان داده‌اند که در بسیاری از موارد، تاثیرات رنگ‌ها در تغییر حالت افراد، زودگذر و موقتی بوده است.

برای مثال قرار دادن فردی در یک اتاق آبی رنگ در ابتدا احساس آرامش در او به وجود می‌آورد؛ اما این اثر پس از آنکه او آرامشش را بازیافت، به تدریج کاهش خواهد یافت.

اما حتی به طور موقتی و در مدت زمان کوتاه، درک کردن بهتر رنگ‌ها در زندگی روزمره یا شغلی شما تاثیرات فراوانی خواهد داشت.

از سویی دیگر، روانشناسان برای هر رنگی یکسری تعاریفی ارائه داده‌اند که این تعاریف، محاسن یا معایب یک رنگ را می‌تواند بیان کند.

رنگ‌ سیاه

سیاه معمولا به عنوان نماد ترس یا شیطان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما به عنوان نشانگر قدرت نیز شناخته می‌شود. رنگ سیاه نشانگر غمگینی و رسمی بودن است.

رنگ سفید

رنگ سفید، نماد معصومیت و پاکی است و نشانگر سرما، پاکیزگی و آرامش است.

رنگ قرمز

رنگ گرمی است که برانگیزاننده هیجانات قوی است و نشانگر عشق، حرارت و صمیمیت است. همین طور رنگ قرمز تحریک‌کننده احساس خشم و عصبانیت است.

رنگ آبی

رنگ آبی، احساس آرامش را به ذهن می‌آورد و معمولا نشانگر صلح، امنیت و نظم است. این رنگ می‌تواند احساس غم، درون‌گرایی یا گوشه‌گیری را در بعضی افراد به‌وجود آورد.

آبی یکی از رنگ‌هایی است که کمترین اشتها را برمی‌انگیزد و این رنگ می‌تواند باعث کاهش ضربان قلب و حرارت بدن باشد. تحقیقات نشان داده که افراد در اتاق‌های آبی، کارآیی بیشتری دارند.

رنگ سبز

رنگ سبز نشانگر آرامش، خوشبختی، سلامتی و حسادت است. پژوهشگران دریافته‌اند که رنگ سبز می‌تواند باعث افزایش قابلیت خواندن شود. این رنگ باعث کاهش استرس می‌شود. از رنگ سبز در دکوراسیون به دلیل اثر آرام‌بخشی آن استفاده می‌شود.

رنگ زرد

رنگ زرد، رنگی گرم و شاد است و می‌تواند احساس رنجیدگی و خشم را به‌وجود آورد.

این رنگ باعث سوخت‌و‌ساز بدن می‌شود. از طرفی دیگر رنگ زرد بیشتر از تعبیر رنگ‌ها برای جلب توجه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رنگ ارغوانی

این رنگ نماد وفاداری و ثروت و نشانگر عقل و معنویت است.

رنگ قهوه‌ای

رنگ قهوه‌ای، رنگی طبیعی است که برانگیزاننده حق قدرت و اطمینان‌پذیری است و همچنین این رنگ می‌تواند حس غم و انزوا را به‌وجود آورد.

رنگ قهوه‌ای، حس گرما، آسایش و امنیت را به ذهن می‌آورد.

رنگ نارنجی

رنگ نارنجی احساس گرما، محبت و شور و شوق را به ذهن می‌آورد و به عنوان یک رنگ انرژی‌زا در نظر گرفته می‌شود و معمولا برای جلب‌توجه از این رنگ استفاده می‌شود.

رنگ صورتی

این رنگ اثر آرام‌بخش دارد و معمولا نشانگر عشق است. رنگ صورتی از آنجا که بازدارنده اشتها است، می‌تواند برای درمان‌های رژیمی سودمند باشد.

رنگ بنفش

رنگ بنفش مرموز است و بعضی از افراد آن را ناآرام و اضطراب‌آور می‌دانند.

تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد، تنالیته‌های رنگ بنفش در درمان میگرن و اختلالات عصبی مفید هستند.

این رنگ هیجان قرمز را با آرامش آبی در هم می‌آمیزد، اما رنگی نه مهیج و نه آرامش‌بخش است.

حالا فکر می‌کنید که شما چه رنگی هستید؟