دست‌فروش‌ها «سنتوری» را اکران کردند - ۲۷ بهمن ۸۶

شهرام شریف

عصر سه‌شنبه یک خبر کوتاه روی برخی سایت‌های اینترنتی آغاز ماجرا بود: «دانلود کامل فیلم سنتوری». به سایت که مراجعه می‌کردی کل فیلم سنتوری به صورت دو سی‌دی آماده دانلود بود. مسوولان سایت حتی امکان نمایش آنلاین آخرین ساخته مهرجویی را نیز فراهم کرده بودند و فقط یک شب تا صبح طول کشید تا فیلم توقیف شده سنتوری که امید بسیاری به کسب فروش خوب گیشه داشت، با قیمت‌هایی بین ۲ تا چهارهزار تومان در سطح شهر پخش شود. آخرین ساخته داریوش مهرجویی که در جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر با ۹۵‌درصد بهترین فیلم تماشاگران انتخاب شد و برای اکران بین آن و فیلم اخراجی‌های مسعود ده نمکی رقابت نزدیکی پیش‌بینی می‌شد، حالا به شکلی ناجوانمردانه و پس از یک سال انتظار به جای اکران روی پیشخوان دستفروش‌های سی‌دی قرار گرفته است. اکران این فیلم در خیابان‌های تهران نگاه‌های پرسش آلود را به سمت مسوولان سینمایی و فرهنگی کشور برگردانده. آنهایی که طی این یک سال با اکران این فیلم مخالفت کرده بودند و اجازه بازگشت سرمایه آن را نداده بودند حالا باید پاسخگوی نشت این فیلم به بازار قاچاق باشند.

مهرجویی: فیلم را سریعا اکران کنید

فروش سی‌دی‌های فیلم در خیابان عوامل فیلم و بسیاری از اهالی سینما را بسیار نگران کرده است. داریوش مهرجویی که طی این سال سعی کرده از عدم اکران فیلمی‌که به گفته خودش جزو بهترین آثار بوده جنجال به پا نکند، حالا به صراحت جعفری جلوه معاون سینمایی وزارت ارشاد را مسوول این اقدام معرفی می‌کند. او به روزنامه اعتماد می‌گوید: «آقای جعفری جلوه به شخصه صرفا به خاطر سلیقه و خواست خودش تصمیم گرفت جلوی نمایش این فیلم را بگیرد. الان تکنولوژی جدید نمایش طوری است که فقط منوط به سالن نمایش سینما نمی‌شود و یک فیلم وقتی ساخته می‌شود، امکانات متعدد برای پخش و نمایش آن وجود دارد. یکی از اینها همین مساله سی دی است که همه می‌دانیم چه بلایی به سر سینما آورده است. آن زمان گفتم اگر این کار را بکنید خواه ناخواه روزی سی دی قاچاق و دی وی دی فیلم بیرون می‌آید. فیلم وقتی از لابراتوار بیرون آمد دیگر سرنوشتش دست ما نیست. فیلمی‌که ۱۰ بار در جشنواره روی پرده می‌رود و در محافل مختلف نمایش داده می‌شود، معلوم است که دیگر سرنوشتش دست ما نیست و نسخه‌ای از این فیلم بالاخره یک جور به بیرون راه پیدا می‌کند».

مهرجویی درباره نحوه ورود «سنتوری» به بازار قاچاق گفت؛ «همین یکی، دو روز گذشته این اتفاق افتاده است. گویا از جایی درز پیدا کرده و آن را فروخته اند. یک سرور ایرانی در روسیه که قاچاق فیلم می‌کند این فیلم را به طور قاچاق وارد اینترنت کرده است. همین سرآغاز ورود سی‌دی قاچاق فیلم شده و جالب اینکه «سنتوری» از ایران به بیرون فرستاده شده است، یعنی فیلم بدون زیرنویس بوده و رفته آنجا و بعد آنها کادرش را عوض کرده و یک زیرنویس جدید برایش گذاشته‌اند.

فرامرز فرازمند تهیه‌کننده سنتوری نیز نامه‌ای را به رسانه‌ها نوشته و در آن گفته «فقط باید گفت متاسفم، بالاخره نظرتنگان سینما به آرزوی خود رسیدند و خوشحال شدند که سنتوری جزو پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینما قرار نگیرد.»تهیه‌کنننده فیلمی‌که به گفته بسیاری از منتقدان جزو بهترین آثار سینمای ایران بود می‌گوید: «دست‌هایی در کار بود که سنتوری تعطیل و ورشکست شود، جواب نامه‌های ما را ندهند چون حتما ما جزو ناخودی‌های سینما هستیم.»

طرح ضربت مبارزه با قاچاق سی‌دی کجاست؟

در حالی که طی یک سال گذشته بسیاری از سینماگران از مسوولان نیروی انتظامی‌به دلیل برخورد با سی‌دی‌های قاچاق تشکر کرده بودند اما انتشار و پخش فیلم سنتوری در بازار قاچاق نشان دهنده ادامه وضعیت قبلی است. علیرضا شجاع نوری تهیه‌کننده می‌گوید که «از جمع‌آوری سی‌دی‌های قاچاق خوشحال بودیم اما عرضه غیر مجاز سنتوری پاهایمان را سست کرد.» وی اضافه می‌کند: «فکر نمی‌کنم پیدا کردن سرنخ این ماجرا کار سختی باشد چون اداره آگاهی ما قدرت بالایی دارد و اطمینان دارم جلوگیری از این اتفاق برای نیروی انتظامی‌ بحث ساعت‌هااست نه بحث روزها.»

در همین حال داریوش مهرجویی تنها راه‌حل نجات سنتوری را اکران سریع آن می‌داند، موضوعی که کانون کارگردانان نیز از آن حمایت می‌کند. علیرضا رییسیان، رییس کانون کارگردانان می‌گوید: اگر این فیلم به نمایش در می‌آید و مشکل عدم نمایش پیش می‌آید خسارت وارده را باید مسوولان جشنواره و مدیران سینمایی برعهده بگیرند .وی معتقد است برای سنتوری ظلم بزرگی اتفاق افتاده و راه عاقلانه‌تر اکران سریع فیلم است تا از خسارت بیشتر مادی و معنوی فیلمی‌ که از جشنواره فیلم فجر جایزه گرفته، جلوگیری شود. در همین حال بسیاری از دوستداران فیلم‌های مهرجویی مردم را به نخریدن سی‌دی‌های «سنتوری» دعوت کرده‌اند. حجم بسیاری از مطالب سایت‌ها و وبلاگ‌ها این روزها به انتقاد از قاچاق این فیلم و درخواست از مردم برای نخریدن این فیلم و دانلود نکردن آن از اینترنت اختصاص دارد. با این حال چگونه می‌توان از انبوه تماشاگرانی که طی یکی دو سال گذشته انتظار دیدن این فیلم را می‌کشیدند، گفت تا به اکران این فیلم دلخوش باشند و آن را به بهایی کمتر از یک بلیت سینما خریداری نکنند؟