قیمت ورق فولادی داخلی بالاتر از خارجی - ۳۰ بهمن ۸۶

آزاده حسینی

حقوق ۱۰درصدی ورودی (تعرفه واردات) انواع ورق باعث شده تا نرخ این محصول در بازارهای داخلی بالاتر از قیمت‌های جهانی باشد. کامران لاجوردی مدیر فروش شرکت صنایع گالوانیزه فجر سپاهان با بیان مطلب فوق به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: ۱۰درصد حقوق ورودی (تعرفه واردات) انواع ورق‌های فولادی و تقاضای بیش از تولید داخلی سبب می‌شود تا همیشه قیمت این محصولات گران‌تر از بازارهای بین‌المللی باشد به صورتی که امکان صادرات این محصولات فقط با هدف توازن در برنامه‌های تولید و اهدافی مشابه صورت می‌گیرد و یقینا فروش محصولات فولادی در بازار ایران صرفه اقتصادی بهتری دارد.

وی اظهار داشت: حفظ تعرفه ۱۰درصدی برای واردات ورق‌های فولادی مانعی برای رشد صنعت فولاد است و اجازه نمی‌دهد تا این صنعت از بخش دولتی خارج شود.

لاجوردی ادامه داد: سرمایه‌گذاری برای تبدیل سنگ‌آهن و دیگر موارد اولیه به بیلت یا بلوم یا اسلب در حال حاضر از توان بخش‌خصوصی خارج است و گواه این مطلب فروش سهام فولاد مبارکه در بورس اوراق بهادار است ولی برای فرآیندهای تکمیلی صنعت فولاد نیاز به سرمایه‌های میلیارد دلاری نیست و از توان بخش‌خصوصی برمی‌آید.

وی در مورد حقوق ورودی

(تعرفه واردات) ورق‌های فولادی ادامه داد: صنعت فولاد بعد از صنعت نفت و پتروشیمی اهمیت دارد؛ به خصوص که در ایران انرژی و سنگ‌آهن و نیروی متخصص و امکان صادرات زمینه لازم را برای توسعه این صنعت مهیا کرده و توسعه آن موجب توسعه دیگر صنایع خواهد شد و موانع آن نیز به دیگر صنایع انتقال می‌یابد.

وی تاکید کرد: تعرفه واردات ورق‌های فولادی انتخابی برای بیش از ۵ سال قبل است. در ۵ سال گذشته ظرفیت تولید ورق گالوانیزه و همچنین تولید ورق سرد فولادی به ۴ برابر افزایش یافته ولی برای تولید ورق گرم فولادی چنین چیزی اتفاق نیفتاده است و از طرفی تقاضا به بیش از ۴ برابر افزایش یافته، آیا وقت آن نیست که در مورد تعرفه واردات ورق‌های فولادی تجدیدنظر شود؟

لاجوردی در مورد اشکالات موجود این صنعت ادامه داد: کمتر کشوری در دنیا موقعیت جغرافیایی ایران را دارد با این بازار خوب منطقه که کشورهای آن در جریان توسعه یا بازسازی هستند ولی اشکالاتی وجود دارد: مثل عدم استفاده صحیح از تعرفه واردات فولاد یا عدم تمرکز صنعت فولاد در بخش خاصی از کشور یا عدم استفاده بخش‌خصوصی از فن‌آوری‌های مدرن یا کاهش سرمایه‌گذاری دولت برای احداث کارخانه‌هایی که از توان بخش‌خصوصی برنمی‌آید.

وی ادامه داد: از این اشکالات که بگذریم به یک آینده خوب خواهیم رسید و صنعت فولاد فاصله بین مصرف کننده و تولید کننده را کاهش خواهد داد و تجار برای این که سهم خود را از دست ندهند، مجبور به احداث کارخانه خواهند شد و باید توجه داشت که به علت وسعت کشور و تاثیر هزینه حمل‌ونقل بر قیمت تمام شده محصولات فولادی محل احداث کارخانه های فولادسازی باید با هدف صادرات و بهترین مکان جهت توزیع داخلی باشد. لاجوردی همچنین در مورد واردات گفت: در حال حاضر بیشتر توجه تجار به کشورهای قزاقستان و روسیه و چین و هندوستان است ولی با توسعه کشورهای CIS صادرات آنها در حال کاهش است و حتی می‌توان بعضی از محصولات فولادی را به آنها فروخت.

وی ادامه داد: قیمت انواع ورق‌های فولادی تا پایان سال افزایش قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت و فراموش نکنیم که قیمت محصولات فولادی در بازار داخلی ناشی از قیمت‌های بین‌المللی آنها است. وی در مورد تشکیل بورس کالا گفت: این بورس ابتدا با هدف قیمت‌گذاری محصولات کارخانه‌های دولتی به استناد عرضه و تقاضا شکل گرفت که بسیار تصمیم درستی بود و هر چه از عمر آن گذشته بیشتر مورد استقبال واقع شد.

لاجوردی تاکید کرد: حالا باید تولید کنندگان فولاد مدت فروش سلف را به یک ماه کاهش دهند و مصرف کنندگان نیز با برنامه‌ریزی و بودجه مناسب از طریق بورس خرید کنند.

بورس امتحان خود را پس داده و نیازی به تعریف ندارد بلکه نیاز به تصمیمات دو طرف معامله دارد ولی یک چیز فراموش نشود و آن قدرتی است که در انتخاب حقوق ورودی (تعرفه واردات) محصولات فولادی وجود دارد و هر چه این انتخاب صحیح‌تر باشد اشکالات کمتری حاصل خواهد شد.