ایجاد امنیت در فضای صنعت نفت برای جلب سرمایه‌های مردمی

محمدصادق مهرجو در گفت‌‌‌‌‌‌وگو با «ایرنا» با اشاره به‌عملکرد دولت در سال‌گذشته و شعار سال‌افزود: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب امسال را به «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کرده‌اند و در سخنرانی اخیر ایشان در جمع مسوولان و کارگزاران نظام مجددا مورد تاکید معظم له قرارگرفت، تحلیل زمینه‌‌‌‌‌‌های ایجاد و تحقق این مهم در صنعت نفت نیازمند بررسی روند رشد تولید در سال‌های اخیر به‌ویژه در زمینه افزایش تولید و صادرات نفت‌خام در دولت سیزدهم است. وی بیان‌کرد: البته نباید این نکته را از نظر دور داشت که افزایش تولید نفت و گاز برخلاف سایر صنایع دیگر کشور به شکلی ناگهانی و در کمتر از یک‌سال تحقق نخواهد یافت و باید طی دست‌‌‌‌‌‌کم سه سال ‌به جذب سرمایه و همچنین اقدامات توسعه‌ای لازم اقدام کرد تا پس از طی مدت زمان موردانتظار تولید به شکلی افزایشی خود را در نمودار تولید نفت و گاز کشور نشان دهد.

این کارشناس انرژی در ادامه گفت: اگر بخواهیم زمینه‌‌‌‌‌‌های حضور و مشارکت بیشتر مردم در صنعت نفت را مورد بررسی قرار دهیم، می‌توان به شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک که نقش مهمی را در فعالیت‌های فناورانه صنعت نفت ایفا می‌کنند، اشاره کرد.  مهرجو با اشاره به مشارکت مردم در صنعت نفت خاطرنشان‌‌‌‌‌‌کرد: یکی دیگر از راه‌های مشارکت مردم در جهش (افزایش) تولید نفت و گاز، ایجاد فضای مناسب برای ورود سرمایه‌های مردمی (که به‌‌‌‌‌‌طور عمده در اختیار بانک‌ها است)، به چرخه سرمایه‌گذاری مستقیم در طرح‌های توسعه‌‌‌‌‌‌ای از طریق ایجاد مشوق‌‌‌‌‌‌های لازم جهت جذب این سرمایه‌ها است که مبلغ قابل‌توجهی است.

این کارشناس انرژی ادامه‌‌‌‌‌‌داد: شرط ورود سرمایه‌های راکد مردمی، تسهیل‌گری و ایجاد امنیت در فضای صنعت نفت برای جلب این سرمایه‌ها است. مهرجو اظهار کرد: یکی دیگر از راه‌های جلب مشارکت سرمایه‌های مردمی در صنعت نفت، ایجاد زمینه لازم برای مشارکت بیشتر مردم در بورس انرژی (به‌‌‌‌‌‌ویژه نفت‌خام) است. طی سال‌های گذشته طرح ایجاد بورس انرژی (نفت) در کشور به‌عنوان یک ایده جذاب برای ورود بیشتر ظرفیت‌های مردمی جهت خرید‌درصدی از نفت‌خام تولیدی در کشور مطرح شد که البته هیچ‌گاه نتوانست از حد یک ایده به شکل یک امکان عملی تبدیل شود. کارشناس انرژی در پایان گفت: ایجاد بازارهای ثانویه در بخش انرژی کشور برای انجام معاملات انواع مختلف حامل‌های انرژی با توجه به ظرفیت کشور جهت تولید انواع حامل‌‌‌‌‌‌ها نظیر برق تجدیدپذیر یا تولید فرآورده‌های نفتی در پالایشگاه‌های کوچک‌مقیاس، از دیگر زمینه‌‌‌‌‌‌های ورود بخش‌های مردمی در قالب شرکت‌های خصوصی است.