گروه بازرگانی: آمارهای گمرک از تجارت غیرنفتی کشور در 11 ماه منتهی به بهمن سال جاری، از تداوم وضعیت رکود در تجارت خارجی کشور حکایت دارد. اگرچه سبقت ارزش صادرات کشور از واردات را می‌توان رویدادی مثبت در تجارت کشور دانست، با این حال حجم پایین تجاری کشور در این دوره و افت آن نسبت به دوره مشابه سال گذشته، دلیلی است که نگرانی‌ها را از وضعیت تجاری کشور تشدید می‌کند. در این میان، برخی از کارشناسان وضعیت کنونی تجارت کشور را گذرا دانسته و بهبود آن در سال آینده را پیش‌بینی می‌کنند.

در ۱۱ ماه منتهی به بهمن سال جاری، ایران صادراتی حدود ۳۸ میلیارد و ۹۷۱ میلیون دلار صورت داده و ارزش واردات نیز در این دوره معادل ۳۷ میلیارد و ۲۷۸ میلیون دلار رقم خورده است. بر این اساس حجم تجاری کشور در مدت زمان مورد بررسی معادل ۷۶ میلیارد و ۲۴۹ میلیون دلار ثبت شده است. صادرات حدود ۳۹میلیارد دلاری ایران در این دوره در حالی رقم خورده که رقم هدف‌گذاری شده صادرات کالا برای سال ۹۴ حدود ۶۱ میلیارد دلار بوده و اکنون که ۱۱ ماه از سال گذشته، تنها سهمی معادل ۶۴ درصد آن محقق شده است.

در این میان برخی از کارشناسان معتقدند به منظور تحقق اهداف صادراتی اساسی‌ترین اقدامات و راهکارهایی که دولت باید به آن توجه جدی کند، تشویق و حمایت از بنگاه‌ها و زیرساخت‌های مربوطه در بخش صادرات است که قطعا به تحریک تقاضای خارجی منجر می‌شود. از سوی دیگر، واردات و صادرات در ۱۱ ماهه سال جاری در حالی با این ارقام ثبت شده که در مدت مشابه سال گذشته این ارقام در سطوح بالاتری قرار داشتند؛ در ۱۱ ماه منتهی به بهمن سال ۹۳، صادرات کشور معادل ۴۶ میلیارد و ۳۰۶ میلیون دلار و واردات کشور نیز معادل ۴۸ میلیارد و ۲۵۴ میلیون دلار ثبت شده بود. به عبارتی صادرات کشور در ۱۱ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال ۹۳، افت ۱۶ درصدی و واردات کشور نیز افت حدود ۲۳ درصدی را تجربه کرده است.

همچنین آمارهای گمرک از تجارت کشور در ۱۱ ماه منتهی به بهمن سال جاری حاکی از آن است که از صادرات حدود ۳۹ میلیارد دلاری کشور، بیشترین میزان آن به کشور چین اختصاص داشته است. در این دوره صادرات ایران به چین بیش از ۶ میلیارد دلار صورت گرفته است. در همین حال عراق نیز دومین مقصد عمده صادراتی ایران در این دوره ثبت شده است و ایران در این دوره صادراتی بیش از ۵ میلیارد دلار را به این کشور داشته است. پس از آن امارات متحده عربی، افغانستان و هند دیگر مقاصد عمده صادراتی ایران در دوره مورد بررسی بوده‌اند. از سوی دیگر، در این دوره بیشترین ارزش واردات ایران نیز از چین و معادل ۳/ ۹ میلیارد دلار صورت گرفته است. پس از آن، امارات متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه و هند دیگر مبادی عمده وارداتی کشور در این دوره بوده‌اند.

بررسی‌ها از آمارهای تجارت کشور به تفکیک ماه در سال جاری نیز نشان می‌دهد، در بهمن‌ماه صادرات کشور معادل سه میلیارد و ۳۵۸ میلیون دلار و واردات کشور نیز سه میلیارد و ۴۳۵ میلیون دلار بوده است. در این ماه حجم تجاری کشور معادل ۶ میلیارد و ۷۹۳ میلیون دلار ثبت شده است. این رقم صادرات و واردات در بهمن ماه سال ۹۴، در حالی ثبت شده که در ماه مشابه سال گذشته صادرات کشور معادل سه میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار و واردات کشور نیز معادل چهار میلیارد و ۵۸۱ میلیون دلار صورت گرفته بود. بر این اساس می‌توان گفت صادرات کشور در بهمن ماه سال جاری افت ارزشی حدود ۱۰ درصدی نسبت به بهمن ماه سال ۹۳ و واردات کشور نیز در بهمن ۹۴ نسبت به بهمن ۹۳، افت ارزشی ۲۵ درصدی را تجربه کرده است. از سوی دیگر، اگر ارزش واردات و صادرات کشور در بهمن ماه سال جاری را با ماه ماقبل آن (دی ماه) مقایسه کنیم، افت ارزشی بیش از ۶ درصدی در واردات و صادرات بهمن ماه ثبت شده است. همچنین آمارهای تجارت ماهانه کشور از فروردین ماه تا بهمن ماه سال جاری، بیشترین ارزش واردات را در اردیبهشت ماه و بیشترین ارزش صادرات کشور را نیز در آبان ماه نشان می‌دهد؛ ارزش‌های صادرات و واردات ماهانه کشور از فروردین تا بهمن ماه سال جاری و سال ۹۳ نیز در جدول مربوط به این گزارش قابل مشاهده هستند.

سردی تجارت در بهمن ماه