حسن روحانی، رئیس‌جمهور، در سخنان خود به مناسبت روز صنعت و معدن، با تاکید بر داشتن تمام ویژگی‌های لازم در کشور برای تبدیل شدن به یک قدرت اقتصادی و صنعتی پیشرو، مانع بزرگ در راه تحقق این هدف را حاکم بودن فضای حمایتی بر اقتصاد کشور دانست؛ و بر اصل اقتصاد رقابتی، تاکید کرد. در این چند ماهی که از روی کار آمدن دولت می‌گذرد، مشی اقتصادی دولت - همان‌طور که از فحوای سخنان مسوولان دولتی و نیز برخی تصمیمات اتخاذ شده برمی‌آید - بر به حداقل رساندن نقش دولت در اقتصاد و تمرکززدایی است.

عدم دخالت دولت در اعطای مجوزها و نیز در قیمت‌گذاری‌ها و در عوض تسهیل روندهای موجود در ارتباط با فعالیت‌های اقتصادی، نکته‌ای است که دولت بر آن تاکید داشته است.

به باور طرفداران اقتصاد آزاد، برای کاهش فساد و رشد اقتصادی پایدار، نقش دولت در اقتصاد، تنها باید در حیطه کنترل تعهدات قانونی و حفظ حریم‌های محیط‌زیستی، سلامت و حقوق انسانی باشد. در این رابطه باشگاه اقتصاددانان پرسش امروز خود را این‌گونه طرح کرده است:

۱- مهم‌ترین موانع شکل‌گیری اقتصاد رقابتی در کشور چیست؟

۲- با توجه به نفتی بودن اقتصاد ایران، چه راهکارهایی را برای رفتن به سمت کاهش حضور دولت در فعالیت بنگاه‌ها و رونق اقتصاد آزاد اثرگذار می‌دانید؟

۳- تقویت رقابت اقتصادی چگونه و تا چه حد می‌تواند مانع گسترش فساد در اقتصاد باشد؟

در ادامه، پاسخ تعدادی از کارشناسان و صاحب‌نظران به پرسش‌های فوق را خواهیم دید.