دنیای اقتصاد: دیروز دلار از مرز ۳۳۰۰ تومان گذشت تا برای هشتمین بار طی اردیبهشت‌ماه، بالای این سطح مقاومتی قرار گیرد. ابهامات جدید در پیشرفت مذاکرات هسته‌ای وین مهم‌ترین عامل افزایش نرخ ارز عنوان شد. مشاهدات از بازار ارز، نوعی سردرگمی قیمتی را نشان می‌دهد، هرچند گفته می‌شود به دلیل ورود جریان‌های ارزی جدید به بازار، این سطح قیمتی در روزهای آینده ناپایدار خواهد بود. واکنش هیجانی قیمت‌ها در اولین روز کاری

سردرگمی بازار ارز و سکه

گروه بازار پول: دلار شنبه روز پرنوسانی را پشت سر گذاشت. پس از ثبات نسبی در هفته گذشته، نرخ دلار در بازار آزاد متاثر از خبرهای رسیده از «وین»، با ۶۵ تومان افزایش در صرافی‌ها ۳۳۱۰ تومان قیمت خورد. افزایش قیمتی که از نگاه صرافان، بیشتر به دلیل جو روانی ناشی از به نتیجه نرسیدن مذاکرات هسته‌ای بوده است. بازار آزاد ارز روز گذشته با قیمت ۳۳۲۰ تومان معاملات را آغاز کرد و در طول روز بارها بین ۳۳۰۰ تا ۳۳۲۰ تومان نوسان داشت. نزدیکی‌های ظهر قیمت به ۳۳۰۰ تومان رسید، اما یک ساعت بعد با ۱۰ تومان افزایش روی ۳۳۱۰ تومان قرار گرفت.

حضور دلالان نسبت به روزهای قبل پررنگ‌تر شده و بازار شاهد نوعی نوسان بود. به‌نظر می‌رسید یک حالت ناپایدار بر بازار آزاد ارز حاکم شده و صرافان سعی می‌کردند کمتر خرید کنند. فاصله بین قیمت خرید و فروش نیز کمی زیاد شده بود. روز شنبه صرافان دلار را بالاتر از ۳۲۷۰ تومان نمی‌خریدند و با احتساب قیمت ۳۳۱۰ تومان برای فروش، حدود ۴۰ تومان فاصله بین نرخ خرید و فروش وجود داشت. این رفتار معامله‌گران نشان‌دهنده سردرگمی بازار است. کارشناسان هم تاکید می‌کنند بازار ارز فعلا به دلیل اثر روانی حاصل نشدن توافق، سر در گم است و باید منتظر تخلیه اثرات روانی در روزهای آینده بود. تخلیه اثرات این عامل روانی از بازار ارز به اعتقاد آنها زمان زیادی نیاز ندارد؛ چراکه قرار است مذاکرات به زودی از سر گرفته شود. صرافان هم بر این سردرگمی تاکید می‌کنند. یکی از صرافان به «دنیای اقتصاد» گفت: افزایش بیش از ۶۰ تومانی قیمت نسبت به روز قبل صرفا به دلیل جو روانی ناشی از به نتیجه نرسیدن مذاکرات بوده وگرنه در سمت عرضه و تقاضا تغییر محسوسی رخ نداده است. به عقیده او با توجه به اینکه مذاکرات قرار است از خردادماه ادامه یابد، این اثر روانی هم ممکن است ظرف چند روز آینده از بازار تخلیه شود و تا آن زمان به فرض ثابت بودن شرایط اقتصادی فعلی، نرخ دلار قاعدتا باید در همان مرز ۳۲۵۰ تا ۳۳۰۰ تومان در نوسان باشد.

این در حالی است که برخی دیگر از فعالان بازار به تزریق ارز حاصل از صادرات پتروشیمی در آینده نزدیک به بازار اشاره می‌کنند و معتقدند این مساله می‌تواند دلار را به زیر ۳۲۰۰ تومان هم برساند. آنها می‌گویند تقویت ورودی ارز به بازار می‌تواند به ثبات در بازار کمک کند. در حال حاضر بازار منتظر ورود این ارز از خردادماه است و اگر در روند عرضه مشکلی به وجود بیاید ممکن است باعث ایجاد نوسان در بازار شود.

دلالان هم روز گذشته تعدادشان افزایش یافته بود و تلاش داشتند از نوسان به وجود آمده حداکثر استفاده را ببرند. برخی صرافان از این نوع فعالیت در بازار گله‌مند هستند و اعتراف می‌کنند برخی روزها نبض بازار از دست آنها خارج و روند بازار در اختیار دلالان قرار می‌گیرد. آنها می‌گویند: وقتی عوامل روانی مانند عامل اخیر بر بازار سایه می‌اندازد، قدرت مانور دلالان هم افزایش می‌یابد و در این شرایط دخالت‌های غیر‌مستقیم دولت می‌تواند به صرافان و معامله‌گران بزرگ کمک کند تا فعالیت‌های دلالان را خنثی کنند. بانک مرکزی هم روز گذشته نرخ دلار در مرکز مبادلات ارزی را ۱۲ ریال افزایش داد. نرخ پوند هم ۱۳۴ ریال افزایش یافت و در مقابل نرخ یورو در مرکز مبادلات ارزی ۴۵ ریال کاهش یافت.

افزایش قیمت سکه و طلا

افزایش قیمت دلار بر بازار طلا و سکه هم اثر گذاشت و روز گذشته قیمت سکه تمام بهار آزادی با ۱۳ هزار تومان افزایش نسبت به روز پنج‌شنبه به ۹۹۵ هزار تومان رسید. این افزایش قیمت در حالی صورت گرفت که بازارهای جهانی تعطیل بود و تغییر آن‌چنانی در قیمت اونس طلای جهانی رخ نداده است. به همین ترتیب قیمت نیم سکه و ربع سکه هم ۴ هزار تومان نسبت به روز پنج‌شنبه افزایش یافت و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم ۱۲۷۰ تومان زیاد شد. فعالان بازار سکه معتقدند اگر دامنه نوسان‌ها در بازار ارز افزایش یابد ممکن است قیمت سکه هم دوباره به بالای یک میلیون تومان برسد. البته علاوه‌بر نوسان ارز در بازار داخل، نوسان‌های قیمت طلا هم بر این بازار اثرگذار است و می‌توان نتیجه گرفت که بازار سکه و طلا هم متاثر از سردر گمی این دو بازار اثر گذار، در سردر گمی به سر می‌برد.