گروه بازار پول: در دومین هفته مردادماه، شاخص بازار ارز به روند افزایشی که از آخرین هفته تیرماه آغاز کرده بود، ادامه داد تا برای اولین بار از میانه‌های نخستین ماه تابستان، یک هفته کامل را در کانال ۳۳۰۰ تومان سپری کند. در ادامه این روند افزایشی، روز پنج شنبه دلار با ۵ تومان افزایش به قیمت ۳۳۳۰ تومان رسید تا در طول هفته ۷/ ۰ درصد به ارزش آن اضافه شده باشد.

هم راستا با رشد هفتگی دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز رشد جزئی ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد تا کاهش ۴/ ۱ درصدی آن در اولین هفته مردادماه ادامه پیدا نکند. این رشد جزئی در حالی ثبت شد که سکه از دوشنبه گذشته در مسیر کاهشی قرار گرفت.

3 سکون در 6 روز

هفته گذشته دلار به حرکت آرام افزایشی خود ادامه داد تا شاخص بازار ارز در محدوده نوسانی پیش از ایجاد جو روانی مذاکرات هسته‌ای قرار بگیرد. دلار در تاریخ ۱۵ تیر تحت تاثیر خوش‌بینی به نتایج مذاکرات هسته‌ای از کانال ۳۳۰۰ تومان خارج شد، اما پس از توافق وین، جو روانی بازار به مرور تخلیه شد تا اینکه در هفته گذشته قیمت این ارز به‌طور کامل در کانال پیش از آغاز جو روانی یعنی ۳۳۰۰ تومان نوسان کرد.

دلار که در تاریخ ۴ مرداد پس از گذشت حدود ۲۰ روز وارد کانال ۳۳۰۰ تومان شده بود، پس از رفت و برگشت‌های کانالی هفته اول مرداد، در هفته جاری حرکت افزایشی آرامی را در کانال ۳۳۰۰ تومان تجربه کرد. در واقع هفته گذشته دلار به آرامی از کف کانال ۳۳۰۰ تومانی فاصله گرفت تا نهایتا روز پنج شنبه با ۵ تومان رشد به قیمت ۳۳۳۰ تومان برسد. شاخص بازار ارز در هفته گذشته کاهشی را تجربه نکرد و با ۳ افزایش و ۳ سکون قیمتی به کار خود پایان داد.

مسیر افزایشی دلار از اولین روز هفته گذشته آغاز شد. شنبه گذشته بهای دلار با ۱۰ تومان رشد به ۳۳۱۵ تومان رسید. «تحرکات معامله‌گران غیررسمی» و «وجود آربیتراژ ارزی» دو نیرویی بودند که به رشد روز شنبه کمک کردند. پس از این روز دلار تا دوشنبه روی قیمت ابتدای هفته ماند تا این ارز نوسانی را در این دو روز تجربه نکرده باشد. سه شنبه، قیمت دلار ۱۰ تومان رشد دیگر را تجربه کرد تا قیمت ۳۳۲۵ تومان را به ثبت برساند. افزایش روز سه شنبه عمدتا به ۳ عامل «تقاضای ارزی معامله‌گران سکه»، «پایین بودن ارزش دلار بازار داخلی نسبت به منطقه سلیمانیه عراق» و «کاهش حجم نقدی درهم در بازار دبی» نسبت داده شد. این افزایش با سکون قیمتی روز چهارشنبه متوقف شد، هر چند که در آخرین روز هفته، دلار سومین افزایش هفتگی خود را ثبت کرد و چنان‌که اشاره شد با ۵تومان رشد به قیمت ۳۳۳۰ تومان رسید. با وجود این افزایش روز پنج‌شنبه فضای بازار ارز آرام بود و دلار نوسانات قیمتی چندانی نداشت. در حالی که نرخ عرضه و تقاضای عمده ۳۳۳۰ تومان بود، برخی صرافی‌های مجاز قیمت تابلوی خود را ۳۳۴۰ تومان ثبت کرده بودند.

ادامه روند افزایشی؟

در مقاطعی از هفته گذشته، دلار در محدوده ۳۳۳۰ تومانی قرار گرفت، اما شاخص بازار ارز در برابر عبور به سوی قیمت‌های بالاتر از خود مقاومت نشان داد. با وجود این، برخی فعالان اعتقاد دارند که دلار در هفته جاری از این محدوده قیمتی کمی فاصله خواهد گرفت و در محدوده قیمتی بالاتری نوسان خواهد کرد. به گفته آنها ادامه تقاضای واقعی موجود در بازار در کنار فاصله قیمتی بازار داخلی با ترکیه و منطقه سلیمانیه عراق، موجب می‌شود که این ارز به رشد قیمتی خود ادامه دهد. با وجود این به اعتقاد آنها عرضه ارز بازیگران بازارساز رسمی اجازه نخواهد داد دلار نوسان افزایشی زیادی را تجربه کند.

به این ترتیب، احتمالا مانند دومین هفته مردادماه، این ارز افزایش ملایم و آرامی را در هفته جاری تجربه خواهد کرد. در این میان، عده دیگری اعتقاد دارند که دلار پس از سه هفته افزایشی، مسیر قیمتی خود را به میزان جزئی تغییر خواهد داد. به گفته آنها، افزایش این سه هفته بیشتر ناشی از تخلیه جو روانی مذاکرات هسته‌ای و تحرکات معامله‌گران غیررسمی بوده است تا بازگشت تقاضای واقعی. به باور آنها، معامله‌گران در ابتدای هفته جاری بازار را برای بررسی ظرفیت رشد مورد سنجش قرار خواهند داد تا در صورتی که دلار توانایی بالا رفتن را داشت، خریدهای ارزی خود را آغاز کنند. با این وجود به نظر آنها از آنجا که تقاضای بازار به اندازه‌ای نیست که بازیگران بازارساز رسمی توانایی پاسخگویی به آن را نداشته باشند، معامله‌گران غیررسمی تاکتیک دیگری را برای کسب سود اتخاذ خواهند کرد؛ فروش ارز و خرید دوباره در قیمت‌های پایین‌تر شاید یکی از این تاکتیک‌ها باشد.

هفته گذشته سکه تمام بهار آزادی نیز عمدتا در کانال ۸۷۰ هزار تومان نوسانات محدودی را انجام داد. سکه که در دو روز ابتدایی هفته در مسیر افزایشی قرار گرفته بود، از روز دوشنبه مسیر قیمتی خود را تغییر داد و نهایتا در روز پنج‌شنبه با قیمت ۸۷۲ هزار تومان به کار خود پایان داد. این در حالی است که پنج‌شنبه پیشین سکه روی قیمت ۸۷۱ هزار تومان قرار داشت.

ماندگاری دلار در‌کانال 3300

ماندگاری دلار در‌کانال 3300