جایگاه ایران در تولید پسته در جهان پتانسیلی را فراهم آورده که در کنار وجود زیرساخت‌های تجاری لازم در بورس کالای ایران می‌تواند به مرجعیت قیمت جهانی این کالا بدل شود هرچند مهم‌ترین‌ لازمه تحقق این موضوع را باید عرضه مستمر آن به شمار آورد. وجود تجربه کافی در بدنه بورس کالا به منظور معاملات محصولات کشاورزی، تعامل سازنده با بدنه تولیدکننده و تجار و همچنین پتانسیل تامین مالی و تضمین کیفیت مواردی است که همگی در معاملات بورس کالای ایران فراهم شده و پیگیری مکانیزم معاملاتی صادراتی پسته می‌تواند بازاری امن و مطمئن را برای این کالا فراهم آورد که ذات داد و ستد و عرضه و معاملات صادراتی این کالا اما و اگرها و شائبه‌های کیفیت و استاندارد این محصول را به حداقل خود کاهش می‌دهد. رخدادی که با توجه به تجربه‌های صادراتی پیشین می‌تواند گام بزرگ و موثری را در رونق صادرات امن و مطمئن پسته فراهم آورد که منافع جمع کثیری از فعالان این صنف را به همراه خواهد داشت.

با توجه به موارد فوق در جلسه ستاد عالی پسته استان کرمان که هفته گذشته در محل سالن پیامبر اعظم (ص) استانداری این شهر برگزار شد، پتانسیل ایجاد بازاری بزرگ و رسمی برای معاملات پسته مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این جلسه با حضور محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، علیرضا رزم‌حسینی استاندار کرمان، طبیب‌زاده رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، حامد سلطانی‌نژاد مدیر عامل بورس کالای ایران و نیز جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان از شهرستان‌های کرمان، زرند، سیرجان، رفسنجان و راور برگزار شد. همچنین فرمانداران شهرستان‌های سیرجان، زرند، رفسنجان و راور به همراه جمعی از فعالان و تجار بازار پسته و نمایندگانی از کشاورزان فعال استان در این جلسه حضور داشتند.

حل مشکلات پسته کرمان با تجمیع آن در بورس کالا

در این نشست، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مزایای عرضه پسته در بورس کالا را برشمرد و بر جمع‌آوری محصولات خرد و عرضه عمده آن در این بازار به منظور حل مشکلات آن تاکید کرد.به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران» محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به حل بسیاری از مشکلات حوزه صادرات با ایجاد بورس پسته، گفت: عزم و اراده جدی برای ساماندهی وضعیت پسته شکل گرفته است.وی با بیان اینکه باید به نوعی خرید و فروش صورت گیرد تا معاملات شفاف بوده و از حالت معمولی در بازار به معاملات فراتر تبدیل شوند، گفت: از سال‌های قبل باید اقدامی صورت می‌گرفت که محصولات کشاورزی برای کمک به تولیدکننده و فروشنده در مکانی قرار گیرند تا عملیات بازرگانی آنها در اقتصاد نشان داده شود. در این راستا و با تلاش‌های انجام شده در استان، بورس پسته در این استان راه‌اندازی شد و امسال اولین سالی است که این محصول در بازار بورس عرضه می‌شود و باید برنامه‌ریزی مناسبی در این حوزه انجام شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ضمن بیان اینکه در حال حاضر عزم و اراده لازم برای ساماندهی وضعیت پسته در استان کرمان شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: ساختار جدید در حوزه صادرات پسته به دنبال حل مشکلات موجود در این حوزه است، این در حالی است که تاکنون نبود کیفیت و استاندارد مشخص برای محصولات کشاورزی از مشکلات موجود در صادرات این محصولات بوده است که در این زمینه اگر به کیفیت پسته صادراتی توجه نکنیم، با مشکلات موجود همچنان روبه‌رو‌ خواهیم بود. پورابراهیمی عنوان کرد: متاسفانه اکنون افغان‌ها دلال پسته شده‌اند و مشخص نیست که به چه شکل این محصولات به فروش می‌رسند. با این وجود، بسیاری از این مشکلات در ساختاری با عنوان بورس قابل رفع است و معنای بورس این است که معاملات به‌صورت شفاف اجرا می‌شوند. به هر اندازه که معاملات در زمینه پسته در بورس انجام شود و به‌صورت استاندارد درآید، نفع آن به تولید‌کننده، فروشنده و صادر‌کننده می‌رسد. نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی به تجمیع منابع مالی به‌عنوان یکی از کارکردهای بورس اشاره و بیان کرد: یکی از ضعف‌های حوزه صادرات این است که محصولات کشاورزی را به‌صورت خرد عرضه می‌کنیم که با راه‌اندازی بازار بورس این مشکل برطرف می‌شود.

وی تصریح کرد: خوشبختانه با همکاری استاندار، نمایندگان و مدیران اقتصادی کار ساماندهی پسته در دست انجام است. پورابراهیمی ادامه داد: ظرفیت بسیار مهمی برای ایجاد تحول در ساختار تولید، تجارت و صادرات پسته وجود دارد و باید از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اجرای کار مطالعاتی به منظور برآورد چگونگی و استراتژی فعالیت در حوزه صادرات پسته را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: صندوق کالایی در بورس طی دو هفته آینده زیر نظر کارگزاری بانک کشاورزی ایجاد می‌شود. پورابراهیمی درخصوص تسهیل فرآیند تامین مالی به کمک عرضه در بورس کالا عنوان کرد: باید شرط استفاده از تمام تامین مالی‌هایی که قرار است انجام شود، شامل منابع داخلی از بانک کشاورزی یا صندوق توسعه ملی، ورود و عرضه در بازار بورس قرار گیرد. وی پیرامون مشوق‌های عرضه در بورس خاطرنشان کرد: امسال در قانون بودجه، مشوق‌های مالیاتی را بر مبنای خرید از بورس قرار می‌دهیم و در کنار آن تسهیل ضمانت‌های گواهی سپرده کالایی را هم باید داشته باشیم.

تبدیل ایران به مرجع قیمت‌گذاری پسته در دنیا به کمک بورس کالا

طی جلسه ستاد عالی پسته استان کرمان، حامد سلطانی‌نژاد جایگاه بورس کالا در عرضه محصولات کشاورزی را تشریح کرد و پیرامون مزایای عرضه پسته در این بازار سخن گفت و عنوان کرد: بورس کالا بعد از ۱۰ سال از آغاز فعالیت خود، جایگاهش را در کشور پیدا کرده است و در حوزه صادرات محصولات مختلف به خوبی اقدام می‌کند. ضمن اینکه بورس کالا می‌خواهد فعالان کنونی را با قالب جدیدتری آشنا کند تا از همه منافع بازارها بهره‌مند شوند. وی خاطرنشان کرد: بورس کالای ایران در کنار سه بورس اوراق بهادار، انرژی و فرابورس فعالیت خوبی دارد و ارزش معاملات این بورس در سال گذشته ۵/ ۶ درصد تولید ناخالص داخلی کشور بوده است. مدیر عامل بورس کالای ایران ضمن تاکید بر اینکه بورس کالا به دنبال حذف هیچ‌کس نیست، اظهار کرد: با ورود پسته به بازار بورس، این محصول نیز می‌تواند از مزایای متعددی از جمله قیمت عادلانه بهره‌مند شده و بازار مستمری برای آن ایجاد شود. این بورس همچنین قیمت کالاهای صادراتی را نیز تنظیم کرده و از وارد شدن ضرر به تولیدکنندگان جلوگیری می‌کند.

وی افزود: در این راستا، بورس کالای ایران به دنبال آن است که ضمن تعیین قیمتی عادلانه در حوزه عرضه و تقاضا، در این زمینه بازار بلندمدتی را نیز ایجاد کند. علاوه بر ایجاد بازارهای بلندمدت، مدیریت ریسک معاملات دو طرفه نیز از مزایای این بازار بوده و در این زمینه فرآیند مدیریت ریسک مناسبی در آن تدوین شده است. وی با بیان اینکه در بورس کالا، محصولات به دو روش عرضه فیزیکی و عرضه در قالب گواهی سپرده ارائه می‌شوند، افزود: عرضه در قالب گواهی سپرده، معافیت معاملاتی ایجاد کرده است. وی با تاکید بر اینکه در بورس پسته دو نوع عرضه از جمله عرضه فیزیکی و عرضه در قالب گواهی سپرده انجام می‌گیرد، گفت: مزیت عرضه محصول در قالب گواهی سپرده کالایی آن است که ضمن جلوگیری از گردش بی‌رویه محصول در بازار و کاهش ریسک، می‌تواند به‌عنوان ضمانت برای تامین مالی از بانک‌ها به تولیدکننده کمک کند. وی همچنین تاکید کرد: معاملات بلند‌مدت در قالب ابزارهای مالی هدف بلند‌مدت ما است و باید در بازارهای جهانی قیمت بلند‌مدت پسته خود را تعیین کنیم و به مرجع قیمت‌گذاری بازار پسته در دنیا تبدیل شویم. اما در دست گرفتن قیمت‌گذاری محصولات در بازارهای خارجی نیاز به بازاری منسجم، آینده‌نگر و استفاده‌کننده از ابزارهای مالی به شکل مطلوب دارد.