جهش ظرفیت تولید  طلای کشور

سحر نمایشی: مجتمع معدنی صنعتی طلای زر‌شوران پیش‌از‌ظهر روز شنبه با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور و مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افتتاح شد. هرچند خبرنگاران اجازه ورود به مراسم افتتاحیه را نیافتند و بعد از خروج معاون اول رئیس‌جمهور، تنها از سایت بازدید کردند و نشست خبری معاون اول وزیر صنعت، معدن و تجارت را پوشش دادند. مهدی کرباسیان در این نشست خبری اظهار کرد: کارخانه طلای زر شوران در حال حاضر، ظرفیت تولید ۳ تن طلای کشور را در سال دارد که به‌طور خوش‌بینانه معادل ۱۰ کیلو طلا در روز یا ۲۰ عدد شمش نیم کیلویی خواهد بود.

وی افزود: پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نزدیک این ظرفیت به بیش از ۵ تن در سال برسد که البته چشم‌انداز بلندمدت برای این سایت تولیدی ۲۵ تن در سال است که اگر به این رقم دست پیدا کنیم جایگاه ویژه‌ای در دنیا خواهیم داشت.

کرباسیان گفت: تا‌کنون برای اجرای این پروژه ۱۷۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری ارزی و ریالی شده و برای ۲ هزار و ۲۷۷ نفر به‌طور مستقیم و غیر‌مستقیم اشتغال ایجاد شده است.

وی خاطرنشان کرد: ذخیره اولیه معدن ۵۵ تن طلای خالص بوده که با اکتشافات تکمیلی صورت گرفته، این میزان ذخایر به ۱۱۰ تن ذخیره قطعی رسیده و پیش‌بینی می‌شود با عملیات حفاری در حال اجرا، این رقم به بیش از ۱۵۰ تن برسد.

رئیس هیات عامل ایمیدرو تاکید کرد: خوشبختانه ۷۰ درصد تجهیزات به‌کار رفته در کارخانه مذکور، داخلی است و ما بیشتر از مهندسان ایرانی در اجرای این پروژه استفاده کرده‌ایم، چرا که اگر می‌خواستیم از فرنگی‌ها در این زمینه یاری بگیریم احتمالا هزینه‌های بیشتری باید پرداخت می‌شد، به همین دلیل با توجه به تجربه موفق روش بومی و منحصر‌به‌فرد تولید طلا در کارخانه طلای زر‌شوران، چنانچه معادن با ذخایر بالا به اکتشاف برسد، توانایی بهره‌برداری آن توسط مهندسان داخلی وجود خواهد داشت.

او در پاسخ به این سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» که چرا اجرای این پروژه تاخیر داشته است، افزود: به تعویق افتادن این پروژه از این بابت بود که کارشناسان ما در پی تحقیقاتی در زمینه مسائل زیست‌محیطی بودند تا احتمالا مشکلی برای مردم اطراف این منطقه ایجاد نکند؛ همچنین برای جلوگیری از مضرات آرسنیک موجود در معادن، ۷ میلیارد تومان هزینه شده و تمهیداتزیست محیطی لازم از جمله افزودن مواد شیمیایی و تبدیل آرسنیک به مواد بی‌خطر، احداث سد باطله، سیستم فیلتراسیون و راه‌اندازی پایش آنلاین طراحی و اجرا شده که مشکلات احتمالی را به صفر می‌رساند.

کرباسیان با اشاره به اینکه تاکنون چند شرکت پایین‌دستی برای احداث کارخانه در جوار آن اعلام آمادگی کرده‌اند، گفت: استخراج معدن به خودی خود اشتغال و ارزش افزوده چندانی ایجاد نمی‌کند و باید بستر جذب سرمایه‌گذاری برای احداث صنایع پایین دستی فراهم شود و چون ذخایر معدن در داخل کشور وجود دارد، امکان ایجاد ارزش افزوده و اشتغال بالایی وجود دارد.

وی ادامه داد: با توجه به پتانسیل بالای منطقه آذربایجان غربی در حوزه طلا، امکان احداث صنایع پایین دستی در آن وجود دارد و آینده مطلوبی برای این منطقه پیش‌بینی می‌شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان به معاملات این محصول در بورس کالا اشاره کرد و افزود: فروش طلای موته نیز که از طریق بورس کالا انجام می‌شود در بسته‌های ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرمی در قالب شمش یک کیلوگرمی عرضه می‌شود. در آخرین عرضه طلای موته به ازای هر یک کیلوگرم ۱۱۵ میلیون تومان به فروش رسید که اگر این کارخانه نیز وارد تالار معاملاتی شود، درآمد‌زایی بالایی برای دولت خواهد داشت.