سحر نمایشی: افت عجیب و پی‌در‌پی قیمت مس در بازارهای جهانی طی سال گذشته به ویژه در ماه‌های پایانی سال ۲۰۱۴ عمدتا ناشی از اجرای طرح تحریک اقتصادی عظیم از جانب چین و به تبع آن کاهش خرید این محصول از جانب چینی‌ها بوده است. از طرفی هم‌اکنون ذخایر مس در بازار معاملات آتی شانگهای تقریبا ۶ برابر سطح ذخایر در ابتدای سال شده است که این موضوع خود سبب ریزش بیشتر این فلز سرخ خواهد بود. این در حالی است که بر‌اساس پیش‌بینی‌های انجام‌شده بازار واردات ضایعات مس در سال جاری میلادی رونق خوبی خواهد داشت. البته دیروز مس در بورس جهانی لندن افزایش ۴۵/۰ درصدی را نسبت به روز پنج‌شنبه تجربه کرد؛ این در شرایطی است که به گفته کارشناسان حوزه فلزات پایه این روند صعودی آرام و به‌صورت بلندمدت ادامه خواهد داشت حتی برخی از این آگاهان اقتصادی پیش‌بینی کرده‌اند به دلیل افزایش تقاضا برای قراضه ممکن است قیمت مس در بازارهای جهانی افزایش یابد.

از سوی دیگر گروهی از برنامه‌ریزان اقتصادی پیش‌بینی کردند، میزان واردات مس در برخی از کشورها برای تامین نیاز صنایع داخلی، تا سال ۲۰۱۷ میلادی، ۹۰ درصد افزایش یابد.

برهمین اساس طی پیش‌بینی‌هایی که برنامه‌ریزان اقتصادی کشوری مانند هند انجام داده بودند، تولیدات معدنی مس این کشور در سطح پایینی قرار دارد و این وضع تا ۴ سال آینده هم ادامه خواهد داشت. همچنین کل منابع مس در حال بهره‌برداری هند، حدود ۸/۴ میلیون تن ظرفیت دارد که با احتساب منابع دست‌نخورده، این ظرفیت طی مدت پیش‌بینی شده به ۳/۱۲ میلیون تن می‌رسد.

به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود با رشد ۸ درصدی تولید ناخالص داخلی، تقاضا برای این فلز سرخ تا سال ۲۰۱۶ میلادی به ۲/۱ میلیون تن برسد که ۹۰ درصد آن باید از طریق واردات کنسانتره تامین شود. برای کاهش بخشی از حجم واردات مس و تهیه مواد خام مورد نیاز، مساعدت بخش خصوصی و دولتی در تولید مس از منابع موجود تا سال ۲۰۱۷ ضروری بوده و برای تحقق این امر حدود ۴۰۰ میلیون دلار بودجه لازم است. برهمین اساس دولت هند به منظور سودآوری بیشتر در تجارت مس، قصد دارد روابط دیپلماتیک و تجاری خود را با کشورهایی مانند چین و ژاپن، گسترش دهد.

از طرفی طرح سرمایه‌گذاری چین به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس کشور در بخش برق موجب افزایش تقاضای جهانی و در نهایت افزایش قیمت آن در سال جاری خواهد

شد.

مس در سال نو میلادی به کدام سو خواهد رفت؟