آزادگذاشتن بورس تا نقطه توازن

گروه بورس- محبوبه مغانی: این روزها خمودگی حاکم بر بازار سرمایه، اگرچه با اعمال برخی سیاست‌های انقباضی از سوی دولت و رکود اقتصادی در بعضی بخش‌ها همزمان شده است، اما با این حال فعالان بازار سرمایه چشم امید به تصمیم‌گیران و مجریان بازار سرمایه دوخته‌اند تا در پی تعاملات خود با بدنه قوای مقننه و مجریه، جریان حاکم بر بازار مبتنی بر معاملات اوراق بهادار سمت و سوی مناسب‌تری یابد. در این میان مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران نیز بر این باور است که تمام تلاش‌ها در این بازار باید منتج به پایداری و تثبیت این بازار باشد.

حسن قالیباف‌اصل، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، از تغییرات در قیمت خوراک گاز، سیاست انقباضی دولت و به نتیجه نرسیدن کاهش نرخ سود بانکی به‌عنوان عواملی یاد می‌کند که روند مستمر کاهشی بازار سرمایه را رقم زده است. بر این اساس وی اظهار کرد:‌ با توجه به شرایط موجود، بهترین اقدام برای توقف این روند آزاد گذاشتن بازار است تا به این واسطه شرایط برای متعادل شدن قیمت‌ها فراهم شود.

مدیرعامل شرکت بورس تهران که تنها اقدام مدیران نظارتی و اجرایی بازار را در شرایط موجود برای کاستن تاثیرات رکود بر فضای بازار سرمایه انتشار اوراق تبعی عنوان می‌کند، گفت:‌ با توجه به تقاضاهایی که در انتشار این اوراق وجود دارد، تلاش می‌کنیم تا با استفاده از حضور سهامداران عمده، اطمینان را بر بازار سرمایه حاکم کنیم؛ ضمن آنکه صندوق‌های بازار‌گردانی نیز به نقدشوندگی بازار کمک شایانی می‌کنند.

با این حال وی با توجه به شرایط نوسانی بازار سرمایه، به سرمایه‌گذاران توصیه کرد که به نوسانات شاخص توجهی نداشته باشند، اگرچه در این میان شرکت بورس برای جلوگیری از بروز هیجانات ناشی از نوسانات شاخص، آمادگی ارائه و انتشار شاخص‌های دیگری مانند شاخص قیمت، شاخص صنایع بر اساس قیمت، شاخص وزنی و... در بازار سرمایه را دارد تا با استناد به آنها ضریب اطمینان سرمایه‌گذاری افزایش یابد.

وی تصریح کرد:‌ این شاخص‌ها از سوی شرکت بورس طراحی شده‌اند و تنها در انتظار صدور مجوز از سوی سازمان بورس به‌عنوان نهاد ناظر هستیم.

قالیباف به منظور ترسیم چشم‌انداز مناسب بازار سرمایه تا پایان سال جاری، به بودجه ۵۹ هزار میلیارد تومانی شرکت‌های بورسی در سال جاری نسبت به بودجه ۵۴ هزار میلیارد تومانی ناشران بورسی در سال گذشته اشاره و براین اساس خاطر نشان کرد: در واقع بودجه‌ای که شرکت‌های بورسی در سال جاری به بازار ارائه کرده‌اند، نه تنها نسبت به سال قبل از کاهش برخوردار نبوده بلکه حتی پیش‌بینی می‌شود که اکثر شرکت‌ها موفق به تحقق بودجه‌های خود تا پایان سال جاری شوند.

وی در این میان کاهش قیمت سهام شرکت‌ها را مورد اشاره قرار داد و در نهایت عنوان کرد که اگر قیمت‌ها در بازار سرمایه کاهش یافته، صرفا ناشی از کمبودنقدینگی در بازار بوده و روند رو به افول قیمت‌ها قادر به زیر سوال بردن ارزندگی شرکت‌ها نبوده است.

بر این اساس وی به نسبت پی بر ای ۷.۱ بازار در ابتدای سال جاری اشاره کرد که اکنون با حرکت نزولی، این نسبت از رقم ۵.۳ واحدی برخوردار شده است تا به این واسطه تاکیدی بر جذابیت سهام و ورود به آنها باشد.

در این راستا وی به سهامداران توصیه کرد که نسبت به فروش سهام خود عجله نکنند و با توجه به گزارش‌های ۹ ماهه شرکت‌ها، به تصمیم‌گیری در این عرصه مبادرت ورزند.

در این بین به تحلیل «دنیای اقتصاد» اگرچه شاید در شرایط مواجهه دولت با کسری بودجه، انتظار حذف هزینه‌های مترتب بر صنایعی چون پالایشگاهی، پتروشیمی و معدنی به‌عنوان درآمدهای جایگزین نفت، انتظاری دور از ذهن باشد، اما آنچه حداقل بازیگران بازار سرمایه در پی تحقق آن هستند اقداماتی عملی از سوی اداره‌کنندگان این بازار است تا به این واسطه، هزینه‌های کمتری بر صنایع بورسی تحمیل شود.

بر این اساس فارغ از ریسک‌های سیستماتیک حاکم بر بازار سرمایه، اقدامات صورت گرفته در متن بازار نیز خود به‌عنوان ریسک غیرسیستماتیک به این فضای نابسامان دامن زده است.

فعالان بازار سرمایه همچنین عملکرد صندوق توسعه بازار را به ویژه در ماه‌های اخیر مورد انتقاد قرار می‌دهند؛ صندوقی که با جمع‌آوری منابع نقدینگی از سوی برخی فعالان حقوقی در بازار سرمایه و بازار پول، قرار بود به‌عنوان یک حامی، به ایفای نقش بازار‌گردانی در بازار سرمایه کشور بپردازد، اما فعالیتش چنگی به دل نزد و نتوانست در پشتیبانی از بازار سرمایه، از جایگاهی که موسسانش برایش متصور شده بودند، برخوردار شود.

با تمام این اوصاف بازار سرمایه هنوز برای برخی سرمایه‌گذاران خارجی که به دنبال فرصت‌های سرمایه‌گذاری در میان کشورهای آسیایی می‌گردند، از جذابیت‌های خاصی برخوردار است. سرمایه‌گذارانی که از چهار ماه گذشته به ایران سفر کرده تا با مطالعه این بازار، شرایط را برای ورود سرمایه‌های خود در هنگام گشایش تحریم‌ها مهیا سازند.

این سرمایه‌گذاران معتقدند با گشایش در تحریم‌ها، بورس تهران از فضای بسیار مناسبی برای سرمایه‌گذاری برخوردار خواهد شد، بنابراین با ورود به این بازار، نسبت به سرمایه‌گذاری در این بازار پیشدستی

کرده‌اند.