معاون بهره‌برداری سیر و حرکت راه‌آهن کشور گفت: توسعه ترانزیت کالا تا سه میلیون تن هدف‌گذاری امسال راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران است که عمده این ترانزیت از مرز سرخس خواهد بود. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از «ایرنا» ابراهیم محمدی در حاشیه امضای پنجمین تفاهم‌نامه مشترک مرزی ایران و پاکستان در زاهدان اظهار کرد: با توجه به فعالیت‌های مثبت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران پیش‌بینی می‌شود در تمام حوزه‌های راه‌آهن رشد ۱۰۰ درصدی ایجاد شود. وی ادامه داد: فعال شدن قطار کانتینری ترانزیتی بین اسلام‌آباد - تهران - استانبول از جمله مذاکراتی بود که با هیات پاکستانی مطرح شد.

وی افزود: همچنین براساس مذاکراتی که بین کشورهای ایران، پاکستان، ترکیه و قزاقستان انجام شده قرار است قطار ترانزیتی بین این کشورها از مسیر ایران عبور کند. وی تصریح کرد: این قطار یک‌بار در سال ۲۰۱۰ از ایران عبور کرد اما به‌دلیل مشکل نبود کالای حمل شده از استانبول به پاکستان حرکت آن متوقف شد. معاون بهره‌برداری سیر و حرکت راه‌آهن کشور خاطرنشان کرد: هیات حاضر در این نشست ۲ هفته قبل در پاکستان توافق کردند تا مشکل بازگشت خالی بودن واگن‌ها را از استانبول برطرف کنند تا این مسیر ریلی مجددا راه‌اندازی شود. محمدی بیان کرد: همچنین در نشست چهار ماه قبل در روسیه مقرر شد قطار ریلی جاده‌ای تهران به مسکو از مسیر باکو عبور کند. راه‌آهن ایران- پاکستان (زاهدان- کویته) در زمان جنگ جهانی دوم راه‌اندازی شده و از آن زمان تاکنون در مسیر زاهدان - کویته در زمینه حمل بار فعال است. پنجمین جلسه کمیته مشترک تجارت مرزی سیستان و بلوچستان ایران با ایالت بلوچستان پاکستان در زاهدان برگزار شد.

هیات پاکستانی شرکت‌کننده در این کمیته را نمایندگانی از کنسولگری پاکستان در زاهدان، گمرک کویته، رایزن بازرگانی سفارت پاکستان در تهران، مدیر اداره کل بنادر ایالت بلوچستان، معاون مدیرکل ترانزیت، رایزن بخش صدور ویزای کنسولگری پاکستان در زاهدان، اعضای اتاق بازرگانی کویته، مدیرکل شیلات ایالت بلوچستان، مدیر شیلات آب‌های داخلی ایالت بلوچستان، نماینده سازمان راه‌آهن ایالت بلوچستان، نماینده شرکت حمل‌ونقل، وزارت خارجه، وزارت ارتباطات و بانک مرکزی این ایالت تشکیل می‌دهند. چهارمین نشست کمیته مشترک تجارت مرزی ایران و پاکستان سال گذشته در کویته برگزار شد. سیستان و بلوچستان با وسعتی حدود ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع (معادل ۵/ ۱۱ درصد مساحت کشور) و ۱۹ شهرستان و بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر جمعیت پهناورترین استان کشور محسوب می‌شود. جمهوری اسلامی ایران از طریق استان سیستان و بلوچستان افزون بر ۱۱۰۰ کیلومتر مرز زمینی و آبی با پاکستان دارد.

افزایش ۱۲۶ درصدی صادرات کالا از طریق راه‌آهن زاهدان به کویته پاکستان

مدیرکل راه‌آهن جنوب شرق کشور مستقر در زاهدان گفت: صادرات کالا از طریق خط ریلی زاهدان به کویته پاکستان در چهار ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۱۲۶ درصد رشد داشته است. به گزارش «ایرنا» ارجونی اظهار کرد: ۱۰ هزار و ۶۰۳ تن کالا در چهار ماه گذشته ازطریق خط ریلی زاهدان - کویته به پاکستان صادر شد؛ درحالی که میزان صادرات مدت مشابه پارسال چهار هزار و ۶۹۲ تن بود. وی افزود: همچنین میزان واردات کالا از پاکستان به ایران از طریق این خط ریلی از پنج هزار و ۷۲۷ تن سال ۹۵ با رشد پنج درصدی به ۶ هزار و سه تن در چهار ماه اول امسال رسید.

وی افزود: میزان ترانزیت کالای خروجی از مرز میرجاوه از هزار و ۹۵۵ تن پارسال با رشد ۶۰ درصدی به سه هزار و ۱۲۸ تن در چهار ماه نخست سال جاری رسید. وی بیان کرد: میزان ترانزیت کالای خروجی از راه‌آهن زاهدان به مرز سرخس از ۲ هزار و ۶۶۳ تن پارسال با رشد ۲۹ درصدی به سه هزار و ۴۳۹ تن از ابتدای امسال تاکنون رسیده است. مدیرکل راه‌آهن جنوب شرق گفت: سیمان، قیر، گوگرد، گل سرخ و فوتس اویل عمده کالاهای صادراتی از طریق این خط ریلی به پاکستان بوده است. ارجونی اظهار کرد: همچنین عمده کالاهای وارداتی از طریق خط ریلی زاهدان - کویته شامل برنج، کنجد و عمده کالاهای ترانزیتی شامل گوگرد خام بوده است. وی بیان کرد: میزان تناژ بارگیری چهارماهه پارسال، ۲۴ هزار و ۲۴۸ تن بوده که با بارگیری ۲۶ هزار و ۶۲ تن در سال جاری به رشد ۷ درصدی رسیده است.