یک مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه «طرح ایمنی خط مترو تهران- فرودگاه امام(ره) مورد تایید شورای‌عالی فنی امور زیربنایی وزارت راه و شهرسازی قرار نگرفته است»، تصریح کرد: در صورت تایید طرح ایمنی، ابتدا باید این طرح در خط مترو مذکور اجرا شود و پس از اتمام و بازرسی از آن، مسوولان شهرداری تهران برای انجام تشریفات بهره‌برداری از این خط اقدام کنند. یک مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی درباره اظهارات مسوولان شهرداری تهران مبنی بر افتتاح خط مترو تهران- فرودگاه امام (ره) در تاریخ ۱۶ مرداد سال جاری به پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد؛ در جلسات مشترک با مسوولان شرکت مترو تهران مقرر شد طرح‌ ایمنی خط متروی تهران- فرودگاه امام (ره) با توجه به همجواری آن با آزادراه تهران- قم از سوی شرکت مترو تهران تهیه شود تا پس از بررسی شورای‌عالی فنی امور زیربنایی وزارت راه و شهرسازی و در صورت نبود یا رفع ابهامات مورد تصویب قرار گیرد. در حال حاضر طرح ایمنی خط مترو تهران- فرودگاه امام (ره) که از سوی شرکت متروی تهران تهیه‌شده، مورد تایید این شورا نیست.

وی از ارسال ایرادات طرح ایمنی مترو فوق در قالب نامه‌ای به شرکت مترو تهران خبر داد و گفت: شرکت مترو تهران، ۷مردادماه طرح ایمنی مربوط را به دبیرخانه شورای‌عالی فنی امور زیربنایی وزارت راه و شهرسازی ارائه کرد که با توجه به ایرادات فنی و ایمنی و عدم تایید کارشناسان شورا، قابل طرح در شورای‌عالی فنی امور زیربنایی نیست. مسوول دبیرخانه شورای‌عالی فنی امور زیربنایی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به آخرین جلسه مشترک میان نمایندگان وزارت راه و شهرسازی و شرکت مترو تهران که مورخ ۳۱ تیرماه سال جاری برگزار شد، تصریح کرد: طبق صورت‌جلسه، شرکت مترو موظف است، ظرف ۱۰ روز کاری نسبت به ارائه طرح ایمن‌سازی که توسط مشاور ذی‌صلاح تهیه‌شده باشد با لحاظ شرح خدمات مورد تایید شورای‌عالی فنی اقدام کنند تا وزارت راه و شهرسازی به قید فوریت، ضمن بررسی‌های لازم، موضوع را در شورای‌عالی فنی مطرح و نتیجه را اعلام کند. این مقام مسوول تاکید کرد: طبق توافق طرفین درصورتی‌که طرح ایمنی ارسالی مورد تایید قرار گیرد، ابتدا باید طرح ایمنی در خط مترو تهران-فرودگاه امام(ره) اجرا شود و پس از اتمام و بازرسی از طرح اجرایی، مسوولان شهرداری تهران برای انجام تشریفات بهره‌برداری از این خط اقدام کنند.

این مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه «بهره‌برداری از یک پروژه ناایمن، خطرات و حوادث گوناگونی را می‌تواند در پی داشته باشد»، گفت: هرگونه خطر احتمالی همچون خروج واگن از خط، انحراف خودروهای در حال تردد از آزادراه و برخورد با مترو و تجهیزات خط و... و برعکس دور از ذهن نیست. وی خاطرنشان کرد: از پروژه‌های همسان متروی تهران-فرودگاه امام (ره) می‌توان به متروی در دست مطالعه اصفهان-شاهین شهر اشاره کرد که طرح ایمن‌سازی مترو فوق با هماهنگی شورای‌عالی فنی و امور زیربنایی در دست بررسی و تهیه قرار دارد. اجرای این پروژه نیز منوط به تایید طرح ایمنی در شورای‌عالی فنی و امور فنی زیربنایی حمل و نقل است.