نیاز ۳۰ میلیارد دلاری برای احداث خطوط جدید

مدیرعامل راه‌آهن با اعلام اینکه برای ایجاد خطوط جدید رقمی در حدود ۳۰ میلیارد دلارسرمایه نیاز است، گفت: با توجه به اولویت‌های تعریف شده در حال حاضر رقم ۱۰ میلیارد دلار برای اجرای این اولویت‌ها کفایت می‌کند.

محسن پور‌سید‌آقایی، مدیرعامل راه‌آهن در پنل تخصصی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه حمل و نقل ریلی که در همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد با اشاره به سیاست‌های پیش روی راه‌آهن در برنامه‌های این سازمان تا سال ۱۴۰۰ گفت: براساس سند چشم‌انداز و برنامه‌های تدوین شده مقرر است تا راه‌آهن در زمینه جابه‌جا‌یی بار به ۵/ ۹۳ تن کیلومتر برسد که این به آن معنا است که باید فعالیت‌های کنونی ۳ برابر شود.

وی با بیان اینکه در حوزه جا به جایی مسافر رسیدن به رقم ۲/ ۶۴ میلیون نفر به‌عنوان هدف راه‌آهن در حوزه مسافری برای سال ۱۴۰۰ است، تصریح کرد: برای رسیدن به این اهداف نیازمند حجم بالای سرمایه‌گذاری هستیم به این ترتیب که برای احداث خطوط جدید با اولویت اول به سرمایه‌ای در حدود ۵/ ۱۰ میلیارد دلار نیاز داریم.

پور‌سید‌آقایی خاطر‌نشان کرد: به‌طور کلی برای ایجاد خطوط جدید رقمی در حدود ۳۰ میلیارد دلارسرمایه نیاز است، اما با توجه به اولویت‌های تعریف شده در حال حاضر رقم ۱۰ میلیارد دلار برای اجرای این اولویت‌ها کفایت می‌کند.

مدیرعامل راه‌آهن با اشاره به برنامه‌های راه‌آهن در زمینه ورود ۲۸ هزار واگن جدید و لکوموتیو گفت: هر چند ایجاد خطوط جدید جزو برنامه‌های راه‌آهن است، اما اولویت اول آن است که بتوانیم حداکثر استفاده از خطوط موجود را داشته باشیم.

به گفته وی، به منظور افزایش ظرفیت خطوط موجود مانند دوخطه کردن رقمی حدود ۱۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مورد نیاز است.

مدیرعامل راه‌آهن با اشاره به وضعیت سرمایه‌گذاری در حوزه جاده و مقایسه آن با ریل تصریح کرد: سیاست راه‌آهن آن است که سرمایه‌گذاران خارجی سودی معادل سود سرمایه‌گذاری در جاده را کسب کنند و برای این مهم سیاست‌های خاصی تدوین کرده‌ایم.

پور‌سید‌آقایی کاهش حق دسترسی و رسیدن آن به رقم ۳۱ درصد را مد‌نظر قرار داد و گفت: این رقم از ۵۷ درصد به این میزان رسیده و براین اعتقاد هستیم که در صورت کاهش حق دسترسی مقبولیت پروژه‌ها افزایش می‌یابد، بنابراین اگر بتوانیم در کنار این کاهش حق دسترسی؛ هزینه دسترسی به جاده را نیز افزایش دهیم می‌توانیم امیدوار باشیم که در سال‌های آینده برابری هزینه دسترسی ریل و جاده شاهد باشیم.

مدیرعامل راه‌آهن با اشاره به تصویب قانون به منظور تضمین سرمایه‌گذاری خارجی از سوی مجلس گفت: این تضامین شامل اصل و فرع سرمایه‌گذاری بوده و ما در‌صدد هستیم توافق مجلس به منظور تضمین تفاوت نرخ ارز و ریال را نیز دریافت کنیم.

به گفته وی، درصورت تصویب این مهم پتانسیل بزرگی برای سرمایه‌گذاران خارجی است که می‌تواند اصول و سود منطقی دریافت کنند.

پور‌سید‌آقایی خاطر‌نشان کرد: بهره‌گیری از درآمد حاصل از صرفه جویی سوخت سیاست بعدی راه‌آهن است که این مساله بعد از مجلس به تصویب شورای اقتصاد هم رسید و براساس آن مقرر شد تا ۵/ ۷ میلیارد دلار درآمد حاصل از صرفه‌جویی سوخت به راه‌آهن بازگردد.

به گفته وی، با تصویب و اجرای این موضوع، دولت ماحصل این درآمد را به شکل مستقیم به بخش خصوصی خواهد داد و این مزیت بزرگی برای سرمایه‌گذاری در حوزه ریلی خواهد بود.

مدیرعامل راه‌آهن به مصوبات قانونی به منظور استفاده بخش خصوصی از صندوق توسعه ملی را مد نظر قرار داد و گفت: در صورتی که بخش خصوصی بخواهد در حوزه زیرساخت سرمایه‌گذاری کند، می‌تواند از وام ارزی این صندوق بهره بگیرد. مدیرعامل راه‌آهن دوخطه کردن خطوط فعلی به منظور افزایش ظرفیت و بازدهی، سرمایه‌گذاری به منظور رشد حمل و نقل ترانزیت،راه‌اندازی قطارهای پرسرعت، اجرای پروژه ATC، بازسازی بهینه خطوط و ایجاد خطوط جدید را از دیگر برنامه و پروژه‌های حوزه ریلی عنوان کرد.

مدیرعامل راه‌آهن با ابراز امیدواری به منظور تحقق اهداف تدوین شده تصریح کرد: با رسیدن به این اهداف تا پایان سال ۱۴۰۴ بیش از ۵۰ میلیارد دلار در کشور صرفه‌جویی خواهد شد که می‌تواند در زمینه توسعه سیستم ریلی کشور هزینه شود.