طرح مجلس برای مقابله با آمریکا

دنیای اقتصاد: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی قرار است ۱۱ تیرماه طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا را مورد بررسی قرار دهد. از سوی دیگر این کمیسیون با کمک مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طرح تقابل با مصوبه تحریمی مجلس سنای آمریکا را در ۱۷ماده آماده کرده است که بعد از تعطیلات در صحن علنی بررسی می‌شود. کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس چند روز پیش، از تهیه طرحی با عنوان مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه مشتمل بر ۲۰ ماده ازسوی مرکز پژوهش‌ها خبر داده و گفته بود که این طرح هفته آینده به نمایندگان ارائه می‌شود.آن‌طور که جلالی اعلام کرده این طرح مشتمل بر ۱۰ بخش است که احتمالا به‌عنوان طرح نمایندگان ابتدا در صحن مجلس با یک یا دو فوریت مطرح می‌شود و سپس برای بررسی جزئیات به کمیسیون امنیت ملی ارجاع می‌شود. در همین ارتباط او سه‌شنبه شب در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما، از پیش‌بینی اختصاص هزار میلیارد تومان به صنایع موشکی در طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا خبر داد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: در طرح مقابله با اقدامات تروریستی آمریکا اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای گسترش فعالیت‌های موشکی و ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای مبارزه با تروریسم ازسوی نیروی قدس سپاه پاسداران پیش‌بینی شده است.به گزارش «ایسنا» وی افزود: در این راستا همچنین وزارت دفاع موظف شده حداکثر ظرف یک ماه طرح عملیاتی افزایش توان دفاعی و بازدارندگی کشور در حوزه موشکی را تهیه و به شورای عالی امنیت ملی ارائه کند.به گفته رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، اقدامات لازم ضد گروه‌های تروریستی و حامیان آنها، ایجاد شعبه ویژه‌ای در قوه قضائیه برای محاکمه با تروریست‌ها، تهیه فهرست جامع و به روز از گروه‌های تروریستی، اقدام لازم درباره رفتار نقض حقوق بشری آمریکا و مشخص شدن مجازات‌ها در این زمینه علیه آمریکا جزو بخش‌های بعدی طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکاست.در همین راستا نیز روز گذشته، ابوالفضل حسن‌بیگی عضو کمیته هسته‌ای مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به تهیه پیش‌نویس طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، قرار است در جلسه روز یکشنبه (۱۱ تیر) کمیسیون امنیت‌ ملی مجلس طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا مورد بررسی قرار گیرد.

بعد از مصوبه اخیر سنا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ماموریت تهیه طرحی برای مقابله با این اقدامات آمریکا را داد و به‌دنبال آن نیز کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار تهیه طرحی با کار کارشناسی ازسوی مرکز پژوهش‌های مجلس شد.حدود دو هفته پیش، (۲۴ خرداد) نمایندگان مجلس سنای آمریکا طرحی شامل وضع تحریم‌های جدید علیه ایران و روسیه را تصویب کردند. این طرح با عنوان «قانون مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات‌ساز ایران» با آرای مثبت ۹۸ تن از یکصد عضو سنای آمریکا به تصویب رسید. از میان صد سناتور مجلس سنا، ۹۸ سناتور به طرح تحریم‌های ایران رای مثبت و ۲ سناتور رای منفی دادند. سناتور برنی سندرز نماینده مستقل ایالت ورمونت و سناتور رند پال نماینده جمهوریخواه ایالت کنتاکی به طرح تحریم‌های جدید ضد ایران و روسیه رای منفی دادند. پیش‌نویس این طرح از سوی کمیته روابط خارجی سنای آمریکا چهارم خردادماه ارائه شده بود و از سوی ۱۴ نماینده دموکرات و جمهوری‌خواه به تصویب رسیده بود.براساس این طرح هر گونه لغو تحریم‌های ایران باید با موافقت کنگره صورت گیرد. این طرح، دستان دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را برای تعلیق هر نوع تحریم علیه مسکو می‌بندد. همچنین تحریم‌های جدید برنامه موشک‌های بالستیک ایران، ارسال سلاح و حمایت از گرو‌ه‌های شبه‌نظامی و نیز نقض حقوق بشر را دربر می‌گیرد.

مشکلات قانونی طرح

با این حال طرح تحریم ایران و روسیه ظاهرا با مشکلات قانونی مواجه شده است. از این رو هفته گذشته این طرح به‌دلیل مواجه شدن با یک مشکل آیین‌نامه‌ای که نقض قانون اساسی آمریکا به‌شمار می‌رفت، در مجلس نمایندگان آمریکا معلق ماند و به همین دلیل باید اصلاحاتی در آن صورت گیرد. با این همه روز گذشته خبر دیگری مبنی بر ایجاد مشکل جدید قانونی برای طرح مذکور منتشر شد.به گزارش «ایسنا» به نقل از روزنامه واشنگتن‌پست، در حالی که اعضای کنگره آمریکا برای رفع مشکل قانونی اول بر سر راه تصویب نهایی طرح تحریم‌های جدید ایران و روسیه تلاش می‌کنند، برخی قانونگذاران آمریکایی نگرانی‌های جدیدی درباره برخی تحریم‌ها در این طرح، در حوزه انرژی علیه روسیه مطرح کرده‌اند و به همین دلیل مدیران صنایع نفت و برخی دیپلمات‌های خارجی در حال انجام رایزنی‌هایی برای ملایم‌تر کردن لحن این مصوبه مجلس سنا درباره این دسته از تحریم‌ها هستند.

مفاد مهم طرح

با تمام اینها نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح مقابله با تحریم‌های تازه آمریکا را مدتی است که در دستور خود قرار داده‌اند. آن‌طور که علاءالدین بروجردی در گفت‌وگو با خانه ملت اعلام کرده است، این طرح آماده شده است و بلافاصله بعد از تعطیلات به هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد.کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس نیز سه‌شنبه شب در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت که در بخش نخست طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا، دلایل ارائه طرح با توجه به رفتار مخاطره‌آمیز آمریکا در منطقه و سیاست‌های خصمانه این کشور بر ضد ایران آمده است.او با بیان اینکه در بخش هفت این طرح بر حمایت از نیروهای مسلح کشور تاکید شده است، گفت: در این بخش دولت مکلف شده است هزار میلیارد تومان برای گسترش فعالیت‌های موشکی و مقابله با تروریسم و هزار میلیارد تومان به نیروی قدس اختصاص دهد. جلالی افزود: در بخش هشت این طرح تکلیف‌هایی برای دولت از جمله وزارت اقتصاد پیش‌بینی شده است که از جمله آنها اولویت مبادلات اقتصادی با کشورهایی است که در موضوع دفاعی با جمهوری اسلامی ایران همکاری می‌کنند و رابطه اقتصادی با آمریکا ندارند. او گفت: در بخش۹ طرح بر حمایت از اتباع ایرانی و تهیه فهرستی از زندانیان ایرانی که به دلایل واهی نقض تحریم‌ها در آمریکا زندانی شده‌اند برای ارائه به شورای عالی امنیت ملی و اقدامات لازم برای رهایی آنها تاکید شده است.رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح کرد: در بخش پایانی لزوم همکاری‌های بیشتر دستگاه‌های امنیتی کشور با یکدیگر آمده است.

استفاده از نظر کارشناسان

از سوی دیگر ابوالفضل حسن‌بیگی، عضو کمیته هسته‌ای مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم اعلام کرد: در تدوین طرح اقدام متقابل در برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران از پیشنهادها و نظرات کارشناسی مسوولان و کارشناسان قوه‌‌قضائیه، وزارت امورخارجه، نهادهای امنیتی و نظامی و نیز کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس استفاده شده است.