سردی معاملات در پی افزایش تقاضا و کمبود خودرو
گروه خودرو- رکودی نسبی؛ حال این روزهای بازاری است که بعد از ماه‌ها معاملات کمی در آن جریان پیدا کرده بود.
رشد معاملات در بازار خودرو که حدود یک ماه از آغاز آن می‌گذرد منجر به روند افزایشی قیمت‌ها شده است. افزایش قیمت البته بیشتر در مورد خودروهایی رخ داده است که عرضه آنها به بازار، تقاضای موجود را پوشش نمی‌دهد. به همین علت این دست خودروها تحت تاثیر فرمول عرضه و تقاضا با افزایش قیمت همراه شده‌اند که تندر۹۰ و محصولات خانواده ۲۰۶ از جمله این خودروها هستند. هرچند تولید خودرویی مانند تندر ۹۰
بعد از بهبود روابط بین‌المللی کشورمان بار دیگر از سر گرفته شد، اما آن‌طور که از کارخانه‌های تولیدکننده این محصول به گوش می‌رسد، ظاهرا تولید آنها هنوز به تیراژی نرسیده که پاسخگوی نیاز بازار باشد. شنیده‌ها حاکی از آن است که در ایران خودرو فقط مدل دنده اتوماتیک این خودرو در حال تولید است و مدل E۲ یا E۱ به تولید نمی‌رسند. تندر دنده اتوماتیک با تخفیفی که برای آن در نظر گرفته شده است در کارخانه ۴۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد و در بازار نیز یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان گران‌تر از قیمت کارخانه به فروش می‌رسد.
اما فعالان بازار که تا همین هفته قبل از روند معاملات راضی بودند، این هفته از جریان معاملات رضایت چندانی ندارند. یک فعال بازار در همین رابطه به دنیای اقتصاد می‌گوید: روند معاملات در بازار نسبت به ماه‌های قبل بهتر است اما اصلا شبیه بازار شب عید
سال‌های گذشته نیست. او در ادامه می‌گوید: بازار تا هفته قبل شاهد معاملات فراوانی بود اما به علت افزایش تقاضا، قیمت‌ها نیز افزایش پیدا کردند و همین موضوع نیز باعث شد تا برخی مشتری‌ها از خرید خودرو فاصله بگیرند.
گفته‌های این فعال بازار در حالی است که طی هفته گذشته برخی کارشناسان به مشتریان بازار خودرو پیشنهاد کردند خرید خودروی مورد نظر خود را به سال آینده موکول کنند. این کارشناسان عقیده دارند از آنجا که قیمت‌های فعلی در بازار خودرو به‌دلیل افزایش تقاضا کاذب هستند، بهتر است افرادی که قصد خرید خودرو دارند این کار را در ماه‌های ابتدایی سال آینده که قیمت‌ها فروکش خواهند کرد انجام دهند.
اما هرچند جریان معاملات در بازار خودرو در حال حاضر نسبت به هفته‌های قبل جریان آرام تری دارد و کارشناسان نیز توصیه می‌کنند مشتری‌ها خریدشان را به سال آینده موکول کنند، اما هنوز بازار از تکاپو نیفتاده است و معاملات کمابیش ادامه دارند.
قیمت‌های صعودی، معاملات نزولی
بعد از خروج پژو از ایران، تولید برخی محصولات خانواده ۲۰۶
در خطوط تولید ایران خودرو قطع شد اما این شرکت خودروساز در نهایت موفق به ادامه تولید دو محصول از این خانواده شد. پژو ۲۰۶ تیپ ۵ هاچ بک و تیپ V۸ صندوقدار خودروهایی هستند که تولید آنها بعد از مدتی وقفه در خطوط تولید آغاز شد.
به این ترتیب به گفته فعالان بازار محصولاتی مانند پژو ۲۰۶ تیپ ۲، V۹ و V۲۰ خودروهایی هستند که نمونه‌های صفر آنها در بازار تقریبا وجود ندارد.
اما ۲۰۶ تیپ ۵ خودرویی است که در حال حاضر در بازار قیمتی برابر با ۳۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان دارد که از رشد ۶۰۰ هزار تومانی این خودرو حکایت دارد. خودروی دیگری که در حال حاضر تولید آن در خطوط تولید جریان دارد ۲۰۶ تیپ V۸ است که به گفته فعالان بازار نمی‌توان آن را با قیمتی پایین‌تر از ۳۹ میلیون تومان در بازار معامله کرد.
تندر ایران خودرو و پارس خودرو نیز در مدل E۲ در بازار به ترتیب قیمت‌هایی برابر با ۳۸ و ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارند.
پژو ۴۰۵ بنزینی اما ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت دارد، درحالی‌که مدل دوگانه سوز آن ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله می‌شود.
پارس سال هم خودرویی است که در مدل یورو۴ قیمتی برابر با ۳۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارد و در مدل یورو۲ خود نیز ۳۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان ارزش دارد. اختلاف قیمت خودروهای یورو۲ و یورو۴ در حالی است که طبق قول و قرار خودروسازان و سازمان حفاظت محیط زیست، از خرداد سال آینده تمام محصولات خودروسازان با استاندارد آلایندگی یورو۴ به تولید خواهد رسید.
اما پارس دوگانه سوز هم مدل دیگری از این محصول است که به گفته فعالان بازار بسیار کمیاب است و به همین دلیل قیمت آن افزایش داشته و در هفته گذشته به ۳۸ میلیون تومان رسیده است.
ال.ایکس، یکی از نمونه‌های خانواده سمند نیز در مدل تک ایربگ ۲۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارد و در مدل دو ایربگ نیز ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
رانا هم که دومین محصول ملی ایران خودرو است و این روزها با پلاک ۹۳ تولید و عرضه می‌شود، در کارخانه قیمتی برابر با ۳۰ میلیون
و ۷۰۰ هزار تومان دارد درحالی‌که در بازار با قیمت ۳۲ میلیون
تومان معامله می‌شود.
سری هم به خانواده پراید بزنیم تا از قیمت‌های این خانواده نیز باخبر شویم. آنطور که فعالان بازار می‌گویند پراید نیز خیز ملایمی برای افزایش قیمت برداشته است. مدل ۱۱۱ این خانواده مانند هفته گذشته ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است. اما مدل‌های ۱۳۱ و ۱۳۲ هرکدام با ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت، به ترتیب به ۱۸ میلیون تومان و ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده‌اند.
تیبا اما رکورد افزایش قیمت را در میان محصولات سایپا شکسته است و با رشدی ۵۰۰ هزار تومانی با قیمت ۲۲ میلیون و
۷۰۰ هزار تومان معامله می‌شود.