نخست‌وزیر اوکراین استعفا کرد

گروه بین‌الملل- با اوج‌گیری اعتراضات ضد دولتی دراوکراین میکلا آزاروف، نخست وزیر اوکراین از مقام خود کناره‌گیری کرد. با این حال، این استعفا باید به تایید رئیس‌جمهوری برسد. به گزارش یورو نیوز، میکلا آزاروف گفته است که شخصا از ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری اوکراین خواسته است تا «به منظور دستیابی به راه حل مسالمت آمیز» برای پایان دادن به بحران این کشور با استعفای وی موافقت کند. وی در ادامه بیانیه خود اعلام کرد، استعفایش بیشتر به دلیل خطراتی است که اقتصاد اوکراین را پس از دو ماه اعتراضات سراسری تهدید می‌کرد.

به گزارش «ایسنا»، آزارف ۶۶ ساله گفت: درگیری‌های کنونی در اوکراین تهدیدی برای اقتصاد و توسعه‌ اجتماعی و کل جامعه اوکراین و نیز هر شهروند است. آزارف که پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۰ به مقام نخست‌وزیری رسیده بود، نقش بسیار چشمگیری در طرح‌های اقتصادی دولت داشت. استعفای وی طبق قانون اساسی اوکراین به معنای استعفای کل کابینه دولت است. پیش‌تر رئیس‌جمهوری اوکراین در مذاکره با سران اپوزیسیون این کشور با لغو برخی از قوانین ضد اعتراضی و تعیین سرنوشت دولتش در جلسه تصمیم‌گیری دیروز (سه‌شنبه) پارلمان موافقت کرد و خواستار پایان اعتراضات دو ماهه شد. آرسنی یاتسنیوک، یکی از رهبران اپوزیسیون اوکراین که پیش‌تر وزیر اقتصاد این کشور بود، پیشنهاد ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری اوکراین برای نخست‌وزیری را رد کرد تا امتیازات درخواستی مخالفان از جمله آزادی معترضان محبوس، در پارلمان این کشور مورد بررسی قرار گیرند. وزیر دادگستری دولت یانوکوویچ که در مذاکرات چهار ساعته با رهبران اپوزیسیون حضور داشت، تصریح کرد که دولت با لغو برخی از قوانین تازه تصویب ضد اعتراضی، موافقت کرده است. همچنین وی گفته بود که این احتمال وجود دارد که در جلسه سه‌شنبه پارلمان اوکراین، دولت میکلا آزارف، نخست‌وزیر این کشور به عنوان امتیازی به معترضان، با رای عدم اعتماد روبه‌رو شود. از سوی دیگر، پس از آنکه کابینه دولت اوکراین روز دوشنبه تهدید کرد که برای به دست آوردن کنترل اوضاع امنیتی، وضعیت اضطراری اعلام خواهد کرد، کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز (سه‌شنبه) راهی کی‌یف شد.

همچنین جو بایدن، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا روز دوشنبه از یانوکوویچ خواست تا از اعلام وضعیت اضطراری خودداری و برای پایان دادن به ناآرامی‌ها با اپوزیسیون همکاری کند. وی به کارگیری خشونت از سوی هر یک از طرف‌های درگیر را محکوم و عنوان کرد که اعلام وضعیت اضطراری تنها شرایط را بحرانی‌تر خواهد کرد. یکی از احزاب اپوزیسیون اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد که گروهی از دیپلمات‌های آمریکایی، کانادایی و اروپایی روز یکشنبه به میدان استقلال شهر کی‌یف رفتند و از چند ساختمان اشغال شده نیز بازدید کردند. در این بیانیه آمده است: آنها هیچ سلاحی در میان مخالفان مشاهده نکردند و بر خلاف اظهارات دولت اوکراین و تبلیغات تلویزیون روسیه، مطمئن شدند که مخالفان اوکراین تهدیدی محسوب نمی‌شوند و خشونت‌ها تنها از سوی دولت این کشوراست. این در شرایطی است که برخی گروه‌های افراطی اپوزیسیون که در درگیری‌های شدید با پلیس حضور دارند، برای نیروهای خود دستورالعمل نظامی مشخص کرده‌اند.

پیش از این نیز جان مک‌کین، سناتور برجسته آمریکایی و ویکتوریا نولند، معاون وزارت امور خارجه آمریکا نیز در این میدان حضور یافته بودند. درگیری‌های اخیر اوکراین تاکنون ۶ کشته بر جای گذاشته و روسیه و غرب را رو در روی هم قرار داده است. در شرایطی که غربی‌ها، دولت اوکراین را به سرکوب معترضان متهم می‌کنند، روسیه خواستار دخالت نکردن خارجی‌ها در امور داخلی این کشور است. اما واقعیت این است که غرب، خشونت‌های اعمال شده توسط اپوزیسیون اوکراین را نادیده می‌گیرد.

وزارت امور خارجه روسیه با صدور بیانیه‌ای، معترضان را به عنوان «افراطگر» محکوم کرد و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با هشدار نسبت به هرگونه دخالت خارجی، معترضان را «جوانان فاشیست» خواند. سرگئی لاوروف گفت: روسیه حامی حل و فصل سیاسی بحران در چارچوب قانون اساسی و بدون دخالت خارجی است. خشونت شبه فاشیستی در این کشور با ساختارهای اروپا همخوانی ندارد. از سوی دیگر، آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو نیز دیروز اعلام کرد که قرار است با سرگئی لاوروف در خصوص اوکراین به گفت‌وگو بنشیند. با این حال، یکی از احزاب اپوزیسیون اوکراین به رهبری یاتسنیوک اعلام کرد که حامیانش سه‌شنبه در میدان استقلال کی‌یف تجمع خواهند کرد. این اقدام به نوعی، اعلام حمایت از نمایندگان اپوزیسیون پارلمان اوکراین است.در چهار روز اخیر، ساختمان‌های وزارتخانه‌های دادگستری، کشاورزی و انرژی، اشغال شده و اپوزیسیون تنها ساختمان وزارت انرژی را پس داده‌اند. اعتراضات دو ماهه اوکراین با مخالفت یانوکوویچ با امضای قرارداد همکاری تجاری با اتحادیه اروپا آغاز شد و اخیرا به خشونت کشیده شده است.

ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری اوکراین ضمن اعلام خبر لغو قوانین گفت که حاضر است به تظاهرکنندگان عفو بدهد. البته برای عفو کردنشان دو شرط گذاشته است، یکی اینکه سنگربندی‌های خیابان‌ها را بردارند و دیگر اینکه حمله به ساختمان‌های دولتی را متوقف کنند. وی در گفت‌وگویی که با سه تن از رهبران مخالفان داشت، این پیشنهاد‌ها را مطرح کرد. علاوه بر لغو قوانین مربوط به تظاهرات، معترضان خواهان کناره‌گیری رئیس‌جمهوری هم شده‌اند. قانون مورد نظر را طرفداران رئیس‌جمهوری در پارلمان اوکراین روز شانزدهم ژانویه با فوریت تصویب کردند.