چارلز کوک میلیاردر صنعت نفت

چارلز کوک متولد اول نوامبر سال ۱۹۳۵ در شهر ویچیتا در ایالت کانزاس آمریکا، رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل صنایع کوک است. وی با ثروت ۱۴ میلیارد دلار، نوزدهمین فرد ثروتمند جهان است. چارلز فرزند فرد سی.کوک، یکی از موسسان شرکت صنایع کوک در سال ۱۹۴۰ است. فرد در آن زمان یک فرآیند نوآورانه پالایش نفت خام را ایجاد کرد. برادر چارلز، دیوید، نیز در حال حاضر رییس شرکت و یکی از صاحبان اصلی آن می‌باشد. چارلز و دیوید هر کدام مالک ۴۲ درصد صنایع کوک هستند. برادر چارلز همچنین یکی از کاندیداهای آزادی‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۸۰ بود. چارلز کوک و همسرش لیز، در حال حاضر دو فرزند دارند. چارلز نیز یک آزادی‌خواه و از بسیاری از سازمان‌های بازار آزاد حمایت می‌کند.

چارلز در موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) تحصیل کرده و در سال ۱۹۵۷ مدرک لیسانس خود را در رشته مهندسی، در سال ۱۹۵۸ مدرک فوق‌لیسانس در رشته مهندسی مکانیک و در سال ۱۹۶۰ مدرک فوق‌لیسانس در رشته مهندسی شیمی را از این دانشگاه دریافت کرد. پدر چارلز نیز مدرک لیسانس مهندسی شیمی را از این دانشگاه دریافت کرده بود. چارلز پس از فارغ‌التحصیلی به عنوان مشاور در یک شرکت بزرگ مشاوره‌ای به نام آرتور دی. لیتل مشغول به کار شد، اما تنها پس از دو سال، پدرش از او خواست که به خانه باز گردد و شرکت نفتی متوسطی را که مالک و مدیر آن بود اداره کند. در واقع پدر چارلز او را تهدید کرده بود که اگر به خانه برنگردد، شرکت را می‌فروشد. چارلز پس از دریافت این پیغام به شهر خود برگشت و برای شرکت پدرش مشغول به کار شد. او از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳ مدیرعامل شرکت مهندسی کوک پدرش بود. او در سال ۶۳ به مقام رییس شرکت مهندسی ارتقا پیدا کرد و تا سال ۷۱ در این مقام ماند، اما قبل از به پایان رسیدن ریاستش در آن بخش سال ۶۶ پدرش او را در جایگاه ریاست کل شرکت قرار داد. در سال بعد از آن، پدر چارلز از دنیا رفت و او رییس و مدیرعامل کل بنگاه شد. این بنگاه بعدا به صنایع کوک تغییر نام یافت و تا کنون نیز به همین نام باقی مانده است.

در طول این سال‌ها چارلز مدیریت فوق العاده ای به ویژه در کمک به رشد صنایع کوک، از خود نشان داده است. زمانی که او برای اولین بار در سال ۶۷ رییس شرکت شد، شرکت پدرش یک شرکت نفتی متوسط با درآمد سالانه‌ای در حدود ۱۸۰ میلیون دلار بود و ارزشی در همین حدود داشت، اما در حال حاضر صنایع کوک به بیش از ۵۰۰ حوزه رشد کرده و ارزش آن به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یافته است. صنایع کوک در سال ۲۰۰۵، زمانی که شرکت پاسیفیک جورجیا را از آن خود کرد، بیشترین رشد خود را داشت.

شرکت صنایع کوک که در حال حاضر دومین شرکت خصوصی آمریکا از لحاظ درآمد (پس از کارگیل) است، دارای شرکت‌های زیرمجموعه زیادی در صنایع تولیدی، تجارت و سرمایه‌گذاری مثل تجارت کالا، صنایع پتروشیمی، شیمیایی، انرژی، الیاف، پلیمر، معدنی، کودهای شیمیایی، لوله و کاغذ، آسفالت، تجهیزات تکنولوژی شیمیایی، امور مالی و امور سرمایه‌گذاری دیگر می‌باشد. در سال ۲۰۰۸ درآمد این شرکت ۹۸ میلیارد دلار برآورد شده که آن را در رده شانزدهم لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون قرار می‌داد. این شرکت همچنین به خاطر حمایت از بنیاد بازار آزاد شهرت دارد.

چارلز کوک از پیروان سر سخت مدیریت بر مبنای بازار (MBM)، فلسفه ای که خود او ایجاد کرده و در کتابش به نام «چطور مدیریت بر مبنای بازار، بزرگ‌ترین شرکت خصوصی دنیا را ساخت»، آن را به تفضیل توضیح داده است. این کتاب در سال ۲۰۰۷ به چاپ رسید. چارلز کوک فلسفه MBM را عامل موفقیت شرکتش می‌داند. این فلسفه به فعالیت‌هایی اشاره دارد که رهبران به طور مداوم برای کشف و به کارگیری جنبه‌های سودآور فرآیند بازار درون یک سازمان (با استفاده از بازارهای داخلی برای هدایت تبادلات بین واحدهای تجاری) به کار می‌برند.

چارلز کوک همچنین مشارکت دست و دلبازانه‌ای در بسیاری از امور خیریه دارد. او موسس یا یکی از موسسان تعداد زیادی از بنیاد‌های خیرخواهانه و بشر دوستانه بوده است. او موسس و مدیر موسسه کاتو که یک بنگاه غیرانتفاعی تحقیقات در زمینه سیاست عمومی است نیز می‌باشد. ماموریت این موسسه افزایش درک نسبت به سیاست‌های عمومی (تصمیمات دولتی برای جامعه) و بر اساس اصول کوچک‌سازی دولت، بازارهای آزاد، آزادی‌های فردی و صلح می‌باشد. این موسسه از روش‌هایی اثر بخش برای ایجاد حمایت، ارتقا و انتشار سیاست‌هایی کاربردی برای خلق جوامع آزاد،‌ باز و مدنی در ایالات متحده و دنیا، استفاده می‌کند. بیشترین کمک‌های چارلز به مراکز آکادمیک، مربوط به دانشگاه جورج میسون در ویرجینیای شمالی بوده است.