«خوشنام‌ترین شرکت بیمه جهان»

نگار حبیبی

سه برادر «آموس» به نام‌های «جان»، «پاول» و «بیل» شرکت بیمه زندگی خانواده آمریکا (که بعدها به افلک تغییر نام داد) را در کلمپوس جورجیا در سال ۱۹۵۵ تاسیس کردند و بعدها آن را به اولین شرکت بیمه ارائه دهنده خدمات بیمه تضمین شده در‌ایالات متحده و شرکت بیمه برتر از نظر پوشش‌های بیمه‌ای فردی در ژاپن تبدیل کرد. «بیمه افلک» امروزه دومین شرکت بزرگ ارائه‌دهنده خدمات بیمه و بزرگ‌ترین شرکت ارائه‌دهنده بیمه عمر در ژاپن است. ‌این شرکت در حال حاضر در فهرست فورچون ۵۰۰ قرار دارد و ۵۰ میلیون نفر را در آمریکا و ژاپن تحت پوشش قرار داده است.

بیمه افلک در سال اول تاسیس توانست ۶۴۲۶ نفر را تحت پوشش خدمات بیمه‌ای خود قرار دهد. در سال ۱۹۶۴ بیمه افلک تکنیک «فروش خوشه‌ای» را برای معرفی خدمات خود به کارکنان شرکت‌ها ابداع کرد. امروزه بیش از ۹۶ درصد از خدمات بیمه‌ای افلک در شرکت‌ها و بر مبنای برداشت میزان حق بیمه از دستمزد، به فروش می‌رسد. افلک بیش از ۷۵۰۰۰ نماینده فروش در ۵۰‌ ایالت آمریکا، گوام، پورتوریکو و جزایر ویرجین دارد. در ژاپن بیش از ۱۱۰۰۰۰ شرکت دارای حق‌امتیاز و بیش از ۱۷۰۰۰ آژانس شرکتی مستقل مسوول فروش محصولات‌ این شرکت هستند.

شرکت بیمه افلک در نیمه دهه هفتاد میلادی به بازار ژاپن وارد شد.‌ این شرکت که در آن زمان سومین شرکت بیمه آمریکایی بود که اجازه فروش بیمه در ژاپن را پیدا می‌کرد، همزمان با بالا رفتن سطح آگاهی مردم در مورد بیماری سرطان، محصولی را در‌این کشور ارائه کرد که هنوز در ژاپن توسط شرکت‌های بیمه ژاپنی ارائه نمی‌شد. با به کار گیری تکنیک فروش خوشه‌ای در ژاپن تا سال ۱۹۸۷‌ این کشور فراهم کننده دو سوم درآمد افلک را تامین می‌کند‌. امروزه درآمد ‌این شرکت در ژاپن ۷۵ درصد از درآمد کل‌ این شرکت را تشکیل می‌دهد. در سال ۲۰۰۱‌ این شرکت برای معرفی و توسعه اولین پوشش بیمه‌ای خود برای تصادفات، کمپینی را در ژاپن راه‌اندازی کرد که توسط نشریه وال استریت ژورنال به عنوان یکی از ده کمپین تاثیرگذار سال معرفی شد.

در سال ۱۹۹۰ دنیل پی آموس به عنوان مدیرعامل شرکت رسمی ‌افلک انتخاب شد. پس از تلاش‌های متعدد ناموفق برای جا انداختن برند افلک در میان مردم، در تاریخ اول ژانویه سال ۲۰۰۰ آقای آموس با بی پروایی «مرغابی افلک» را به آمریکاییان معرفی کرد. ‌این شخصیت انیمیشنی که در تبلیغات تلویزیونی شرکت ظاهر می‌شد، توسط یکی از مدیران شرکت تبلیغاتی کاپلان تیلور طراحی شد. او که با فکر ساخت یک نشان به یاد ماندنی برای افلک درگیر بود هنگام قدم زدن در پارک در حالی که نام افلک را زمزمه می‌کرد، متوجه شد که آهنگ‌این نام به صدای مرغابی شبیه است و نشان مرغابی را برای افلک انتخاب کرد. ‌این انتخاب موفق بازاریابی که در ۳۰ آگهی تبلیغاتی استفاده شده، امروزه به عنوان یک نشان محبوب در فرهنگ عامه آمریکاییان شناخته شده است.

شرکت افلک در تاریخ حیات خود، با اجرای شیوه‌های خاص خود، به عنوان شرکتی پایبند به اخلاق، شهرت یافته است. «دن افلک» مدیر عامل شرکت در سال ۲۰۰۷ برای اولین بار رای‌گیری از سهامداران در مورد میزان دستمزد مدیران اجرایی را پیشنهاد داد و‌این پیشنهاد به تصویب هیات‌مدیره رسید. ‌این مصوبه که به «در مورد پرداخت‌ها نظر دهید» معروف شد، ‌این امکان را به سهامداران می‌داد که نظر خود را در مورد میزان مطلوب حقوق و پاداش مدیران اجرایی با توجه به میزان موفقیت شرکت ابراز و اعمال کنند. در ماه مه ‌سال ۲۰۰۸ سهامداران با ۹۳ درصد رای موافق، سیاست‌های شرکت را در زمینه دستمزد و پاداش پرداختی به کارکنان مورد تایید قرار دادند. از ‌این تاریخ به بعد نیز رای‌گیری در مورد پرداختی‌ها هر ساله صورت گرفته و سهامداران نیز همواره سیاست‌های شرکت را تایید کرده‌اند. «مجله اتیسفر» (که هر ساله فهرستی از اخلاقی‌ترین شرکت‌های جهان را معرفی می‌کند) از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ به طور متوالی بیمه افلک را به عنوان اخلاقی‌ترین شرکت جهان شناخته است. «موسسه رپیوتیشن» هم در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ بیمه افلک را به عنوان خوشنام‌ترین شرکت بیمه جهان معرفی کرده است. در سال ۲۰۰۹‌ این شرکت یک کمپین جدید برای بازاریابی‌ ایجاد کرد. ‌این کمپین عناصر بازاریابی سنتی را با ابزار‌های رسانه‌ای مدرن مانند فیس‌بوک و توییتر در می‌آمیزد تا بدین وسیله خدمات افلک را به مصرف‌کنندگان معرفی کند. به علاوه تبلیغات افلک در تلویزیون و روزنامه‌ها به‌ این شرکت کمک کرده تا همچنان در صنعت بیمه پیشرو باشد.