شماره روزنامه ۶۰۰۹
|

  • دستور قاضی‌القضات درباره پرونده‌ «چای دبش»

    محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه‌قضائیه طی سخنانی در نشست شورای عالی قوه‌قضائیه، بر ضرورت رسیدگی سریع و اطلاع‌رسانی درباره پرونده‌های مهم نظیر فولاد مبارکه و چای دبش تاکید کرد. وی با بیان اینکه پرونده چای دبش، پرونده‌ای است که ذهن مردم را مشغول کرده است، گفت: عدد و رقم مطرح در این پرونده، عدد و رقم بزرگی است و نکته مهم آنکه، در زمان کوتاهی این قضیه رخ داده است؛ بدین معنا که از سال ۹۷ و ۹۸ شروع شده و یک عدد و رقم کم، مرتب زیاد شده است و در طول یک‌سال، عمده این قضیه رخ داده است. اژه‌ای تصریح کرد: خُب باید سریع‌تر در قبال این پرونده در این حد روشنگری شود که چه بخشی از آن جرم است چه بخشی از آن جرم نیست و چه بخشی از آن تخلف است؛ همچنین چنانچه افرادی در دوره‌ها و احیانا وزارتخانه‌های مختلف در این قضیه دست داشتند، باید موضوعِ آن، روشن و تبیین شود.
  • بازگشت جنگ به شمال غزه

    دنیای اقتصاد: درحالی‌که ارتش اسرائیل فشارها را بر آنچه آخرین پایگاه حماس در غزه می‌نامد افزایش داده است، جنگ روز یکشنبه در نقاط دیگر این منطقه به هشدارهایی منجر شد که شبه‌نظامیان حماس ممکن است برای مدت طولانی به‌عنوان یک نیرو باقی بمانند. هر دو طرف روز یکشنبه گفتند، نبرد زمینی نزدیک بین رزمندگان حماس و سربازان اسرائیلی در بخش‌هایی از شمال غزه جریان داشت؛ حتی درحالی‌که توجه جهان عمدتا بر شهر جنوبی رفح متمرکز شده بود، جایی که اسرائیل در هفته گذشته عملیات نظامی را تشدید کرد.
  • آژیر قرمز تولید خودرو

    دنیای اقتصاد: آژیر افت تولید خودرو در سال جاری که از فروردین زده شد، در اردیبهشت نیز ادامه پیدا کرده و طبق آخرین گزارش‌ها، متوسط تیراژ روزانه خودروسازان در ماه جاری به حدود سه‌هزار و ۶۵۰دستگاه رسیده است. این در شرایطی است که طبق وعده وزیر صنعت، معدن و تجارت، قرار است تولید خودرو در سال جاری و نسبت به پارسال ۱۵درصد رشد کند. طبق دیگر وعده وزیر صمت، بناست تولید روزانه خودرو نیز ۲۰درصد بالا برود. با توجه به این دو وعده عباس علی‌آبادی و با در نظر گرفتن میزان تولید در سال گذشته، تیراژ خودروسازان کشور در پایان امسال باید به حدود یک‌میلیون و ۵۵۰هزار دستگاه برسد؛ ضمن آنکه آنها باید به تولید روزی حداقل پنج‌هزار و ۵۰۰دستگاه دست پیدا کنند. حالا اما این پرسش مطرح است که آیا خودروسازان با توجه به چالش‌های مختلف، از جمله تحریم و سیاست‌های دستوری، توان تحقق برنامه موردنظر را دارند یا مانند سال گذشته ناکام خواهند ماند؟ پرسش دیگر این است که سیاستگذار برای تحقق برنامه تولید مدنظر خود در خودروسازی، چه کمکی می‌تواند و باید به خودروسازان کند؟
  • حیات ۱۰۰۰ ساله فردوسی

    دنیای اقتصاد: بسیاری از پژوهگران تاریخ و ادبیات ایران، فردوسی را ناجی زبان فارسی، احیاگر اساطیر ایرانی و همچنین بازنمایانگر شکوه و جلال ایران باستان می‌دانند. او از مهم‌ترین ستون‌های حماسه‌نویسی و قصه‌پردازی جهان است که شانه به شانه هومر، ویرژیل و ... و بلکه بالاتر از آنان قرار می‌گیرد و شاهنامه‌اش شاید مهم‌ترین اثر تاریخی، حماسی و داستانی جهان باشد. خبر بد آنکه به رغم اینها هنوز اطلاعات درست و دقیقی درباره زندگی او وجود ندارد. امسال درست هزارمین سال درگذشت فردوسی است. او طبق اطلاعات موجود در سال ۴۰۳ هجری شمسی از دنیا رفته و با این حساب امسال، هزارمین سال کوچ ابدی اوست. به مناسبت ۲۵اردیبهشت‌ماه که روز بزرگداشت فردوسی است، ‌در ادامه مروری بر زندگی او و تجلیل بزرگان جهان از شاهنامه‌اش خواهیم داشت.
  • پاشنه آشیل اعتباردهی آنلاین

    دنیای اقتصاد: افزایش تورم و فقر در سال‌های اخیر اقشار جامعه را ازخرید کالاهای مورد نیاز خود به صورت نقدی محروم کرد. این درحالی است که بانک‌ها در این شرایط وام‌های تکلیفی را در اولویت قرار داده‌اند ‌‌‌و متقاضیان فقط از طریق مانده‌گیری حساب قادر به اخذ تسهیلات خواهند بود. دراین بین لندتک‌ها و پلتفرم‌های آنلاین با پرداخت تسهیلات برای خرید کالا بدون نیاز به ضامن را فراهم کردند که گرچه منافع شهروندان را به دنبال دارد اما از معایب آن نیز نباید غافل شد.
  • بازگشت جذابیت به سرمایه‌گذاری نفتی؟

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: به باور تحلیلگران استاندارد‌‌‌‌‌چارترد، اخیرا مخاطرات ژئوپلیتیک در بازار جهانی نفت به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته‌است، نکته جالب‌توجه آنکه بازار واکنش درخور‌‌‌‌‌توجهی به تحولات منطقه خاورمیانه نشان نداد. در گزارشی که تارنمای ریگزون آن را منتشر کرد، آمده‌است: کارشناسان و فعالان بازار جهانی انرژی باور دارند تحولات اخیر خاورمیانه، نشان‌دهنده تشدید مخاطرات ژئوپلیتیک است که احتمالا برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت. تحلیلگران همچنین با اظهارنظرهایی مانند «سطح تنش‌های ژئوپلیتیک در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه پایین‌تر از انتظارات بازار بوده‌است» یا «قبل از تنش‌های اخیر، قیمت‌گذاری در بازار سوخت‌های فسیلی انجام‌ شده‌بود»، متقاعد نمی‌شوند. آنها باور دارند که شواهد کمی در دسترس است که نشان می‌دهد فعالان بازار انرژی، از قبل از مقیاس و ابعاد احتمالی تنش‌ها بین طرفین مخاصمه، آگاه بوده‌اند.
  • تحول فرهنگ کار پا به پای نسل جدید

    مترجم: منا اختیاری
    همان توکر، معاون ارشد ۳۲ ساله واحد تعامل با مشتری شرکت لین ترالور (LaneTerralever) که یک آژانس بازاریابی مستقر در فینیکس است، در گفت‏‌وگو با بیزنس اینسایدر گفته: «درباره نسل زد چیزهای زیادی وجود دارد که من عاشقشان هستم. آنها خلاق و نترس هستند. من در یک آژانس بازاریابی کار می‏‌کنم که خدمات کاملی ارائه می‌دهد. در اینجا رهبری چند تیم را برعهده دارم که بیشتر مسوول محتوا، تجربه کاربر و تضمین کیفیت هستند. ۶ سال است که مدیر شده‏‌ام و مسوول هفت نفر هستم. من از اینکه به افراد کمک کنم رشد کنند و قدم بعدی‏‌شان را بشناسند لذت می‏‌برم. این بهترین قسمت از شغل من است.»
  • دورنمای مثبت رشد اقتصادی

    شادا: یکی از شاخص‌های تعیین‌کننده دورنمای رشد اقتصاد کشور که تشکیل سرمایه است، در دو سال اخیر روند صعودی به خود گرفته است و همین مساله تردیدها نسبت به کاهش رشد اقتصادی را کاهش می‌دهد. مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش مورخ ۱۴۰۳.۰۲.۰۳ روزنامه «دنیای اقتصاد» با تیتر «تردیدهای تداوم رشد» توضیح داد: براساس گزارش بانک مرکزی، در سال ۱۴۰۱ نرخ تشکیل سرمایه پس از چند سال روند نزولی و بدون رشد، ۶.۷درصد افزایش یافته است. همچنین در ۹ ماه ۱۴۰۲ طبق گزارش بانک مرکزی نرخ تشکیل سرمایه رشد ۴.۵درصدی را به ثبت رسانده است.
  • جاده یک‌طرفه حفاظت از خودروسازی

    دنیای اقتصاد: آیا آجرچینی تعرفه‌ای می‌تواند از صنایع خودرو در برابر واردات محافظت کند؟این سوال در شرایطی مطرح است که اعمال تعرفه خودرو در بسیاری از کشورها، به‌خصوص قاره سبز و ایالات متحده آمریکا، مغایر با قواعد تجارت آزاد شناخته می‌شود و امری مذموم است. تجربه و الگوی جهانی نیز نشان داده که اعمال تعرفه بر واردات خودرو در هر کشوری، به شکل‌گیری انحصار و زوال خودروسازی منجر شده است. نمونه بارز هم خودروسازی کشورمان است که سال‌هاست با دیوار تعرفه از تولیدکنندگان محافظت شده است. حالا با تمام تجربیات و مستندات موجود مبنی بر اینکه تعرفه می‌تواند زمینه سقوط و زوال صنایع را فراهم کند، خبر می‌رسد ایالات متحده آمریکا خود در این زمینه پیش‌قدم شده و برای محافظت از خودروسازی خود، تعرفه خودروهای برقی از چین را ۴برابر کرده است.
  • صنایع در منگنه ارز چندنرخی

    دنیای اقتصاد: قیمت‌گذاری دستوری در شرایطی به یکی از چالش‏‏‌های اصلی بخش تولید تبدیل شده که وزیر صمت معتقد است تا زمانی که صنعتگران ارز ترجیحی دریافت می‌کنند، امکان حذف قیمت‌گذاری دستوری وجود ندارد. سکاندار وزارت صمت در حالی حذف سیاست‏‏‌ آسیب‏‏‌زای نرخ‏‏‌گذاری دستوری را در ارتباط با دریافت ارز ترجیحی از سوی تولیدکنندگان عنوان می‌کند که فعالان اقتصادی با استناد به مشکلات تخصیص و دریافت ارز با نرخ ترجیحی و خرید مواد اولیه با نرخ آزاد و از طرفی الزام به بازگشت ارز صادراتی به نرخ مصوب نیمایی، خواهان توقف سیاست ارز چندنرخی هستند؛ چرا که برآیند اثرات سیاست ارز چندنرخی بر فضای اقتصاد کلان کشور، حاکی از ایجاد مزیت‏‏‌های ناپایدار در قیمت‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ نسبی‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ نهاده‏‏‌های تولید وارداتی‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ به‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ دلیل‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ انتفاع از نرخ‌های ارز ترجیحی‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌، تضعیف‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ قدرت رقابت‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ نهاده‏‏‌ها و تولیدات داخلی‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌‏‏‌ و تضعیف ‏‏‌تراز تجاری است. سیاست مخرب سرکوب قیمتی نیز علاوه‌بر برهم زدن تعادل عرضه و تقاضا، سرخوردگی واحدهای تولیدی و کاهش تولید و سرمایه‌گذاری را به دنبال داشته است. این موضوع در کنار دشواری تامین ارز و مواد اولیه، باعث فعالیت بخش تولید با ۴۰‌درصد ظرفیت، روند نزولی سرمایه‌گذاری در بخش مولد و پیشی‏‏‌‏‏‌‏‏‌گرفتن استهلاک از سرمایه‌گذاری جدید شده است.
  • عیار دلاری وام ازدواج

    دنیای اقتصاد-سلیل صبیحان: بررسی‌‌ها نشان می‌دهد مبلغ وام ازدواج، نسبت به سایر وام‌‌ها، دارای رشد قابل‌توجهی است. به طوری که مبلغ دلاری وام ازدواج در سال‌جاری نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۵۵.۵ درصدی را ثبت کرده است. مشاهدات میدانی نشان می‌دهد با مجموع مبلغ وام ازدواج، زوج‌‌ها می‌توانند در سال‌جاری هزینه‌های اولیه شروع یک زندگی را بپردازند. نکته حائز اهمیت مشکلات موجود در ثبت‌نام وام ازدواج است به طوری که به گفته برخی از متقاضیان این وام، فعلا امکان ثبت‌نام در سامانه برای وام ازدواج وجود ندارد. بررسی‌‌ها نشان می‌دهد ثبت‌نام وام ازدواج با وجود سامانه ثبت‌نام ازدواج فرآیند روشن‌‌تر و آسان‌‌تری نسبت به گذشته دارد. با این حال شنیده‌‌ها حاکی از آن است که فعلا امکان ثبت‌نام این وام وجود ندارد. هفته گذشته در خبرگزاری قرآنی ایکنا گزارشی در انتقاد از فعال نبودن سامانه ثبت‌نام وام ازدواج منتشر شد.با توجه به اهمیت فعال نبودن امکان ثبت‌نام برای وام ازدواج، در گزارش حاضر به این موضوع پرداخته خواهد شد که آیا وام ازدواج که راه دستیابی آنقدرها آسانی هم ندارد، می‌تواند هزینه‌‌های اولیه شروع زندگی مشترک زوجین را پوشش دهد.
  • انتخاب گردشگران؛ داخلی یا خارجی؟

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: ماجراجویی در فضای باز، مدل‌‌‌‌‌های اشتراک‌‌‌‌‌گذاری و به چالش کشیدن صحت ادعاهای پایداری از جمله روندهای سفر پیش‌بینی‌شده توسط فعالان پیشرو در صنعت گردشگری برای سال ۲۰۲۴ است. از این‌رو، برخی از مدیران بهترین نهادها و شرکت‌های سفر و گردشگری در جهان، ارزیابی خود را از روند سفرهای ۲۰۲۴ مطرح کردند که گردشگری داخلی و کشف ناشناخته‌‌‌‌‌ها و پیش رفتن سفرها به سمت پایداری بیش از همه مورد توجه قرار خواهد گرفت. دلایل زیادی از جمله تنش‌‌‌‌‌های ژئوپلیتیک، درگیری و اقتصاد پرنوسان برای ناامید شدن از توسعه صنعت گردشگری با نزدیک شدن به پایان سال وجود دارد. با این حال، صنعت گردشگری انعطاف‌‌‌‌‌پذیر است و ابزاری مثبت برای تغییر و توسعه است. «گردشگری ذهن‌‌‌‌‌ها را باز می‌‌‌‌‌کند» شعار جشن‌‌‌‌‌های روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۳ در ریاض بود که نشان‌‌‌‌‌دهنده نقش گردشگری در پیوند دادن فرهنگ‌‌‌‌‌ها و ترویج فراگیری است.
  • چگونه محیط کار تبدیل به سرزمین زامبی‏‏‌ها می‏‏‌شود؟

    مترجم: مریم مرادخانی
    بیایید با هم صادق باشیم. اگر دارید این مقاله را می‌‌‌خوانید احتمالا به شغلتان اهمیت می‌‌‌دهید. اما زمانی خواهد رسید که برای چند روز، یا چند ماه یا حتی چند سال، حس کنیم که انگیزه‌‌‌مان را از دست داده‌‌‌ایم. حس می‌‌‌کنیم فرسوده شده‌‌‌ایم. یا حوصله‌‌‌مان سر رفته. از بالا و پایین‌‌‌های شغلمان عبور می‌‌‌کنیم اما از آن لذت نمی‌‌‌بریم یا آن‌طور که باید در آن پیشرفت نمی‌‌‌کنیم. این اتفاق در هر سطحی می‌‌‌افتد، از کارکنان خط مقدم گرفته تا مدیران ارشد.
  • کرمان آیدکس با هدف توسعه گفتمان سرمایه‌گذاری آغاز شد

    کرمان آیدکس از امروز به مدت ۴ روز پیاپی آغاز به کار می‌کند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، رویداد کرمان آیدکس با هدف توسعه گفتمان سرمایه‌گذاری بین بخش خصوصی و حاکمیت با نگاه ملی آغاز می‌شود. در این رویداد ظرفیت‌‌‌های سرمایه‌گذاری در استان پهناور کرمان با تمرکز بر معدن و صنایع معدنی، گردشگری، کشاورزی، ‌‌‌انرژی‌های نو و موضوعات مربوط به حل و فصل چالش‌‌‌های آبی ارائه شده و در پنل‌‌‌های تخصصی به سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی ارائه خواهد شد.
  • تغییر تور خانه‏‏‌های خالی

    تازه‌‌‌ترین قانون مصوب در حوزه ساماندهی بازار مسکن، تور خانه‌‌‌های خالی از سکنه را تغییر داد. بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره جزئیات قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌‌‌بها که به تازگی و پس از تایید شورای نگهبان لازم‌‌‌الاجرا شده است نشان می‌‌‌دهد، براساس این قانون، مرجع شناسایی و معرفی خانه‌‌‌های خالی، از این پس شهرداری‌‌‌ها خواهند بود. در قانونی که سال ۹۹ برای دریافت مالیات از خانه‌‌‌های خالی مصوب شد، وزارت راه وشهرسازی مکلف شد بعد از شناسایی خانه‌‌‌های خالی، فهرست این خانه‌‌‌ها را برای دریافت مالیات به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. اما براساس قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌‌‌بها، از این پس شهرداری‌‌‌ها مسوول شناسایی این خانه‌‌‌ها و معرفی آنها به دولت برای دریافت مالیات خواهند بود. البته در قانون جدید یک مشوق مهم نیز برای شهرداری‌‌‌ها تعریف شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر