همه قابلیت‌های جدید  ویندوز ۱۰ موبایل را بشناسیم
طرفداران و علاقه‌مندان سیستم عامل مایکروسافت به خصوص ویندوزفون به خوبی می‌دانند که هفته گذشته، نسخه پیش ‌نمایش ویندوز ۱۰ موبایل برای اغلب گوشی‌های سری لومیا منتشر شد. صرف‌نظر از مشکلات و باگ‌های موجود در این نسخه، در اینجا بعضی از مهم‌ترین قابلیت‌های این نسخه از پلتفرم موبایلی مایکروسافت بررسی شده است.
احتمالا می‌دانید که حدود یک ماه پیش نسخه اولیه پیش نمایش ویندوز ۱۰ موبایل به دلیل وجود باگ‌های فراوان برای تعداد کمی از گوشی‌های ویندوزفونی منتشر شد، اما حالا گوشی‌های زیادی می‌توانند به این نسخه به ‌روز شوند.

صفحه شروع
در ویندوز ۱۰ موبایل، کاشی‌های زنده رنگ شفاف به خود گرفته‌اند که به شما قدرت انجام مانور بیشتر در انتخاب پس زمینه را می‌بخشند. از دیگر تغییرات اعمال شده در این بخش می‌توان به امکان ادغام‌سازی برنامه‌ها در یک پوشه و انتخاب نام برای آن یاد کرد. هنوز هم در این بخش، اندازه کاشی‌ها را می‌توانید بنا به سلیقه خود به اندازه‌های مختلف تغییر دهید.
از آنجا که این نسخه پیش‌‌نمایش نامیده می‌شود، وجود کرش، لَگ و ری ست‌های پیاپی غیرمحتمل نیست. ویندوز ۱۰ موبایل همچنین از آیکون‌های جدید باتری، وای‌فای و میزان آنتن‌دهی گوشی برخوردار است. در لیست برنامه نیز تغییرات محسوسی به جز افزودن نمایش تصویر پس‌ زمینه مشاهده نمی‌شود. از حالا به بعد اپلیکیشن‌های تازه نصب شده در قسمت بالایی لیست نمایش داده خواهند شد، به این ترتیب پس از نصب دیگر به دنبال آنها نخواهید گشت.

برنامه تماس
برنامه تماس در این نسخه نسبت به ویندوز فون ۸.۱ شاهد تغییرات ظاهری فراوان در کنار افزودن قابلیت‌های جدید بوده است. ویندوز ۱۰ موبایل به شماره‌‌گیر هوشمند مجهز شده، به‌گونه‌ای که با تایپ چند شماره، لیستی از مخاطبانی که شماره تایپ شده با شماره آنها مطابقت دارد نمایش داده خواهد شد. تغییر آیکون صندوق پستی، دفترچه تلفن و جست‌وجوی مخاطبان از دیگر تغییرات این بخش هستند. نکته دیگری که می‌توان اشاره کرد، تخت شدن صفحه شماره‌گیر است.

برنامه پیام رسان
مایکروسافت سعی کرده در ویندوز ۱۰ موبایل، پیام‌رسانی متفاوت و پیشرفته را نسبت به نسخه قبلی ارائه دهد. هرچند این بخش هنوز در حالت بتا قرار دارد، اما با این حال نوشتن و ارسال پیام متنی در آن سرعت بالایی دارد. در نسخه جدید کاربر قادر خواهد بود به‌صورت مستقیم شماره موردنظر را در لیست سیاه قرار داده یا آن را خارج کند.
این نکته را فراموش نکنید که در نسخه نهایی، برنامه پیام‌رسان ویندوز ۱۰ قادر خواهد بود به سایر برنامه‌های ارتباطی همچون اسکایپ، واتس‌اپ یا وایبر دسترسی داشته باشد؛ به این ترتیب کاربر دیگر نیاز نخواهد داشت برای ارسال پیام در هر سرویس، به داخل برنامه رجوع کند. از دیگر تغییرات این بخش می‌توان به افزودن دکمه تماس تلفنی در کنار دکمه پیوست تصاویر و موقعیت فرد اشاره کرد. البته کیبورد شناور در نسخه نهایی سیستم‌ عامل به این بخش افزوده خواهد شد، اما حالا هم این قابلیت در فبلت‌های مجهز به ویندوز ۱۰ موبایل در دسترس است.

برنامه مخاطبان
همان‌طور که انتظار می‌رفت، قسمت مخاطبان در این نسخه به اینترفیس جدید تجهیز شده است. با اینکه هنوز این بخش کاملا کالیبره نشده، اما افزودن قابلیت‌هایی همچون جست‌وجو از طریق شماره تماس و امکان همگام‌سازی با سایر اکانت‌های پیام‌رسان مانند جی‌میل، فیس‌بوک، توئیتر و ... فضای تازه‌ای را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. همچون نسخه قبلی، در این بخش شما خواهید توانست به‌صورت یکجا به تمام مخاطبان خود در شبکه‌های اجتماعی دسترسی داشته باشید و در صورت تمایل آنها را دسته‌بندی کنید. در سربرگ whats new هم خواهید توانست در صورت عبور از فیلترینگ، آخرین به‌‌روزرسانی‌های دوستان خود در شبکه‌های اجتماعی را دنبال کنید.

برنامه File Explorer
مایکروسافت در ویندوز فون ۸.۱ برنامه Files را برای دسترسی آسان کاربران به فایل‌های شخصی ارائه کرد، اما ویندوز ۱۰ پا را یک قدم فراتر گذاشته و یک فایل منیجر واقعی با یک طراحی مدرن را در اختیار شما قرار می‌دهد. در میان تمام برنامه‌های جدید ویندوز ۱۰، به نظر می‌رسد فایل اکسپلورر از ثبات نسبی بیشتری برخوردار باشد، حتی قابلیت نمایش افقی هم در این برنامه فعال شده و به‌ خوبی عمل می‌کند. بدون شک فایل اکسپلورر تمام نیازهای شما در رابطه با دسترسی به محتویات شخصی را تأمین خواهد کرد. شما در فایل منیجر ویندوز ۱۰ موبایل به راحتی می‌توانید پوشه جدید ایجاد کنید، برنامه‌ها و فایل‌ها را تغییر نام دهید، محتویات را به‌صورت چندگانه انتخاب کنید یا اینکه براساس فیلتر دلخواه به جست‌وجو در رابطه با برنامه موردنظر خود اقدام کنید.
با کلیک ممتد روی هر فایل یا پوشه پنجره‌ای کشویی مشاهده خواهد شد که از طریق آن می‌توانید فایل مدنظر خود را حذف، جابه‌جا، کپی، انتشار یا تغییر نام دهید. در نگاه اول فایل منیجر ویندوز ۱۰ موبایل عملکرد خوبی را به‌ خصوص روی دستگاه‌هایی با صفحات نمایش کوچک و گوشی‌هایی با حافظه رم پایین برای مدیریت فایل‌های شخصی ارائه داده است.برنامه نقشه: برنامه نقشه ویندوز ۱۰ نسبت به نسخه قبلی، تغییرات چندانی را به خود ندیده؛ این در حالی است که مایکروسافت هنوز هم متکی به نقشه‌های سرویس HERE Map نوکیا است. ظاهر و رابط کاربری این برنامه دقیقا مانند نسخه دسک‌تاپ آن هست و تفاوتی ندارد. تمامی برنامه‌های پیش ‌فرض نصب شده روی نسخه پیش‌نمایش ویندوز ۱۰ موبایل، یونیورسال بوده که قابلیت اجرای روی سایر نسخه‌های ویندوز را به آنها می‌بخشد.

اپلیکیشن ایمیل و تقویم
اپلیکیشن ایمیل جدید مایکروسافت Outlook برای ویندوز ۱۰ موبایل همچون نسخه دسک‌تاپ دارای دسترسی‌های سریع به تقویم، مخاطبان، ایمیل‌ها و فایل‌ها دارد. در این اپلیکیشن مدیریت ایمیل‌ها به‌سادگی هر چه تمام انجام می‌شود. عملیاتی همچون حذف کردن، ذخیره کردن و زمان‌بندی ارسال ایمیل‌ها در سریع‌ترین زمان و فقط با سوایپ کردن انگشت انجام‌پذیر است.یکی از مهم‌ترین مزیت‌های اپلیکیشن مایکروسافت Outlook این است که می‌توان فایل‌هایی با حجم بالا را بدون نیاز به دانلود ارسال کرد. لازم به ذکر است که با استفاده از این اپلیکیشن قادر خواهید بود مدیریت کاملی روی تمامی ایمیل‌های خود ازجمله یاهو، جی‌میل یا دیگر سرویس‌دهندگان سرویس صندوق پستی الکترونیکی داشته باشید.تقویم ویندوز ۱۰ موبایل هیچ شباهتی نسبت به نمونه مشابه ویندوز فون ۸.۱ نداشته و به رابط کاربری مدرن و جذاب مجهز شده است. کاربر قادر خواهد بود به سادگی هرچه تمام‌تر روی تقویم شخصی خود نظارت داشته باشد و با یک کلیک قرار ملاقات خود را برای یادآوری به آن بیفزاید. تقویم ویندوز ۱۰ موبایل با برنامه ایمیل همگام‌سازی خوبی داشته و شما قادر خواهید بود تمامی قرار ملاقات یا رویدادهایی همچون روز تولد دوستانتان در شبکه‌های اجتماعی را در آن مشاهده کنید.

برنامه ساعت و ماشین حساب
نسخه جدید اپلیکیشن ماشین حساب ویندوز ۱۰ موبایل شاهد تغییرات زیادی بوده و قابلیت‌های محاسبات علمی و پیشرفته به آن اضافه شده است.سه حالت مختلف محاسبه استاندارد، علمی و برنامه ‌نویسی در این ماشین حساب وجود دارد تا به نیازهای مختلف کاربران پاسخ داده شود. امکان تبدیل واحد‌ها هم یکی از مواردی است که در نسخه جدید ماشین ‌حساب ویندوز ۱۰ موبایل به چشم می‌خورد.
ماشین حساب جدید ویندوز ۱۰موبایل واحد‌های حجم، طول، وزن،‌ حرارت، مساحت، سرعت، زمان، نیرو، فشار و زاویه را به راحتی تبدیل می‌کند. با این حساب دیگر برای تبدیل واحد سانتیگراد به فارنهایت یا محاسبه مایل به کیلومتر نیاز به نصب اپلیکیشن جداگانه‌ای روی گوشی همراه مجهز به سیستم‌عامل ویندوز ۱۰ موبایل نخواهید داشت.
برای دسترسی به امکانات و گزینه‌های مختلف می‌توان منویی قسمت چپ را فراخوانی کرد. در حال حاضر این اپلیکیشن‌ جدید در حالت افقی فعال نمی‌شود و انتظار می‌رود تا در نسخه نهایی این مشکل برطرف شود.
برنامه ساعت نیز دچار تغییراتی اساسی شده، به گونه‌ای که در این نسخه شما قادر خواهید بود علاوه بر تنظیم هشدار برای زمانی خاص، ساعت مراکز کشورهای گوناگون را مشاهده کرده یا کرنومتری را تنظیم کنید. این برنامه به رابط کاربری مدرن و ویژگی‌ها جدیدی همانند آنچه در ویندوز ۱۰ شاهد آن هستیم، مجهز شده است.

پروژه اسپارتان
جدا از قابلیت‌ها و تغییرات ظاهری جدید ویندوز ۱۰ موبایل نسبت به نسخه ۸.۱ ویندوز فون، مرورگر اسپارتان هم با به‌کارگیری موتور رندر نمونه دسک‌تاپ و ادغام با کورتانا هم اکنون قابل استفاده است. توجه داشته باشید که این مرورگر همچنان در حال توسعه بوده و امکان وجود مشکلات دور از ذهن نیست.آدرس بار نسخه موبایلی اسپارتان در حال حاضر در قسمت بالایی برنامه گنجانده شده، اما مایکروسافت قصد دارد با توجه به دریافت بازخوردهای کاربران، این قسمت را به پایین صفحه انتقال دهد. بسیاری از ویژگی‌ها مانند Reading List و پنل تنظیمات توسط آیکون‌هایی با ظاهر مدرن قابل دسترس هستند. برای دسترسی به علاقه‌مندی‌ها، تاریخچه و مدیریت دانلود دکمه در نظر گرفته شده است. تمام اینها از طریق یک منوی کناری لغزنده قابل دستیابی هستند که به ‌نظر بسیار مناسب است.یکی از نکات جالب در مورد اسپارتان، مصرف پایین حافظه رم به ازای باز کردن تب‌ها است که به‌طور کلی کمتر از میزان مصرفی در اینترنت اکسپلورر برای یک وب‌سایت یکسان است. بنابراین می‌توانیم انتظار یک مرورگر سریع و کم دردسر را داشته باشیم.

دستیار صوتی کورتانا
کورتانا در ویندوز ۱۰ موبایل ظاهری جدید به خود گرفته و به شکل بهینه‌تری از داده‌های موتور جست‌وجوی بینگ استفاده می‌کند. در گوشی‌هایی که به این نسخه به‌روز شده‌اند، با فشردن کلید فیزیکی جست‌وجو، مستقیما به کورتانا راهنمایی خواهید شد. همچون ویندوز فون ۸.۱، در این نسخه هم برای استفاده از دستیار صوتی کورتانا نیاز به فعال کردن موقعیت جغرافیایی و تنظیم منطقه به کشورهایی همچون آمریکا، کانادا، بریتانیا یا اسپانیا است.یکی از کاربردی‌ترین قابلیت‌های افزوده شده به کورتانا، امکان جست‌وجو در محتویات داخل گوشی است. به این ترتیب اگر شما به دنبال یافتن کلمه‌ای به وسیله کورتانا باشید، نتایج یافته شده در دو دسته داخل گوشی و وب نمایش داده خواهد شد.

برنامه گالری
هرچند بخش گالری در نسخه پیش‌نمایش ویندوز ۱۰ موبایل از سرعتی نسبتا کمتر در هنگام لود و نمایش تصاویر برخوردار است، با این حال نوع نمایش و رابط کاربری به مراتب بهبود یافته است. این برنامه دارای بخشی به نام Albums بوده که در به ‌روز رسانی‌های بعدی فعال خواهد شد.

سایر تغییرات سیستمی
قسمت اطلاع‌رسانی در ویندوز ۱۰ میزبان میانبرهای بیشتری خواهد بود، همچنین اعلان‌های نمایش داده شده دسته‌بندی شده‌اند. به زودی اپلیکیشن‌های تحت ویندوز ۱۰ برای تلفن‌های هوشمند می‌توانند تا از صداها، ویبره، بنرها و همین‌طور LED‌ها برای اطلاع‌رسانی در مورد اعلان‌های مرتبط به خود بهره بگیرند. قابلیت دیگری که در این بخش وجود دارد، امکان پاسخ‌دهی به پیام‌های متنی در اکشن سنتر است.علاوه بر این امکانی فراهم شده که طبق آن دیگر کاربر برای حذف کردن اشتراک اصلی مایکروسافت خود از یک تلفن هوشمند، نیازی به ری ست کردن نداشته باشد. در بیلد ۱۰۰۵۱ ویندوز ۱۰ موبایل نرم‌افزار Insider Hub نیز حضور دارد اما متأسفانه بنا به گفته مایکروسافت روی برخی از مدل‌ها اجرا نمی‌شود.
مایکروسافت تغییرات ریز و درشت دیگری نیز در ویندوز ۱۰ موبایل گنجانده، اما بدون شک نسخه نهایی که شامل نسخه جدید مجموعه آفیس و انیمیشن‌های جدید سیستمی خواهد بود، می‌تواند کمبودها و مشکلات موجود در نسخه پیش‌نمایش را جبران کند.