حضور خودروسازان آمریکایی از شایعه تا واقعیت
حضور دوباره خودروسازان آمریکایی در ایران همچنان با تایید و تکذیب‌های فراوانی از سوی مسوولان صنعتی کشور روبه‌رو است. هر چند از گوشه و کنار شنیده می‌شود که نمایندگانی از شرکت‌های خودروساز آمریکایی به‌خصوص جنرال‌موتورز به‌طور غیررسمی ملاقات‌هایی با برخی از مدیران شرکت‌های خودروساز داشته‌اند؛ اما این دید و بازدیدها تاکنون از سوی مقامات مسوول کشورمان تایید نشده است. در عوض بسیاری از رسانه‌های خارجی به‌خصوص فرانسوی از دیدار پنهانی خودروسازان آمریکایی با مقامات صنعتی کشور پرده برداشته‌اند.
در این بین اگرچه رسانه‌های داخلی نیز با توجه به اخبار غیررسمی، چندان صحه‌ای بر افشاگری این رسانه‌ها نگذاشتند؛ اما مصاحبه سفیر ایران در فرانسه و همچنین یک عضو همراه هیات فرانسوی که به ایران سفر کرده بود، به نوعی توجه رسانه‌های داخلی را به این موضوع جلب کرد.علی آهنی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه در مصاحبه با شبکه تی‌وی ۵ این کشور هر چند به‌طور مستقیم اشاره‌ای به حضور خودروسازان آمریکایی نکرده؛ اما به نقل از برخی سرمایه‌گذارانی که در قالب هیات فرانسوی به ایران سفر کردند، از دلخوری و عصبانیت آنها از آنچه به برخوردهای تناقص‌آمیز دستگاه اداری آمریکا تعبیر می‌شود، خبر داده است.
اوباما رئیس‌جمهور آمریکا همزمان با سفر هیاتی مرکب از ۱۱۶ سرمایه‌گذار فرانسوی که بخشی از آنها را نمایندگان شرکت‌هایی از جمله رنو و پژو تشکیل می‌داد، ضمن تهدید اعضای این هیات و شرکت‌هایی را که تمایل به سرمایه‌گذاری در ایران دارند در دیدار با اولاند عنوان کرده بود که یک تن آجر بر سر شرکت‌های اروپایی که با ایران همکاری و در این کشور سرمایه‌گذاری کنند، خواهد ریخت و .....
علی آهنی با توجه به تهدیدات دولت آمریکا که با استقبال شرکت‌های فرانسوی از سرمایه‌گذاری در ایران همزمانی پیدا کرده بود، اظهار داشته آمریکایی‌ها ضمن تهدید فرانسوی‌ها تصمیمات خود را برای ممانعت از حضور و دسترسی به بازار ایران را به شرکت‌های اروپایی و فرانسوی تحمیل کردند، اما همزمان برای بهره‌مند شدن از مهلت ۶ ماهه توافق ژنو سعی کرده‌اند، تا زمینه را برای شرکت‌های خودشان فراهم نمایند و روندهای لازم را پیش‌بینی کنند، تا شرکت‌های آمریکایی در بازار ایران فعال باشند و بتوانند به ایران صادر کنند. این اظهارات سفیر ایران در فرانسه با مصاحبه یکی از سرمایه‌گذارانی که همراه هیات فرانسوی به ایران سفر کرده بود، همزمانی پیدا کرد؛ چراکه وی نیز اظهارات علی آهنی را تکرار کرده بود و از تمایل شرکت‌های آمریکایی برای حضور در ایران خبر داده بود. «میشل ماکیسنیکی» مدرس مدرسه عالی تجارت فرانسه که چندی پیش همراه با هیات تجار فرانسوی به ایران سفر کرد، در گفت‌وگو با سایت‌های خارجی پرده از دورخیز آمریکایی‌ها برای حضور در بازارهای ایران برداشته است.
وی با انتقاد از سیاست اخیر ایالات‌متحده در قبال ایران، به تابستان گذشته اشاره و به نوعی مدعی شده که سیاست جدید آمریکایی‌ها، خالی کردن بازار ایران از رقبا به نفع خودشان است. به گفته وی، واشنگتن بر شرکت‎های خودروساز فرانسوی فشار وارد می‎کرد، تا از ایران خارج شوند، حال آنکه همزمان، شرکت آمریکایی جنرال‌موتورز بازگشت خود را به ایران اعلام کرد.
«ماکیسنیکی» در ادامه به نکته کلیدی این ماجرا اشاره کرده و گفته که دولت اوباما هیچ واکنشی نسبت به اعلام جنرال‌موتورز مبنی‌بر آغاز فعالیت‌هایش در ایران، نشان نداده است؛ این در حالی است که اوباما همواره تحریم ایران را به جهان گوشزد و اعلام کرده که خاطیان را مجازات خواهد کرد.
آن طور که «ماکیسنیکی» عنوان کرده، رفتار متناقض دولت آمریکا در تحریم ایران سبب شده که جامعه تجاری فرانسه در پاییز تصمیم بگیرد، به ایران بیاید. وی این را هم گفته که تجار فرانسوی تصمیم گرفته‌اند حتی بدون هیچ گونه حمایتی، نمایندگان خود را به تهران بفرستند، تا نشان دهند آماده همکاری با ایرانی‌ها هستند. بر این اساس چندی پیش روزنامه فیگارو چاپ پاریس نیز در سرمقاله خود مدعی شد که نمایندگانی از جنرال‌موتورز آمریکا با پاسپورت سوئیسی به تهران آمده‌اند و مذاکراتی را با مسوولان خودروسازی کشور انجام داده‌اند. همزمان نیز اخباری مبنی‌بر تمایل جنرال‌موتورز به خرید سهام ایران خودرو منتشر شد؛ اما هیچ‌یک از این دو خبر از سوی مسوولان صنعتی کشور مورد تایید قرار نگرفت و حتی مدیرعامل ایران خودرو نیز در واکنش به این موضوع عنوان کرد که هیچ آمریکایی را در این شرکت ندیده است.
همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در پاسخ به پرسشی مبنی‌بر احتمال فروش سهام خودروسازان به شرکت‌های آمریکایی‌، گفت که فعلا با آمریکا رابطه نداریم. تمامی این اخبار در شرایطی است که مدیرعامل شرکت ایران خودرو در هفته‌جاری از پذیرفتن شرایط این شرکت از سوی پژو خبر داد و همچنین عنوان کرد که ۲ شرکت بنز و رنو نیز در پی بازگشت به وضعیت قبل از تحریم‌ها هستند. در این بین هر چند شرکت‌های فرانسوی به‌راحتی حاضر به پذیرش شروط طرف ایرانی شده‌اند؛ اما این نکته را نباید فراموش کرد که شرکت جنرال‌موتورز نیز بخشی از شرکت فرانسوی پژو است و این دو شریک خودروساز هماهنگ با یکدیگر عمل خواهند کرد، همانطوری‌که با خرید سهام پژو از سوی شرکت آمریکایی جنرال‌موتورز این شرکت فرانسوی با پذیرش ضرر و زیان‌های ناشی از قطع رابطه با آمریکا حاضر به ترک ایران شد، به‌طور حتم در پذیرش شروط ایران نیز با جنرال‌موتورز هماهنگ خواهد بود.