شماره روزنامه ۶۰۰۵
|

  • آرامش در بازار خودرو

    دنیای اقتصاد: منحنی قیمت خودرو در بازار هرچند این روزها و نسبت به نیمه فروردین روندی نزولی به خود گرفته است، با این حال کف قیمت هنوز فاصله زیادی با رکوردهای قیمتی اواسط اسفند پارسال دارد. بررسی روند قیمتی خودرو از ۱۵فروردین تا نیمه اردیبهشت حکایت از کاهش ۳درصدی قیمت دارد.
  • تغییر معادله در دنیای خودروهای برقی

    دنیای اقتصاد - گروه اقتصاد بین‌الملل: دیرزمانی بود که تصور می‌شد کشورهای ثروتمند هدایت و رهبری انقلاب در حوزه توسعه و تولید خودروهای برقی را در اختیار بگیرند و از کشوری همچون نروژ با ذخایر غنی نفتی به طور طعنه‌آمیزی به‌ عنوان رهبر گذار به عصر خودروهای برقی یاد می‌شد. در ایالات متحده، خودروهای تسلا و ب‌ام‌و برقی گران‌قیمت نماد جایگاه و منزلت اجتماعی صاحبان آنها محسوب می‌شدند.
  • شارژ بنزینی الکتریکی ها

    دنیای اقتصاد: با افزایش سریع قیمت بنزین در سراسر جهان، جای تعجب نیست که وسایل نقلیه الکتریکی در حال محبوب‌ شدن هستند. با وجود اینکه تسلا، به عنوان شناخته‌شده‌ترین تولیدکننده خودروهای الکتریکی در جهان، در ایالات‌متحده مستقر است اما بیشترین تعداد فروش خودروهای برقی در واقع در چین اتفاق افتاده است. چین آگاه است که سهم عمده‌ای در آلودگی جهانی دارد و اقداماتی را برای کاهش آلودگی انجام داده است. بنابراین، چین سخت کار می‌کند تا مردم را به خرید خودروهای برقی به جای استفاده از وسایل نقلیه گازسوز تشویق کند. چین همچنین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده خودروهای الکتریکی است زیرا جمعیت این کشور بسیار زیاد است.
  • استراتژی استلانتیس درباره موتورهای بنزینی

    دنیای اقتصاد: با توجه به اینکه بخش خودروهای برقی درگیر کشمکش بین تقاضای بازار و مقررات دولتی شده است، استلانتیس همه گزینه‌ها را روی میز نگه می‌دارد، از جمله قرار دادن یک موتور بنزینی در مدل‌های الکتریکی خود.ناتالی نایت، مدیر مالی استلانتیس، این خبر را هنگام ارائه نتایج محموله و درآمد سه ماه اول این خودروساز اعلام کرد. وی به جیپ واگنیر S اشاره کرد و گفت: این خودرو که در ژانویه ۲۰۲۴ رونمایی شد، با پیشرانه الکتریکی به فروش خواهد رسید، اما توسعه خط تولید آن با یک مدل بنزینی در آینده، منتفی نیست و همه‌چیز بستگی به تقاضا دارد. برندهایی که زیر چتر استلانتیس زندگی می‌کنند، می‌توانند یک نسخه بنزینی از یک خودروی برقی را با سهولت نسبی بسازند، زیرا بسیاری از خودروهای موجود در مجموعه این گروه روی یک پلتفرم چند انرژی سوار می‌‌شوند. به عنوان مثال، دوج چارجر جدید با پیشرانه الکتریکی در اواخر سال ۲۰۲۴ به فروش خواهد رسید، اما با اضافه شدن یک پیشرانه ۳.۰لیتری شش‌سیلندر در سال ۲۰۲۵، محدوده آن افزایش خواهد یافت.
  • افت فروش تسلا در چین

    دنیای اقتصاد: فروش خودروهای برقی ساخت چین تسلا در ماه آوریل ۱۸درصد کاهش یافت.به گزارش ایسنا، داده‌های انجمن خودروهای مسافری چین نشان داد که تسلا در ماه آوریل ۶۲هزار و ۱۶۷خودروی الکتریکی ساخت چین فروخته که ۱۸درصد کمتر از سال قبل است. تحویل خودروهای مدل ۳ و مدل Y ساخت چین نیز نسبت به ماه مارس ۳۰.۲درصد کاهش داشته است.
  • تکلیف «ایکس ۵۵ پرو» چه شد؟

    دنیای اقتصاد: هر چند تولید خودروی «ایکس ۵۵ پرو» هم‌زمان با فراخوان شرکت تولید‌کننده‌، به طور خود‌خواسته از سوی این خودروساز متوقف شده است، با‌این‌حال روز گذشته سازمان ملی استاندارد در خبری اعلام کرد که به علت وجود نقص فنی در برخی از خودروهای مدل ایکس ۵۵ پرو تولیدی شرکت مدیران‌خودرو، تا اطلاع ثانوی شماره‌گذاری این خودرو متوقف می‌شود. چند روز گذشته فیلمی در فضای مجازی از لحظه شکسته شدن اکسل خودروی ام‌وی‌ام X۵۵ پرو و واژگونی آن در اتوبان کاشان-قم منتشر شد که با واکنش‌های زیادی همراه شده است. البته مدیران‌خودرو در پی این حادثه، از یک سو اقدام به صدور فراخوان عمومی و سراسری کرده است و از سوی دیگر خط تولید این خودرو را متوقف کرده است. همچنین این شرکت اعلام کرده که به صورت فراگیر و در سطحی ملی، تمامی خودروهای X۵۵ پرو را در سراسر کشور مورد بررسی فنی، تخصصی و دقیق قرار می‌دهد.
  • «بهشت» اتوبوس برقی چینی

    دنیای اقتصاد-گروه خودرو: دامنه دفاعیات شهرداری پایتخت از واردات خودروهای برقی (ویژه ناوگان حمل‌ونقل عمومی) و تقابل این نهاد با تولیدکنندگان داخلی، این روزها ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده است، تا جایی که شهرداری برای اثبات درستی این اقدام، به در و دیوارهای شهر و اماکن عمومی مانند مترو متوسل شده است.
  • تنفس سه‌ساله به واسطه‌گران بازار خودرو

    دنیای اقتصاد: طرح مالیات بر عایدی سرمایه نگرانی‌هایی را بابت معاملات خودرویی ایجاد کرده است. اینکه هر معامله‌ای مشمول مالیات می‌شود یا خیر، سوالی است پرتکرار از سوی خریداران خودرو. هر چند «دنیای اقتصاد» هفته گذشته در گزارشی تفصیلی به مشمولان طرح عایدی بر سرمایه خودرو پرداخت، با‌این‌حال همراه با اظهار‌نظر روز گذشته سخنگوی سازمان امور مالیاتی در این زمینه، باز هم نکاتی یادآور می‌شود. در طرح مالیات بر عایدی سرمایه که اخیرا ایرادات آن از سوی مجلس برطرف شده، مشمولان و کسانی که معاف از پرداخت مالیات خودرو هستند مشخص شده است. مطابق با این طرح که هنوز تبدیل به قانون نشده، نگهداری خودرو کمتر از یک سال ۳۰درصد مالیات بر عایدی را در بر خواهد داشت؛ یعنی قبل از یک سال، اگر خودروی خریداری‌شده به فروش برسد فروشندگان باید ۳۰درصد مبلغ مابه‌التفاوت آن را مالیات بپردازند؛ اما اگر خودرو بیشتر از سه سال تحت مالکیت باشد، دیگر مالیاتی به آن تعلق نخواهد گرفت.
  • نگرانی‌ قطعه‌سازان ازچینی شدن صنعت خودرو

    دنیای اقتصاد: دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور ضمن اشاره به جلسه اعضای این انجمن با وزیر صمت و تشریح ابرچالش‌های مجموعه صنعت خودروی کشور (خودروسازی و قطعه‌سازی) و انتقاد از چینی شدن صنعت خودرو، به بیان پیش‌نیازها و الزامات برنامه تولید یک‌میلیون و ۷۰۰هزار دستگاه خودرو در سال جاری پرداخت. آرش محبی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن تاکید بر اینکه تحقق برنامه‌ریزی صورت‌گرفته برای تولید خودرو در سال جاری، نیازمند چهار پیش‌نیاز اساسی است، اظهار کرد: در وهله‌ اول اصلاح شیوه قیمت‌گذاری خودرو و به‌تبع آن قیمت‌گذاری قطعات مورد تاکید است؛ به‌طوری‌که خودروسازان و قطعه‌سازان دیگر زیان‌ده نباشند و با سودده شدن این حوزه و شرکت‌ها، سهامداران نیز بتوانند به صورت اتوماتیک سرمایه‌گذاری کرده و سهام‌های بورسی در حوزه خودروسازان فعال‌تر شود. این مهم، بازگشت رونق به این صنعت و کل اقتصاد را به‌ طور قطع به دنبال خواهد داشت.
  • آینده الکتریکی خودروسازی فرانسه

    دنیای اقتصاد: برونو لو ماری، وزیر دارایی فرانسه، گفت که توسعه خودروهای برقی در فرانسه در راستای کاهش وابستگی این کشور به تولیدکنندگان نفت و صادرکنندگان بزرگ خودرو ضروری است. به گزارش ایسنا، صنعت خودروی فرانسه بر اساس یک توافق راهبردی قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ فروش خودروهای الکتریکی را چهار برابر کند و این زمانی است که رئیس‌جمهور چین به این کشور سفر خواهد کرد.
  • هدف برقی فورد محقق می‌شود؟

    دنیای اقتصاد: شرکت خودروسازی فورد فروش ۱۷۹هزار و ۵۸۸دستگاه خودرو در ماه آوریل (۲.۴درصد کاهش نسبت به سال گذشته) و ۶۸۷هزار و ۶۷۱دستگاه در چهار ماه اول سال (۴.۲درصد افزایش) را گزارش کرد. طبق گزارش فورد، فروش خودروهای برقی این شرکت به طورقابل توجهی افزایش یافته است. ماه گذشته، فورد ۸هزار و ۱۹ دستگاه خودروی برقی فروخت که ۱۲۹درصد بیشتر از یک سال پیش بود. سهم خودروهای برقی از کل حجم این برند به ۴.۷درصد در مقایسه با ۲.۰درصد در سال گذشته رسیده است. در سال جاری تاکنون، فورد بیش از ۲۸هزار دستگاه خودروی تمام‌الکتریکی در ایالات متحده فروخته است که تقریبا ۹۷درصد بیشتر از یک سال قبل است. در سال۲۰۲۳، فورد بیش از ۷۲هزار دستگاه خودروی تمام‌الکتریکی در ایالات متحده فروخت که ۱۸درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشت. حالا پرسش اینجاست که آیا فورد امسال می‌تواند به فروش ۱۰۰هزار دستگاهی برسد؟
  • عرضه مدل برقی پر‌فروش‌ترین لامبورگینی

    دنیای اقتصاد: لامبورگینی پرفروش‌ترین مدل خود را با قوای محرکه هیبرید-الکتریکی به بازار عرضه می‌کند. لامبورگینی می‌گوید مدل جدید شاسی‌بلند اوروس که در نمایشگاه خودروی پکن رونمایی شد، با حداکثر سرعت ۳۱۲کیلومتر در ساعت سریع‌ترین ماشین در کلاس خود است. به گزارش بی‌بی‌سی تغییرات ظاهری اوروس نسبت به نسل اول ماشین که در سال ۲۰۱۸ به بازار آمد اندک است، اما با چراغ‌ها و جلوپنجره جدید به‌سرعت می‌توان مدل جدید را از مدل قدیمی تشخیص داد. تغییرات در اتاق ماشین هم زیاد نیست و تنها نمایشگرهای ماشین بزرگ‌تر شده است. اما برخلاف ظاهرش، اوروس جدید از نظر فنی کاملا تغییر کرده است. این ماشین علاوه بر موتور هشت‌سیلندر توربو یک موتور الکتریکی هم دارد که مجموع قدرت آن را به ۸۰۰ اسب‌بخار افزایش داده است.
  • خودروی برقی در چاله تقاضا

    دنیای اقتصاد: با ورود سه خودروی برقی به کشور، طلسم حضور برقی‌ها رسما شکسته شد. حال باید دید سیاستگذار خودرو همان‌طور که واردکنندگان را مجاب به وارد کردن این نوع خودروها کرده، بخش تقاضا را نیز می‌تواند به خرید برقی‌ها راضی کند یا خیر. آنچه مشخص است نبود زیرساخت و ایستگاه‌های شارژ، ثبت‌نام‌کنندگان در سامانه یکپارچه را نسبت به خرید برقی‌ها دچار تردید کرده است. از سوی دیگر متقاضیان خودروهای برقی در بخش عمومی همچون تاکسی نیز به‌دلیل قیمت بالا و عدم تخصیص یارانه دولتی انگیزه‌ای برای خرید ندارند.
  • سرایت «احتکار» به مونتاژکاران

    دنیای اقتصاد: اظهارات اخیر رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا مبنی بر کشف خودروهای احتکاری مربوط به شرکت‌های خودروساز کشور، حاوی دو نکته جدید در ماجرای خودروهای دپویی است؛ نخست کشف پارکینگ‌های غیر‌رسمی و دیگری سرایت احتکار به مونتاژکاران. او از بیش از ۲۶هزار و ۵۰۰دستگاه خودروی احتکار شده در پارکینگ‌های غیررسمی خودروسازان کشور خبر می‌دهد و می‌گوید: بعضی از رفتار‌های خودروسازان به افزایش نرخ خودرو‌ها در بازار دامن می‌زند.
  • قیمت خودروهای برقی وارداتی چند؟

    ایسنا: بر اساس اطلاعیه سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی پیرامون فروش پنج خودروی وارداتی، قیمت این خودروها به صورت قطعی (برای سه مدل خودرو) و به صورت علی‌الحساب (برای دو مورد) اعلام شد. مدیر سامانه یکپارچه خودروها از آغاز نخستین مرحله ثبت‌نام خودروهای وارداتی در سال جدید و البته اولین دور از فروش خودروهای برقی از عصر روز یکشنبه خبر داد. بر اساس اعلام این مقام مسوول، «چهار خودروی وارداتی» که شامل دو خودروی برق، یک خودروی هیبریدی و یک خودروی بنزینی است، از عصر روز یکشنبه تا پایان روز سه‌شنبه(امروز) و صرفا برای ثبت‌نام‌کنندگان مرحله اول خودروهای وارداتی عرضه شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر