شماره روزنامه ۶۰۲۲
|

  • سرنوشت واردات خودرو

    دنیای اقتصاد-گروه خودرو: سرنوشت واردات خودرو در دولت چهاردهم چه خواهد شد؟ در پاسخ به این سوال دو سناریو مطرح است؛ سناریوی اول بر تداوم سیطره دولت بر واردات و ورود قطره‌چکانی خودرو تاکید دارد، حال آنکه سناریوی دوم حکایت از بازگشت واردات به مدار اصلی خود دارد. در این سناریو واردکنندگان همچون روال سابق، متولی ورود خارجی‌ها خواهند بود. در حال حاضر از صفر تا صد واردات خودرو یعنی نحوه واردات، فروش و قیمت‌گذاری با دولت است. واردکنندگان در نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» اولا بر خروج دولت از واردات خودرو تاکید دارند و ثانیا از سیاستگذار دولت چهاردهم خواسته‌اند که شرایط واردات را تسهیل کند. دست‌اندرکاران بازار وارداتی‌ها همچنین مقررات مربوط به «واردات در ازای تولید» را توزیع رانت در بازار خودروهای وارداتی خوانده‌اند.
  • ترکیه بازیگر جدید بازار برقی‌‌‌ها

    دنیای‌اقتصاد - گروه اقتصاد بین‌الملل: در سواحل دریای مرمره، کارخانه‌‌‌ای به رنگ‌‌‌ خاکستری و فیروزه‌‌‌ای با سرعتی سرسام‌‌‌آور ساخته شده است که تولید خودروهای برقی را با قدرت دنبال می‌کند. آنکارا امیدوار است شرکت «توگ» به‌عنوان اولین خودروساز بزرگ برقی ترکیه، جایگاه بین‌المللی این کشور در این حوزه را تثبیت کند. در داخل کارخانه، بازوهای روباتیک، محفظه سرنشینان مدل شاسی‌‌‌بلند برقی شرکت توگ به نام T۱۰X را که سال گذشته برای اولین‌‌‌بار عرضه شد، جوشکاری می‌کنند. پس از رنگ‌‌‌آمیزی، قطعات برای مونتاژ فرستاده می‌‌‌شوند و در نهایت از یک تونل نورانی عبور می‌کنند تا کارشناسان فنی هرگونه عیوب احتمالی را بررسی کنند. در این کارخانه در هر یک‌ساعت ۲۰دستگاه خودرو تولید می‌شود. باتری این خودروها با مشارکت شرکت چینی «فاراسیس انرژی»‌‌‌ تولید می‌شود و در ساختمان مجاور مونتاژ می‌‌‌شوند.
  • خودروهای برقی کار دست خودروسازان بریتانیایی داد

    دنیای‌اقتصاد: داده‌‌‌های صنعتی نشان داد، تولید خودرو در بریتانیا در آوریل ۷‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل و برای دومین ماه متوالی کاهش یافت؛ زیرا تولیدکنندگان مدل‌‌‌های موجود را متوقف کردند و کارخانه‌‌‌های بیشتری به تولید خودروهای الکتریکی روی آوردند. به گزارش «ایسنا»، به نقل از رویترز، انجمن سازندگان و بازرگانان موتور (SMMT) اعلام کرد که در ماه آوریل، در مجموع ۶۱‌هزار و ۸۲۰دستگاه خودرو از خطوط تولید خارج شدند، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۶۶‌هزار و ۵۲۷دستگاه بود. حجم تولید مارس ۲۷.۱‌درصد کاهش یافت.
  • رونمایی از خودروی سفارشی روباز ب‌‌‌ام‌‌‌و

    دنیای‌اقتصاد: ب‌‌‌ام‌‌‌و در جشنواره خودروهای کلاسیک ویلا داسته (Villa d'Este) در ایتالیا از یک خودروی روباز رونمایی کرد. این خودروی لوکس براساس سری ۸ کارخانه ساخته شده و رسانه‌‌‌ها گمانه‌‌‌زنی کرده‌‌‌اند که ب‌‌‌ام‌‌‌و قصد دارد آن را در تعدادی محدود تولید کند. جشنواره خودروهای کلاسیک ویلا داسته هر سال در عمارتی به همین نام در نزدیکی شهر رم برگزار می‌شود و از جمله گردهمایی‌‌‌های مهم در تقویم صنعت خودرو است. ب‌‌‌ام‌‌‌و حامی مالی این جشنواره است و در آنجا کانسپت‌‌‌هایی با الهام از مدل‌‌‌های کلاسیک خود رونمایی می‌کند.
  • ۳۱ خرداد؛ زمان قطعی پایان تولید پژو پارس

    دنیای‌اقتصاد: مدتی است با طرح موضوع توقف تولید پژو پارس، از سورن‌پلاس، خودرویی دارای استانداردهای ۸۵گانه، به‌عنوان جایگزین این محصول یاد می‌شود؛ اما خودروهایی همچون ۲۰۷ و تارا دستی نیز جزو گزینه‌‌‌های پیشنهادی هستند که در طرح‌‌‌های فراخوان در حال ارسال به مشتریان است. به گزارش «ایسنا»، همان‌طور که چندی پیش، در نامه معاون سازمان استاندارد اعلام شد، پژو پارس به عنوان خودرویی با پلتفرم قدیمی که قادر به دریافت استانداردهای ۸۵گانه نیست، از مدار تولید خارج خواهد شد و ایران‌‌‌خودرو تا بهار امسال مجوز تولید آن را دارد و شنیده‌‌‌ها حاکی از این است که این مجوز تا ۳۱خرداد بوده و دیگر تمدید نخواهد شد.
  • برقی‌ها جذابیت خود را از دست داده‌اند؟

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین‏‏‏‌الملل: تردیدها و ابهامات بر آینده خودروهای برقی سایه افکنده است. هرچند این خودروها در مدت ‏‏‏‌زمان کوتاهی موفق شدند جایگاه خوبی در بازار پیدا کنند، اما امروز به‌رغم پیش‌بینی‌های خوش‌بینانه اولیه، این حوزه با چالش‌های روزافزون مواجه شده‌است. بر اساس گزارش نشریه لوموند، اگرچه فروش خودروهای برقی سقوط نکرده، اما سهم بازار خودروهای باتری‌‏‏‏‌دار در اروپا در مقایسه با سه ‌ماه اول سال ‌۲۰۲۳ به میزان ۲.۵واحد کاهش ‌یافته ‌است. این امر عمدتا ناشی از کاهش چشمگیر پرداخت یارانه‌های دولتی برای این خودروهاست. خودروهای برقی جزو اولین گروه‌هایی بوده‌اند که تحت‌تاثیر تدابیر دولت‌ها برای تعادل بخشی به بودجه ‌عمومی قرار گرفته‏‏‏‌اند. مثال برجسته این روند آلمان است؛ در این کشور در سال ‌۲۰۲۳ پاداش‏‏‏‌های زیست‌محیطی به ‌صورت ناگهانی از ردیف بودجه‌ حذف شدند.
  • سرعت‌گیر ارزی تولید خودرو

    دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت در شرایطی برنامه رشد ۱۵درصدی تولید خودرو را برای سال جاری در نظر گرفته که در حال حاضر تامین مواد اولیه و قطعات موردنیاز قطعه‌سازان و خودروسازان کشور به دلیل چالش تامین ارز و البته تداوم فریز قیمت به مشکل خورده است. طبق برنامه‌ریزی «صمت»، قرار است تولید خودرو در سال جاری به بالای یک‌میلیون و ۵۰۰هزار دستگاه برسد، هدفی که تحقق آن نیازمند تامین ارز و همچنین نقدینگی لازم و کافی است. این در حالی است که ظاهرا تولید خودرو در دو ماه ابتدایی امسال شرایط مناسبی ندارد و هم قطعه‌سازان و هم خودروسازان با چالش تامین ارز و نقدینگی مواجه هستند.
  • واردات اتوبوس کارکرده قطعی شد

    دنیای اقتصاد: بخشنامه موضوع اجرای بند ث تبصره ۱۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به منظور واردات دوهزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری به منظور خدمات‌رسانی به زائرین اربعین حسینی ابلاغ شد. این بخشنامه توسط مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات معاونت برنامه‌ریزی و مقررات سازمان توسعه تجارت ایران ابلاغ شده است. بر این اساس، واردات دوهزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری با عمر کمتر از پنج سال به منظور توسعه حمل‌ونقل عمومی مسافر، تنظیم بازار و ارائه خدمات بهینه به زائرین و مسافرین اربعین حسینی، مجاز است.
  • تردد ۱۳میلیون خودروی فرسوده در کشور

    دنیای اقتصاد: رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو گفت: براساس آمار موجود از ۳۵میلیون و ۱۵۹هزار دستگاه انواع خودرویی که در سطح کشور تردد می‌کنند، ۱۳میلیون و ۵۱هزار دستگاه آنها فرسوده است. محمود مشهدی شریف، رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، با بیان اینکه مصرف سوخت خودرو‌های فرسوده دو برابر سوخت خودرو‌های نو شماره است، گفت: به ازای هر ۴دستگاه خودرویی که شماره‌گذاری می‌شود یک دستگاه باید اسقاط شود. وی با اشاره به سن فرسودگی خودرو‌های شخصی با نوع سوخت بنزینی و گازسوز افزود: بر اساس ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، سن فرسودگی خودرو‌های شخصی ۲۰ سال تعیین شده است. همچنین سن فرسودگی خودور‌های عمومی از قبیل تاکسی ۱۲سال است. رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو گفت: هم‌اکنون از ۲۱میلیون دستگاه خودروی شخصی، یک‌میلیون و ۳۰۰دستگاه فرسوده و از ۴۰۰هزار دستگاه خودروی تاکسی ۱۹۰هزار خودرو فرسوده است.
  • دفاع روسی از خودروی چینی

    دنیای اقتصاد: رئیس‌جمهور روسیه تاکید کرد که آمریکا با مطرح کردن برخی اتهامات علیه خودروسازی چین، حقایق را تحریف و اصول بازار را نقض می‌کند. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری تاس، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، پس از پایان سفر رسمی خود به ازبکستان، در گفت‌وگو با خبرنگاران، ادعاهای وزارت خزانه‌داری آمریکا مبنی بر تولید بیش از حد خودرو در چین را یادآور شد و گفت: فکر نمی‌کنم وزیر خزانه‌داری آمریکا فردی نالایق باشد. این فقط دستکاری واقعیات است.
  • مذاکره پورشه با خرده‌فروشان چینی

    دنیای اقتصاد: پورشه با نمایندگی‌های چینی مذاکره می‌کند تا مسیر روابط با آنها را هموارتر کند زیرا فروش ضعیف‌تر خودروهای الکتریکی، صنعت خودرو را مجبور می‌کند در مورد انتقال خودروهای موتور احتراقی تجدید‌نظر کند. این خودروساز آلمانی در حال مذاکره با خرده‌فروشان چینی خود است که چگونه راهبردهای تجاری و خدمات مشتریان را با تغییرات بازار تطبیق دهند. پورشه جزئیاتی در مورد مسیر جدید ارائه نکرد، اما گفت که هر دو طرف قصد همکاری بیشتر با هم را دارند.
  • برنامه‌های موتوری خودروسازان ژاپنی

    دنیای اقتصاد: شرکت‌های خودروسازی تویوتا موتور و خودروسازان ژاپنی دیگر مانند سوبارو و مزدا موتور هر کدام متعهد به توسعه موتورهای جدید متناسب با برقی‌شدن هستند. این خودروسازان اعلام کردند با این موتورها، هر یک از این سه شرکت قصد دارند موتورها، باتری‌ها و سایر واحدهای محرک الکتریکی را بهینه کنند. هر یک از سه شرکت قصد دارند موتورهای جمع‌وجورتر با کاپوت پایین‌تر را تولید کنند. تویوتا که از جذب هیبریدی‌ها در بازارهایی مانند ایالات‌متحده سود برده، امیدوار است موتور جمع‌وجورتر با صرفه‌جویی در فضای زیر کاپوت به اصلاح طراحی خودرو کمک کند. تویوتا حدود یک‌پنجم سوبارو و تقریبا ۵ درصد مزدا را در اختیار دارد. بر اساس گزارش رویترز، این سه خودروساز در این بیانیه گفتند که تلاش‌های آنها به کربن‌زدایی موتورهای احتراق داخلی با سازگار کردن آنها با منابع سوخت جایگزین مانند سوخت‌های الکترونیکی و سوخت‌های زیستی کمک می‌کند.
  • ردیابی ارزی تورم خودرو

    دنیای اقتصاد: «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی بازدهی بازار خودرو را طبق آمارهای بانک مرکزی بررسی کرد. بر این اساس روند بازدهی بازارها نشان می‌دهد، افت‌وخیز منحنی قیمت در بازار خودرو طی حداقل ۱۴ماه گذشته متاثر از نوسانات نرخ ارز بوده است.
  • دو نشانه از حذف قیمت‌گذاری دستوری خودرو

    دنیای اقتصاد: معمولا در دو ماه اردیبهشت و خرداد هر سال، قیمت‌های جدید خودرو از سوی شورای رقابت یا سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اعلام و با تعیین قیمت‌ها، تیراژ خودرو نیز توسط خودروسازان برنامه‌ریزی می‌شود. ‌حال در سال جدید ماه اردیبهشت نیز پایان یافته اما ظاهرا سیاستگذار قصدی برای تعیین قیمت‌ها ندارد. طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تورم تولید خودرو در سال ۱۴۰۱ به ۲۸.۶درصد رسیده بود، حال آنکه در سال گذشته این رقم به ۴۲درصد افزایش یافت. بنابراین اصلاح قیمت باید با توجه به تورم تولید خودرو انجام شود که ظاهرا قصدی در این زمینه از سوی سیاستگذار وجود ندارد.
  • زمان اعلام اولویت تخصیص برقی‌ها

    دنیای اقتصاد: روز ۷ خردادماه اولویت‌بندی اولین دور از فروش خودروهای برقی مشخص و وجوه بلوکه‌شده مشتریان آزاد و قابل برداشت شد. به گفته‌ رئیس سازمان توسعه تجارت، هفته آینده نتایج مشخص و روی سایت سامانه بارگذاری خواهد شد. به گزارش ایسنا، برای متقاضیان خودروهای برقی وارداتی که طی بازه هفت‌روزه (۲۷ اردیبهشت لغایت دوم خردادماه) نسبت به افتتاح حساب وکالتی و واریز وجه ۱۰۰میلیون تومانی در این حساب اقدام کرده‌ بودند، از عصر روز یکشنبه (۳۰اردیبهشت‌ماه) تا ساعت ۲۳ و ۵۹ دقیقه شنبه‌شب (پنجم خرداد‌ماه) این امکان فراهم بود که از میان هفت مدل خودروی برقی وارداتی عرضه‌شده از طریق سامانه یکپارچه خودروهای برقی برای انتخاب و ثبت درخواست یک خودرو، آن هم بدون شرایط و محدودیت ثبت‌نام‌ در طرح‌های فروش خودروها، اقدام کنند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر