درحالی که بانک مرکزی اعلام کرده، ایران‌چک‌های۱۰۰ هزار تومانی کماکان دارای اعتبار هستند و فعلا از چرخه پولی حذف نخواهند شد؛ اما برخی فروشندگان از دریافت این چک‌پول‌ها خودداری می‌کنند و این ایران‌چک‌ها را معتبر نمی‌دانند. به گزارش باشگاه خبری فارس، طبق اعلام رییس‌کل بانک مرکزی قرار بود ایران‌چک‌های ۱۰۰ هزار تومانی از ۵ بهمن‌ماه از طریق پشت‌نویسی در مبادلات استفاده و به تدریج از چرخه بازار پولی خارج شوند، ولی درحالی که بانک مرکزی دستورالعمل مربوط به این برنامه را نیز به بانک‌ها ابلاغ کرده بود، در تاریخ مذکور به دلیل تعطیلات رسمی کشور و در روزهای بعد از آن نیز این اقدام در شعب بانک‌ها صورت نگرفت.

سپس بانک مرکزی در دستورالعملی جداگانه در ۹ بهمن به بانک‌ها اعلام کرد که پیرو بخشنامه صادره از سوی این بانک، موضوع ابلاغ «دستورالعمل نحوه تولید، توزیع، جمع‌آوری و ابطال ایران‌چک بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» بدین وسیله به اطلاع می‌رساند؛ هدف از ابلاغ بخشنامه یاد شده حذف ایران‌چک یک میلیون ریالی از چرخه مبادلات کشور نبوده و تنها در مرحله خرید و فروش ایران‌چک در شعب بانک‌ها از خریدار و فروشنده احراز هویت به عمل خواهد آمد.

بانک مرکزی در این اطلاعیه آورده است: بدیهی است گردش ایران چک مذکور در مبادلات روزمره میان مردم و معتمدین برقرار بوده و محدودیتی برای آن وجود نخواهد داشت.

بنابراین از ۹ بهمن بانک‌ها باید به طور رسمی این دستورالعمل را مورد توجه خود قرار می‌دادند و در ازای دریافت و پرداخت ایران‌چک‌های ۱۰۰ هزار تومانی از مردم می‌خواستند که این چک‌پول‌ها را پشت‌نویسی نمایند، البته بماند که در روزهای نخست ابلاغ این بخشنامه برخی شعب بانک‌ها از اجرای این امر خودداری می‌کردند و شنیده‌های مردم در این باره را فقط درحد اخبار تلویزیون عنوان می‌کردند.

به گزارش فارس،‌ در روزهای مذکور هر یک از بانک‌ها در این فرآیند روند خاصی را دنبال می‌کردند. برخی مطابق روال قبلی، برخی دیگر کم و بیش هم‌جهت با برنامه بانک مرکزی و برخی دیگر نیز مسیر میانه را در دستور کار خود قرار داده بودند.

بعضی از شعب بانک‌ها از طریق پشت‌نویسی کامل ایران‌چک‌های ۱۰۰ هزار تومانی را ابطال می‌کردند؛ به این معنی که مراجعه‌کننده حتما باید نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره ملی و شماره همراه خود را پشت ایران‌چک‌های ۱۰۰ هزار تومانی بنویسد، اما بعضی دیگر فقط به گرفتن امضا و شماره ملی از مراجعه‌کننده اکتفا کرده و با همین روال این چک‌پول‌ها را از مردم دریافت می‌کردند. برخی دیگر نیز بی‌تفاوت به بخشنامه بانک مرکزی مطابق روال قبلی خود ایران‌چک‌ها را بدون پشت‌نویسی از مردم دریافت و هنگام درخواست به آنها تحویل می‌دادند.

اما باید یادآور شد که آنچه در این گزارش مورد توجه قرار گرفته است، عدم آگاهی برخی مردم از فرآیند ابطال این چک‌پول‌ها است. طبق تماس‌های صورت گرفته با این خبرگزاری و همچنین مشاهدات عینی خبرنگار فارس تعدادی از فروشگاه‌ها در سطح شهر هنگام دریافت وجه نقد اجناس فروخته شده خود به مشتریان تاکید می‌کنند از ارائه ایران‌چک ۱۰۰هزار تومانی خودداری کنند.

علاوه بر فروشگاه‌ها برخی از جایگاه‌های سوخت (پمب‌بنزین‌ها) نیز همین رویه را پیش گرفته‌اند و با نصب اطلاعیه‌هایی خطاب به مشتریان اعلام کرده‌اند که «از پذیرش چک‌های ۱۰۰ هزار تومانی معذوریم».

این اقدامات درحالی صورت می‌گیرد که بانک مرکزی بارها به مردم و بانک‌ها اعلام کرده است که چک‌های ۱۰۰هزارتومانی کماکان در چرخه بازار پولی وجود خواهند داشت و فعلا زمان خروج این چک‌پول‌ها از بازار نیست.

شعبه بانک ملی ایران در باکو نرخ سود بانکی را کاهش داد

یک مقام شعبه بانک ملی ایران در باکو از کاهش نرخ سود سپرده این شعبه به ۹ درصد برای سپرده‌های یک ساله و کاهش نرخ سود پرداخت وام به ۲۱ تا ۲۷ درصد خبر داد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از ترند نیوز، معاون بانک ملی ایران شعبه باکو اعلام کرد این بانک سیاست‌های خود را در زمینه تعیین نرخ سود پس‌انداز و اعطای وام تغییر داده است.

آنار ابراهیم اف تصریح کرد: نرخ سود پس‌انداز و تسهیلات بانک ملی کاهش یافته است. نرخ سود پس‌اندازها اکنون کاهش یافته است. نرخ سود پس‌اندازهای یک ساله بر مبنای دلار و منات اکنون ۹ درصد و نرخ سود پس‌اندازها بر مبنای یورو چهار درصد است.

وی افزود: پیش از این بانک ملی ایران پس‌اندازهای مشتریان بر مبنای دلار ،یورو و منات را در مدت زمان یک تا سه سال قبول می‌کرد، ولی اکنون این مدت زمان به سه ماه تا یک سال تغییر کرده است. پیش از این نرخ سود پس‌اندازهای یورو برای مدت یک سال ۷ درصد بود و نرخ سود پس‌اندازهای بر مبنای دلار و منات ۱۱ درصد بوده است. نرخ سود جدید پس‌اندازها برای مدت زمان شش ماه بر مبنای دلار و منات ۲/۶ درصد در سال و بر مبنای یورو ۲ درصد خواهد بود و این رقم برای مدت سه ماه به ترتیب ۲/۳ و ۵/۱ درصد خواهد بود.

وی افزود: بانک ملی ایران نرخ سود وام‌های پرداختی را نیز کاهش داده است. پیش از این نرخ سود بانکی وام‌های پرداختی ۲۱ تا ۲۷ درصد بود، ولی این رقم اکنون به ۱۸ تا ۲۱ درصد رسیده است. نرخ سود وام خرید خودرو برای بازپرداخت ۳ ساله اکنون ۳۰ درصد و برای بازپرداخت دو ساله بین ۲۲ تا ۲۵ درصد است.

حداکثر وام پرداختی این بانک نیز ۱۰ هزار دلار خواهد بود.

بانک ملی بزرگترین بانک اسلامی است که ۱۸ شعبه بین‌المللی در ۱۱ کشور دارد. شعبه باکوی بانک ملی از سال ۱۹۹۳ میلادی فعالیت می‌کند.