افتتاح فاز نخست خط یک مترو تبریز

دنیای اقتصاد، تبریز: سرانجام پس از وعده‌های بسیار و اعلام تاریخ‌های مکرر، فاز نخست خط یک مترو تبریز به طول هفت کیلومتر به بهره‌برداری رسید. طرح قطار شهری تبریز از داستان‌های دنباله‌داری است که مردم این کلان‌شهر به خواندن اخبار و وعده‌های امروز و فردا درباره آن عادت کرده‌اند. طرحی که برای اولین بار در دی ۶۹ در مجلس مطرح شد و با بررسی‌های انجام یافته، احداث چهار خط ریلی درون شهری و یک خط حومه‌ای آن به تصویب رسید و احداث خط نخست بالاخره با تصویب شورای‌عالی ترافیک شهرهای کشور در سال ۸۱ آغاز شد.

متروی تبریز که طبق تصویب شورای‌عالی ترافیک در آن سال‌ها به طول ۱۰۰ کیلومتر محدود شد، بعد از تهران و کرج دارای بیشترین خطوط بین کلان‌شهرهای کشور است، با این حال از زمان آغاز عملیات آن تاکنون همواره شاهد فراز و نشیب‌های بسیاری بوده، از نبود اعتبارات برای اجرا گرفته تا ریزش تونل‌های حفر شده و بی‌مهری بانک مرکزی برای ترخیص واگن‌هایی که در جنوب کشور خاک می‌خوردند.تا اینکه سال گذشته چشم مردم کلان‌شهر تبریز به جمال واگن‌های قطار شهری روشن شد و مراسم رونمایی از این اسب‌های آهنین که قرار بود مرکب حمل‌ونقل شوند، برگزار شد و دوباره وعده بود که از پس وعده برای افتتاح این طرح داده می‌شد و اکنون پس از ۱۳ سال فاز نخست خط یک از خطوط سه گانه آن به بهره‌برداری رسیده است.

هزینه 218 میلیارد تومان در ۱۰ سال

شهردار تبریز در مراسم افتتاح فاز یک خط اول متروی تبریز گفت: در ۱۰ سال گذشته ۲۱۸میلیارد تومان از سوی شهرداری به طرح قطار شهری تزریق شده است که این میزان در دوره دوساله فعلی ۴۸۷ میلیارد تومان بوده است.

صادق نجفی با اشاره به اینکه رمز موفقیت شهری در مدیریت واحد است، افزود: در استان با تدبیر و مدیریت موجود موفق شدیم مدیریت هماهنگ شهری را در تبریز عملیاتی کنیم.وی با بیان اینکه تبریز به صورت کارگاهی بزرگ درآمده است، افزود: سال گذشته ۱۴۰۰ میلیارد تومان طرح عمرانی در تبریز آغاز شد و امسال نیز هزار میلیارد تومان طرح در حال اجرا است.وی با اعلام اینکه هیات دولت در سفر اخیر خود به استان برای خط دو متروی تبریز ۵۱۷ میلیون دلار فاینانس و ۵۴۰ میلیارد تومان به صورت ریالی تخصیص داده است، افزود: با هماهنگی که بین مسوولان استانی وجود دارد، اقدامات بزرگی را که شروع کرده‌ایم به اتمام خواهیم رساند.

نجفی تصریح کرد: دولت در نظر دارد هویت گذشته شهر تبریز را دوباره زنده کند و این کلان‌شهر دوباره نام شهر اولین‌ها را برای خود بازیابد که به این منظور به‌زودی شاهد کلنگ‌زنی خط چهارم به صورت تراموای شهری خواهیم بود و خط اول را تا نیمه اول سال ۹۵ تا میدان ساعت اجرا خواهیم کرد.وی با اشاره به حمایت‌های وزیر کشور برای راه‌اندازی خط مونتاژ واگن‌های قطار شهری اصفهان، شیراز و تبریز در استان گفت: تا پایان سال حدود ۱۰ رام و ۵۰ واگن را در تبریز خواهیم داشت که با ایجاد این وضعیت هر پنج تا شش دقیقه می‌توان یک رام از قطار را حرکت داد.

شهردار تبریز همچنین اظهار کرد: همزمان با قطار شهری سایر طرح‌ها همچون برقی کردن یک خط از اتوبوس‌های شهری، توسعه خطوط اتوبوس تندرو، طرح‌های ترکیبی در حوزه حمل‌ونقل و همچنین بحث رینگ‌های شهر را نیز دنبال خواهیم کرد تا هیچ چراغ قرمزی نداشته باشیم که امیدواریم تا بهمن سال جاری تمام این طرح‌ها تکمیل شوند.معاون عمرانی وزیر کشور نیز در مراسم افتتاح فاز اول خط یک مترو گفت: برای مترو تبریز تاکنون ۱۵۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که بر این اساس مبلغ صرف شده برای راه‌اندازی هر یک کیلومتر از خطوط مترو ۲۰۰ میلیارد تومان می‌شود.

خندان‌دل با بیان اینکه راه‌اندازی خطوط مترو از طرح‌های هزینه‌بر و سنگین است، اظهار کرد: در کشور حدود ۳۹۵ کیلومتر خط مترو در حال ساخت داریم که حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه دارد و بخشی از این هزینه‌ها بر عهده شهرداری‌ها است. وی تصریح کرد: در حال فراهم کردن شرایطی هستیم تا زمینه مونتاژ واگن‌های متروی سه کلان‌شهر تبریز، اصفهان و شیراز در تبریز ایجاد شود که این موضوع زمینه‌ساز تولید در تبریز و رقابت با سایر واحدها در کشور می‌شود.

مترو از ویژگی‌های شهرهای مدرن

استاندار آذربایجان شرقی نیز در این مراسم داشتن مترو را از ویژگی‌های شهرهای مدرن دانست و افزود: تبریز به‌عنوان یکی از شهرهای مدرن کشور و دنیا شاهد افتتاح خط مترو است. اسماعیل جبارزاده اظهار کرد: در سال‌های گذشته ۷۰۰ میلیارد تومان به مترو اختصاص داده شده بود که در دو سال گذشته همسان با تمام سال‌های گذشته اعتبار به مترو اختصاص داده شده و در سفر اخیر هیات دولت به استان اهمیت ویژه‌ای به طرح‌های عمرانی داده شده است که این موضوع باعث شد امروز شاهد افتتاح قطار شهری در تبریز باشیم. وی افزود: ۵۰ درصد اعتبارات خطوط مترو از سوی دولت و ۵۰ درصد از سوی شهرداری پرداخت می‌شود که خوشبختانه شهرداری تبریز در این زمینه همکاری خوبی داشته و علاوه‌بر این آذربایجان شرقی در کنار اجرای تمام طرح‌های عمرانی، از نظر امنیت به‌عنوان برترین استان در کشور مطرح است که امیدواریم این روند در سال‌های آینده نیز ادامه یابد.

استاندار آذربایجان شرقی در پایان گفت: در هفته دولت در استان ۸۳۳ طرح عمرانی با اعتبار ۱۶۰۰ میلیارد ریال به بهره‌برداری رسید که از کل این طرح‌ها ۵۰۰ طرح به روستاهای استان مربوط می‌شود. براساس این گزارش، با افتتاح این فاز هفت کیلومتری در مسیری که نسبت به برخی نقاط حساس کلان‌شهر تبریز چندان بار ترافیکی را تجربه نمی‌کند، حداقل مردم در مسیر مابین ائل‌گلی و دانشگاه تبریز شاهد تردد واگن‌های آهنین مترو شدند، به این امید که تا پایان ماه جاری و طبق وعده مسوولان این مسیر دست‌کم تا میدان ساعت ادامه یابد تا گرهی از گره‌های ترافیکی این شهر باز شود.