ارزش اپ‌استور برای اپل

اپل در سه ماه منتهی به سپتامبر توانست ۵/ ۱۲ میلیارد دلار از بخش سرویس‌ها یا همان ارائه خدمات خود به‌دست آورد که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، رشدی ۱۸ درصدی را نشان می‌دهد. به عبارتی ساده‌تر، این میزان درآمد از اپ‌استور، فروش آی‌تیونز استور، فروشگاه کتاب دیجیتال و مشترکان اپل موزیک، اپل آرکید، اپل نیوز پلاس و سرویس پخش زنده تلویزیونی به دست آمده است.کسب‌وکار خدمات اپل، نقش‌ تعیین‌کننده‌ای در رشد آینده این شرکت ایفا می‌کند؛ موضوعی که تیم کوک مدیرعامل اپل نیز بارها و در موقعیت‌های مختلف به آن اشاره و تاکید کرده است. اما اپل برای ارتقا و افزایش کسب‌و‌کار خدمات خود، نیازمند اپ‌استور است تا بتواند این سرویس‌ها را بفروشد و بر تعداد مشترکان سرویس‌های این شرکت بیفزاید. درواقع، اپ‌استور می‌تواند دروازه‌ای برای اپل آرکید باشد، سرویسی مبتنی بر بازی که امکان دسترسی به انواع بازی‌ها را برای کاربران فراهم می‌کند.توماس‌هاسون، نایب رئیس مرکز پژوهشی Forrester ضمن تایید موارد موفق، معتقد است بر اپل و اپ‌استور، ارتباط نزدیکی حاکم است. وی می‌گوید جدا از درآمد مستقیمی‌که اپ‌استور برای اپل به ارمغان می‌آورد، این بستر می‌تواند منجر به بالا رفتن ارزش گوشی‌های هوشمند اپل شود و جایگاه این برند را به‌طور قابل توجهی ارتقا دهد. هاسون افزود: اپ‌استور، همانند چسبی عمل می‌کند که محصولات اپل را با برندها و مصرف‌کنندگان متصل کرده و این همان استراتژی اصلی اپل است. وی اینچنین استدلال می‌کند که فیسبوک و دیگر شرکت‌های حوزه فناوری می‌توانند از این مکانیزم، برای دستیابی به میلیون‌ها کاربر استفاده کنند.

طبق آخرین گزارش‌ها، در سه ماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی، حدود ۹۱ میلیارد اپلیکیشن از اپ‌استور، گوگل‌پلی‌استور و دیگر فروشگاه‌های اندرویدی دانلود شد که از میان این حجم از دانلود، ۳۰ درصد متعلق به اپ‌استور بود. همچنین، ماهانه حدود ۵/ ۲ میلیارد اپلیکیشن نیز در این فروشگاه توسط کاربران دانلود می‌شود. این آمار در نوع خود خارق‌العاده است چرا که تنها به دانلود اپلیکیشن‌هایی مربوط می‌شود که برای اولین بار توسط کاربران دانلود می‌شوند و نصب‌های مجدد، از آن حذف شده است.اگر بخواهیم از نگاهی استراتژیک به موضوع بنگریم، باید بگوییم که اپل به‌دنبال سرمایه‌گذاری روی اپ‌استور است. تقریبا دو میلیارد اپلیکیشن برای دانلود در اپ‌استور ثبت شده‌اند که از این تعداد، حدود ۳/ ۱ میلیارد اپلیکیشن برای آی‌پدهای این شرکت طراحی شده‌اند. طبق آماری که در سال ۲۰۱۸ ارائه شد، نزدیک به ۵۰۰ میلیون کاربر از ۱۵۵ کشور دنیا در هفته به اپ‌استور مراجعه می‌کنند. آمارها و نظرات کارشناسان حاکی از آن است که اقتصاد اپلیکیشن‌ها تا سال ۲۰۲۱ به چیزی حدود ۳/ ۶ تریلیون دلار خواهد رسید.

درخصوص توسعه‌دهندگان و طراحی‌کنندگان اپلیکیشن‌ها نیز باید گفت برای این دسته از افراد و شرکت‌ها، کار کردن برای کاربرانی کم اما ارزشمند، به مراتب بهتر و جذاب‌تر از سروکله زدن با کاربرانی انبوه است. اگرچه توسعه‌دهندگان در اپ‌استور به نسبت گوگل‌پلی‌استور با کاربران کمتری مواجهند اما فراموش نکنید که در بعضی مواقع، هزینه‌ای که توسعه‌دهندگان اپلیکیشن iOS برای استفاده از محصولات خود در نظر می‌گیرند، شاید تا سه برابر بیشتر از اپلیکیشن‌های پلی‌استور باشد. بنابراین، طراحان اپلیکیشن به خوبی به این مساله واقفند که اپ‌استور محیطی به مراتب برتر از پلی‌استور است. از طرفی، اغلب کاربران iOS تمایل بیشتری به پرداخت پول برای اپلیکیشن‌های خود دارند تا کاربران اندروید.اما در رابطه با خود اپ‌استور و رویکرد اپل نسبت به این فروشگاه اپلیکیشن باید گفت که اپل همواره، اپلیکیشن‌های ساخت مهندسان خود را تبلیغ و کاربران را نسبت به نصب آنها ترغیب می‌کند. برای مثال، اپل همواره از برتری‌های برنامه‌هایی همچون اپل موزیک یا Measure می‌گوید که توسط این شرکت تولید شده است. کمتر کاربر آی‌فونی را می‌توان یافت که اپلیکیشن‌های رقیب این دو برنامه را روی گوشی خود نصب کرده باشد. اینجاست که بسیاری از کارشناسان، اپل را به ایجاد انحصار در اپ‌استور متهم می‌کنند. به عبارتی دیگر، فرآیند گرفتن تاییدیه برای قرار گرفتن یک اپلیکیشن سوم شخص را در اپ‌استور در نظر بگیرد که اپل قوانین سفت و سختی را در این زمینه وضع کرده است. جایی که می‌تواند در هر لحظه که بخواهد، اپلیکیشنی را که توسط دیگر شرکت‌ها یا افراد طراحی شده‌اند، حذف کند.

در واقع، قوانینی که بر اپ‌استور حاکم است، به مراتب سخت‌تر از قوانینی است که در گوگل‌پلی‌استور می‌بینیم. برای مثال، شاید برای ثبت یک اپلیکیشن در پلی‌استور، چند ساعت یا نهایتا یکی دو روز زمان نیاز باشد، اما در اپ‌استور هرگز این چنین نیست و شاید تا هفته‌ها به طول بینجامد. گابریل اپلتون می‌گوید این مساله به سیاست‌های اپل در کنترل دقیق و موشکافانه روی اپلیکیشن‌ها برمی‌گردد. این در حالی است که چنین رویه‌ای هرگز توسط گوگل یا مایکروسافت دنبال نمی‌شود. اما این سیاست‌ها سبب شده در اپ‌استور، اپلیکیشن‌های باکیفیتی را شاهد باشیم که کمتر عیبی را می‌توان در آنها دید. درواقع، اگر بستری به نام اپ‌استور فراهم نبود، هرگز اوبر، واتس‌اپ، فیس‌بوک و اسپاتیفای نمی‌توانستند به این حجم از کاربران آی‌فون دسترسی داشته باشند.این چنین می‌توان نتیجه گرفت که با ورود شرکت‌های بزرگ و کوچک سخت‌افزاری به این بازار و تولید محصولاتی مشابه، اپل به‌دنبال راه جایگزینی برای کسب درآمد است و اپ‌استور توانسته طی چند سال اخیر به خوبی خود را اثبات کند و نشان دهد که از پتانسیل بالایی برای سرمایه‌گذاری و توجه برخوردار است. با این اوصاف، به‌زودی شاهد تغییراتی گسترده در اپ‌استور و ارائه خدمات گوناگون به کاربران از طریق این بستر خواهیم بود.