هوآوی ژاپنی‌ها را سورپرایز کرد!

مذاکره مستقیم با مشتریان کوچک‌تر درباره هزینه‌های حق امتیاز فناوری ثبت شده، برای یک سازنده بزرگ بسیار غیرمعمول محسوب می‌شود. اما هوآوی به دلیل تحریم‌های آمریکا، در تنگنا قرار گرفته و فروش محصولاتش در خارج از چین، دشوار شده است. هوآوی به‌دنبال دریافت هزینه‌ از تولیدکنندگان و شرکت‌های دیگری است که از قطعاتی به نام ماژول‌های ارتباط بی‌سیم استفاده می‌کنند. منابع آگاه در چند شرکت ژاپنی گفتند: از کسب‌وکارهای کوچکی که چند کارمند دارند تا استارت‌آپ‌هایی که بیش از ۱۰۰ کارمند دارند، درخواست‌هایی از هوآوی دریافت کرده‌اند. میزان هزینه درخواستی از نرخ ثابت ۵۰ ین (۳۵ سنت) یا کمتر به ازای هر واحد تا ۱/ ۰ درصد یا کمتر از قیمت سیستم، متغیر است.

توشیفومی فوتاماتا، محقق مدعو در دانشگاه توکیو گفت: «این سطح، مطابق با استانداردهای بین‌المللی است.» هوآوی سهم بالایی از امتیازهای انحصاری ضروری استاندارد دارد که برای استفاده از استانداردهای ارتباطات بی‌سیم مانند نسل چهارم (۴G) یا وای‌فای، مهم هستند. تجهیزاتی که توسط شرکت‌های دیگر تولید شده و با استانداردهای IEEE ۸۰۲.۱۱/ ITU-R سازگارند، هم از فناوری ثبت امتیاز شده هوآوی، استفاده می‌کنند. این به معنای آن است که اگر هوآوی بخواهد، بسیاری از شرکت‌هایی که از دستگاه‌های متصل به اینترنت استفاده می‌کنند، باید هزینه حق امتیاز را پرداخت کنند. حتی شرکت‌های ژاپنی که از محصولات هوآوی استفاده نمی‌کنند ممکن است هزینه‌های غیرمنتظره‌ای را متحمل شوند. علاوه بر این بسیاری از شرکت‌های کوچک و متوسط با مذاکرات هزینه حق امتیاز آشنا نیستند و این امر، نگرانی‌هایی را درباره امضای قراردادهایی با شرایط نامطلوب برانگیخته است. فوتاماتا هشدار داد: بر اساس محتوای قراردادها، ممکن است این توافق‌ها، به درز اطلاعات شرکت‌های ژاپنی منتهی شود. این شرکت‌ها باید از وکیل‌ها و کارشناسان کمک بگیرند تا از امضای قراردادهای نامطلوب اجتناب کنند. قراردادهایی که شامل مجوز دسترسی به نرم‌افزار ماژول ارتباطی هستند، خطر درز داده‌ها را ایجاد می‌کنند.

مذاکرات بر سر هزینه حق امتیازهای فناوری ارتباطات بی‌سیم، معمولا بین سازندگان تجهیزات بزرگ انجام می‌شود. چنین مذاکراتی زمان‌بر بوده و فروش محصولاتش برای این شرکت‌ها، به مراتب سودآورتر است. اما سود هوآوی کاهش پیدا کرده، زیرا تحریم‌های آمریکا، دسترسی این شرکت به فناوری و کالاهای آمریکایی را کاهش داده است. به عنوان مثال، این شرکت بدون دسترسی به اندروید گوگل، برای فروش گوشی‌هایش در خارج از کشور به مشکل برخورده است. تنش‌های فزاینده میان آمریکا و چین باعث شده که شرکت‌های ژاپنی از استفاده از محصولات هوآوی خودداری کنند. از آنجا که دریافت هزینه حق امتیاز، مشمول محدودیت‌های تجاری نیست، این اقدام می‌تواند منبع درآمد پایداری برای هوآوی ایجاد کند. این شرکت یک قطب استراتژی مالکیت معنوی در ژاپن ایجاد کرد تا بر تجارت آی‌پی این شرکت در منطقه آسیا اقیانوسیه از جمله سنگاپور، کره‌جنوبی، هند و استرالیا نظارت کند. بر اساس گزارش بلومبرگ، خودروساز ژاپنی سوزوکی موتور تا پایان سال ۲۰۲۲، با هوآوی برای دریافت مجوز امتیازهای انحصاری ضروری مربوط به فناوری۴G مورد استفاده برای فناوری خودروهای متصل، توافق کرد. شرکت‌های ژاپنی بیشتری ممکن است با درخواست پرداخت هزینه از سوی هوآوی مواجه شوند.