خبرگزاری مهر: ‌رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان میزان کل صادرات خدمات و کالا در حوزه فناوری‌های نوین در سال ۹۱ و براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری را مبلغ ۹۰۰ میلیون دلار اعلام کرد. به گفته وی، ۹۰ میلیون دلار از این مبلغ مربوط به صادرات خدمات و کالا در حوزه فناوری اطلاعات بوده و بیشترین بخش آن نیز به صادرات نرم‌افزار اختصاص داشته است. افشین کلاهی، در مورد چالش‌های صنعت نرم‌افزار و مشکلاتی که بر سر راه صادرات آن وجود دارد، گفت: روی این رقم اعلام شده بحث بسیاری مطرح است و به نظر می‌رسد میزان صادرات در این بخش بیشتر از این ارقام باشد. به‌دلیل آنکه نرم‌افزار، ایده و خدمات مهندسی قابل ارزش‌گذاری در گمرک نیست قیمت واقعی این خدمات و کالاها برای صادرات محاسبه نمی‌شود و این ضعفی بزرگ در حوزه صادرات محصولات IT است.

کلاهی افزود: روش قیمت‌گذاری در این بخش باید تغییر یابد؛ به همین دلیل کار کارشناسی در این زمینه در حال انجام است تا روش ارزش‌گذاری محصولات فناوری در گمرک تغییر کند. وی تاکید کرد باید در کمیسیون تصمیم‌گیرنده در این زمینه، نماینده‌ای از معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری حضور داشته باشد تا بتواند بر ارزش‌گذاری این خدمات نظارت و دخالت داشته باشد.

رئیس مجمع تشکل‌های دانش بنیان مساله دیگر در این بخش را صادرات غیررسمی عنوان کرد که از سوی شرکت‌های نرم‌افزاری و خدماتی حوزه فناوری اطلاعات انجام می‌شود و گفت: شرکت‌های نرم‌افزاری میزان صادرات خود را به گمرک اعلام نمی‌کنند؛ چراکه نیازی به اعلام وجود ندارد. دلیل این امر نیز این است که نه تنها جایزه صادراتی به این بخش تعلق نمی‌گیرد، بلکه شرکت‌ها درگیر بوروکراسی‌های گمرکی می‌شوند و ترجیح می‌دهند صادراتشان را گزارش ندهند.