فیس‌بوک رقیب ما نیست

محمدرضا ازلی‌صفت: مدتی است که شروع به کار یک شبکه اجتماعی تازه‌نفس به نام الو (ello‏) در صدر اخبار حوزه فناوری اطلاعات و دنیای تکنولوژی قرار گرفته است. این شبکه که این روزها از آن به عنوان رقیب فیس‌بوک یاد می‏شود، ابتدا توسط گروهی از متخصصان برای ارتباطات و تماس‏های شخصی ایجاد شد، اما این گروه موسس بعد از یک سال به این نتیجه رسیدند که می‏توانند این شبکه اجتماعی را گسترش دهند. الو یک شبکه اجتماعی بدون آگهی است و این مساله باعث شده تا گروه‏های زیادی از کاربران به سمت این شبکه اجتماعی تمایل پیدا کنند. در گزارش‏های مختلفی که در خصوص فعالیت کاربران در این شبکه اجتماعی منتشر شده ادعا می‏شود که الو حالا ده‏ها هزار کاربر دارد. به گزارش سایت «بتا بیت»، در هر ساعت ۲۷ هزار کاربر به این شبکه می‏پیوندند، یعنی ۶۴۸ هزار کاربر در روز. در «الو» که کار خود را به صورت آزمایشی از ماه مارس سال جاری میلادی شروع کرده، از اجبار فعالیت با نام واقعی خبری نیست. مقررات استفاده از الو ساده‏

و کوتاه‏ هستند.

کاربران باید با یکدیگر با احترام رفتار کنند. این مقررات ساده یکی از دلایل رشد سریع شبکه اجتماعی «الو» است. نقطه قوت «الو» در برابر دیگر شبکه‏های اجتماعی که به رقابت با

فیس بوک پرداخته و در آخر نیز شکست خورده‏اند، شعارهای «الو» در مورد داده‌‏های شخصی کاربران است. برای مثال «الو» در این‏باره می‏نویسد: «جمع‌آوری و فروش داده‏های شخصی شما، خواندن پیام‏های شما که برای دوستانتان می‏فرستید و کاویدن شبکه‏ای که شما با دوستانتان ساخته‏اید، با اهداف اقتصادی و سودبری، غیر اخلاقی است.» همچنین «الو» می‏گوید که از تبلیغات و درآمد حاصل از آن صرف نظر می‏کند. به اعتقاد «الو» «کاربر کالا نیست که بتوان آن را فروخت». برای همین هم «الو» از جمع‏آوری داده‏ها و فروش آنها برای مقاصد تبلیغاتی و اقتصادی خودداری می‏کند.

هفته‌نامه «تجارت فردا» در مصاحبه کوتاهی با پل بادنیتز، موسس این شبکه اجتماعی، اطلاعات بیشتری در خصوص نحوه فعالیت «الو» به دست آورده است.

پل بادنیتز(Paul Budnitz) ۴۶ساله، عکاس، فیلمساز، نویسنده و موسس چندین شرکت است. پیش از تاسیس شبکه اجتماعی الو او شرکت کیدروبات را که در زمینه تولید اسباب‏بازی‏های هنری فعالیت می کرد تاسیس کرده بود. همچنین مغازه دوچرخه‏های دست‏ساز بادنیتز نیز از دیگر فعالیت‏های وی بوده است. بادنیتز موسس اصلی شبکه اجتماعی الو است و با کار‏هایی که تا به حال انجام داده واضح است که شبکه اجتماعی او نیز باید با شبکه‏های اجتماعی دیگر متفاوت باشد. ما در ابتدا با روابط عمومی الو، خانم لیزی هریس تماس برقرار کردیم و قرار مصاحبه را با آقای پل بادنیتز گذاشتیم، اما به دلیل گرفتاری بیش از حد موفق به گرفتن مصاحبه تلفنی نشدیم. در انتها ما سوال‏های خود را برای او ایمیل کردیم و در لحظات آخر موفق به دریافت جواب‏های ایشان شدیم.

در قوانین اولیه سایت، جمله‏ «محتوای غیراخلاقی ممنوع» به چشم می‏خورد، اما در حال حاضر این جمله از قوانین سایت بر‏داشته شده است. چرا این جمله از قوانین پاک شده است؟ آیا شما واقعا می‏خواهید محتوای غیراخلاقی در سایت شما به اشتراک گذاشته شود؟

ما به کاربران خود این امکان را می‏دهیم تا این‏گونه محتواها را که با نشان

NSFW (ا(not safe for work)مشخص می‏شوند مخفی کنند. الو برای کسانی است که بالای ۱۳ سال دارند و آماده پیروی از قوانین ما هستند. قوانین ما بر اساس عقل سلیم و رفتار مناسب بنا شده است. الو به شما اجازه می‏دهد هر کسی را که خواستید دنبال کنید و هر کسی را که نخواستید دنبال نکنید. اگر دوست ندارید این‏گونه محتواها را مشاهده کنید به راحتی می‏توانید آنها را دنبال نکنید تا در NEWS FEED شما ظاهر نشوند.

شما هیچ‏گونه محدودیت سنی برای عضویت در الو ندارید و این امر ممکن است برای نوجوانان مشکلاتی به وجود آورد. فکر نمی‏کنید باید محدودیت سنی داشته باشید؟

الو برای افراد بالای ۱۳ سال است.

زمانی که من از وب‏سایت شما استفاده کردم، هیچ راهکاری برای پیدا کردن دوستان خود در الو نداشتم. آیا شما امکان پیدا کردن دوستان با استفاده از ایمیل یا وارد کردن لیست تلفن از دیگر شبکه‏های اجتماعی را در دستور کار خود قرار داده‏اید؟ یا قصد داشتید که از این طریق کاربران را مجبور کنید که در شبکه‏های اجتماعی دیگر نام کاربری خود در الو را پست کنند تا تبلیغی برای شما شود؟

ما به جامعه کاربران خود گوش می‏دهیم و امکاناتی را که آنها درخواست می‏کنند مهیا می‏کنیم. اما باید توجه داشته باشید که باید از خوب کار کردن سایت هم اطمینان حاصل کنیم. ما هنوز در مرحله آزمایشی هستیم و هنوز با مشکلات زیادی مواجهیم. اما تمام این مشکلات راه را برای ما جذاب‏تر می‏کند.

بعضی‏ها ممکن است بگویند الو با دیگر شبکه‏های اجتماعی فرق چندانی ندارد و فقط از اطلاعات کاربران برای درآمدزایی استفاده نمی‏کند. حتی این موضوع که شما به جای دکمه لایک، قصد دارید دکمه لاو را طراحی کنید، شما را بیشتر شبیه فیس‌بوک می‏کند. نظر شما راجع به این موضوع چیست؟

ما واقعا فیس‌بوک را جزو رقیبان خود به حساب نمی‏آوریم، به این دلیل که آنها شبکه اجتماعی نیستند و تنها یک پلت‏فرم تبلیغاتی هستند. الو یک شبکه اجتماعی است، این تنها کاری است که ما انجام می‏دهیم.

با توجه به بیانیه الو و سرمایه‏گذاری انجام‏شده روی آن، آیا فکر نمی‏کنید این سرمایه‏گذاری، الو را برای تجاری شدن تحت فشار قرار دهد؟

الو یک کسب‏وکار است. ما می‏خواهیم ثابت کنیم که راه‏های دیگری به غیر از فروش تبلیغ برای کسب درآمد وجود دارد و این راه می‏تواند از تبدیل ‏شدن اینترنت به یک بیلبورد بزرگ جلوگیری کند. راه بهتری وجود دارد و ما آن را می‏سازیم. سرمایه‏گذاران ما از دوستان‏مان هستند و به اهداف ما اعتقاد دارند و تا آخر با ما می‏مانند.

چند کاربر در روز در الو ثبت‏نام می‏کنند؟

ما ارقام را منتشر نمی‏کنیم، اما سقف درخواست‏ دعوتنامه ۴۵ هزار تقاضا است.

چه زمانی از مرحله بتا خارج می‏شوید؟

هر زمانی که بتوانیم این کار را انجام می‏دهیم.

فروش امکانات اضافه ممکن است در پلت‏فرم‏های موبایل کار کند، اما بسیار بعید است که شما بتوانید از راه فروش امکانات اضافه‏تر در شبکه اجتماعی، مخارج خود را تامین کنید. منظور من این است که چند نفر ممکن است به چنین امکاناتی نیاز داشته باشند. به نظر شما این شرایط باعث نمی‏شود که درآمد ناچیزی از طریق فروش این امکانات به کاربران کسب کنید؟

فروش امکانات از طریق الو چیزی شبیه اپ‏استور است، امکانات اصلی الو همیشه مجانی باقی می‏ماند. در ازای مقدار کمی هزینه، ما امکاناتی را به قشر خاصی از اعضای شبکه اجتماعی خود خواهیم فروخت که به احتمال زیاد بیشتر آنها می‏خواهند این امکانات را داشته باشند. ما هزاران درخواست امکانات جدید را داریم، که کاربران ما حاضر هستند در ازای آن پول پرداخت کنند.

آیا می‏توانید در مورد امکانات اضافی سایت که در آینده می‏خواهید آنها را ارائه دهید، کمی بیشتر توضیح دهید؟

یکی از مشهورترین امکاناتی که در آینده‏ای نزدیک ارائه خواهد شد، ورود به الو با چند پروفایل با یک بار ورود است.

فیس‌بوک رقیب ما نیست