پیشتازی آمریکا در توسعه صنایع نفت و گاز

پیش‌‌‌‌ از این آژانس بین‌المللی انرژی طی گزارشی اعلام کرده‌بود که اگر جهان بخواهد از افزایش ۱.۵درجه سانتیگراد گرمایش جهانی نسبت به دوران پیش از صنعتی‌‌‌‌‌شدن اجتناب کند، نباید هیچ پروژه جدید نفت و گاز را توسعه دهد، زیرا دانشمندان هشدار داده‌اند با شکست این آستانه گرمایشی که دولت‌ها در موافقت‌نامه پاریس به‌عنوان هدف جاه‌‌‌‌طلبانه با آن موافقت کرده‌اند، جهان شاهد اثرات بدتر تغییرات اقلیمی خواهد بود. اما از زمان انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی در سال‌۲۰۲۱، کشورها و شرکت‌های بزرگ تولیدکننده سوخت‌های فسیلی انبوهی از پروژه‌ها و فعالیت‌های جدید نفت و گاز را اجرا کردند.

براساس گزارش جدید موسسه «گلوبال انرژی مانیتور» که سازمانی غیردولتی مستقر در سانفرانسیسکوست، از آن زمان تاکنون حداقل ۲۰‌میلیارد بشکه معادل نفت مخازن جدید نفت و گاز برای استخراج کشف‌شده‌است. سال‌گذشته (۲۰۲۳) حداقل ۲۰میدان نفتی و گازی کشف شد که امکان استخراج و تولید ۸‌میلیارد بشکه معادل نفت را دارد. این گزارش نشان می‌دهد تا پایان این دهه، صنعت سوخت‌های فسیلی طبق پروژه‌های در حال اجرا تقریبا چهار‌برابر این مقدار، حدود ۳۱‌میلیارد بشکه معادل نفت در ۶۴ میدان جدید نفت و گاز را توسعه خواهد داد. بر اساس این گزارش، ایالات‌متحده که در ۶سال‌پیاپی بیش از هر کشوری در تاریخ، نفت‌خام تولید کرده، در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ در توسعه پروژه‌های جدید نفت و گاز پیشتاز بوده‌است. کشور کوچک گویان در آمریکای جنوبی در منطقه کارائیب در رتبه دوم قرار دارد و کشورهای قاره آمریکا ۴۰‌درصد کل پروژه‌های توسعه جدید نفت در دو سال‌گذشته را به خود اختصاص داده‌اند.

 کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌ای

هم‌‌‌‌اکنون شرکت‌های بزرگ نفت و گاز یا به اهداف خود در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌ای دست‌نمی‌یابند، یا آنها را تقلیل می‌دهند. امین ناصر، مدیرعامل شرکت نفت سعودی آرامکوی‌عربستان در کنفرانس سالانه اخیر صنعت نفت با عنوان «سراویک» در تگزاس، گفت: مردم «باید رویاپردازی» حذف تدریجی نفت و گاز را کنار بگذارند. اسکات زیمرمن، مدیر پروژه ردیابی جهانی تولید نفت و گاز در «گلوبال انرژی مانیتور» در این‌باره گفت: به‌‌‌‌رغم هشدارهای مداوم و واضح مبنی‌بر اینکه توسعه هیچ میدان نفت و گاز جدیدی با دمای ۱.۵درجه سانتی‌‌‌‌گراد سازگار نیست، صنعت‌نفت همچنان به کشف، توسعه و اجرای پروژه‌های جدید ادامه می‌دهد. این شرایط ناامیدکننده و نشان‌دهنده بی‌‌‌‌تعهدی طرف عرضه نفت و گاز به اهداف اقلیمی است. هم‌‌‌‌اکنون زیرساخت‌های نفت و گاز موجود دمای جهان را حدود ۱.۵‌درجه سانتیگراد افزایش می‌دهد و با اضافه‌‌‌‌‌شدن ظرفیت‌های جدید، دمای جهانی بیشتر از این مقدار افزایش خواهد یافت.