جزئیات فرآیند ۷مرحله‌ای دادرسی مالیاتی

هر یک از مراحل دادرسی خود به لحاظ زمان و مواعد قانونی نیازمند طی شدن مراحل متعددی است. به‌طور مثال برگ تشخیص را به مودی ابلاغ می‌کنید و مودی تا ۳۰روز فرصت اعتراض دارد. به عبارت دیگر مودی می‌تواند تا ۳۰روز سکوت کند و پس از آن بیاید و اعتراض خود را اعلام کند. عموم مردم تلاش می‌کنند تا از این بازه زمانی حداکثر استفاده را ببرند؛ چراکه به‌دلیل شرایط تورمی همه می‌خواهند با تاخیر بیشتری مالیات را بپردازند حتی مالیات حقه خود را. او افزود: پس از اعتراض اولیه اولین گام دادرسی اداری است که مربوط به اجرای ماده ۲۳۸ است. قانون‌گذار برای اجرای این گام ۴۵روز زمان در نظر گرفته است. در این مرحله بررسی انجام می‌شود و حتی ممکن است قرار کارشناسی صادر شود. تا همین‌جا در مجموع به ۷۵روز زمان نیاز است.

اگر به هر دلیلی توافق انجام نشود پرونده وارد پروسه دادرسی مالیاتی می‌شود. رئیس مرکز دادرسی مالیاتی ادامه داد: تصور کنید که این زمان در ایده‌آل‌ترین شرایط است؛ به این معنا که پرونده انباشته‌شده از قبل وجود ندارد و پرونده به محض ورود وارد فرآیند دادرسی و تعیین نوبت می‌شود. برای دعوت و تعیین زمان جلسه دادرسی یک هفته زمان در نظر گرفته می‌شود. حال این موضوع به مودی ابلاغ می‌شود. او با بیان اینکه مودی تا ۱۰روز زمان دارد تا با مراجعه به سایت سازمان اوراق را مشاهده کند در غیر این‌صورت روز یازدهم به‌عنوان ابلاغ غیر حضوری در نظر گرفته می‌شود، گفت: ما موظف هستیم از زمان ابلاغ به مودی تا زمان حضور در جلسه حداقل ۱۲روز زمان تعیین کنیم. به این ترتیب و با در نظر گرفتن دو روز تعطیلی در هفته فرآیند دادرسی تا پیش از برگزاری اولین جلسه ۲۴روز زمان نیاز دارد.

رستم‌پور در اندیشکده اقتصاد مقاومتی گفت: در این مرحله و پس از استماع اظهارات مودی، قانون‌گذار زمان سه‌روزه‌ای را برای تعیین رای مشخص کرده است؛ با این پیش فرض که پرونده وارد قرار کارشناسی نشود. در صورت تعیین قرار کارشناسی ممکن است این مساله بین ۲۰روز تا سه ماه زمان بگیرد. با تصور اینکه ظرف ۳روز رای صادر و امضای اعضا نیز ظرف دو هفته دریافت شود، پس از آن رای بارگذاری و به مودی ابلاغ می‌شود. با توجه به همان شرایط ابلاغ که به آن اشاره شد، حداقل ۲۰روز این مساله زمان خواهد برد. مودی یک زمان ۲۰روزه دارد تا مجددا نسبت به این رای اعتراض کند. او با اشاره به اینکه حال اگر مودی اعتراض کند مجددا همین چرخه برای هیات تجدید نظر تکرار می‌شود، گفت: حتی با وجود رای هیات تجدیدنظر و قطعی شدن مالیات، مودی می‌تواند مجددا شکایت کند و به شورای عالی مالیاتی برود. فرض کنید شورا اعتراض را وارد بداند و رای را نقض کند.

رئیس مرکز دادرسی مالیاتی تاکید کرد: در اینجا پرونده به هیات۲۵۷ هم عرض می‌رود و مجددا چرخه صدور دعوت‌نامه، ابلاغ دعوت‌نامه، تشکیل جلسه، صدور رای، ورود رای در سامانه و ابلاغ مودی باید انجام شود. حتی اگر پرونده از این مرحله نیز عبور کند، مودی می‌تواند براساس ماده۲۵۱ مکرر به شخص وزیر شکایت کند یا به دیوان عدالت اداری شکایت کند. نظر ماده۲۵۱ مکرر قطعی است؛ اما اگر دیوان پرونده را نقض کند، پرونده مجددا وارد فرآیند دادرسی می‌شود. در نتیجه مهم‌ترین مساله‌ای که سبب طولانی شدن زمان دادرسی می‌شود، موارد و مراحل رسیدگی است که در قانون پیش‌بینی شده است.