قاچاق پوشاک باز هم جذاب شد

۲۱ هزار پرونده قاچاق پوشاک در سال ۹۹

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در یک برنامه گفت: در سال گذشته شاهد تبلیغ برندهای ایرانی کت و شلوار بودیم که قطعا این چرخه تولید و فروش برقرار بوده است.

محمدرضا دهقانی نیا، گفت: ما طرح مبارزه با قاچاق پوشاک را توسط ستاد به استان‌های دیگر هم توسعه دادیم.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به اینکه ما به‌عنوان ستاد، مطالباتی از بازرسان صمت استان‌ها و وزارت صمت داریم عنوان کرد: نباید به‌صورت نقطه‌ای عمل کنیم؛ بلکه این یک فرآیند است و باید استمرار بالا بودن ریسک آن در سطح عرضه حفظ شود.

وی درباره میزان قاچاق پوشاک هم افزود: در سال ۹۶ میزان قاچاق پوشاک ۶/ ۲ میلیارد دلار بوده که با اقدامات صورت گرفته در سال ۹۸ به ۸/ ۱ میلیارد دلار رسیده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره توقف طرح مبارزه با قاچاق پوشاک گفت: واقعیت این است که دربازه زمانی آذر ۹۸ تا آذر ۹۹ بسیاری از کسب‌و‌کارها به‌واسطه شیوع کرونا تعطیل شده‌اند اما در هفته آینده تشدید برخورد در سطح عرضه خواهیم داشت. در سال ۹۹ حدود ۲۱ هزار پرونده پوشاک قاچاق با همکاری ضابطان، نیروی انتظامی، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه به مراجع قضایی برای اخذ رای و محکومیت قطعی معرفی کرده‌ایم.

دهقانی نیا گفت: از وزارت صمت انتظار داریم که پیش نویس اولیه تبصره ۴ ماده ۱۸ درخصوص پوشاک را تدوین کنند. اگر خرید، فروش، حمل و نقل و... در این زمینه ضابطه مند نباشد عملا مبارزه با قاچاق پوشاک و رصد آن ممکن نخواهد بود. همچنین انتظار می‌رود این وزارتخانه مجددا به صاحبان برند و تولیدی‌ها برای ثبت اطلاعات ابلاغیه بدهد. یکی از مطالبات ما از تولید‌کنندگان داخلی، گرفتن شناسه کالا است.

وی ادامه داد: در ماده ۵ قانون مبارزه با قاچاق و در فصل پیشگیری اشاره شده که اگر ورود اطلاعات صورت نپذیرفت اقدام قانونی انجام شود اما چرا اقدامات لازم از طریق وزارت صمت اجرا نمی‌شود و از گلوگاه‌هایی که زیر نظر خودش است استفاده نمی‌کند؟ ثبت موجودی، تولید، خرید و فروش باید در سامانه وزارت صمت انجام شود. باید وزارت صمت آن را پیگیری کند. اگر تمام این موارد در سامانه ثبت شود، هرگونه تخلف توسط بازرسان رصد خواهد شد.

دهقانی نیا گفت: یکی از فعالیت‌های کمیته عملیات و اطلاعات ستاد، رصد تارنماهای عرضه کالای قاچاق است و با همکاری دادستانی و قوه‌قضائیه موضوع فروش برندهای خارجی در فضای مجازی را تعیین جرم کردیم و مرتبا این فضا در حال رصد است.

وی افزود: برخی از این فروشگاه‌های متخلف که اقدام به فروش در فضای مجازی می‌کنند مجوز نماد الکترونیک دارند که این مجوز در وزارت صمت باطل می‌شود و به دادستانی هم اعلام می‌شود تا تارنمای آن مسدود شود؛ ولی یک مشکل بزرگ وجود دارد برخی از فضاهای مجازی در اختیار کشور نیست چون میزبان سایت در خارج از کشور است.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: از هفته آتی تشدید برخورد با اولویت برندهای محرز انجام خواهد شد و با تمامی برند شاپ‌هایی که توسط کمیته اطلاعات، ضابطان در وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه شناسایی شده‌اند برخورد می‌شود. با مکاتباتی که با استانداران انجام شد مقرر شده تا این طرح توسعه پیدا کند.

۵۰ درصد از برندهای خارجی به ایران بازگشته‌اند

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک با حضور در این برنامه گفت: ما به‌دنبال استمرار طرح مبارزه با قاچاق پوشاک هستیم، چون در حال حاضر شاهد این هستیم که در بازار‌های ما قاچاقچیان پوشاک در حال بازگشت هستند.

بهرام حوالی شهریاری افزود: طرحی از سال ۹۷ با محوریت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شروع شد و تا آبان ۹۸ هم ادامه پیدا کرد و اثرات بسیار خوبی در تولید کشور داشت و موجب شد تا سکو‌های فروش خیلی خوبی را به‌دست بیاوریم و در اختیار تولید‌کنندگان داخلی بگذاریم اما متاسفانه از آبان ۹۸ شاهد اجرای این طرح نبودیم.

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک نیز درباره نگرانی از قاچاق پوشاک گفت: این اتفاق افتاده است و در حال‌حاضر حدود ۵۰ درصد از برندهای خارجی بازگشته‌اند.

شهریاری ادامه داد: در دوران کرونا، رفتار عرضه قاچاق تغییر کرده است؛ به شکلی که در فضای مجازی شاهد آن هستیم.

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک افزود: در کشور حدود ۸۰ هزار تولیدکننده صنفی و ۱۳۰۰ تولید‌کننده صنعتی داریم. تولید‌کنندگان صنعتی برای گرفتن شناسه کالا اقدام کرده‌اند ولی مشکل فعلی ما با تولید‌کنندگان صنفی است.

وی تصریح کرد: متاسفانه در اتحادیه پوشاک درکل کشور مجوز به واحدهای تولیدی و توزیعی داده می‌شود. واحدهای توزیعی واحدهایی هستندکه کالای قاچاق هم در آنجا فروخته می‌شود و افرادی که اقدام به فروش کالای قاچاق می‌کنند دارای مجوز و پروانه کسب هستند که این مجوز را اتحادیه‌ای صادر می‌کند که قرار است پشتیبان تولید شود. این در حالی است که سال‌هاست به‌‌دنبال این هستیم تا اصناف تولیدی را از اصناف توزیعی جدا کنیم چرا که منافع اینها در نقاطی در تضاد است.

وی افزود: برندهایی که مجوز فعالیت گرفتند مقرر شده بود در طول ۲ سال گذشته به وزارت صمت گزارش تولید دهند. این در صورتی است که الان وزارت صمت هیچ گزارشی را دریافت نکرده است.

وی ادامه داد: درحال حاضر بعضی از برندهای خارجی در داخل مشغول به تولید هستند.

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک تصریح کرد: کرونا در برندهای داخلی و در فضای مجازی موجب توسعه شد و این اتفاق در دنیا افتاد؛ ولی متاسفانه موضوع قاچاق پوشاک هم از این فرصت استفاده کرد و درحال حاضر شاهد فروش برندهای خارجی هستیم که در فضای مجازی بیداد می‌کنند که این خیلی خطرناک است.

وی گفت: بسیاری از سایت‌های فروش از اتحادیه کسب و کارهای مجازی مجوز دارند و نظارتی بر فعالیت آنها نیست.

شهریاری گفت: صنعت پوشاک دریک سال گذشته به‌دلیل کرونا صدمات جدی خورده است و در حال حاضر با انبارهای پر از پوشاک مواجه هستیم که در دو فصل اخیر موفق به فروش آنها نشدیم، از این رو وزارت صمت باید یک کمک اساسی در این زمینه داشته باشد و برنامه‌ای برای شب عید در جهت جبران این مشکلات داشته باشیم.

چرا قاچاق پوشاک جذاب است؟

شاهرخ جعفری، تولید‌کننده پوشاک نیز در این برنامه گفت: تلاش‌های ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را به وضوح دیده‌ایم و با سرمایه‌گذاری‌هایی که در صنعت پوشاک داخلی انجام داده‌ایم و مشکلاتی که به‌خاطر تحریم‌ها در جهت تامین مواد اولیه داریم متاسفانه شاهد تابلوهای برندهای خارجی هستیم.

وی افزود: ما نگرانی زیادی از بازگشت برندهای خارجی در کشور داریم با توجه به اینکه رشد ما در مراکز تجاری و در سطح کشور قابل رصد است.

جعفری ادامه داد: جذابیت قاچاق پوشاک در سود، لباس‌های خارج از عرف و کیلویی وارد کردن آن است. از بندر شارجه می‌توان کیلویی یک تا دو دلار هر لباس را با برندهای معتبر وارد کرد.

این تولید‌کننده پوشاک گفت: ما در صنعتی هستیم که هم می‌تواند از خروج ارز جلوگیری کند و هم در منطقه ارز آوری داشته باشد و همچنین اشتغال‌زایی با کمترین هزینه را داشته باشیم.

وی درباره عدم استقبال طرح شناسه دار کردن کالاها هم گفت: در زمینه شناسه دار کردن کالاها بهتر است امتیازاتی به تولید‌کنندگانی که اقدام به شناسه دار کردن کالاها می‌کنند داده شود.

همچنین به گفته او، فروش پوشاک تنها از طریق سایت نیست؛ بلکه از فضاهای دیگر مانند واتس‌آپ و تلگرام به‌صورت وسیع انجام می‌شود و این موضوع به‌عنوان یک شغل خوب در فضای مجازی شناخته می‌شود و رو به توسعه است.