خاکی همچنین با اشاره به اعزام یک هیات تجاری از لرستان به اقلیم کردستان و جنوب عراق اضافه کرد: برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌‌‌‌های لازم در این زمینه صورت‌گرفته تا مذاکرات اقتصادی با فعالان اقتصادی اقلیم کردستان انجام گیرد. وی با اشاره به احصای کالاهای صادراتی از استان لرستان به کشور عراق ادامه داد: ظروف شیشه‌‌‌‌‌‌‌‌ای، محصولات لبنی، شیرخشک صنعتی، پودر پنیر، انواع بیسکوئیت، آهک، ماکارونی، سنگ، پودر حشره‌‌‌‌‌‌‌‌کش، آرد خبازی، روکش صندلی، محصولات کشاورزی، محصولات صنعتی، کاشی، کولر و فرش ماشینی بخشی از کالاهای صادراتی لرستان به کشور عراق است.

خاکی تصریح کرد: زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌های همکاری لرستان با عراق هم در بخش‌های دارو و تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی و محصولات کشاورزی، محصولات پتروشیمی و معدنی، سنگ، سیمان، مصالح ساختمانی، صدور خدمات فنی، مهندسی، مسائل آموزشی بین دانشگاهی و گردشگری سلامت است. وی با اشاره به مهم‌ترین مشکلات تجار ایرانی با عراق، تصریح کرد: مشکلات بانکی و نقل و انتقالات مالی است که به دلیل تحریم‌ها تجار ایرانی با مشکل مواجه هستند و از طریق صرافی‌‌‌‌‌‌‌‌ها با هزینه بالاتری ارزهای حاصل از صادرات را انتقال می‌دهند و همچنین عدم‌تعهدات ارزی از مهم‌ترین مشکلات تجار ایرانی است. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌‌‌‌‌‌‌‌آباد ادامه داد: بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌های مخل صادرات و بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌های خلق‌‌‌‌‌‌‌‌الساعه باعث‌شده نتوانیم قرارداد بلندمدتی را با بازار کشورهای هدف برقرار کنیم و همچنین هزینه‌های بالای ثبت و عدم‌اطلاع از نحوه بر‌‌گزاری مناقصات در کشور عراق از دیگر مشکلات تجار است.

خاکی اضافه کرد: درخواست تجار لرستان ایجاد بسترهای لازم حقوقی و مالی برای حضور پیمانکاران لرستان در مناقصات کشور عراق، ایجاد دفاتر تجاری در کشور عراق، تدوین سیاست‌های مالی و تشویقی، ارائه خدمات مشاوره و بازاریابی و تحقیقات در کشور عراق است. وی همچنین درخصوص برنامه‌های توسعه روابط لرستان با کشور عراق افزود: توسعه روابط اقتصادی اتاق بازرگانی با اتاق‌های محلی کشور عراق، اعزام و پذیرش هیات‌‌‌‌‌‌‌‌های سرمایه‌گذاری، بر‌‌گزاری همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تجاری لرستان و فراهم‌کردن زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌های شناخت تجار و عاملان اقتصادی ۲کشور از امکانات یکدیگر، توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی، شناسایی موانع موجود تجارت استان و راهکارهای تسهیل تجارت و فراهم‌کردن زمینه حضور تجار لرستان در کشور عراق است که امیدواریم تسهیل شود. وی افزود: باید حمایت‌های لازم جهت شناساندن فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان به شمال عراق و همچنین معرفی بنگاه‌های خصوصی و ظرفیت‌های صادراتی استان با هدف جذب سرمایه‌گذاری در دستور کار قرار گیرد.

رئیس اتاق خرم‌‌‌‌‌‌‌‌آباد، روند بانک‌مرکزی درخصوص تعهدات ارزی را موجب کاهش رغبت فعالان اقتصادی برای صادرات عنوان کرد و گفت: انتظار می‌رود این شیوه برخورد اصلاح شود، چراکه موجب از دست‌دادن بازارهای هدف و کاهش صادرات می‌شود. خاکی اظهار کرد: یکی از عوامل کاهش صادرات، سیاست‌های ارزی بانک‌مرکزی و شیوه‌‌‌‌‌‌‌‌نامه آن برای تسویه تعهدات ارزی است.

وی گفت: فعالان اقتصادی به‌دنبال این نیستند که ارز حاصل از صادرات خود را به بانک‌مرکزی بازنگردانند، کما اینکه ما نیز معتقد هستیم مدیریت منابع ارزی باید در اختیار بانک‌مرکزی باشد.

خاکی با بیان اینکه اتاق ایران پایش محیط کسب‌وکار را در راستای ماده‌۴۰ قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار از سال‌۱۳۹۴ شروع کرده و هر فصل به بررسی فضای کسب‌وکار پرداخته و نتیجه آن را منتشر می‌کند، افزود: در آخرین پایش محیط کسب‌وکار که بهار امسال انجام شد، شاخص‌کلی ملی ۶.۰۵ است که لرستان با ۵.۹۲ در رتبه نهم کشور قرار گرفته‌است. وی، شورای گفت‌‌‌‌‌‌‌‌وگوی بخش‌خصوصی و دولت را ظرفیت خوبی برای بیان مشکلات فعالان اقتصادی بیان کرد و افزود: این شورا فرصت خوبی برای بیان پیشنهادات بخش‌خصوصی در راستای بهبود فضای کسب‌وکار و جذب سرمایه‌گذار است. سرکنسولگری ایران در اربیل عراق نیز در این نشست گفت: اربیل عراق ۵۰‌درصد صادرات جمهوری‌اسلامی به عراق را پذیرا است و در اغلب زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌ها واردکننده است. نصرالله رشنودی اظهار کرد: امسال نمایشگاه بین‌المللی ایران در اقلیم کردستان برگزار می‌شود و همچنین در سال‌آینده نیز نمایشگاه‌های متعددی در اقلیم کردستان و استان‌های همجوار همچون نینوا و کرکوک برگزار خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه لازم است فعالان اقتصادی در این نمایشگاه‌ها حضور پیدا کنند افزود: استان لرستان ظرفیت‌های بالایی جهت صادرات محصولات مختلف به خارج از کشور در حوزه‌های گردشگری، کشاورزی و معدن ‌دارد.

رشنودی با بیان اینکه لرستان مرز خارجی ندارد، عنوان کرد: این امر از موانع مهم صادرات برای فعالان اقتصادی لرستان محسوب می‌شود که تلاش ویژه‌ای برای معرفی محصولات به خارج از کشور را می‌طلبد. سرکنسول ایران در اربیل عراق تصریح کرد: اربیل عراق با وجود واردات زیاد از ایران، گام‌هایی را برای خودکفایی نیز برداشته‌است. رشنودی با اشاره به اینکه فعالان اقتصادی باید بر اساس نیازهای منطقه اقدام به صادرات محصول کنند، افزود: برای تحقق این مهم باید از بازار مقصد شناخت کافی وجود داشته‌باشد. وی عنوان کرد: از ایجاد فعالیت مشترک در اقلیم کردستان می‌توان به منافع خوبی دست‌یافت که معافیت‌های گمرکی و دسترسی به کشورهای اتحادیه عرب از جمله این منافع است.

رشنودی با اشاره به توانمندی‌های لرستان در صادرات مصالح ساختمانی، افزود: باید ارتباط تنگاتنگی با تجار عراقی برقرار کرد تا نمایندگی انحصاری ایجاد شود و ضمن قطع واسطه‌‌‌‌‌‌‌‌گری‌‌‌‌‌‌‌‌ها، از تولیدات استان نیز دفاع شود. وی با بیان اینکه گردشگری سلامت از دیگر ظرفیت‌های لرستان است، بیان کرد: ظرفیت‌ها و توانمندی‌های لرستان را باید به عراقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها معرفی کرد. وی افزود: استان لرستان در زمینه فعالیت‌های دارویی و کارخانه‌های داروسازی می‌تواند حرف‌‌‌‌‌‌‌‌های خوبی برای تعامل با کشور عراق داشته‌باشد.