شماره روزنامه ۶۰۲۳
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۰۵ دنیای اقتصاد

اخبار باشگاه اقتصاددانان - روزنامه شماره ۶۰۰۵

  • حال ناخـوش اقتصـاد آمریکا

    فائزه پوزش: مانند سال‌های گذشته، اقتصاد آمریکا به‌عنوان اقتصاد پیشرو جهانی شناخته شده و چشم سیاستگذاران سایر اقتصادهای جهان به تصمیمات سیاستگذاران فدرال‌رزرو و مقامات آمریکایی دوخته شده است. اما به‌نظر می‌رسد غول اقتصادی جهان در ماه‌های اخیر حال و روز خوشی ندارد. اختلاف‌نظرهای سیاستی بایدن و پاول به معضل بزرگی تبدیل شده که تیر آن به رشد اقتصادی، بازارکار، تورم و بازارهای جهانی اصابت کرده است. به گفته کارشناسان، تورم چسبنده شده و همچنان به سطوح بالای ۳‌درصد پایبند است، این درحالی است که این نرخ در اتحادیه اروپا که سیاست‌های انقباضی خود را دیرتر از فدرال‌رزرو آغاز کرد به زیر ۳‌درصد سقوط کرد و اکنون در سطح ۲.۴ درصدی قرار دارد. کشمکش‌های جرمی پاول و سایر مقامات آمریکایی از جمله بایدن بر سر تغییر سیاست‌ها تا حدی ادامه یافته که دوره ریاست‌جمهوری بایدن را تلخ کرده است. بازار کار با افت شتاب خود، تورم با چسبندگی و پایبندی به سطح ۳درصدی، کاهش شاخص مدیران خرید و در نهایت کاهش رشد اقتصادی در سه‌ماه اول ۲۰۲۴، بحث داغ روزهای اخیر را تشکیل داده‌اند که «باشگاه اقتصاددانان» در پرونده امروز خود، برخی از جنبه‌های آن را مورد بررسی قرار داده است.
  • زنگ خطر بدهی در آمریکا

    استفانی رینولدز/ فایننشال‌تایمز
    فیلیپ سوگل، مدیر ناظر مالی مستقل کنگره ایالات‌متحده، در مصاحبه خود با تحلیلگران فایننشال‌تایمز گفت: «آمریکا با انبوهی از بدهی‌های فزاینده روبه‌رو شده و همین عامل، خطر شوک بزرگ در بازارها را افزایش داده است.» او زنگ خطر را در آمریکا به صدا درآورد و در ادامه صحبت‌های خود تاکید کرد: «بدهی آمریکا در مسیری ناپایدار قرار گرفته است. دفتر بودجه کنگره پیش‌بینی می‌کند که نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی آمریکا تا پایان این دهه از ۱۰۶‌درصد بالاترین میزان خود در جنگ جهانی دوم فراتر رفته و به روند صعودی خود ادامه خواهد داد. همچنین برآوردها نشان می‌دهد کسری کل تا سال ۲۰۳۰ به طور متوسط ۵.۵‌درصد تولید ناخالص داخلی باشد که حدود ۲‌درصد بیشتر از میانگین سال‌های ۱۹۴۰ به بعد است.
  • ریاست تلخ بایدن

    فایننشال‌تایمز
    جو بایدن در آخرین نشست فدرال‌رزرو همچنان به کاهش نرخ بهره و بازگشت اقتصاد به روند سابق خود امید داشت که جرمی پاول در این جلسه امید بایدن را ناامید کرد. این مقام سیاسی-اقتصادی در این نشست تاکید کرد: «کاهش نرخ بهره در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان قریب‌الوقوع نیست. اقتصاد برای شروع کاهش سیاست‌های پولی بسیار داغ است و ماموریت فدرال‌رزرو برای بازگرداندن تورم به هدف ۲درصدی خود کامل نشده است.»
  • رد سیاست‌های انبساطی در ۲۰۲۴؟

    مکس زان/ ای‌بی‌سی نیوز
    پیش از آغاز سال‌جاری برآوردهای متعددی در خصوص میزان و مرتبه سیاست‌های انبساطی ارائه شد. در آغاز سال، سرمایه‌گذاران در سراسر جهان به دنبال کاهش شش‌چهارم نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو برای محافظت از رشد اقتصادی و مبارزه با تورم بودند. در اوایل فوریه، آن شش کاهش نرخ بهره به سه کاهش رسید و روز چهارشنبه، جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو، این ایده را به جهان داد که ممکن است هیچ کاهشی وجود نداشته باشد. او بیان کرد: «تا زمان رسیدن تورم به سطح هدف نباید انتظار آغاز سیاست‌های انبساطی را داشت.» در راستای این بحث کارشناسان حوزه مالی به چند گروه تقسیم شدند.
  • رشد اقتصادی تا نیمه ۲۰۲۵ ضعیف باقی می‌ماند

    پرستون کالدول/مورنینگ استار
    مصاحبه اخیر کارشناسان مورنینگ‌استار با اقتصاددانان برجسته آمریکایی نشان می‌دهد که آنها انتظار دارند رشد تولید ناخالص داخلی در طول سال آینده تضعیف شود و در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ به دلیل کاهش نرخ بهره فدرال‌رزرو شروع به افزایش مجدد کند. ارقام منتشرشده در سه‌ماه اول سال‌جاری ناامید‌کننده بود؛ اما از ذکر این نکته نیز نباید غافل شد که رشد همچنان مثبت است و می‌تواند از رکود جلوگیری کند. لازم به ذکر است که تولید ناخالص داخلی اندازه یک اقتصاد، به‌ویژه ارزش کل کالاها و خدمات تولیدشده در دوره‌ای معین را اندازه‌گیری می‌کند و این نرخ نشان می‌دهد که تولید اقتصادی کشور با چه سرعتی در حال رشد است. آنها در ادامه افزودند: «در سال ۲۰۲۳ با وجود مواجهه با بزرگ‌ترین افزایش نرخ بهره فدرال در چهار دهه اخیر رشد تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده شتاب گرفت. رشد تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده در نیمه دوم سال ۲۰۲۳، ۴.۱‌درصد گزارش شده که این رقم در سه‌ماه اول ۲۰۲۴، ۱.۶‌درصد ثبت شده است.» دلیل این امر چه بود؟ زمانی که سیاست‌های انقباضی اتخاذ می‌شود، ۱۸ تا ۲۶ماه زمان می‌برد تا اثرات انقباضی خود را در اقتصاد نشان دهد.
  • شیب نزولی PMI

    اس ‌اند پی گلوبال
    بخش تولید ایالات متحده در ماه آوریل دچار افت شد؛ زیرا سفارش‌های جدید برای اولین بار در سال ۲۰۲۴ روند منفی به خود گرفت. شاخص مدیران خرید(PMI) نشان‌دهنده اطلاعات در مورد شرایط فعلی و آینده کسب‌وکار به تصمیم‌گیرندگان، تحلیلگران و سرمایه‌گذاران شرکت است. شاخص مدیران خرید عددی از صفر تا ۱۰۰ است. اگر این شاخص رقم ۵۰ واحدی را نشان دهد به این معناست که فعالیت اقتصادی پایدار است. نمره بالاتر از ۵۰ نشان‌‌‌دهنده رشد اقتصادی و نمره کمتر از ۵۰ نشان‌‌‌دهنده کوچک‌تر شدن اقتصاد است. از ذکر این نکته نباید غافل شد که ارقام شاخص مدیران خرید را باید نسبت به ماه‌های گذشته مقایسه کرد. مقدار این شاخص در ماه گذشته، در مقایسه با ماه‌‌‌های پیش از آن کاهش یافته و به ۵۰ رسیده است.
  • افت شتاب بازار کار ایالات‌متحده

    فایننشال‌تایمز
    وزارت کار آمریکا در گزارش آخر خود اعلام کرد که در ماه آوریل نزدیک به ۱۷۵‌هزار فرصت‌‌‌ شغلی جدید ایجاد شد که این مقدار از پیش‌بینی‌‌‌های قبلی بسیار کمتر است. مطابق برآوردهای متعدد قبلی، برخی از تحلیلگران انتظار داشتند که بیش از ۱۹۰هزار و حتی ۲۴۱‌هزار فرصت شغلی جدید ایجاد شود؛ اما آمار منتشرشده نشان می‌دهد که شغل‌‌‌های ایجادشده در این کشور به پایین‌‌‌ترین سطح خود در شش‌ماه گذشته رسیده است. این درحالی است که نرخ بیکاری در ماه مذکور، با رشد ۰.۱واحد درصدی روبه‌رو شد و روی پله ۳.۹درصدی ایستاد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر