آشفتگی بازار بیمه سبب بدبینی مردم می‌شود

محمد ابراهیم امین، مدیر عامل بیمه البرز در گفت‌وگو با خبرگزاری موج، در مورد پیامدهای ناشی از اجرای آزادسازی تعرفه‌ها، اظهار داشت: در زمان موجودیت نظام تعرفه، شرکت‌های بیمه‌ای تا حدودی در چارچوب آن عمل می‌کردند و نگران وجود قیمت واقعی نبودند.

وی افزود: اما زمانی که تعرفه وجود نداشته باشد، محاسبه قیمت واقعی با توجه به تنوع ریسک‌ها، نیازمند نیروی انسانی متخصص و مدیریت صحیح است.

ورشکستگان بازار بیمه

مدیرعامل بیمه البرز با تاکید بر هماهنگی شرکت‌ها با بازار به منظور ارائه نرخ گفت: اگر شرکتی از نیروی متخصص برای ارزیابی و محاسبه ریسک برخوردار نباشد، هر گوشه کشور به سلیقه خود نرخ ارائه می‌دهند.

وی افزود: باید نرخ‌ها کارشناسی شده و فنی باشد و هماهنگی لازم در درون یک شرکت برای ارائه نرخ واحد وجود داشته باشد.

امین، هماهنگی شرکت‌های بیمه‌ای را با بازار صنعت بیمه مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر شرکتی از تخصص فنی برخوردار نباشد، در معرض زیان و ورشکستگی قرار می‌گیرد.

وی خاطر نشان کرد: برای حفظ حقوق مردم و جلوگیری از نابودی شرکت‌های بیمه‌ای در اثر سوء مدیریت، بیمه مرکزی باید بر بازار نظارت کند.

شرکت‌ها زیر ذره‌بین بیمه مرکزی

مدیر عامل بیمه البرز تاکید کرد: بیمه مرکزی باید نظارت بیشتری بر عملکرد شرکت‌های بیمه‌ای داشته باشد تا غیرحرفه‌ای و غیر فنی عمل نکنند.وی گفت: در پی آزاد سازی تعرفه‌ها و ایجاد یک بازار رقابتی، نرخ‌ها به سمت پایین متمایل می‌شوند، اما اینکه این کاهش تا چه اندازه باشد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

این کارشناس صنعت بیمه در ادامه متذکر شد: شرکت‌هایی که آکچوئری و محاسبات فنی را به درستی انجام دهند و مدیریت ریسک، قیمت‌گذاری و نرخ واقعی را به خوبی عملیاتی کنند، موفقند.

کمیته‌های مشورتی نرخ

رییس هیات مدیره بیمه البرز با تاکید بر نقش مهم سندیکا در این زمینه اظهار داشت: در تمامی ‌کشورهای دنیا، کمیته‌های مشورتی نرخ تشکیل می‌شود تا شرکت‌های بیمه‌ای روی دست یکدیگر بلند نشوند و بازار به سمت آشفتگی پیش نرود.

آشفتگی بازار مساوی با بدبینی مردم

وی با بیان این که «آشفتگی بازار بیمه، بدبینی مردم را به همراه دارد»، گفت: اگر نرخ‌های حق بیمه از تفاوت زیادی برخوردار باشد، مشتری دچار سرگردانی و بدبینی می‌شود.

وی با بیان اینکه «سندیکای بیمه گران وظیفه هماهنگی میان شرکت‌های بیمه‌ای را بر عهده دارد»، تصریح کرد: شرکت‌های بیمه‌ای با کارآیی کم یا کارآیی بالا در رقابت با یکدیگر نباید به افت قیمت‌ها کمک کنند.

مدیرعامل بیمه البرز اذعان داشت: شرکتی توان ارائه قیمت پایین را دارد که از بهره‌وری بالایی برخوردار باشد این درحالی است که شرکت‌هایی با سوء‌مدیریت و بهره‌وری پایین، نمی‌توانند قیمت پایین ارائه کنند.

وی ادامه داد: پس اگر این شرکت‌ها قیمت پایین ارائه دهند، در رقابت هم به خود و هم به بازار بیمه آسیب وارد کردند.

این کارشناس صنعت بیمه گفت: برخی شرکت‌ها پرتفوی را با قیمت پایین دریافت می‌کنند، اما توان سرویس‌دهی به مشتری را ندارند.

وی متذکر شد: با این اقدام قیمت‌ها در بازار شکسته می‌شود و بازار بیمه دچار نوعی آشفتگی خواهد شد.

تعادل بازار در نتیجه تعامل

امین تاکید کرد: بیمه مرکزی و سندیکا باید به مدیریت شرکت‌های بیمه بپردازند تا با تعامل یکدیگر بازاری متعادل داشته باشیم.

وی گفت: شرکت‌های بیمه‌ای که اشتباه کنند، ورشکست خواهند شد و تنها شرکت‌هایی موفق هستند که اشتباه نکنند.

وی در پاسخ به این سوال که اثرات آزادسازی تعرفه‌ها چه زمان خود را نشان می‌دهد، گفت: ورشکستگی یا موفقیت شرکت‌ها در پی آزادسازی تعرفه‌ها پس از چند سال نمایانگر خواهد شد.

ترازنامه شرکت‌ها پس از یک سال

وی افزود: البته پس از یک سال از آزادسازی می‌توان با مشاهده ترازنامه شرکت‌ها به بررسی بیشتر این امر پرداخت.

وی در ادامه از برخی شرکت‌های بیمه‌ای انتقاد کرد و گفت: برخی شرکت‌ها نرخ پایینی را به منظور دریافت پرتفوی به بازار ارائه می‌دهند، اما در عمل نمی‌توانند به مشتری خسارت بدهند.

وی گفت: به این معنا که قیمت پایین می‌دهند تا بیمه نامه صادر کنند، اما برای پرداخت خسارت بازی در می‌آورند.

شرکت‌ها درجه‌بندی شوند

مدیر عامل بیمه البرز اظهار داشت: در تمام دنیا، شرکت‌های بیمه‌ای درجه‌بندی شده‌اند و مردم با خیالی آسوده از چگونگی سرویس‌دهی و قیمت‌های آنها، دست به انتخاب می‌زنند، اما در ایران شرکت‌های بیمه‌ای درجه‌بندی نشدند، خود مردم باید تجربه کنند.

وی این امر را از اشکالات بازار بیمه عنوان کرد و افزود: شرکت‌های بیمه‌ای باید تلاش کنند به جای نرخ شکنی و کاهش قیمت برای جذب مشتری، ساختار درونی شرکت را مدیریت کنند تا توان پاسخگویی به مشتری را داشته باشند.

تشخیص توانمندان

وی افزود: در پی آزادسازی نرخ‌های حق بیمه، قیمت‌ها شفاف می‌شود و شرکت‌های توانمند و ضعیف مشخص خواهند شد.

مدیرعامل بیمه البرز تصریح کرد: تاکنون به علت وجود تعرفه تشخیص شرکت‌های ضعیف و توانمند سخت بود، اما آزادسازی توانمندان بازار بیمه را نمایانگر می‌کند.

وی افزود: نباید این گونه تصور کرد که شرکت بیمه‌ای بزرگ قادر به حذف شرکت کوچک است، بلکه باید عملکرد شرکت‌های بیمه‌ای را پس از آزادسازی ملاحظه کرد.

وی گفت: شرکت بیمه‌ای که ضعف مدیریت و سرویس‌دهی دارد، نباید شکست خود را به گردن دیگران بیندازد.